[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Tatiana Sterea: „Biorganic e mai mult decât o afacere, e un mod de viață care a devenit în timp misiunea mea”
4 Februarie

În ultima perioadă, tot mai multă lume preferă să treacă la un mod de viață și alimentație sănătoasă. Pe rețeaua internet putem găsi diverse rețete și meniuri vegetariene de orice tip. Totuși, fiecare din noi ar vrea câteodată să mănânce ceva „nesănătos”. De curând, Tatiana Sterea a deschis Biorganic Raw Cafe pentru cei care iubesc să mănânce sănătos. Munca sa nu s-a oprit aici și a lansat și o carte dedicată rețetelor biorganice.

CURENTUL: Recent ați lansat cartea „Inside Biorganic’s Kitchen”. Cum a luat naștere acest proiect?

Tatiana Sterea: Adevărul e că această carte este un proiect de suflet al meu, în care am investit foarte mult. A venit un moment când am hotărât să împart unele din cunoștințele mele și secretele din interiorul laboratorului Biorganic. Așa a apărut ideea de a scrie o carte cu Rețetele Biorganic.

83389539_2814035295322139_529818889232580608_o

C: Care sunt criteriile care au stat la baza realizării unei asemenea cărți culinare? Cât timp ați lucrat asupra acestei cărți?

T.S.: Am realizat acest vis timp de un an și jumătate și iată în luna august anul trecut cartea a apărut. Olga Bux a fotografiat fiecare rețetă gătită de către mine, unele au fost preparate de către bucătarii Biorganic. La fel, în carte mai sunt și rețetele unor invitați speciali care fie ca au un mod de viața sănătos fie sunt clienți Biorganic, oameni speciali și frumoși. Fiecare rețetă a fost atent elaborată, fructele și legumele comandate din străinătate. Totul pentru a oferi un produs bun, cartea Biorganic.

C: Acum patru ani ați fondat Biorganic Raw Cafe. Cum ați început această activitate și cu ce realizări vă mândriți la moment?

T.S.: Acum patru ani când deschideam Biorganic, nu știam ce fac, nu știam la ce reacție să mă aștept din partea consumatorilor. Era un concept nou pentru Moldova, ideea unui magazin de produse BIO în interiorul unei cafenele părea riscantă, mai ales ca Biorganic propunea produse total diferite de cele care existau pe piața noastră, torturi Raw fără preparare termică, sucuri cu presare la rece, mâncare Plant based. În primul an de activitate am făcut cunoștință cu majoritatea oaspeților și foarte uimita am rămas să aflu că multe persoane deja au un stil de viața sănătos. Acest fapt mi-a dat putere sa continui atunci când cifrele arătau că „afacerea asta” ar trebui oprită.

Acum am înțeles că Biorganic e mai mult decât o afacere, e un mod de viață care a devenit în timp misiunea mea. Nu cred că aș face altceva sau că aș merge la un anumit compromis de dragul vânzărilor.

Alimentația publică este un domeniu foarte complicat, dar în interiorul afacerii noastre e o atmosferă foarte interesantă. Echipa Biorganic mereu creează ceva nou, fie că e vorba despre un desert pe care îl „colorăm” cu suc presat la rece din fructe de legume, fie că e vorba de o prăjitură din ciocolată Raw cu o cremă din piersici sau că e o simplă salată, dar care are un sos extrem de gustos și așa reușești sa mănânci mai multe frunze verzi. Burger-ul vegan e o adevărată bombă nutritivă care e perfect ca și gust și ca valoare nutritivă.

Adevărul e că în interiorul echipei lucrează oameni foarte talentați, consultanții vin cu idei diverse pentru prepararea celor mai gustoase băuturi vegane (Ana, Liliana, Daniela și Ecaterina), la Bucătărie la fel, Daniela este persoana care pune în practică orice idee nouă și creează imediat rețeta, Daniela persoana responsabilă de dulciuri la fel, creează deserturi extraordinare indiferent de tema pe care o alegem. Dacă îi zici că uite, luna februarie e luna îndrăgostiților, ar trebui să faci ceva cu mai multă ciocolată, ea face deserturile în asemenea mod că până la urma te întrebi „Sigur sunt vegane?!”.

Atunci când echipa ta gândește la fel ca tine se întâmplă lucruri minunate și într-adevăr se creează.

C: Când ați decis să treceți la stilul de alimentație plant based și cum a influențat aceasta modul Dvs. de viață?

T.S.: Mereu am fost interesată de modul sănătos de viață, dar marea schimbarea a avut loc când eram însărcinată cu fiul meu. Am început să studiez mai mult tot ce e legat de alimentație și cum aceasta ne influențează. Pot să zic că e o schimbare majoră, adică sunt mult mai conștientă acum ce consum, de unde cumpăr produse, ce produse cumpăr. Am început să fac cumpărăturile mai conștient, nu mai cumpăr ca înainte mult, cumpăr doar ce consumăm pentru o zi, fructe și legume proaspete, de dorit locale, celelalte produse le iau de la Biorganic cu certificate Eco și BIO. La fel, am început sa gândesc mai sustenabil, am redus plasticul, am grijă să nu contribui mai mult la poluarea planetei. Modul acest de trai îți schimbă gândirea și asta încerc sa-l învăț și pe fiul meu. Schimbarea începe de le noi înșine, fiecare dintre noi trebuie sa facă mici schimbări și să contribuie.

C: Ce vă servește drept sursă de inspirație pentru prepararea rețetelor pentru bucatele de la Biorganic Raw Cafe?

T.S.: Noi încercăm sa fim unici, cel puțin primii. Adică, ne dorim sa cream nu să ne inspiram. Asta e diferența, cred eu.

C: Vă mai amintiți care a fost prima rețetă pe care ați creat-o ?

T.S.: Prima rețetă pe care am creat-o a fost pentru tortul raw vegan de cocos. Urmam un curs de „Raw Vegan Cakes” și nu aveam toate ingredientele, dar trebuia să îl fac, așa că am ieșit din situație cu ce aveam la moment. La laboratorul Biorganic mereu se creează rețete noi. Bucătarii sunt tare inventivi.

C: Pe ce puneți accent în prepararea bucatelor din meniul Biorganic Raw Cafe?

T.S.: Pe ingrediente. Folosim doar ingrediente de cea mai bună calitate (atât cât este posibil, luând în considerație ca lucram doar cu firme juridice care ne oferă toate actele). În curând la Biorganic în Meniu vor apărea rețete cu ingrediente certificate Eco și BIO. Deci vom găti în interiorul cafenelei folosind aceste ingrediente. Mă bucur foarte mult că pot oferi tuturor oaspeților Biorganic această posibilitate.

81038172_2700753723352631_2775227237530599424_o

C: Care este atitudinea moldovenilor față de produsele bazate pe plante?

T.S.: Oaspeții noștri sunt foarte informați, au un mod de viața sănătos și știu ce vor.

Dacă vorbim la general atunci cred că lipsa de informație, lipsa de timp sunt un impediment.

C: Ce recomandări aveți pentru persoanele care planifică să treacă la alimentația plant based dar nu știu cu ce ar trebui să înceapă?

T.S.: Persoanelor care doresc să facă schimbări în alimentație, să treacă la alimentația plant based și să ducă un mod de viață cât mai sănătos le sugerez în primul rând să se informeze bine și din surse veridice.

C: Vă mulțumim!

Mihaela Grosu

stereatatiana-43

Inapoi la arhiva noutaților