[ X ]
(INTERVIU) Știai că sănătatea corpului este influențată de nutriție și de starea psihologică? Irina Zuza explică cum cele două sunt dependente una de alta
21 Aprilie

Psihologia și nutriția – două concepte atât de diverse, dar care împreună au un rol important în menținerea sănătății corpului. Despre cum starea psihologică poate influența masa corporală, dar și cât de important este să menținem echilibrul între aceste aspecte, ne-a relatat Irina Zuza, absolventa Facultății de Sănătate, Medicină și Științe ale Vieții, Universitatea din Maastricht din Olanda, și fondatoarea platformei psihonutritie.md.

175648708_592551481703963_3725775058000151881_n

CURENTUL: Cum ați început să dezvoltați conceptul de psihonutriție în Republica Moldova și de ce este important ca oamenii să cunoască despre el?

Irina Zuza: Fiind pasionată de nutriție de la o vârstă fragedă, am realizat că atât respectarea unor „reguli de nutriție”, cât și un proces de remodelare corporală nu este autentic și sustenabil dacă la nivel psiho-emoțional nu ești implicat în el. Suntem inundați de un amalgam de diete promițătoare care asigură atingerea rezultatului X în timp record.

Apoi ce se întâmplă? Odată cu revenirea la un stil de viață obișnuit, rezultatele treptat dispar, fiind înlocuite cu frustrări și nemulțumiri. De asemenea, de câte ori „aș mânca ceva”, înseamnă, de fapt, negarea unor stări precum tristețe, oboseală și plictiseală? De câte ori gândul „trebuie să slăbesc/ să mă îngraș” ascunde necesitatea de a corespunde unor „standarde sociale”?

De aici și explicația precum aproximativ 80-90% din femei sunt nemulțumite de corpul lor, iar prevalența celor cu tulburări alimentare este într-o continuă creștere. Atât de mult ne-am obișnuit să trăim cu aceste probleme, încât nici nu mai sunt observabile. Cu toate astea, este considerabil afectată calitatea vieții persoanelor ce suferă de tulburări alimentare (anorexia nervosa, bulimia nervosa, mâncatul compulsiv) și comportament impulsiv (preocupare excesivă de imaginea corpului, dependența de diete/sport).

Drept urmare, conștientizarea acestor fenomene e necesară pentru persoanele de orice sex și vârstă. Respectiv, am decis să fac un mic pas în această direcție, punând bazele unei platforme informative – Psihonutriție.md.

C: Cum starea psihologică a omului poate influența nutriția și efectiv masa lui corporală?

I. Z.: Deseori, alegerile alimentare nu sunt conștiente, dar depind de starea psiho-emoțională. Prin urmare, rare sunt cazurile când o persoană va alege să consume broccoli într-un moment de stres sau îngrijorare. De cele mai multe ori, alinarea va fi căutată într-o ciocolată sau o pungă de chipsuri.

Respectiv, dacă persoana nu a învățat să-și conștientizeze și gestioneze emoțiile (în special cele negative), mâncarea poate deveni cel mai sigur și accesibil refugiu. În termen lung, masa corporală va fi influențată în dependență de comportamentele alimentare aplicate, în special cele de compensare a caloriilor consumate (de exemplu practicarea excesivă a sportului, vomitatul indus, etc.).

C: Tot mai multe persoane se confruntă cu problema mâncatul compulsiv. Care ar fi soluțiile și metodele de a depăși această problemă?

I. Z.: Totul începe de la conștientizarea, dorința și implicarea persoanei în procesul de cunoaștere/vindecare. Paralel însă, este indispensabilă ajustarea preconcepțiilor, a stilului de viață și a propriilor mecanisme de a răspunde factorilor de stres, sociali, etc. Acest proces poate fi realizat sub îndrumarea unui profesionist care va acorda tot suportul necesar, atât tehnic, cât și emoțional. Cu toate acestea, o oră de terapie per săptămână nu este semnificativă dacă schimbarea nu se produce și în rutina zilnică, iar persoana nu se implică trup și suflet în proces.

C.: Pentru că e primăvară, iar acum toți încep să-și pregătească corpul pentru sezonul cald, ați putea să ne explicați cum starea emoțională ne poate ajuta în procesul de slăbire?

I. Z.: „Pentru că e primăvară…” – acestea sunt argumentele pe care încerc să le evit cu orice preț. Pentru un rezultat de durată, este important să te dedici sănătății și frumuseții corpului pe tot parcursul anului. În momentul în care ajungi să îți accepți și iubești corpul, te dedici lui în orice perioadă a anului și nu sub presiunea „vine vara; vine evenimentul x”.

Aceste limitări pe care ni le creăm la nivel de subconștient lucrează doar în detrimentul nostru. De ce? Pentru că funcționăm pe regim auto-pilot respectând niște diete și ignorând partea emoțională. Iar odată cu finisarea verii – ajungem în cealaltă extremă și consumăm cele mai slab nutritive produse. Acest cerc vicios poate fi evitat prin atingerea unui echilibru. Iar expresia „de toate câte puțin” este perfect aplicabilă și oportună. În momentul în care știi că nu trebuie să aștepți toamna pentru a-ți permite o prăjitură, nu o vei percepe drept ceva interzis și o vei putea savura pe tot parcursul anului, în cantități moderate și cu satisfacție deplină.

C.: Ce ar însemna mâncarea sănătoasă din perspectiva unui psiho-nutriționist?

I. Z.: Mâncarea sănătoasă e cea care îți satisface nevoile corpului, minții și a stării psiho-emoționale. Ființele umane nu se alimentează doar cu produse, dar și cu emoții, sentimente, gânduri și trăiri.

C.: Cum putem să menținem armonia între starea psihologică și cea fizică?

I. Z.: Prin crearea unui echilibru între cele două. Astăzi îi oferi corpului substanțele nutritive dintr-o salată, iar mâine – îți satisfaci creierul cu cel mai iubit desert.

Doina Buruiană

175557515_929027274305051_2368924695031697845_n

Inapoi la arhiva noutaților