Rodica Popescu, şef direcţie drept de autor al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în cadrul unui interviu pentru CURENTUL, a vorbit despre domeniul pe care îl reprezintă, în ce măsură a afectat pandemia activitatea, obiectivele pe termen lung, mediu şi scurt, dar şi aşteptările de la anul 2021 din punct de vedere a protecţiei dreptului de autor.
CURENTUL: Dna Popescu, au rămas în urmă deja trei trimestre din anul 2020. Cum a fost această perioadă din punctul de vedere al protejării drepturilor de autor?
Rodica Popescu: După cum cunoaşteţi, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este responsabilă de promovarea și realizarea activităților în domeniul protecției juridice a proprietății intelectuale privind drepturile de proprietate industrială, dreptul de autor și drepturile conexe.
Astfel, reieşind din prevederile cadrului normativ în vigoare, pe segmentul dreptului de autor şi conexe, AGEPI îi revin o serie de sarcini şi atribuţii, printre care aș evidenţia:
– contribuirea la elaborarea şi realizarea politicii adecvate de protecţie, exercitare şi implementare a dreptului de autor, a drepturilor conexe cu angajamentele internaţionale şi cu interesele naţionale ale Republicii Moldova;
– participarea la elaborarea proiectelor de acte normative în domeniu;
– stabilirea şi întreţinerea, relaţiilor de cooperare reciproc avantajoase cu oficii similare;
– recepţionarea şi examinarea cererilor de înregistrare a obiectelor dreptului de autor şi ale drepturilor conexe, înregistrarea şi eliberarea, în numele statului a certificatelor de înregistrare a acestora;
– avizarea, monitorizarea şi supravegherea activităţii organizaţiilor de gestiune colectivă a dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe;
– eliberarea marcajelor de control.
Dacă să ne referim la înregistrarea şi eliberarea certificatelor pentru obiectele dreptului de autor şi ale drepturilor conexe, aş vrea să precizez că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 139/2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, pentru apariția și exercitarea dreptului de autor nu este necesară înregistrarea operei, nici alt act de notificare sau alte formalităţi or, protecţia juridică prin dreptul de autor este legată de crearea operei spre deosebire de obiectele proprietăţii industriale (mărcile, invenţiile, designul ş.a.), a căror protecţie curge din data înregistrării acestora la oficiul de PI.
Cu toate acestea, autorul, titularul drepturilor exclusive de autor sau conexe ori succesorul său, în decursul termenului legal de protecție, au dreptul să solicite la AGEPI înregistrarea obiectului dreptului de autor și/sau drepturilor conexe în Registrul de Stat, care poate servi odată în plus pentru autor drept prezumţie a paternităţii, dacă nu se va dovedi contrariul.
În acest sens, beneficiază de protecţie toate operele exprimate într-o anumită formă obiectivă din domeniul literar, artistic şi ştiinţific, indiferent de faptul dacă acestea au fost sau nu aduse la cunoştinţa publicului.
Astfel, dacă să facem o retrospectivă ale celor 9 luni ale anului 2020, pe parcursul acestora, la AGEPI au fost depuse 168 de cereri de înregistrare a obiectelor protejate de dreptul de autor și drepturile conexe. Urmare a examinării cererilor, în Registrul de Stat au fost operate 145 de înregistrări, fiind eliberate 145 de certificate de înregistrare pentru diferite categorii de obiecte.
În topul înregistrărilor, se regăsesc operele literare 38 (26 %) din numărul total de obiecte înregistrate, operele științifice 37 (25 %) urmate de programele pentru calculator 19 (13 %), operele de artă plastică 16 (11%), fonograme 15 (10 %), opere muzicale 11 (7,5 %), și alte categorii de opere precum cele de artă aplicată, integrante.
De asemenea, tot la capitolul înregistrări, aş dori să menţionez că, pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2020, au fost eliberate 8595 de marcaje de control, în scopul asigurării comercializării legale a operelor audiovizuale, fonogramelor și programelor pentru calculator, înregistrate pe suporturi materiale (CD).
Bineînțeles, datele statistice precum şi spectrul obiectelor dreptului de autor şi drepturilor conexe înregistrate ar putea suferi şi modificări până la finele anului curent.
A doua mare direcţie de activitate la fel de importantă o constituie segmentul gestiunii colective a drepturilor de autor şi drepturilor conexe.
Organizaţiile de gestiune colectivă, au statutul de persoane juridice şi se înfiinţează prin liberă asociere şi nemijlocit de autorii, interpreţii, producătorii de fonograme, producătorii de videograme, precum şi alţi titulari ai dreptului de autor şi ai drepturilor conexe, care fie devin membri ai acestor organizaţii, fie le deleagă împuterniciri printr-un contract în formă scrisă să le administreze pe principii colective drepturile.
Iar, prin emiterea Deciziei de avizare și eliberarea propriu-zisă a avizului unei asociații obștești în calitate de organizație de gestiune colectivă, AGEPI în numele statului își asumă pe parcurs gestionarea eficientă a drepturilor de autor și drepturilor conexe de către respectiva organizație.
Pe acest segment, instituţia noastră, în calitatea sa de autoritate responsabilă de avizarea, monitorizarea și supravegherea activităţii organizaţiilor de gestiune colectivă a dreptului de autor şi/sau a drepturilor, întreprinde toate măsurile respectării drepturilor tuturor părților implicate în gestiunea colectivă a drepturilor patrimoniale de autor și/sau conexe.
Printre preocupările constante ale instituției noastre sunt:
– promovarea dialogului și a cooperării între OGC-uri și AGEPI, precum și asociațiile/organizațiile internaționale din domeniu, prin intermediul diferitor acțiuni desfășurate cu participarea OGC-lor și a altor asociații naționale/internaționale, ședinţe comune de lucru inclusiv cu reprezentanții utilizatorilor și mediului de afaceri din RM, etc;
– asigurarea transparenței prin furnizarea informațiilor privind gestiunea colectivă și activitatea OGC pe pagina www.agepi.gov.md. În acest sens, acțiunile AGEPI în domeniul monitorizării activității OGC sunt mediatizate constant pe pagina web a AGEPI prin plasarea informaţiilor relevante privind dreptul de autor și drepturile conexe cu privire la activitatea OGC-lor, inclusiv a hotărârilor instanţelor de judecată emise în cadrul examinării dosarelor ce ţin de litigiile din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.
– efectuarea controlului general al activităţii organizaţiilor de gestiune colectivă a dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe. La moment, desfășurăm controlul anual general al activității organizaţiilor de gestiune colectivă a dreptului de autor şi/sau a drepturilor pentru anul 2019 în scopul verificării modului de respectare de către acestea a prevederilor legale din domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe.
În urma fiecărui control, AGEPI întocmeşte acte de control în care indică, atunci când e cazul, încălcările şi neconformităţile depistate în activitatea organizației de gestiune colectivă şi atenţionează organizaţia în privinţa neregulilor constatate, acordîndu-i un termen rezonabil pentru a aduce activitatea sa în concordanţă cu legislaţia în vigoare. Actele de control, la fel sunt publicate pe pagina web a AGEPI și pot fi consultate de orice persoană interesată.
C.: Cum se prezintă situaţia protecţiei drepturilor de autor în 2020, comparativ cu perioadele similare din anii precedenţi? În ce măsură a afectat pandemia domeniul de gestiunea căruia sunteţi responsabilă?
R. P.: La capitolul înregistrări ale obiectelor dreptului de autor și drepturilor conexe, din punct de vedere statistic, aș spune că, cifrele se prezintă la același nivel – avem în jur de 250 de cereri anual și tot atâtea certificate eliberate.
Bineînțeles că, pandemia COVID-19, care a afectat atât sectorul public, cât și cel privat, și-a lasat amprenta prin scăderea dramatică a numărului de cereri în lunile martie, aprilie ale anului curent (care s-a redresat prin dublarea cererilor în septembrie, octombrie) și a impus schimbări de abordare și funcționare a serviciilor prestate și reformatarea acestora. Astfel încât, să fie asigurată funcționarea agenției în condiții de maximă siguranță și cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție pentru diminuarea răspândirii COVID-19.
În acest sens, încurajată fiind utilizarea serviciilor de depunere on-line a cererilor de protecție pentru obiectele dreptului de autor și drepturilor conexe, un instrument foarte comod și util. Totodată, pentru a fi cât mai aproape de solicitanți pe pagina web a AGEPI www.agepi.gov.md, toate personale interesate pot accesa informația detaliată (condițiile de depune a cererii, documentele anexate, taxe, formulare ș.a) cu privire la dreptul de autor și conexe, accesând rubrica respectivă.
De asemenea, au fost extinse serviciile consultative prestate de colegii din subdiviziunea pe care o reprezint, absolut gratuit, pentru toate persoanle interesate, atât prin intermediul telefonului (Call centru), poștei electronice, cât și acordarea consultațiilor și asistenței la completarea cererilor direct la oficiu.
Comparativ cu anii precedenți, atestăm o scădere a cererilor de înregistrare a titularilor, marcajelor și respective, de eliberare a marcajelor de control.
Potrivit cadrului normativ în vigoare, producătorii şi/sau difuzorii exemplarelor de opere şi fonograme, programelor pentru calculator, înregistrate pe suporturi materiale, sunt obligate să solicite la AGEPI înregistrarea lor în Registrul de stat și eliberarea marcajelor de control care reprezintă o etichetă de model unic, sub formă de imagine tridimensională, cu un nivel special de protecție pe partea exterioară, realizată pe un suport autoadeziv și autodestructiv, având înscris pe ea un cod alfanumeric ce include seria și numărul înregistrării exemplarului de operă sau fonogramă la AGEPI.
Marcajul de control este, înainte de toate, o garanție pentru consumatori că vor cumpăra un produs licențiat. În același timp, el confirmă legalitatea și justeţea utilizării exemplarelor de opere și fonograme pe care este aplicat.
Cel mai probabil această scădere se datorează dispariției treptate din circuitul comercial al casetelor audio, video, DVD-urilor care sunt înlocuite cu noi tehnologii și suporturi de nouă generație.
C.: În general, care sunt cele mai mari provocări legate de protecţia drepturilor de autor în RM?
R. P.: Deși în cei 28 de existență, AGEPI a reușit să edifice un sistem național de proprietate intelectuală destul de complex, modern și eficient, competitiv la nivel regional și chiar internațional, devenind un punct de reper pentru multe oficii de proprietate intelectuală, totuşi astăzi, domeniul drepturilor de autor şi a drepturilor conexe rămâne a fi cea mai mare provocare a sistemului de proprietate intelectuală atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional.
Astăzi, trebuie să constatăm cu regret că din tot sistemul proprietăţii intelectuale, domeniul dreptului de autor este cel mai provocator, anume pe segmentul gestiunii colective a drepturilor patrimoniale de autor și/sau conexe.
Potrivit cadrului normativ în vigoare, titularii dreptului de autor şi a drepturilor conexe îşi pot exercita drepturile recunoscute de lege în mod individual sau, pe bază de „mandat”, prin organismele de gestiune colectivă, în condiţiile legii.
Deci, în cadrul unui sistem de gestiune colectivă, anume autorii, titularii de drepturi sunt cei care decid și mandatează prin contractele cu organizaţiile de gestiune colectivă, ca acestea din urmă din numele și pe seama acestora să controleze utilizarea operelor, să negocieze cu potenţialii utilizatori, să le acorde licenţe în schimbul plăţii unei remuneraţii corespunzătoare, fixate pe baza unui sistem tarifar şi a unor condiţii potrivite, să colecteze această remuneraţie şi să o repartizeze pe principii echitabile, proporțional cu valoarea și valorificarea reală a operelor tot autorilor, titularilor de drepturi.
Menționăm mai sus că, segmentul gestiunii colective comportă cele mai multe provocări. Aceasta se datorează faptului că toţi subiecții implicaţi în sistemul de gestiune colectivă sunt nemulțumiți.
– Autorii, pentru că, nu primesc remuneraţia ce li se cuvine şi nu au o previzibilitate a remuneraţiei ce li se cuvine (or pentru mulți dintre aceștia, remunerația de autor și constituie unica sursă de existență).
– OGC, pentru că, din păcate de multe ori sunt obligate să apeleze la instanţele judecătoreşti pentru a colecta remuneraţia cuvenită titularilor pe care îi reprezintă.
– Utilizatorii care consideră că, tarifele sunt foarte mari şi nu văd trasabilitatea finală a remuneraţiilor achitate de către ei pînă la autor/titular de drepturi.
În aceste circumstanțe, AGEPI depune eforturi considerabile pentru asigurarea unei protecții eficiente a drepturilor de autor și drepturilor conexe, inclusiv prin crearea unui sistem funcțional al gestiunii colective în Republica Moldova, bazat doar pe principiile de transparență, responsabilitate și bună guvernare, în special prin perfecționarea continuă a cadrului normativ în domeniu și ajustarea acestuia la evoluțiile internaționale, dar și prin monitorizarea activității OGC-urilor și înaintarea recomandărilor în vederea imbunătățirii activității acestora.
Pe parcursul ultimilor ani, AGEPI a iniţiat în repetate rânduri amendamente la Legea nr.139/2010 privind drepturile de autor și drepturile conexe. La moment, în scopul îmbunătățirii mecanismelor și înlăturării tuturor dificultăților de implementare precum și în scopul consolidării sistemului de gestiune colectivă, a fost elaborat un proiect complex de act normativ ce conține propuneri de amendamente atîtla Legea nr. 139/2010, precum și la Legea nr. 114/2014 cu privire la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.
C.: Ce tendinţe se prefigurează în domeniul de care sunteţi responsabilă?
R.P.: Creaţia literară, artistică şi ştiinţifică (cărți, muzică, filme, jocuri, fotografii și imagini, opere de artă, produse software, etc.) care, de fapt şi formează obiectul dreptului de autor, reprezintă o componentă importantă a progresului socio-cultural și a bunăstării unei țări, şi contribuie la progresul umanităţii per ansamblu.
Instituţia protecţiei drepturilor de autor și conexe are, cu siguranţă, o importanţă deosebită în sistemul de drept al oricărui stat dezvoltat, căci scopul acesteia este de a proteja produsul inteligenţei umane şi, în acelaşi timp, de a garanta utilizarea acestui produs în beneficiul consumatorilor, utilizatorului.
Totodată, este necesar de subliniat faptul că, procesul de dezvoltare continuă a reţelelor informaţionale precum și a internetului este însoţit și de consecinţe negative, legate de apariţia mai multor probleme în asigurarea dreptului de autor în mediul online, fapt condiţionat de factori precum: extrateritorialitatea, accesibilitatea, interactivitatea, anonimatul.
La etapa actuală, delictele care atenză la regimul drepturilor de autor şi drepturilor conexe este un domeniu de maximă actualitate, în special datorită dinamicii tehnologiilor informaţionale care oferă oportunităţi noi, sofisticate de încălcare a dreptului de autor și drepturilor conexe.
Problema globalizării și tranziţia la societatea informaţională sunt subiecte ce îi preocupă în prezent pe cercetători și mediul academic, politicieni, dar și pe simplii cetăţeni, deoarece este evidentă necesitatea unei evaluări ample a impactului pe care îl au acești factori asupra sistemului de drept în general.
Astăzi pirateria digitală (accesarea, utilizarea, copierea, modificarea, descărcarea ilegală de conţinut pe internet fără acordul autorului a programelor pentru calculator, filmelor, muzicii, imaginilor, aplicațiilor mobile etc.), se manifestă la scară largă şi se dezvoltă rapid. Și nu cred că, există ţară în lume care să nu se confrunte cu aceste fenomene, care aduc mari prejudicii economiei mondiale. File-sharing-ul din reţelele peer-to-peer fără licenţă rămâne un fenomen răspândit, în vreme ce şi alte forme de distribuţie ilegale, precum cyberlockers, site-uri ilegale de streaming şi forumurile reprezintă o problemă alarmantă, în creştere.
Mulți o să afirme că de fapt pirateria și contrafacerea nu sunt fenomene noi, or timp de secole artiştii şi inventatorii şi-au văzut creaţiile copiate, aici alarmante sunt formele noi de piraterie dezvoltate odată cu creşterea fluxului informaţional digital.
Alarmant este că aceste tipuri de încălcări sunt cel mai greu de depistat, dar nu imposibil.
O altă tendință actuală o constituie Inteligența artificială tot mai prezentă în toate industriile din întreaga lume. Deși, nu va înlocui niciodată creativitatea, originalitatea și emoția umană, inteligența artificială poate oferi cu siguranță multe beneficii, servind ca asistent inteligent, cu o precizie și eficiență maximă.
Inteligenţa artificială este o nouă provocare pentru sistemul de proprietate intelectuală în general, deoarece ridică întrebări noi cu privire la subiecţii şi obiectele de proprietate intelectuală. Astfel, oficiile de proprietate intelectuală din întreaga lume sub egida Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală, dar și cercetătorii, mediul privat se preocupă de această tendință astfel încât să putem face față noilor provocări care se impun.
C.: Ce obiective aveţi stabilite pentru domeniul de care sunteţi responsabilă pe termen scurt, mediu şi lung?
R. P.: Obiectivul major atât pe tremen scurt, mediu și lung îl constituie, bineînțeles, asigurarea unei protecții eficiente a drepturilor de autor și conexe, inclusiv, prin crearea unui sistem funcțional al gestiunii colective în Republica Moldova, bazat doar pe principiile de transparență, responsabilitate și bună guvernare.
Respectiv, implementarea unor mecanisme funcţionale de colectare și de repartizare echitabilă a remuneraţiilor de autor și asigurarea transparenţei în domeniul gestiunii colective constituie obiectivul de bază al AGEPI, inclusiv, prin pârghiile acordate, conform legii și anume, prin perfecționarea continuă a cadrului normativ în domeniu și ajustarea acestuia la evoluțiile internaționale.
Desigur, monitorizarea activității OGC-urilor și înaintarea recomandărilor în vederea îmbunătățirii activității acestora precum și promovarea dialogului și a cooperării între OGC-uri și AGEPI, precum și asociațiile/organizațiile internaționale din domeniu rămân a fi printre obiectivele de bază ale direcției pe care o reprezint.
Aș menționa aici, revizuirea procedurii de înregistrare a obiectelor DA și DC prin modificarea Hotărârii Guvernului nr. 89/2012, care de asemenea se numără printre obiectivele stabilite pentru anul curent.
C.: Ce aşteptări aveţi de la anul 2021 din punctul de vedere al protecţiei drepturilor de autor?
R.P.: Programul de activitate al AGEPI, pentru anul 2021, va cuprinde un șir de activități menite să contribuie la dezvoltarea și creșterea performanţelor în toate domeniile de competenţă ale instituției noastre, inclusiv, a performanțelor subdiviziunii – drept de autor.
Cu siguranță, atât eu, cât și colegii mei, ne dorim, în primul rând, adoptarea și implementarea propriu-zisă, a amendament inițiate la Legea cadru – Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe, elaborate întru necesitatea armonizării prevederilor legislației din domeniul, la reglementările acquis-ului comunitar, și care va crea un mecanism eficient de funcționare a sistemului dreptului de autor și drepturilor conexe, precum și un cadru normativ accesibil de asigurare a protecției drepturilor, atât a titularilor, cât și a beneficiarilor în procesul de valorificare a obiectelor dreptului de autor și/sau adrepturilor conexe.
De asemenea, ne dorim ca urmare exercitării funcției de monitorizare şi supraveghere a activităţii organizațiilor de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale de autor şi/sauconexe, să atestăm o asigurare a standardelor internaționale de transparență, responsabilitate și bună guvernare ale acestora.
Și bineînțeles, încurajarea și facilitarea dialogului constructiv între utilizatori și organizațiile de gestiune colectivă, și nu în ultimul rând, promovarea unui dialog constructiv, a cooperării între OGC-urile care își desfășoară activitatea și AGEPI.
Ca de fiecare dată, AGEPI va depune toată diligența și eforturile necesare ca toate instrumentele legale prezente în Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe să funcționeze, astfel încât asigurarea respectării acestor drepturi să nu mai fie o problemă pentru oamenii de creație și o povară pentru utilizatori.
C.: Vă mulţumim!
Cristina Tomac