[ X ]
(INTERVIU) Pavel Filip: PDM va asigura o majoritate pro-europeană în viitorul Parlament, iar asta le strică unora socotelile
1 Iunie

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Pavel Filip, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), s-a referit la situaţia actuală a PDM, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, dar şi la perspective.

T.: Dle Preşedinte, care e situaţia actuală a PDM? Pe cât de pregătiţi sunteţi de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie?

P.F.: PDM este unul din puţinele partide din Republica Moldova care e pregătit să se implice în orice moment în orice campanie electorală. Aceasta pentru că avem cea mai puternică şi cea mai bine organizată infrastructură de partid, cei mai profesionişti oameni şi suntem permanent conectaţi la necesităţile reale ale cetăţenilor, venind cu propuneri şi soluţii pentru problemele cu care se confruntă ei. Acum, am intrat în faza de mobilizare generală, punând la punct toate aspectele ce ţin de campania electorală. Antrenăm întreg potenţialul partinic, stabilind rolul şi locul fiecăruia în această campanie electorală şi distribuind sarcinile concrete ce urmează a fi realizate. Ca să răspund direct la întrebarea dvs., vă zic că PDM e pregătit şi de această campanie electorală, cum a fost pregătit şi de altele. Nu ştiu dacă ţara e pregătită.

T.: Ce aveţi în vedere?

P.F.: În ultimul an, Moldova s-a confruntat nu doar cu pandemia de COVID-19, cu urmările grave ale crizei economice şi ale secetei, ci şi o adevărată pandemie de iresponsabilitate politică. În loc să se concentreze pe soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă ţara, majoritatea decidenţilor politici au transformat RM într-un imens câmp de luptă, războindu-se continuu între ei. Mai întâi au fost alegerile prezidenţiale, apoi perioada de incertitudine de circa cinci luni de zile când am asistat la numeroase jocuri politice (toate pornind de la interese partinice înguste şi nicidecum de la interesele cetăţenilor), acum am intrat deja în perioada electorală a alegerilor parlamentare anticipate. Cu siguranţă, va urma o perioadă de incertitudine politică după alegeri. Astfel, ajungem să constatăm că nimeni nu se ocupă de probleme reale ale cetăţenilor, ale Republicii Moldova, în general, iar într-o bună zi vom ajunge să constatăm că iresponsabilitatea politicienilor ne va duce pe marginea prăpăstiei.

T.: Îi acuzaţi pe alţii, dar ce a făcut PDM în toată această perioadă pentru a schimba starea de lucruri?

P.F.: Noi tot timpul le-am cerut taberelor politice aflate în conflict să dea dovadă de responsabilitate şi maturitate politică, să nu admită ca interesele de moment înguste pe care le au să prevaleze asupra intereselor ţării, să accepte un minim dialog pentru identificarea soluţiilor la cele mai grave probleme cu care se confruntă oamenii. Ne-am retras de la guvernare pentru a oferi posibilitate partidelor parlamentare autentice să se aşeze la masa de dialog imediat după alegerile prezidenţiale. Am propus platforma partidului nostru pentru ca aceste discuţii să poată avea loc.

La începutul campaniei electorale noi am venit cu propunerea să facem o altfel de campanie: să avem de data aceasta, nu o luptă a declarațiilor, ci o luptă a ideilor. Mai mult decât atât, ca să avem ce concret discuta, în baza consultărilor ample cu cetăţenii, PDM a elaborat un plan de ţară. Am expus o viziune, am explicat cum vedem noi că ar trebui să arate o Moldova altfel: o Moldova cu drumuri bune, cu bunăstare și grijă față de oameni, cu salarii și pensii decente, cu tineri care își cumpără mai ușor prima casă, cu profesori și medici bine plătiți, cu economie puternică și infrastructură modernă. Am propus și celorlalte partide să avem o dezbatere a viziunilor, să discutăm în această campanie viziuni, idei, cum dezvoltăm țara, cum o mișcăm înainte. Din păcate, am văzut că principalele forțe politice merg în această campanie nu „pentru”, ci „împotrivă”. Dintr-o astfel de abordare au de pierdut cetățenii. În timp ce politicienii se ceartă, oamenii rămân cu problemele lor. Iată de ce pentru cei care sunt sătui de show-uri grotești și ping-pong-uri de declarații, Partidul Democrat este alternativa. Noi venim în această campanie cu lucruri concrete: explicăm ceea ce noi am realizat deja și le spunem oamenilor cum vedem continuarea faptelor bune.

T.: Dar se pare că nu vă veţi putea concentra doar pe ceea ce vă propuneţi. Vă confruntaţi cu situaţii mai puţin plăcute, gen plecările din partid.

P.F.: Sigur că aceste plecări sunt vădit regizate, mai ales că vin exact acum în campania electorală. Sigur că noi cunoaștem care este motivația celor care semnează aceste declarații: este una eminamente financiară. Nu-i pădure fără uscături. Se găsesc și dintre cei care aleg banul în locul faptelor. Dar ei sunt puțini și, cel mai important, oamenii îi simt foarte bine și îi sancționează rapid. Pe de altă parte, aceste atacuri ne conving, o dată în plus, că Partidul Democrat este o forță, că mobilizarea PDM îi sperie pe cei care se împotrivesc cursului european, pentru că ei știu că PDM va asigura o majoritate pro-europeană în viitorul Parlament și le va strica lor socotelile.

T.: Cum vă veţi poziţiona în această campanie electorală?

P.F.: Înţeleg aluzia dvs., pentru că, de regulă, în Moldova, în campaniile electorale partidele se declară fie pro-europene, fie unioniste, fie pro-estice etc. Deja de ceva timp facem altfel de politică, PDM nu mai oscilează ca alte dăți, o spunem clar: vocaţia partidului nostru e clar una pro-europeană – toţi ştiu acest lucru şi am probat ataşamentul nostru faţă de valorile europene prin fapte concrete.

În această campanie le spunem oamenilor simplu: pentru noi faptele vorbesc. Avem cu ce ne mândri, avem cu ce merge la oameni, avem realizări concrete, toți recunosc acest lucru. Noi știm cum să facem astfel încât țara să se miște înainte. Și noi avem și un plan pentru asta. Am scos o dată țara din criză, știm cum să o facem și a doua oară.

Vom propune oamenilor soluţii concrete pentru problemele cu care se confruntă. Vom încerca să-i convingem să facă o alegere conştientă în baza capacităţilor fiecărui concurent electoral de a scoate ţara din criză şi de a-i asigura un viitor demn. Vom chema oamenii să analizeze echipa fiecărui concurent electoral. Vom insista ca toţi concurenţii electorali să fie judecaţi nu după vorbe, ci după fapte. Pentru că dacă vom alege lozinci, după care nu este nimic, ne vom trezi din nou la guvernare fie cu hoţi, fie cu incompetenţi. Şi atunci despre ce viitor al Republicii Moldova vom mai putea vorbi?

T.: Dle Filip, parcă aţi avut o prestaţie ireproşabilă în ultimii doi ani. Parcă aveţi echipă bună, program bun, idei bune şi o poziţionare reuşită. Dar de ce atunci sondajele nu prea vă dau şanse de a accede în Parlament?

P.F.: Eu am o opinie mai rezervată faţă de sondaje. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar au fost situaţii de-a dreptul ilare legate de sondaje, pronosticuri etc. Vă dau doar un exemplu: în 2019 unii ne cântau prohodul, însă în alegerile locale generale din acel an am luat cel mai bun rezultat, lăsându-i în spate pe cei ce se credeau favoriţii campaniei. Eu zic că PDM îi va uimi în aceste alegeri nu doar pe unii dintre acei ce fac sondaje, ci şi pe marea majoritate a actorilor politici. Spun asta datorită zecilor de vizite pe care le fac în teritoriu, datorită faptului că avem cel mai mare număr de primari, care se bucură de respect în localitățile lor, dar și datorită măsurărilor interne.

T.: Care credeţi că va fi configuraţia politică a viitorului Parlament?

P.F.: Nu aş vrea şi nici nu ar fi corect să mă refer la şansele, rezultatele electorale ale altor actori politici. Cu siguranţă, vă pot spune că PDM va juca un rol important în perioada post electorală, atunci când partidele ce vor accede în Parlament vor trebui să identifice soluţii pentru buna guvernare a Republicii Moldova.

T.: Cu cine PDM va face coaliţii după alegeri?

P.F.: Fiind de vocaţie pro-europeană, PDM va pleda pentru o coaliţie de guvernare pro-europeană. Dar, totodată, vom pune pe masa de discuţii şi vom insista ca la baza programului de guvernare să fie pus planul nostru de ţară, un document consultat cu cetăţenii şi susţinut de cetăţeni.

T.: Despre ce susţinere vorbiţi?

P.F.: Pentru a demonstra încă o dată că planul nostru de ţară reflectă voinţa cetăţenilor, noi am demarat o amplă campanie de colectare a semnăturilor în susţinerea acestui document. Respectivele semnături, odată cu planul, vor fi puse pe masa tuturor partidelor ce vor accede în Parlament. Acesta va fi un argument în plus în perioada post electorală, amintindu-le politicienilor ce vor intra în Parlament că trebuie nu doar să facă declaraţii privind ataşamentul lor faţă de necesităţile cetăţenilor, ci şi să acţioneze în direcţia respectivă. Oamenii așteaptă de la noi fapte, nu vorbe și exact aici e punctul nostru forte: pentru noi faptele vorbesc, iar oamenii înţeleg acest lucru.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților