[ X ]
(INTERVIU) Pavel Perju: „Mi-aș dori să văd în viitor Fabrica de Sticlă într-un nou veșmânt și anume – să fie reutilată”
29 Aprilie

În cadrul unui interviu pentru www.curentul.md, directorul Fabricii de Sticlă din Chişinău, Pavel Perju a vorbit despre situația actuală de la întreprindere, cum s-a încheiat anul 2020 și cum a început anul 2021, despre suportul statului, dar și prioritățile pentru viitor.

CURENTUL: Care e situația actuală de la Fabrica de Sticlă?

Pavel Perju: Situația pandemică din țară și din lume, desigur, ne obligă să majorăm la maximum gradul de responsabilitate, în primul rând, față de angajații fabricii, pentru a-i proteja, în măsura posibilităților, împotriva infectării cu virusul COVID-19. Au fost stabilite reguli stricte și măsuri în acest sens, obligatoriu pentru a fi respectate pentru toate persoanele ce au acces la întreprindere. Acest lucru ne permite să efectuăm ciclul de producere continuu.

Fiecare zi de muncă este o nouă provocare interesantă, cu multe aspecte, care necesită a fi abordate și soluționate din mers, dar și cu multe oportunități de comunicare, cunoaștere și dezvoltare profesională continuă.

Nu avem restanțe la achitarea plăților salariale, contribuțiilor și impozitelor. Nu suntem în litigii cu furnizorii, privind datorii cu termen de achitare expirat.

Sunt convins de viabilitatea curentă a entității și depunem efort pentru ca această situație nu doar să fie menținută, dar și îmbunătățită pas cu pas.

C: Cu ce indicatori ați încheiat anul 2020?

P.P.: În linii mari a fost un an foarte bun. Dacă e să ne referim la indicatorii economici, pot comunica despre faptul că, în rezultatul activității economico-financiare, conform situațiilor financiare preventive pentru anul 2020, entitatea a obținut un profit până la impozitare în mărime de 44 068 693,11 lei sau cu  circa 31%  mai mare decât în anul precedent, 2019.

Marja profitului net constituie cea mai bună metodă de diagnosticare a capacității globale a companiei de a obține profit, dat fiind faptul că atât costurile și cheltuielile, cât și impozitul pe venit achitat sunt luate în calcul. În anul 2019 marja profitului net a constituit 4,42 %, iar în 2020 a crescut până la 11,5%.

Impozitul pe venit din activitate constituie 8 270 915,44 lei. Altfel spus, fabrica contribuie direct la formarea veniturilor bugetului de stat. Accentuez acest lucru pentru a confirma importanța entității și necesitatea depunerii eforturilor pentru a menține activitatea ei. Dar, aceasta va fi posibil doar în cazul reutilării/schimbului utilajului existent, care are o durată de exploatare ce depășește cu mult termenii stabiliți de producătorii acestor utilaje.

Revenind la indicatorii economici, ţin să accentuez că rentabilitatea economică constituie 10% și s-a majorat cu 5 puncte procentuale față de anul precedent, iar rentabilitatea financiară a crescut de la 3,5% în anul 2019 la 8,6% în anul 2020.

Rata stabilității financiare a atins un nivel de 100% în anul 2020, ceea ce vorbește despre posibilitatea întreprinderii de a contracta credite/împrumuturi pentru realizarea proiectelor investiționale.

Lichiditatea absolută este un indicator ce reflectă în ce măsură este capabilă întreprinderea să-și onoreze imediat obligațiile curente – în anul 2020 a fost de 22,55 față de 8,34 în anul 2019.

C: Cum a început anul 2021?

P.P.: Anul 2021 este continuarea anului 2020, din punct de vedere al activității noastre. Am stabilit obiective clare și acum fiecare contribuim pentru a le realiza. Va fi un an dificil, dar mizăm pe rezervele ce urmează a fi identificate și direcționate la atingerea obiectivelor stabilite.

E de menționat că în anul precedent prețurile la producția similară pe piață au fost micșorate considerabil de concurenți, situație ce ne impune să facem același lucru, pentru a nu pierde cumpărătorii. În același timp, prețurile de vânzare abia acoperă costurile și cheltuielile suportate. Salvarea ar fi punerea în exploatare încă a unui cuptor de topit sticlă, pentru a reduce sinecostul producției fabricate și a obține un profit mai considerabil.

Suntem la etapa de elaborare a unui plan de investiții în acest sens și vom demara procedurile prestabilite de cadrul legal ca să-l implementăm. Nu este corect să amânăm investițiile pe motiv ca nu avem încă toți banii necesari. America și alte state s-au ridicat pe credite (leasing) și asigurări. Trebuie să dăm dovadă de aceeaşi abordare.

C: În ce măsură sunteți afectați de pandemie?

P.P.: În cel mai direct mod. Rezultatele activității noastre depind în mare măsură de capacitatea de plată a agenților economici și a populației. Dar, în pofida acestui fapt, am ținut piept la toate provocările și am înregistrat o activitate economico-financiară cât de cât stabilă.

C: Ce obiective aveți stabilite pentru anul curent?

P.P.: Desigur că minimizarea costurilor. Micșorarea costurilor de producție este direct proporțională utilizării raţionale a resurselor energetice.

De asemenea, urmărim reducerea consumului de materie primă, combustibil, energie electrică şi apă, pe unitate de produs. La acest capitol se muncește zi de zi. Costul de producţie este o noţiune complexă, iar la Fabrica de Sticlă cea mai mare pondere în structura costurilor este legată anume de utilizarea raţională a resurselor energetice. Procurarea resurselor energetice de pe pieţele alternative la cele mai avantajoase preţuri ar fi un avantaj.

Dependenţa de o singură piaţă de aprovizionare creează o situaţie de monopol, ce duce la menţinerea unor preţuri de achiziţie mai înalte decât preţurile pe o piaţă concurenţială.

Un alt punct important este procurarea materiei prime cât mai calitative la un preț cât mai mic. ÎS Fabrica de Sticlă, în strictă conformitate cu HG351/2020, cu acordul prealabil de la fondator, asigură publicitatea și transparența procedurilor de achiziție publică, astfel nelezând drepturile operatorilor economici cointeresați de a participa la procedurile de achiziție.

Majoritatea materiei prime este de import și din cauza pandemiei timpul de livrare a acesteia este mult mai îndelungat, dar și prețurile au crescut puțin. Anume din această cauză în acest an mai multe proceduri de achiziții au fost repetate.

C: Cum ați califica concurența pe segmentul Dvs. de piață?

P.P.: Vreau să vă spun că producători de ambalaje de sticlă sunt mulți.

Numai în Ucraina avem circa 8 fabrici cu o capacitate de două-trei ori mai mare, comparativ cu FSC, în Bulgaria – încă trei. Sunt şi în România. Concurența stimulează progresul general, ea îndeamnă la inovaţie şi creativitate, ceea ce favorizează creşterea eficienţei, economisirea resurselor, satisfacerea mai bună a cerințelor consumatorului, diferenţiază agenţii economici, îi favorizează pe cei creativi, abili, duce la diversificarea ofertei, permite cumpărătorului să găsească furnizorul cu marfa cea mai bună şi mai ieftină.

Concurența ne stimulează să căutăm soluţii pentru a ne extinde piaţa, ne reorientează spre alte piețe. În timpul de față exportăm lunar circa 70-80% din produse și asta se datorează faptului că produsele noastre sunt de cea mai bună calitate.

C: În ce măsură simțiți suportul statului, Fabrica fiind o întreprindere cu capital de stat?

P.P.: Statul, în calitate de fondator, își exercită atribuțiile prin intermediul Consiliului de administrație desemnat. Atribuțiile, drepturile și obligațiile atât ale Fondatorului, ale Consiliului de Administrație, cât și ale Administratorului, sunt specificate în Legea nr 246/2017 „Cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală”.

În această perioadă atât de dificilă pentru toată țara, nu pretindem la careva facilități, la suport din partea fondatorului. Dar, la prezentarea Raportului de activitate și a Situațiilor financiare pentru anul 2020, vom solicita ca profitul net să fie direcționat parțial la acoperirea pierderilor anilor precedenți, care însumează circa 42 mil. lei.

Astfel vom exclude diminuarea activelor circulante și, totodată, aceasta ar spori nivelul de credibilitate al fabricii în raport cu potențialii investitori sau cu instituțiile financiare.

C: Cum vedeți viitorul fabricii?

P.P.: Sunt foarte optimist și nu mai puțin ambițios. Multe lucruri, care cândva păreau o utopie totală, astăzi au devenit realitate. Mi-aș dori să văd în viitor fabrica într-un nou veșmânt și anume aș vrea să fie reutilată după cele mai noi tehnologii, care să excludă în totalitate impactul negativ asupra mediului, care va produce cele mai calitative și competitive produse.

Prefer să realizez lucruri frumoase, împreună cu echipa, cu colectivul, să fim aliniați la standarde profesionale înalte și să ne bucurăm de rezultatele muncii noastre.

C: Mulțumim!

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților