[ X ]
(INTERVIU) Preotul Maxim Melinti, stagiar în SUA: „Cetățenii moldoveni în mare parte poartă în cap anumite stereotipuri și mituri legate de viața, valorile, cultură și tradițiile americanilor”
13 Iunie

Parohul bisericii din Ghidighici, Maxim Melinti, se află în SUA, grație unui program dedicat profesioniștilor din diferite domenii. Cum a ajuns în acest program, ce fel de oameni sunt americanii, dar și ce pot învăța moldovenii de la aceștia, el a vorbit în interviul ce urmează.

CURENTUL: Sunteți plecat in SUA prin programul de schimburi profesionale Programul pentru vizitatori internaționali IVLP. Cu ce gânduri ați început această experiență?

Maxim Melinti: IVLP – este un program internațional în cadrul căruia participă lideri de opinie publică din mai multe țări ale lumii. Eu, alături de alte 5 persoane, am fost nominalizat de către Ambasada SUA la această stagiere. Este prima mea vizită în SUA. Aveam emoții , mă gândeam la zborul lung peste ocean, diferența de ore, altă cultură și mentalitate.

m

C: Ce program de activități aveți în timpul acestei vizite în SUA?

M.M.: Programul a fost adaptat după interesele, ocupațiile, preferințele membrilor grupului. Scopul programului este de a face cunoștință cu America, dar și de a împărtăși impresii relevante și obiective despre Republica Moldova. Zilnic avem întâlniri cu ONG-uri, voluntari, profesori universitari, activiști civici și simpli americani. Învățăm ce e democrație, cum se face voluntariat și colectare de fonduri, ce instrumente putem folosi pentru stoparea dezinformării cetățenilor, cum să prevenim manipularea publicului.

C: Care sunt primele impresii despre oamenii, locurile de acolo? Prin ce se deosebește societatea noastră de cea americană?

M.M.: Desigur, ceea ce auzim și vedem în social media pro-rusă este mai mult dezinformare, decât informare. Cetățenii moldoveni în mare parte poartă în cap anumite stereotipuri și mituri legate de viața, valorile, cultură și tradițiile americanilor. Din start m-au impresionat sinceritatea, receptivitatea și atitudinea democratică vis-a-vis de noi, cei veniți de peste ocean. Am început să urmăresc toate părțile caracteristice ale vieții americanilor, făcând mici postări pe Facebook.

C.: Ce putem învăța noi de la americani?

M.M.: Să respectăm alegerea, demnitatea, apartenență confesională și politică, originea socială și etnică.

C.: Sunteți fondatorul Centrului social „Insula Fericirii”’. În martie curent au fost reluate lucrările de construcție la centrul social. La ce etapă sunteți acum și cine v-a susținut în această cauză nobilă?

M. M.: Locuitorii din Ghidighici sunt fondatorii Centrului Social, eu sunt doar creierul acestui centru. Rezultate sunt foarte modeste. Din start ne-am propus motto-ul: „În fiecare zi facem ca viața oamenilor să devină mai bună”. După acest principiu funcționează centrul nostru. Avem drept scop să aducem mai multe zâmbete celor mai triști, să susținem și să ajutăm pe cei îndurerați, singuratici, abandonați, stigmatizați și suferinzi. Este o muncă deloc ușoară. Dar suntem susținuți de oameni simpli, oameni curajoși, creștini și chiar atei, din țară și de peste hotare, cărora le pasă. Nu avem donatori bogați, nu ne susține nici un partid sau oligarh. Noi facem totul cu oameni și pentru oameni. Obiectivele sunt susținute de oameni de bună credință, tineri și vârstnici, care lasă totul pentru inițiativă socială, care fac poate foarte puțin, dar pentru o cauză nobilă.

C: Vă mulțumim!

Mihaela Grosu

62088448_2724631980883546_5028916592012951552_n

Inapoi la arhiva noutaților