[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Tudor Copaci: „Prioritatea zero a fost și rămâne consumatorul final”
20 Februarie

Interviu cu Tudor Copaci, Director general al ANRE

Dle Copaci, în acest an aţi obţinut votul de încredere al Parlamentului, devenind Director general al ANRE. Ce v-a determinat să candidaţi la această funcţie?

2017 a fost un an cu multe schimbări în plan profesional, pot afirma cu certitudine, că a fost unul al provocărilor. Pentru mine a fost o onoare să primesc acest mandat de încredere din partea Parlamentului Republicii Moldova.

Am decis să candidez la această funcţie, deoarece am lucrat în calitate de vice-ministru al Economiei mulţi ani şi am fost responsabil de acest domeniu. Pe parcursul acelei perioade am lansat mai multe reforme în domeniul energetic, am gestionat crizele în anul 2009 când a fost sistată livrarea de gaze naturale, am promovat o serie de legi: Pachetul energetic III, Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale, Legea cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării, Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, reforma sistemului termoenergetic în municipiul Chişinău – toate sub conducerea mea au fost prezentate inclusiv în plenul Parlamentului. După cum vedeţi, am mai multe reuşite în portofoliul meu în acest domeniu.

Care au fost primele Dvs. acţiuni în noua funcţie?

În calitate de manager, prioritatea zero a fost şi rămâne consumatorul final. Din păcate, în ultimii ani ANRE este percepută ca o instituţie care face doar majorări ale tarifelor, iar cetăţenii nu cunosc adevărata menire a Agenţiei. Informarea opiniei publice este foarte importantă pentru construirea unei percepţii corecte despre funcţiile şi competenţele ANRE. Astfel, sprijinul mijloacelor de informare în masă este important pentru atingerea acestui scop, de aceea, una dintre acţiuni este activitatea de informare pe care dorim să o dezvoltăm, intensificarea colaborării şi a dialogului constructiv cu asociaţiile de protecţie a consumatorilor şi alte părţi interesate, a comunicării cu reprezentanţii mass-media şi a diseminării informaţiei.

De asemenea, am preluat şi continuat obiectivele punctate în foaia de parcurs pentru liberalizarea deplină a pieţelor de energie electrică şi de gaze naturale în corespundere cu bunele practici internaţionale, care prevede elaborarea şi implementarea a peste 70 de acte de reglementare noi sau revizuite.

Ce priorităţi aţi stabilit pentru perioada mandatului Dvs. de Director general al ANRE?

Domeniile pe care le gestionez necesită perfecţionare non-stop, de aceea transparenţa în activitate, îmbunătăţirea eficienţei întreprinderilor reglementate, prestarea serviciilor de calitate consumatorilor în conformitate cu cerinţele legilor speciale în care au fost transpuse prevederile directivelor Uniunii Europene sunt mereu pe masa mea de lucru.

Cum am mai spus, pentru mine este foarte important ca, consumatorii să achite tarife justificate, care vor include doar costurile strict necesare pentru activitatea eficientă a titularilor de licenţă.

De asemenea, e importantă soluţionarea problemelor care apar în relaţiile dintre consumatori şi titularii de licenţe în termen cât mai restrâns.

Nu mai puţin importantă e şi efectuarea investiţiilor eficiente în sectoarele reglementate care vor duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate, reducerea pierderilor şi a cheltuielilor titularilor de licenţe, care se includ în tarifele reglementate.

Cum, în general, a fost anul 2017 pentru ANRE şi pentru Dvs. personal?

Acum, când ne aflăm pe ultima sută de metri, pot afirma că 2017 a fost plin de evenimente. Pentru mine personal a fost o revenire în domeniul pe care l-am supravegheat mai mulţi ani.

Pe plan intern, Agenţia şi-a concentrat eforturile asupra elaborării actelor de reglementare, monitorizării activităţii titularilor de licenţe din sectoarele reglementate şi respectării legislaţiei de către titularii de licenţe.

Cea mai mare realizare a anului 2017 este, desigur, adoptarea de către Parlament a noii Legi cu privire la energetică. Deşi această lege este rezultatul muncii mai multor instituţii atât naţionale, cât şi internaţionale, astăzi noi putem afirma cu certitudine, că reglementatorul sectorului energetic din Republica Moldova este independent nu numai din punct de vedere juridic, ci şi din punct de vedere funcţional, şi, cel mai important – decizional. Prin noua lege a fost stabilită autonomia financiară a Agenţiei, au fost lărgite competenţele în legătură cu supravegherea energetică de stat, a fost depăşit blocajul în realizarea controalelor. Cu certitudine putem spune, că în anul 2017 Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică s-a aliniat la standardele reglementatorilor din familia europeană.

Pe piaţa produselor petroliere avem stabilitate şi previzibilitate. Conceptul de stabilire o dată la două săptămâni a preţurilor-plafon pentru produsele petroliere principale şi-a demonstrat fiabilitatea în timp. În sfârşit constatăm, că toate părţile interesate, companiile petroliere, consumatorii de produse petroliere şi regulatorul au identificat formula de compromis la subiectul formării preţurilor pentru produsele petroliere principale. În anul 2017, cu excepţia a 2-3 cazuri minore, Agenţia nu a mai fost sesizată de către cetăţeni în privinţa preţurilor şi astăzi putem afirma, că în Republica Moldova benzina şi motorina sunt comercializate la preţuri corecte.

Pe plan internaţional, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică cooperează activ cu autorităţile de reglementare din ţările vecine şi, de asemenea, cu reglementatorii din statele membre ale Uniunii Europene. În acest context, vreau să menţionez semnarea în acest an a Memorandumului de Înţelegere între ANRE şi Secretariatul Comunităţii Energetice. Această colaborare este una semnificativă pentru noi, iar conlucrarea şi experienţa partenerilor din domeniu este una oportună pentru îmbunătăţirea actelor secundare de reglementare, ţinându-se cont de bunele practici de reglementare din ţările UE şi cele ale Comunităţii Energetice.

Care decizii ale ANRE din 2017 le consideraţi cele mai importante?

Elaborarea şi aprobarea actelor de reglementare necesare implementării Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, elaborarea şi aprobarea Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al energiei electrice, elaborarea şi aprobarea Regulamentului cu privire la indicatorii de calitate a serviciilor de distribuţie şi furnizare a energiei termice.

Cu ce probleme se confruntă ANRE în prezent şi cum vedeţi soluţionarea acestora?

Fiecare zi e o nouă provocare, de aceea, evident, că probleme sunt ca şi în fiecare instituţie. Dacă nu am lucra, nici probleme nu am avea. Desigur, doresc ca unele funcţii care sunt vacante să fie ocupate de către tineri, care au cunoştinţe în domeniu, viziuni noi, spirit de echipă şi tărie ca să facă faţă oricărei provocări.

Ce aşteptări aveţi de la echipa ANRE?

În cadrul Agenţiei pot afirma cu certitudine, că am o echipă de profesionişti. Colegii mei sunt foarte responsabili, iar sarcinile sunt îndeplinite conform legislaţiei în vigoare. Pot chiar să mă laud, că am parte de un colectiv tânăr. În calitate de manager, pun accent pe lucrul în echipă şi pe cooperare întru îndeplinirea sarcinilor care stau în faţa Agenţiei şi justificarea hotărârilor şi deciziilor ANRE în conformitate cu cerinţele legilor şi a actelor de reglementare, aprobate şi publicate în modul stabilit de lege.

Ce planuri aveţi pentru 2018?

Anul 2018 vine cu schimbări importante pentru noi. În acest an vom avea o nouă structură, iar familia ANRE se va mări – practic numărul de angajaţi va fi triplat. Aici vreau să menţionez, că Agenţia va prelua atribuţiile organului de supraveghere energetică de stat. Desigur, această schimbare va aduce un suflu nou, ţinând cont că angajaţii ANRE vor lucra şi în teritoriu. Vom continua elaborarea actelor de reglementare în scopul pregătirii condiţiilor necesare pentru promovarea competiţiei şi liberalizării pieţei de energie electrică şi de gaze naturale, inclusiv a regulilor pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale, a metodologiilor de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciile de distribuţie a energiei electrice, a tarifelor reglementate la furnizarea energiei electrice. De asemenea, ne vom axa pe activitatea sectorului termo-energetic, inclusiv aprobarea metodologiei de calculare a tarifelor reglementate în sectorul dat. Nu în ultimul rând, vom activa în scopul implementării prevederilor Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților