[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Rodica Gojan: În 2020 am depus toate eforturile pentru a face faţă misiunii cruciale care ne-a revenit pe timp de pandemie
15 Martie

Interviu cu Rodica Gojan, Director comercial al „Chemix Grupp”, pentru „Almanah Politic-2020”

Doamna Gojan, cu sau fără voia Dvs., în 2020 companiei „Chemix Grupp” i-a revenit o misiune de maximă importanţă…

Aveţi dreptate şi acest lucru se explică prin pandemia care a lovit din plin întreaga lume, inclusiv și pe noi, cei din R. Moldova, ne-a prins pe nepregătite. „Chemix Grupp”, fiind unicul producător de dezinfectanţi din Moldova la standardele europene și ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evident că am simţit o presiune mereu crescândă. Am sesizat chiar de la începutul pandemiei această situaţie şi am conştientizat încă la acea etapă că avem în faţă o mare provocare, căreia trebuie să-i facem faţă. Prin muncă enormă, cel puţin până la această etapă, am reuşit.

Ce v-a determinat să vă lansaţi pe acest segment de piaţă?

Mai corect ar fi de spus că, în 2008, „Chemix Grupp” şi-a asumat misiunea deloc uşoară de a deschide un nou segment de piaţă în Republica Moldova – cel de producere a dezinfectanţilor și soluțiilor profesioniste destinate curățeniei. Deci, noi nu am venit pe un anumit segment de piaţă, ci, de facto, l-am deschis. Şi atunci, cu 12 ani în urmă, nimeni nu putea să bănuiască faptul că în 2020 dezinfectanţii vor fi atât de solicitaţi. Dar, acest lucru nu trebuie privit numai din punct de vedere al noii conjuncturi apărute pe piaţă, ci şi al presiunii căreia suntem supuşi, pornind de la necesitatea de a reuşi mereu să facem faţă solicitărilor sporite de dezinfectanţi.

În contextul celor spuse de Dvs., în ce măsură pandemia a influenţat priorităţile „Chemix Grupp”?

Conştientizând rolul important care ne-a revenit practic peste noapte, am acordat prioritate necesităţilor instituţiilor statului, iar atunci când a fost cazul, „Chemix Grupp” a făcut şi donaţii generoase spitalelor, altor instituţii de menire socială. Totodată, ne-am străduit să facem faţă şi solicitărilor sectorului privat, or printre clienţii noştri se numără branduri „cu greutate”: MEDPARK, CARDIOMED, BIOMED, CALEA FERATĂ, CHIȘINĂU GAZ, CRICOVA VIN, EUROMED DIAGNOSTIC, MEDAZUR MEDSPA, NEFIS, FLOARE CARPET, DRANCOR, CLEBER, SUPRATEN, Fundaţia SOROS-MOLDOVA, FINCOMBANK, MOLDINCONBANK etc.

În această perioadă dificilă, dar, totodată, şi de maximă responsabilitate, a trebuit să depunem eforturi cu adevărat titanice pentru a reuşi să aducem în Moldova materie primă pentru dezinfectanți, aflată la mare căutare în întreaga lume pe timp de pandemie. Dar, constat cu satisfacţie, că şi acestei provocări i-am făcut faţă cu brio.

În general, ce trebuie să conţină un dezinfectant pentru a fi considerat bun? Ce face deosebite produsele Dvs.?

Un dezinfectant trebuie să conţină alcooli precum etanolul sau izopropanolul; aldehide (ex. formaldehidă); fenoli (ex. cloroxilelol) sau săruri cuaternare de amoniu. Anume prezenţa acestor compuşi fac dezinfectanţii eficienţi în lupta cu agenţii patogeni, în special cu viruşii.

La producerea dezinfectanţilor noi respectăm toate normele avansate în domeniu, nu în zădar suntem recunoscuţi ca unicul producător ce respectă standardele europene şi ale OMS. Suntem acreditați și la Sistemul de Management al Calității ISO 13485:2016, investim în calitate pentru că ne pasă de sănătatea consumatorilor. În plus, noi niciodată nu admitem devieri în procesul de producere, iar conceptul responsabilităţii sociale este ceva de bază pentru noi. Toate aceste lucruri probabil şi ne fac deosebiţi.

Ce teste trec produsele Dvs.?

Noi trecem toate testele pe care producătorii europeni sunt obligaţi să le respecte. E vorba de teste ce se fac un timp îndelungat, iar calitatea acestora nu poate fi pusă la îndoială, fiind recunoscută de toţi specialiştii şi de toate organizaţiile cu renume mondial, acreditați în acest domeniu. În cazul nostru, testele au dovedit că produsele pe care le fabricăm dezactivează bacteriile EN 13727+A2, fungiile EN 13624, microbacteriile EN 14348 şi viruşii EN 14476+A1 atât în mediu curat, cât şi în mediu murdar. Mai mult decât atât, dezinfectantul nostru Chemidez Skin LICHID sau GEL a fost supus şi testării igienice EN1500, standard recomandat de OMS.

Având în vedere că produsele Dvs. sunt la mare căutare pe timp de pandemie, nu are de suferit calitatea lor? Căci, când eşti orientat pe produceri masive, nu e exclus să sufere calitatea…

Chiar dacă produsele companiei noastre într-adevăr sunt la mare căutare, deoarece pandemia nici de gând nu are să bată în retragere, „Chemix Grupp” reuşeşte nu doar să facă faţă cererii sporite, ci şi să asigure aceeaşi calitate înaltă ca şi până la pandemie. Pe lângă ataşamentul pe care-l avem faţă de calitate, dar şi pe lângă respectul pe care-l avem faţă de clienţii noştri, să nu uităm şi de acele teste despre care am vorbit mai sus, care periodic dovedesc că rămânem unicul producător din RM la standardele europene.

Apropo, de calitate şi aprecieri. La finele anului 2020, „Chemix Grupp” a fost premiată cu medalia de aur în cadrul „Notorium Trademark Awards 2020”, ediţia a cincea…

Da, am fost premiaţi la categoria „Produse chimice”. Acest premiu ne onorează și deopotrivă ne motivează să fim și mai buni în ceea ce facem. Or, faptul că am obținut premiul prin votul clienților, pentru noi este încă o dovadă că reușim să fim la nivelul așteptărilor lor. Vom investi în continuare în calitate, căci aceasta e cea mai importantă investiție ce poate fi făcută de o companie ca a noastră.

Ceva mai devreme aţi pomenit de donaţiile făcute pe timp de pandemie instituţiilor medicale. Ce vă determină să donaţi ceea din ce puteţi face bani buni pe timp de pandemie?

Chiar dacă pentru „Chemix Grupp”, ca şi pentru orice afacere, contează profitul, în egală măsură suntem ataşaţi conceptului de responsabilitate socială, mai ales acum când ne confruntăm cu această pandemie fără precedent pentru lumea modernă. Am fost până acum alături de cei care au avut nevoie de suportul nostru şi ne propunem şi în continuare să contribuim, în măsura posibilităţilor, la efortul comun al ţării, al întregii societăţi de a depăşi cât mai repede pandemia şi consecinţele ei.

Ce planuri de viitor aveţi?

Pandemia rămâne pentru noi principala provocare căreia trebuie să-i facem faţă. De aceea, scopul nostru principal acum este să furnizăm produsele de calitate de care au atât de mare nevoie cetăţenii şi diverse instituţii private şi publice.

Însă, indiferent de cum vor derula lucrurile în continuare, noi, cei de la „Chemix Grupp”, vom putea spune cu mândrie că, în dificilul an 2020, am fost compania potrivită la locul potrivit şi că am făcut faţă cu brio misiunii deloc uşoare care ne-a revenit. Iar echipa de conducere a companiei, constituită preponderent din femei, pe bună dreptate se poate mândri cu faptul că a reuşit să facă din „Chemix Grupp” un nume de referinţă pentru economia moldovenească.

Inapoi la arhiva noutaților