[ X ]
(INTERVIU) Oleg Braga: O societate poate avea un prezent şi un viitor demn doar manifestându-şi solidaritatea
18 Aprilie

Toți îl cunosc ca pe un om de afaceri de succes, un manager financiar de top, mai puțin însă se cunoaște cine este omul Oleg Braga, ce principii are, de ce valori se conduce, ce vis are…Anume la această temă a discutat reporterul Curentul.md. cu Oleg Braga.

Î: Dle Braga, vă mulţumim că aţi acceptat să discutaţi cu noi la teme mai puţin obişnuite pentru Dvs…

O.B.: Tot timpul am fost deschis şi am răspuns solicitărilor venite de la presă. Nu am ce ascunde.

Î: Să înţelegem că sunteţi un adept al principiului transparenţei? În general, ce înseamnă acest principiu pentru Dvs.?

O.B.: Atunci când eşti o persoană publică (şi, apropo, persoană publică nu înseamnă numaidecât să deţii careva funcţie publică), trebuie să-ţi asumi şi interesul pe care oamenii îl manifestă faţă de tine. E firesc ca oamenii să aibă întrebări, să-şi dorească să afle mai multe despre astfel de persoane, deoarece ele dau în mare parte tonul vieţii publice. Omul trebuie să ştie ce reprezintă persoana care îi influenţează într-un fel sau altul viaţa – prin decizii adoptate, prin expuneri în presă sau pe reţelele de socializare etc. Şi acest interes firesc al oamenilor porneşte de la necesitatea lor de a se convinge că se merită să aibă încredere într-o persoană publică anume. Eşti lider politic, conducător de instituţie, un om de afaceri de care depind anumite procese importante, formator de opinie sau pur şi simplu o persoană cunoscută – deja trebuie să fii conştient că publicul larg va manifesta interes faţă de tine, iar acest interes trebuie satisfăcut. Desigur, în limitele în care nu se atentează la viaţa privată.

Î: Când vorbiţi de viaţa privată, aveţi în vedere familia? Apropo, ce înseamnă pentru dvs. familia?

O.B.: Este sursa mea nesecată de energie, locul unde găsesc alinare şi înţelegere oricât de greu mi-ar fi, principala motivaţie a existenţei mele. Eu îmi iubesc nespus soţia şi copiii, dar la fel de mult iubesc şi familia extinsă şi aici mă refer la părinţi, fraţi, surori etc. Cu anii am ajuns să înţeleg că personalitatea unui om este definită în mare parte de oamenii cu care interacţionează şi, în primul rând, de oamenii din cercul apropiat – familia, prietenii. De aceea, mă simt mândru că m-am născut şi am crescut într-o familie care mi-a plantat în suflet pentru toată viaţa valori autentice. Acelaşi lucru încercăm să facem împreună cu soţia în familia noastră şi sper că, la timpul lor, copiii noştri, vor da dovadă de aceeaşi abordare.

Î: Înţeleg că viaţa Dvs. se împarte între activităţile de business şi familie?

O.B.: Nu doar. În puţinul timpul liber pe care-l am îmi place să-mi ajut soţia în activităţile filantropice pe care le desfăşoară. Soţia conduce o organizaţie care se ocupă anume cu filantropia. E ceva ce porneşte din suflet şi noi sincer considerăm că una din pietrele de temelie ale societăţii noastre trebuie să fie compasiunea de rând cu implicarea pentru a face mai bună viaţa celor din jur. Dedicăm suficient timp acestor activităţi şi, credeţi-mă, nu este bucurie mai mare decât atunci când vezi că, urmare a efortului pe care l-ai depus, viaţa cuiva s-a schimbat în bine.

Î: Să înţeleg că sunteţi adeptul principiului de solidaritate socială?

O.B.: Este un principiu de care mă conduc inclusiv şi în activităţile de business pe care le desfăşor. Eu, în genere, consider că o societate poate avea un prezent şi un viitor demn doar manifestându-şi solidaritatea. Cel puternic trebuie să îl ajute pe cel slab, cel cu posibilităţi mai mari trebuie să contribuie mai mult pentru a spori şansele la o viaţă mai bună a celor cu posibilităţi reduse. Nu trăim în junglă, suntem oameni şi trebuie să ne manifestăm corespunzător. Da, oamenii sunt diferiţi şi e firesc să fie aşa, dar aceasta nu trebuie să afecteze solidaritatea noastră. Căci, în caz contrar, va fi compromisă însuşi noţiunea de civilizaţie – ceea ce defineşte existenţa noastră la această etapă.

Î: După ce principii vă alegeţi prietenii?

O.B.: Prietenii nu se aleg – la diferite etape, viaţa îţi scoate în cale diferiţi oamenii. Cu unii găseşti limbă comună, cu alţii – nu. Cu unii eşti compatibil, cu alţii – nu. Cu unii ai „chimie”, simţi că au un câmp energetic pozitiv, în cazul altora – nu simţi acelaşi lucru. Şi iată că în urma acestui proces natural de „selecţie” te alegi cu prieteni. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu că mi-a scos în cale mulţi prieteni adevăraţi, prezenţa cărora o simt permanent în viaţa mea. Şi eu, la rândul meu, mă strădui să-mi dovedesc sincerul ataşament şi prietenia ori de câte ori am această ocazie.

Î: Aveţi mulţi duşmani?

O.B.: Eu în viaţă m-am străduit să fac doar bine – aşa sunt eu ca om. Dar, trebuie să recunosc, că au fost cazuri când mi s-a făcut mult rău, deşi niciodată nu am înţeles de ce. Fie cei care au procedat astfel au fost induşi în eroare, fie au înţeles greşit careva acţiuni ale mele sau au procedat aşa pentru că asta e esenţa lor. Dar, nu-i judec şi nici nu sunt supărat pe astfel de oameni. Pentru că eu sunt convins că răul, la fel ca şi binele, are efect de boomerang. Faci bine – vei fi răsplătit cu bine, faci rău – vei suporta consecinţele. Soarta, Forţa Divină, le vede pe toate, le contabilizează şi are grijă ca fiecare să primească ceea ce merită.

Î: Ce pasiuni aveţi?

O.B.: Merg uneori la sport, dar aceasta nu e o pasiune, ci mai degrabă o necesitate. Dacă am timp liber, îmi place să citesc. Nu pot spune că-mi place un curent literar anume, ci, în general, toată literatura de calitate.

Dacă doriţi să mă întrebaţi de pasiuni, gen vânătoarea sau pescuitul, nu sunt adeptul acestora. Pentru că eu sunt pacifist de felul meu şi resping orice formă de manifestare care implică violenţa. Chiar şi minima violenţă.

Î: Ce vis aveţi?

O.B.: Nu ştiu dacă e vis – mai degrabă e vorba de o dorinţă. În ultimii ani am înţeles sensul adevărat al cuvintelor „sănătate” şi „pace”. Pandemia de COVID-19 m-a făcut să înţeleg cât de importantă este sănătatea, iar războiul din Ucraina – cât de importantă e pacea. De aceea, dorinţa mea sinceră este ca noi toţi să fim sănătoşi şi să trăim în pace.

Inapoi la arhiva noutaților