[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vaja Jhashi: „Mi-aș dori ca Guvernul să continue cursul de relansare a economiei”
20 Februarie

Interviu cu Vaja jhashi, Preşedintele holdingului „Trans-Oil Group of Companies”

În 2016, Moldova a avut parte de o stabilitate politică relativă. A influenţat aceasta cumva businessul?

Vaja Jhashi: Desigur. Urmările au fost doar pozitive. În genere, businessul se poate dezvolta normal doar în condiţii de stabilitate politică. În 2016, în condiţiile create, s-a observat o tendinţă destul de neaşteptată – organele de stat nu mai împiedicau businessului, ba, din contra, au început să-l ajute să se dezvolte. Vorbesc despre business în general, nu despre careva companii concrete. Presiunea exercitată anterior de către organele de stat a dispărut, lăsând locul unor relaţii inteligente, de genul celor care trebuie să existe într-o ţară normală între business şi stat.

A avut efect asupra holding-ului Dvs. moratoriul impus de Guvern în 2016 în ceea ce ţine de controalele de stat?

Vaja Jhashi: Noi nu avem ce ascunde de organele de control, dar fiecare verificare înseamnă şi pierdere de timp, şi redirecţionarea resurselor umane ale companiei. Se ştie doar, că în timpul controalelor, contabilul trebuie să-şi rezerveze minimum trei-patru ore pe zi pentru a fi la dispoziţia controlorilor, oferindu-le informaţia necesară, ajutându-i şi colaborând cu ei.

Apropo, în 2016, s-a schimbat esenţial atitudinea organelor de control faţă de business. Acum reprezentanţii acestora ne ajută cu sfaturi, ceea ce ne permite să evităm situaţiile, când actele normative şi legislative puteau fi tălmăcite diferit, dar şi alte probleme, legate de activitatea cotidiană. Iată de ce, constat cu satisfacţie stabilirea unor relaţii normale de colaborare între business şi organele cu funcţii de control.

Holding-ul Dvs. este şi un mare exportator. În legătură cu aceasta, am vrea să Vă întrebăm dacă aţi simţit în 2016 careva schimbări în activitatea Vămii?

Vaja Jhashi: La vamă acum e mai puţină birocraţie, perfectarea actelor de export se face mai rapid, iar agenţii economici trec mai uşor şi mai repede prin vamă decât anterior. Aceasta nu înseamnă că, controalele au devenit mai superficiale – din contra, uneori te verifică mai meticulos decât înainte, dar situaţia s-a îmbunătăţit din contul unor astfel de inovaţii ca, spre exemplu, „coridoarele verzi”, datorită faptului că s-a făcut ordine prin eliminarea unor aspecte care anterior creau piedici artificiale etc. În rezultat, a crescut simţitor exportul, şi nu doar exportul holding-ului nostru, dar şi al ţării, în general. Abordarea de care dă dovadă vama e conceptuală şi chiar se poate de spus, că e pragmatică.

În opinia Dvs., ce ar trebui să facă statul pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din Moldova?

Vaja Jhashi: Înainte de a răspunde la întrebarea Dvs., aş vrea să menţionez că, în ultimul an, s-au făcut multe pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi aceasta se simte la nivelul percepţiei celor care se ocupă de business, dar şi la nivelul defalcărilor pe care Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi Serviciul Vamal le fac în bugetul de stat. Sunt începuturi bune şi ele trebuie continuate, deoarece numai astfel poate fi îmbunătăţit mediul de afaceri, dar şi situaţia în economie, în general.

Dacă e să răspund concret la întrebarea dvs., atunci cred că ar trebui reglementat mai strict exportul, pentru a exclude anumite elemente de haotism, care se fac resimţite uneori. Aceasta nu înseamnă că trebuie ridicat nivelul de birocraţie, ci anume de reglementat. Spre exemplu, necesită o atenţie sporită situaţiile, când producţia este încărcată în containere direct în câmp. De multe ori, această producţie parcă are documentele corespunzătoare pentru export, inclusiv cele ce confirmă calitatea ei, însă după export se dovedeşte, că despre calitate nici vorbă nu putea fi. În rezultat, suferă imaginea tuturor exportatorilor, şi în consecinţă, imaginea ţării. Astfel de probleme pot fi şi trebuie soluţionate, căci sunt afectate nu doar interesele unui exportator, ci a întregii comunităţi de afaceri şi a ţării în ansamblu.

Aveţi careva regrete legate de anul 2016?

Vaja Jhashi: Poate doar de faptul, că roada recoltată a fost puţin mai mică decât ne aşteptam, dar, în general, nu avem de ce ne plânge.

Notă: „Trans-Oil Group of Companies” este un holding agro-industrial, care activează în Moldova, cu oficiul în Elveţia. Este un grup de companii, care se ocupă cu un larg spectru de activităţi, inclusiv cu agricultura, prelucrarea şi păstrarea grânelor, a făinii şi a uleiului vegetal, dar şi cu producerea făinii. „Trans-Oil Group of Companies” are 84 de oficii pe întreg teritoriul ţării, care prestează servicii de prelucrare a materiei prime. Holding-ul este activ în colaborarea comercial-economică cu ţările din regiunea mediteraneană şi Europa, dar efectuează şi operaţiuni de import-export cu ţări ca Rusia, Kazahstan, Ucraina şi SUA.

Sursa: Almanah Politic – 2016

Inapoi la arhiva noutaților