[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Valentin Eşanu: „E dificil să lupți cu un sistem înrădăcinat, care nu dorește schimbări şi nu vrea să progreseze”
21 Noiembrie

Interviu cu omul de afaceri, Valentin Eşanu, Preşedinte al Asociaţiei HELP, care se ocupă de reabilitarea deţinuţilor politici

C: Dle Eşanu, recent Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie, din care reiese că fostul Preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă a dat indicaţii în dosarele Dvs. Cum v-aţi simţit citind acest material?

V.E.: Investigaţia apărută în ZDG a adeverit faptul că dosarele mele au fost fabricate la comandă. Cum poți să te simți după doi ani de întemniţare fără motiv? Mai ales că timp de jumătate de an după eliberare, procurorii își mențin poziția în dosarele mele. E un paradox total – deja nu mai există nici un dubiu că mi s-au intentat dosare la comandă, dar reabilitarea ea pe linie juridică întârzie.

C: În genere, ce credeţi că v-a scăpat de o condamnare, aşa cum reiese din acea investigaţie şi indicaţiile date în cazul Dvs.?

V.E.: Crede că intenţiile criminale ale celor ce doreau condamnarea mea au fost zădărnicite de Bunul Dumnezeu, care nu a vrut sa admită ca un om nevinovat să fie pedepsit. Apropo, credinţa în Dumnezeu şi suportul familiei m-au ajutat să rezist în acea perioadă grea a vieţii mele.

Consider că oamenii care sunt nevinovați nu trebuie să fie pedepsiţi. O justiție incorectă în RM mă motivează să lupt pentru ca să nu existe asemenea cazuri când un judecător cu o poziție înaltă poate hotărî soarta unui om prin niște notițe.

C: Ce veţi întreprinde după ce a apărut acest material? Urmează careva acţiuni pe care până acum nu le aveaţi în plan?

V.E.: Logic ar fi ca organele de resort să se autosesizeze și să întreprindă acțiuni în conformitate cu legislația în vigoare. Ştiu că se întreprind careva măsuri ca urmare a chinului prin care am trecut fiind încarcerat între patru pereți timp de doi ani. Apropo, notele informative sunt anexe la anumite dosarele penale care se află la procuratură. Să vedem care va fi finalitatea. Dar oare nu e de competența organelor abilitate să ia măsuri privind dosarele ce mi-au fost fabricate?

C: În genere, cum decurge procesul de reabilitare a Dvs. în calitate de fost deţinut politic?

V.E.: Chiar dacă APCE a adoptat o declaraţie încă în iunie 2019 care prevede inclusiv recunoaşterea mea ca deţinut politic, procesul de reabilitare este unul foarte lent, practic mort. Unica schimbare este că nu sunt în stare de arest. Încerc să revin la obișnuințele de până la încarcerare, să-mi recapăt sănătatea, să compensez timpul cât am lipsit de lângă familia mea și copiii mei.

C: Am citit recent că, compania Dvs. şi-a reluat activitatea şi chiar a devenit membră a Asociaţiei Business-ului European. Este şi aceasta un fel de reabilitare a Dvs.?

V.E.: Da, este adevărat – compania mea și-a reluat activitatea. Concomitent am aderat la Asociația Business-ului European. Singur depun efort să restabilesc activitatea companiei și să lupt pentru a demonopoliza piața deșeurilor de metale feroase și neferoase. Nu e o luptă uşoară, dar sper să reuşesc. Cât despre aderarea la Asociaţia Business-ului European, pentru noi aceasta e un motiv de mândrie. E una dintre cele mai prestigioase organizaţii din Moldova, iar faptul că facem parte din această familie, dacă-i pot spune astfel, ne onorează.

C: Ce scopuri aveţi în plan profesional?

V.E.: Scopul spre care tindeam din 2013 este de a liberaliza piața deșeurilor de metale feroase și neferoase, presupun şi de a asigura o dezvoltare autentică a companiei pe care o conduc. Vrem perspective de creștere fără a ne fi restricționat dreptul de a accede pe piețele europene, precum și dreptul la libera concurență.

Şi în calitatea mea de președinte a Asociației Patronale a Metalelor, permanent mă implic activ și sunt într-o colaborare continuă cu autoritățile și cu partenerii externi în vederea demonopolizării pieței metalelor. Luptăm ca în acest sector să fie o concurență loială, fără companii-căpușă și să fie asigurat accesul altor potențiali agenți economici pe piață. Tranzacționarea directă cu potențialii cumpărători fără a avea restricții din partea autorităților va permite creșterea economiei RM. Monopolul fictiv creat de compania „Metalferos” S.A. a adus „roade” doar pe arena politică, nu şi cetățenilor, care trebuie să beneficieze de profiturile obținute de o companie de stat. Dacă se va acționa consecvent, vom avea şi astfel de rezultate.

C: Deci, lupta continuă?

V.E.: Fiecare este în drept să lupte pentru a-și atinge scopurile. Dar e dificil să lupți cu un sistem înrădăcinat, care nu dorește schimbări şi nu vrea să progreseze. Am remarcat că astăzi loialitatea e cel mai acceptabil lucru. Mai acceptabil decât să-ți expui punctul de vedere. Nu se apreciază abilitățile şi dorinţa de a modifica ceva, dar supuşenia şi „cerşetoria” de beneficii. Şi e regretabil. Dar prin luptă continuă situaţia poate fi schimbată.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților