Interviu cu Oleg Cociug, candidat la funcţia de Primar al oraşului Criuleni, desemnat de partidul politic „Forţa Diasporei”
T: Dle Cociug, ce va determinat să vă implicaţi în cursa pentru Primăria oraşului Criuleni?
O.C.: La baza deciziei mele stă dorinţa sinceră de a transforma oraşul Criuleni şi satele Ohrincea şi Zolonceni (care fac parte din Primăria Criuleni) în localităţi moderne, dezvoltate, cu un înalt nivel de trai. Astăzi, aceste localităţi trec printr-o perioadă destul de complicată. Nivelul de viaţă este unul redus, iar oamenii se confruntă cu o mulţime de probleme. Dar acestea pot fi depăşite. Important este să existe dorinţa de a schimba lucrurile, viziune şi capacităţi. Noi am identificat echipa care are şi dorinţă, şi viziune, şi capacităţi. Putem realmente transforma în bine situaţia din localităţile menţionate.
Personal, sunt profund ataşat de locuitorii de aici, deoarece întreaga viaţă am fost şi sunt unul dintre ei. M-am născut la Criuleni şi tot aici mi-am făcut primele studii. După absolvirea facultăţii juridice a Universităţii de Studii Europene, am revenit la baştină, la Criuleni, unde am activat 21 de ani în organele de poliţie. Acum activez în sfera privată şi continui să locuiesc la Criuleni, împreună cu soţia şi cu cei doi copii pe care îi avem. În toţi aceşti ani, am cunoscut o mulţime de oameni minunaţi, m-am ataşat şi mai mult de oraşul nostru drag.
Ştiu nu din auzite despre problemele cu care ne confruntăm zi de zi şi am dorinţa, echipa şi capacităţile necesare pentru a le soluţiona. Reprezint un partid, liderul căruia, Nicolae Rapcea şi până acum s-a implicat activ în soluţionarea problemelor locale: dezvoltă afaceri, creează aici locuri de muncă, contribuie la implementarea unor proiecte cu adevărat importante pentru toţi locuitorii noştri. Dlui va fi alături şi în continuare şi, împreună cu echipa de profesionişti adevăraţi pe care o avem, vom implementa zi de zi programul nostru ambiţios, dar realist – de a transforma Criuleni în unul din cele mai frumoase oraşe din Republica Moldova. Acest lucru este posibil şi vă vom demonstra asta în fiecare zi, prin acţiunile concrete pe care le vom întreprinde.
T: Care sunt cele mai grave probleme pe care intenţionaţi să le soluţionaţi?
O.C.: Programul nostru prevede 20 de priorităţi, care, odată implementate, vor asigura trecerea la alt nivel de dezvoltare.
În primul rând aş menţiona faptul că oraşul şi satele din împrejurimi se confruntă cu un fenomen sever, care este depopularea. Pentru a-l stopa, vor fi atrase investiţii ca oamenii să nu fie nevoiţi să plece din localitate în căutarea unui loc de muncă. Vor fi create condiţiile necesare pentru atragerea a minimum trei investiţii mari la Criuleni.
De asemenea, apeductul este învechit şi trebuie parţial schimbat. E o problemă care afectează majoritatea locuitorilor, de aceea va fi soluţionată printre primele.
Apoi, gunoiştea oraşului necesită să fie reamenajată. În forma actuală, ea prezintă pericole pentru ecologie şi pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, va fi construită o mini uzină de prelucrare a deşeurilor.
O prioritate absolută va fi şi reabilitarea sistemului de canalizare. Nesoluţionarea acestei probleme implică riscuri pentru locuitori, inclusiv pe termen scurt.
Aş menţiona şi cimitirul din localitate, care, urmare a alocării terenurilor din vecinătate, 8 hectare pentru a fi folosite în alte scopuri, nu mai poate fi extins, iar problema devine tot mai gravă. Soluţiile au fost deja identificate şi vor fi implementate imediat după alegeri.
De asemenea, ne propunem amenajarea a noi panouri fotovoltaice în localitate, care vor fi gestionate de primărie, iar din mijloacele financiare acumulate urmează să fie finanţate suplimentar grădiniţele, instituţiile şcolare şi pensionarii.
Aş nota şi faptul că tinerii pleacă din Criuleni inclusiv din cauza lipsei locurilor de casă. Acestea urmează să fie identificate în perioada imediat următoare şi distribuite tinerilor familii.
În aceeaşi ordine de idei aş menţiona că fosta instituţie de învăţământ polivalentă va fi transmisă în gestiunea primăriei. Ea urmează să fie reparată, iar în interior vor fi amenajate apartamente, care vor fi transmise tinerilor specialişti şi familiilor vulnerabile.
După alegeri, îmi propun ca un prim pas al noului primar să fie inventarierea totală a proprietăţii primăriei. În baza acestei inventarieri urmează inclusiv să fie identificate noi posibilităţi pentru asigurarea tinerilor cu spaţiu locativ.
Tot după alegeri, în baza unei analize profesioniste şi care are la bază necesităţile reale ale oamenilor, în oraş va fi dată în exploatare o nouă rută de autobuz. Pentru pensionari şi şcolari vor fi prevăzute tarife speciale, simbolice.
T: Înţeleg că cele menţionate de Dvs. se referă doar la o parte din priorităţi, nu la cele 20 menţionate….
O.C.: Aşa este. Dar, dacă insistaţi, pot să dau şi alte detalii despre programul ambiţios, dar realist cu care mergem în aceste alegeri.
Astfel, o prioritate absolută va fi curăţenia în oraş. În acest sens, va fi instituit un control special cu implicarea tuturor comisiilor specializate. Persoanelor care nu vor respecta regulile de salubritate li se vor aplica amenzi.
Ne propunem şi asigurarea transparenţei în activitatea puterii locale din Criuleni – aceasta va fi o piatră de temelie în activitatea noului primar. Va fi asigurată atât transparenţa utilizării banului public, cât şi transparenţa în procesul de adoptare a deciziilor.
O problemă este şi faptul că astăzi, oamenii care apelează la subdiviziunile primăriei pentru a obţine diverse tipuri de documente, se confruntă cu o birocraţie excesivă. Reducerea birocraţiei e un obiectiv cât se poate de real şi el va fi realizat.
O altă problemă este faptul că societatea civilă este ignorată în totalitate de către puterea locală din Criuleni. Astfel, nu este valorificat la maximum potenţialul din comunitate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii. De aceea, colaborarea cu societatea civilă va fi o prioritate pentru noi.
În aceeaşi ordine de idei, vă pot comunica că, pe lângă primar, va fi constituit un consiliu consultativ, din care vor face parte personalităţi, specialişti în diverse domenii. Acest consiliu va asigura o conexiune şi mai eficientă a primarului cu comunitatea, astfel încât multe din problemele reale ale oamenilor să fie soluţionate.
O prioritate va fi şi stabilirea bunelor relaţii de colaborare, înfrăţire cu oraşe din alte ţări. Practica arată că astfel de parteneriate sunt benefice şi ajută la soluţionarea multor probleme cu care se confruntă comunităţile, oamenii.
O atenţie deosebită vom acorda copiilor. Astfel, va fi extinsă şi modernizată reţeaua cercurilor şi secţiilor sportive, dar şi a centrelor de dezvoltare.
Sănătatea tinerei generaţii este de o importanţă deosebită. De aceea, vom asigura alimentarea calitativă a copiilor în instituţiile de învăţământ şcolare, dar şi în cele preşcolare.
Avem şi alte idei interesante. Spre exemplu, pentru a spori atractivitatea turistică a oraşului, pe malul râului Nistru vor fi desfăşurate festivaluri etnice. De asemenea, vor fi amenajate locuri de odihnă moderne pentru locuitorii şi oaspeţii oraşului.
Un veritabil punct de atracţie va deveni „Peştera surprizelor” – monument al naturii de tip geologic şi paleontologic protejat de stat. Aceasta va fi amenajată conform tuturor rigorilor în vigoare în cazul unor astfel de monumente.
T: Cum vi s-a părut campania electorală de la Criuleni până acum?
O.C.: În această campanie electorală, eu m-am axat nu pe lupta cu oponenţii, ci pe promovarea ofertei mele electorale, a soluţiilor concrete pentru problemele cu care se confruntă oamenii. Am procedat astfel, dat fiind profundul respect pe care-l am faţă de fiecare dintre locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Ştiu că ei îşi doresc să aibă un primar care să cunoască problemele cu care se confruntă şi să ştie cum să le soluţioneze. Ştiu că sunt sătuli de jocuri politice, de manipulări şi dezinformări. De aceea, m-am străduit să am o campanie electorală corectă, care să corespundă aşteptărilor fiecăruia dintre ei.
Cunosc nu din auzite că mulţi sunt dezamăgiţi şi nu mai cred că viaţa lor se poate schimba în bine. Dar mai ştiu şi că undeva, în adâncul sufletului, mai au o mică speranţă că lucrurile se pot schimba. Anume această speranţă a oamenilor a fost pentru mine până acum acel izvor nesecat de energie care mi-a dat puterea necesară să merg înainte, să cred cu tărie că, prin implicare, putem să facem din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni localităţi cu adevărat dezvoltate, moderne, cu un nivel de viaţă pe care cu siguranţă îl merită locuitorii.
T: Ce înseamnă pentru Dvs. şi echipa Dvs. alegerile din 5 noiembrie 2023?
O.C.: Ele reprezintă şansa noastră la o viaţă mai bună şi noi nu avem dreptul să o ratăm. De aceea, apelul meu către locuitorii din Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni este să fim uniţi, să ne mobilizăm şi să credem că tărie că de această dată vom reuşi. Prea mult timp am aşteptat minuni, care nu aveau cum să se întâmple. Acum a venit timpul să ne luăm soarta în propriile mâini şi să acţionăm cu fermitate.
Vreau să-i asigur pe oameni că, împreună cu echipa mea, vom reuşi să aducem un alt nivel de viaţă la Criuleni, Ohrincea şi Zolonceni. Avem dorinţă, cunoştinţele necesare şi voinţă pentru a face acest lucru. Vom munci cu dedicaţie pentru dezvoltarea şi modernizarea localităţilor noastre şi sunt sigur că vom reuşi în realizarea acestui obiectiv important.
ww.tribuna.md