În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, omul de afaceri Valentin Eşanu, președinte al Asociației Patronale a Metalelor, preşedinte al Asociaţiei HELP, a făcut un bilanţ al anului 2019 prin prisma activităţilor desfăşurate.
T: Dle Eşanu, în 2019 v-aţi recăpătat libertatea. Mulţi vă consideră un deţinut politic. Este adevărat acest lucru?
V.E.: În primul rând, aş vrea să menţionez că statutul meu de deţinut politic a fost recunoscut de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În al doilea rând, oricine va examina cu atenţie calvarul prin care am trecut în anii în care la putere a fost regimul lui Vlad Plahotniuc se va convinge că sunt o victimă politică a fostei guvernări, inclusiv încarcerarea mea a avut la bază motive politice.
T: Aţi putea deschide parantezele şi să ne spuneţi care, totuşi, credeţi că a fost motivul real al întemniţării Dvs.?
V.E.: După cum bine ştiţi, începând cu anul 2013, eu am organizat mai multe proteste împotriva regimului oligarhic. E vorba de proteste în faţa Parlamentului, a unor misiuni diplomatice, în Piaţa Marii Adunării Naţionale etc. Cel mai cunoscut protest de acest fel e cel din 2014, pe care noi l-am numit convenţional „Moldomaidan”, dar şi cel în cadrul căruia am instalat corturi în PMAN. E clar că toate aceste proteste mă poziţionaseră ca şi pe o persoană incomodă regimului oligarhic.
De asemenea, cred că pe cei ce deţineau atunci puterea i-a deranjat enorm faptul că în 2014 am creat mişcarea socială „AntiOligarh”. Astfel, am lovit în cel mai dureros loc pentru ei şi evident că oligarhii de la putere nu puteau lăsa lucrurile să decurgă de la sine.
Totuși motivul real este că, începând cu 2016, am investit enorm în lupta cu regimul oligarhic pentru eliberarea țării de acesta. Am făcut-o sincer, fără a avea careva interese ascunse sau scopul de a obţine dividende politice. Am investit ca poporul să scape de Plahotniuc. Dar în august 2017, fiind scurgeri de informații de la persoana pe care o ajutam enorm, am fost reținut.
T: Ce a stat la baza deciziei de a constitui Asociaţia obştească HELP, Preşedinte al căreia sunteţi?
V.E.: Asociația obștească HELP a apărut ca o necesitate în procesul de luptă pentru dreptate, în care suntem implicaţi împreună cu colegii. Ne dorim să ajutăm toate persoanele care au fost persecutate politic și concomitent să prevenim apariţia premiselor pentru noi persecuții politice în Moldova. Justiţie politică, deţinuţi politici nu mai trebuie să existe, dacă ne dorim să fim cu adevărat stat de drept şi să ne integrăm în marea familie a democraţiilor avansate.
T: De ce aţi optat pentru denumirea HELP?
V.E.: Denumirea deplină este Asociația Deținuților Politici ai regimului Oligarhic, iar HELP este denumirea prescurtată. Tradus din engleză, HELP înseamnă ajutor. Or acesta şi este scopul nostru primordial – ajutor oferit deținuților politici.
T: Cu ce concret se va ocupa Asociaţia?
V.E.: Ne vom concentra eforturile pe eliberarea deținuților politici, reabilitarea lor și prevenirea apariţiei unui alt sistem dictatorial, de genul celuia care a fost la conducere în Republica Moldova până nu demult.
T: În acest an aţi participat la sesiunea APCE. Ce a determinat această vizită?
V.E.: Participarea la sesiunea APCE a fost un pas firesc, care se încadrează în logica acţiunilor din ultimele luni. Ţin să amintesc că în luna iunie a anului 2019 eu, şi alte persoane din Moldova, am fost declaraţi de APCE deţinuţi politici. În luna septembrie, am creat Asociaţia deţinuţilor politici. Iar preocuparea APCE faţă de deţinuţii politici este una prioritară.
Apropo, la Strasbourg am avut fericita ocazie să-i întâlnesc și să le mulțumesc din suflet unora din membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care au semnat declarația scrisă nr.679 din 27.06.2019, prin care au cerut ferm noii guvernări să pună capăt practicilor represive ale regimului Plahotniuc și să-i restabilească în drepturi pe toți cei care au fost ținta persecuțiilor motivate politic.
Am menționat, că suntem pe drumul cel bun, deși încă multe lasă de dorit, în special problema celor persecutați de fostul regim, a cărui prezență se face încă simțită prin interpușii păstrați în funcții importante.
Realizez acum, cât de importantă este activitatea apărătorilor drepturilor omului pe internațional și mă bucur, că odată cu fondarea Asociației Help, voi putea contribui și eu, personal.
T: Admiteţi posibilitatea că în Moldova pot apărea noi deţinuţi politicii?
V.E.: Deţinuţi politici pot fi doar în cadrul unor regimuri dictatoriale, oligarhice. De aceea, noi vom lupta pentru ca Moldova niciodată să nu mai ajungă să fie condusă de astfel de regimuri. Nu vom permite ca oamenii să aibă de suferit de pe urma dictaturii!
T: Ştim că sunteţi unul dintre cei mai buni cunoscători ai pieţei metalelor din Moldova. Aţi avut şi afaceri în acest domeniu, care au avut de suferit după încarcerarea Dvs.
V.E.: Într-adevăr cunosc bine piaţa la care v-aţi referit Dvs. Aş vrea să menţionez cu această ocazie că am fost cel mai tânăr agent economic care colecta deșeuri de metale feroase și neferoase din 1997 și, totodată, aveam contract direct cu Uzina Metalurgică de la Râbnița din 1998. Evident că am acumulat o experienţă bogată activând atât de mult timp pe piaţa respectivă. Probabil, aceasta a stat şi la baza alegerii mele în calitate de Președinte al Asociației Patronale a Metalelor din RM.
T: Am citit că, compania Dvs. şi-a reluat activitatea şi chiar a devenit membră a Asociaţiei Business-ului European. Este şi aceasta un fel de reabilitare a Dvs.?
V.E.: Da, este adevărat – compania mea și-a reluat activitatea. Concomitent am aderat la Asociația Business-ului European. Singur depun efort să restabilesc activitatea companiei și lupta pentru demonopolizare care există din 2013 a luat sfîrșit prin abrogarea HG 1284 din 2002. Cât despre aderarea la Asociaţia Business-ului European, pentru noi aceasta e un motiv de mândrie. E una dintre cele mai prestigioase organizaţii din Moldova, iar faptul că facem parte din această familie, dacă-i pot spune astfel, ne onorează.
T: Ce scopuri aveţi în plan profesional?
V.E.: Scopul spre care tindeam din 2013 de a liberaliza piața deșeurilor de metale feroase și neferoase s-a adeverit recent, presupun şi de a asigura o dezvoltare autentică a companiei pe care o conduc, care a obținut licență la export a deșeurilor de mrtale feroase și neferoase. Deja vedem perspective de crestere fără a ne fi restricționat dreptul de a accede pe piețele europene, precum și dreptul la libera concurență.
Şi în calitatea mea de președinte al Asociației Patronale a Metalelor, permanent mă implic activ și sunt într-o colaborare continuă cu autoritățile și cu partenerii externi în vederea dezvoltării pieței metalelor. Luptăm ca în acest sector să fie o concurență loială, fără companii-căpușă și să fie asigurat accesul altor potențiali agenți economici pe piață. Tranzacționarea directă cu potențialii cumpărători fără a avea restricții din partea autorităților va permite creșterea economiei RM.
T: Deci, lupta continuă?
V.E.: Fiecare este în drept să lupte pentru a-și atinge scopurile. Dar e dificil să lupți cu un sistem înrădăcinat, care nu dorește schimbări şi nu vrea să progreseze. Am remarcat că astăzi loialitatea e cel mai acceptabil lucru. Mai acceptabil decât să-ți expui punctul de vedere. Nu se apreciază abilitățile şi dorinţa de a modifica ceva, dar supuşenia şi „cerşetoria” de beneficii. Şi e regretabil. Dar prin luptă continuă situaţia poate fi schimbată.
Cristina Pendea