[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU): Pasiunea moldoveanului Ștefan Ilieș pentru dans a impresionat SUA. Iată cum a reușit să ajungă acolo!
18 Martie

Ștefan Ilieș s-a născut în Chișinău, Republica Moldova. La vârsta de 16 ani s-a mutat în București, unde a absolvit cu succes liceul „Mihai Viteazul”. Este licențiat în Comerț la „Academia de Studii Economice” din București și masterand în Administrarea Afacerilor Comerciale la aceeași universitate. Pe lângă aceasta, Ștefan are o pasiune aparte pentru dans, deja de aproximativ 20 de ani dansează. Astfel, a participat la numeroase concursuri naționale, dar și internaționale, a câștigat multe trofee. Astăzi, trăiește în Statele Unite ale Americii, Miami, unde este profesor de dans, și predă aproximativ câte 50 de ore pe săptămână.

C.: Povestește-ne cum s-a născut pasiunea ta pentru dans?

Ș.I.: Când eram mic aveam foarte multă energie, atunci părinții mei au decis că ar fi bine să încep niște cursuri de dansuri sportive. Ulterior, peste vreo 2-3 ani, a apărut și pasiunea, și dorința. Și acum am în memorie imaginea primei ore de dans din viața mea și primul dans pe care l-am văzut – Polca.

ilies1

C.: De la ce vârstă ai început a dansa?

Ș.I.: Am început să dansez de la vârsta de 7 ani, iar prima mea școală de dans, și unica în care am fost în Moldova, a fost Clubul de Dans Sportiv „Tinerețe” sub îndrumarea doamnei profesoare Natalia Rusu, pentru care am un respect imens și căreia îi datorez foarte multe în viață. Primul profesor are o importanță imensă în cariera unui dansator, ea fiind cea care a pus bazele și care mi-a insuflat dorința și plăcerea de a dansa.

C.: Care au fost cele mai memorabile concursuri la care ai participat?

Ș.I.: Sunt multe concursuri memorabile la care am participat de la Campionatele Naționale până la German Open, Austrian Open, Dutch Open și mai există un concurs la care nu am participat însă am fost ca spectator – Blackpool Dance Festival. Am participat la concursuri în: România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Slovacia și Serbia. Nu mai țin minte exact numărul trofeelor pe care le-am obținut, majoritatea sunt acasă în Chișinău, iar de când sunt aici, în State, am mai obținut numeroase trofee. Cred că am mai mult de 50 la moment.

Unul dintre cele mai importante concursuri cred ca a fost Campionatul României din anul 2013. Împreună cu partenera mea și cu profesorul meu Constantin Vasile, am avut cea mai grea și cea mai frumoasă pregătire din viața mea. De la antrenamentele fizice până la cele de dans, cred că nu am ieșit din sala de dans timp de 2 luni cel puțin. După acel concurs a urmat cea mai bună perioadă ca dans și ca rezultat din viața mea. Mulțumesc pe această cale domnului Constantin Vasile pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru motivație, pentru sprijin, pentru încurajări.

Aici, în SUA, cel mai important concurs a fost Campionatul Național Fred Astaire din Orlando de anul trecut, în care am devenit Campion Național împreună cu partenera mea Anastasia Kuzieva.

ilies

C.: Cum a apărut oportunitatea de la pleca în SUA?

Ș.I.: Toată viața am visat să trăiesc „Visul American”. Atunci când am terminat Masterul la ASE din București mi-am dat seama că a venit momentul oportun pentru schimbare. Am început prin a trimite multe email-uri cu CV-ul și cu filmulețe de la concursuri la mai multe școli din America. Până la urmă am venit la o școală de dans din Miami.

C.: De câți ani predai ore de dans în Miami?

Ș.I.: Aici, predau ore de dans de aproximativ 2 ani și jumătate. În America există o cultură a dansului diferită decât cea din Europa. În America industria dansului este foarte dezvoltată pe partea de Pro-AM – un dansator profesionist dansează cu o dansatoare Amatoare. Aici se organizează multe campionate Regionale, Naționale și Mondiale pentru dansatorii Pro-Am.

Cea mai mică studentă de-a mea are 5 ani, iar cea mai în vârstă are 94 de ani. Mulți dansatori aici descoperă dansul la vârste diferite decât în Moldova. Mulți redescoperă plăcerea dansului social, iar mulți alți studenți participă foarte activ în cadrul competițiilor.

În cadrul studioului nostru de dans activează o campioană Mondială, o vicecampioană Națională și o campioană Regională. Aceste rezultate reprezintă un motiv de mândrie pentru mine personal.

ilies2

C.: Te gândești să te reîntorci în R. Moldova sau vei rămâne în SUA?

Ș.I.: De reîntors nu prea cred, doar în cazul unor schimbări majore. În general, SUA oferă foarte multe oportunități pentru dezvoltare și pentru ați împlini propriile vise. Cadrul economic și legal este foarte dezvoltat, iar noi nu putem aici decât să visăm și să muncim din greu pentru că într-o zi visele noastre vor deveni realitate.

C.: Ce planuri ai pentru viitor?
Ș.I.: Să mă concentrez pe partea de business – pentru viitor doresc să îmi deschid un Studio de dans propriu, să dezvolt cei mai competitivi dansatori din State și multe alte proiecte la care încă lucrez.

În plan familial îmi doresc în viitor să avem un nou membru al familiei. În rest îmi doresc să avem multă sănătate să ne realizăm toate planurile pe care le avem.

ilies4

ilies5

ilies6

ilies7

ilies8

ilies9

Mulțumim pentru răspunsuri!

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților