[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vadim Brînzaniuc: În apropiatele alegeri locale, politicul va fi pe plan secund, iar în prim plan vor ieși ideile, viziunile, echipele, profesioniștii
1 Mai

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Vadim Brânzaniuc, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat European (PSDE), preşedinte al organizaţiei municipale Chişinău a PSDE, a vorbit despre ce l-a determinat să se alăture PSDE, planurile organizaţiei municipale, apropiatele alegeri locale etc.      

T: Dle Brânzaniuc, Dvs. sunteţi cunoscut ca un profesionist, cu o bogată experienţă în administraţia publică locală, care până acum s-a ţinut departe de politică. Ce v-a determinat să vă alăturaţi PSDE?

V.B.: PSDE are la moment una dintre cele mai tinere, dar, totodată, şi mai experimentate echipe. Iar cuvântul cheie care caracterizează această echipă este profesionalismul. Riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, voi spune că în orice moment PSDE poate propune un Guvern mult mai bun decât actualul sau precedentul. Şi nu sunt doar cuvinte frumoase – în echipa noastră sunt ex-miniştri ai Agriculturii, Economiei, Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale, Apărării etc. E vorba de oameni care au demonstrat rezultate frumoase, fiind în cele mai înalte funcţii în stat. Ca să nu mai vorbim de enormul potenţial şi bogata experienţă a echipelor noastre locale, care au condus şi conduc unităţi administrativ-teritoriale de nivelul unu, bucurându-se de aprecierea şi sprijinul oamenilor. PSDE este astăzi una din puţinele platforme (dacă nu chiar unica) unde se pot regăsi profesioniştii, care doresc să-şi pună în valoare potenţialul şi anume aceasta m-a determinat să devin parte a acestei echipe mari şi unite.

T: Dvs. sunteţi nu doar vicepreşedinte al PSDE, dar şi preşedinte al organizaţiei municipale a partidului. De ce?

V.B.: Presupun că, atunci când mi-au încredinţat funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, colegii au luat în calcul şi experienţa pe care o am în administrarea treburilor publice în capitală. Or, anterior, eu am activat şi în aparatul central al Primăriei, şi în funcţia de vicepretor, şi în funcţia de pretor. Cunosc problemele cu care se confruntă locuitorii capitalei nu din auzite, am contribuit direct la soluţionarea multora dintre ele şi ştiu ce trebuie de făcut în continuare pentru ca Chişinăul într-adevăr să arate ca o capitală modernă. Iar noi, partidul, organizaţia municipală, sincer ne dorim să schimbăm în bine lucrurile. În scurt timp urmează să demarăm un proces important la nivelul organizaţiei  municipale – vom încadra într-o strategie de dezvoltare aparte toate ideile, propunerile, viziunile profesioniştilor noştri, vom stabili paşii concreţi şi consecutivitatea acestora, pentru a asigura dezvoltarea reală a oraşului şi a suburbiilor.

T: Să înţeleg că e vorba de un program electoral cu care veţi merge în apropiatele alegeri locale din capitală?

V.B.: Noi ne dorim să propunem chişinăuienilor mult mai mult decât un simplu program electoral – vorbim de o viziune largă, de o strategie complexă, pe care nu oricine are capacitatea de a o elabora şi implementa. Un astfel de document poate fi elaborat şi implementat doar de profesionişti, de oameni cu o bogată experienţă în administrare, de cei care cunosc problemele reale nu din auzite, de cei care ştiu cum funcţionează mecanismele administrative pe interior, care ştiu să calculeze exact coraportul timp/resurse pentru a obţine eficienţă maximă etc. Programe electorale pot face mulţi, dar strategii de dezvoltare realiste – foarte puţini. Şi eu mă bucur că echipa noastră poate face acest lucru şi vom demonstra prin acţiuni concrete că avem capacităţile necesare de a oferi chişinăuienilor şansa reală de a trăi într-o capitală cu adevărat modernă.

T: Dar nu vă temeţi că efortul Dvs. şi al colegilor se va pierde în van pe fonul luptelor politice ce ne aşteaptă? Nu este exclus că politicienii şi de această dată, în campania electorală, vor reuşi să „împingă” pe planul secund profesioniştii.

V.B.: Într-o măsură oarecare noi toţi vom face politică. E firesc să fie aşa, pentru că reprezentăm forţe politice, iar campaniile electorale apriori presupun că se va face şi politică. Important este ca, dincolo de politică, oamenii să poată vedea şi soluţii reale pentru problemele cu care se confruntă, să vadă potenţial, capacităţi etc. Alegerile trec, iar treburile publice trebuie administrate cu maximă eficienţă. Şi eu am încredere că oamenii înţeleg acest lucru şi vor lua decizii corecte. Or, în ultimii ani s-a făcut prea multă politică, iar acţiuni concrete care să schimbe în bine viaţa oamenilor – mai deloc. Ştiu că este o mare dezamăgire după ce acei care au obţinut votul şi încrederea cetăţenilor şi-au bătut joc de speranţele oamenilor şi nici măcar nu au putut asigura acelaşi nivel de viaţă care a fost până la ei. Dar, dincolo de această dezamăgire, mai ştiu că oamenii nu şi-au pierdut în totalitate speranţa de a trăi mai bine şi sunt tot mai decişi să opteze pentru abordări profesioniste în detrimentul celor politice. De aceea cred că în apropiatele alegeri locale, politicul va fi pe planul secund, iar în prim plan vor ieşi ideile, viziunile, echipele, profesioniştii.

T: Care credeţi că e cea mai mare problemă a capitalei?

V.B.: Faptul că Primăria e privită doar prin prisma intereselor politice. Cum tratează Primăria cei de la guvernare? În apropiatele alegeri trebuie să-l dăm jos pe Ion Ceban pentru că e omul Moscovei. Cum tratează Primăria cei care o conduc acum? În aceste alegeri, trebuie să punem bazele debarcării PAS de la putere în întreaga ţară, consolidând şansele MAN. Stimaţi reprezentanţi ai PAS şi ai MAN, dar la chişinăuieni nu vreţi să vă gândiţi?! Nu vi se pare că ei au alte aşteptări decât satisfacerea intereselor voastre pur partinice. Nu am exagerat deloc când am spus că aceasta e cea mai mare problemă a capitalei, pentru că, atâta timp cât Primăria va fi privită doar ca un instrument de satisfacere a intereselor politice, nu vom putea vorbi de o dezvoltare reală a municipiului Chişinău. Sincer sper că în alegerile din toamnă vom soluţiona această problemă o dată şi pentru totdeauna.

T: Dar oricum şi în aceste alegeri, ca şi în toate cele de până acum vom avea o polarizare….

V.B.: Aşa este, numai că acum nu trebuie ca polarizarea să fie după alte principii decât cel al profesionalismului. La un pol să fie profesioniştii, iar la celălalt – cei care abordează Primăria capitalei strict prin prisma intereselor politice pe care le au.

T: Credeţi că locuitorii capitalei sunt pregătiţi pentru a merge pe o astfel de formulă de polarizare?

V.B.: Eu o să vă întreb altceva. Credeţi că locuitorii capitalei nu s-au săturat să vadă cum Primăria a folosită de politicieni în interesele înguste pe care le au? Credeţi că locuitorii capitalei nu înţeleg că au devenit ostatici în luptele dintre politicieni? Credeţi că locuitorii capitalei nu văd cum cineva încearcă din nou să le impună priorităţi false, manipulându-i pentru a le obţine votul? Astfel de întrebări sunt o mulţime, dar un lucru nu înţeleg cei ce încearcă să le impună oamenilor o agendă falsă şi anume că nivelul de maturitate politică al locuitorilor capitalei este unul foarte înalt – oamenii înţeleg perfect ce se întâmplă, cine şi ce interese are. Şi eu sunt sigur că în alegerile din acest an fiecare va fi taxat după merit.

T: Când PSDE îşi va anunţa candidatul pentru Primăria capitalei? Veţi fi Dvs. candidatul partidului?

V.B.: Noi acum suntem concentraţi pe sistematizarea abordării strategice despre care v-am vorbit mai devreme. Pentru noi contează acum mai mult să avem o viziune clară de dezvoltare a Chişinăului pe care să o propunem oamenilor ca ulterior, împreună cu ei, să o implementăm. Celelalte aspecte le considerăm secundare la această etapă. Dar, desigur, la timpul potrivit vom lua şi decizia privind candidatul partidului. E important cine va fi candidatul, dar la fel de important este cu ce viziune va veni în faţa oamenilor şi cu ce echipă. Abordarea noastră este una complexă – şi candidat, şi echipă, şi viziune. Iar când vom avea claritate pe toate aceste componente, desigur, vom face anunţurile de rigoare.

Inapoi la arhiva noutaților