[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Nicolae Rapcea: Vom oferi platforma necesară pe care diaspora şi conaționalii noştri să acționeze în comun pentru a asigura R.Moldova prezentul şi viitorul pe care îl merită
30 Aprilie

În cadrul unui interviu pentru www.tribuna.md, Nicolae Rapcea, preşedintele partidului „Forţa Diasporei”, a vorbit despre ce l-a determinat să vină în politică, priorităţile formaţiunii pe care o conduce şi planurile de viitor.

T: Dle Rapcea, sunteţi un prosper om de afaceri, care are un business de succes în Germania. Ce v-a determinat să preluaţi conducerea partidului „Forţa Diasporei”, să veniţi în politică, în general?

N.R.: O vorbă înţeleaptă spune: dacă vrei să ai rezultatul pe care contezi, atunci implică-te. Am aplicat de nenumărate ori acest principiu în afaceri, dar şi în multe din activităţile cotidiene pe care le-am desfăşurat până acum. Şi m-am convins că funcţionează perfect. Niciodată nu aş fi crezut că respectivul principiu e valabil şi în politică. Credeam că e suficient să-mi dau votul pentru cineva care îmi inspira încredere şi lucrurile se vor rezolva de la sine – peste noapte vom ajunge să trăim într-un stat cu adevărat dezvoltat, modern, cu un înalt nivel de bunăstare. Însă, de-a lungul anilor nu o dată m-am convins că marea majoritate a politicienilor şi partidelor fie ne-au minţit în alegeri, fie nu au înţeles ce au promis şi nu au avut capacitatea să facă faţă obligaţiunilor pe care şi le-au asumat. Şi atunci am decis: e timpul să ne luăm în mâini propria soartă! E timpul să ne implicăm, să acţionăm prompt, toţi acei care avem viziune, avem capacităţi, dar şi dorinţa sinceră de a schimba în bine lucrurile în ţara noastră!

Eu nu mai pot privi cum ţara mea, Republica Moldova, se apropie tot mai mult de marginea prăpăstiei! Eu nu mai pot tolera politicieni corupţi sau incompetenţi, care distrug tot ce a mai rămas întreg în Republica Moldova! Eu nu mai pot suporta să văd cum zi de zi mor satele moldoveneşti, cum oamenii sărăcesc, cum bătrânii au ajuns sub limita existenţei, iar copiii sunt lipsiţi de orice şansă la un viitor demn şi prosper!

Înţeleg perfect că am preluat cârma unei corabii, pe care, împreună cu colegii, va trebui să o conducem pe apele deloc prietenoase ale politicii moldoveneşti, dar sunt sigur că vom şti să facem faţă tuturor provocărilor. Altfel nici nu poate fi, căci miza este nu cariera noastră politică, ci bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova. Da, anume acesta este scopul suprem care m-a determinat pe mine şi ştiu că şi pe mulţi dintre colegii mei să ne lansăm în politică.

T: Dacă ar fi să daţi un diagnostic general situaţiei din Republica Moldova, care ar fi acesta?    

N.R.: Până astăzi, Moldova a fost guvernată de cine vreţi, numai nu de cine trebuia. Iar rezultatul îl vedem cu toţii: democraţia e practic nefuncţională; economia e distrusă; marea majoritate a reformelor au eşuat; corupţia a înflorit continuu în anii de independenţă; Moldova e pe primele poziţii în cele mai ruşinoase topuri posibile – începând de la inflaţie şi terminând cu sărăcia. Este absolut clar că astăzi ţara noastră e ca şi un pacient conectat la aparate şi care-şi poate da obştescul sfârşit în orice moment. Dar, chiar şi dacă situaţia e foarte grea, mai există şanse. Nu multe, dar există. Iar una dintre aceste şanse este partidul conducerea căreia am preluat-o. Înţeleg că sună poate prea pretenţios, iar cineva mă poate acuza de lipsă de modestie. Dar eu sunt absolut sincer atunci când afirm că noi cu adevărat putem fi o şansă pentru Moldova, pentru că suntem diferiţi de toţi acei care au făcut sau au crezut că fac politică aici, în ţara noastră.

T: Prin ce concret sunteţi diferiţi?  

N.R.: Eu şi colegii mei nu am venit în politică pentru a face bani. Personal, bani am câştigat destui până acum, activând în calitate de om de afaceri în Germania. Compania mea are o cifră de afaceri impunătoare în Germania, una dintre ţările cu cele mai dezvoltate economii şi cu unul din cele mai stricte sisteme de control din lume. Am reuşit să ridic o companie la aşa nivel, voi reuşi, împreună cu colegii, să ridicăm Republica Moldova din genunchi şi să-i oferim un prezent şi un viitor prosper!

Noi, spre deosebire de alţii, nu am venit în politică pentru funcţii. Personal, dacă şi voi ajunge la un moment dat într-o funcţie importantă în stat, atunci numai pentru a avea instrumentariul necesar ca să schimb în bine viaţa oamenilor. Ştiu că mulţi politicieni au nevoie de funcţii pentru a-şi promova interesele de business, pentru a-şi soluţiona problemele personale sau pentru că ar avea frustrări, simţind necesitatea de a se ridica de asupra tuturor. Anume din aceste cauze politicienii respectivi, odată ajunşi în funcţii, nu au reuşit să facă nimic bun pentru ţară – din contra, au făcut mult rău.

Noi, spre deosebire de alţi politicieni, ne iubim ţara. Marea majoritate dintre noi am fost sau suntem parte a diasporei. Fiind departe de casă, noi am cunoscut dorul de ţară din plin. Şi acum, când ne lansăm în politica activă, dragostea de ţară, va fi piatra de temelie ce va sta la baza tuturor acţiunilor noastre. Noi am trăit, iar unii dintre noi trăiesc şi acum, în ţări cu adevărat dezvoltate, unde toate politicile statului sunt îndreptate spre om şi noi vrem să aducem acasă ceea ce am văzut în alte ţări. Noi nu mai vrem să căutăm bunăstarea peste hotare, ci să o asigurăm tuturor cetăţenilor aici, în Republica Moldova. Un om nu trebuie să ia calea pribegiei pentru a avea un loc de muncă bine plătit peste hotare – el trebuie să aibă acest loc de muncă acasă. Un copil nu trebuie să caute o şcoală bună numaidecât peste hotare – el trebuie să o găsească şi în Moldova. Un bătrân nu trebuie să fie rupt de la vatra strămoşească pentru a-şi trăi ultimele zile lângă copiii lui undeva peste hotare – ei trebuie să aibă posibilitatea, dacă vor dori, să trăiască împreună, în prosperitate, la ei acasă, în Republica Moldova.

T: Vorbiţi cu multă patimă despre situaţia din Moldova. De obicei, politicienii de la noi nu prea-şi dau frâu liber emoţiilor.

N.R.: Poate că ceea ce spun eu este prea emotiv, dar totul porneşte din suflet. Porneşte de la o mare durere pe care o resimt, uitându-mă în jurul meu şi văzând dezastrul care ne înconjoară. Nu vreau să critic pe nimeni – oamenii şi aşa şi-au făcut concluziile de rigoare, iar istoria îi va pune la locul cuvenit pe toţi acei care au condus ţara până acum. În loc să-mi pierd timpul şi efortul pentru critici, prefer să construiesc împreună cu coechiperii mei ceva nou – o nouă Moldovă, cu un înalt nivel de viaţă, o ţară în care oamenii să trăiască în democraţie, în libertate, în bunăstare. Da, ştiu că este un obiectiv greu de realizat, dar noi avem toate ingredientele necesare pentru a reuşi: avem experienţă, avem capacităţi, avem viziuni, avem timp, avem dorinţa de a schimba lucrurile în bine şi avem poate cea mai puternică motivaţie din toate care pot fi – vrem ca Moldova să cunoască o altă viaţă!

T: Ce obiective aveţi stabilite deja? 

N.R.: Noi din start am declarat, iar la Congres am adoptat chiar şi o rezoluţie în care ne-am angajat: să consolidăm forţele sănătoase din societate pentru a accelera procesul de afirmare a Republicii Moldova ca stat democratic, de drept, cu o veritabilă economie de piaţă, dar şi procesul de apropiere de Uniunea Europeană;

să susţinem orice iniţiativă îndreptată spre realizarea obiectivelor menţionate;

să contracarăm pe toate căile legale orice tentative de a deturna Republica Moldova de pe calea realizării obiectivelor enunţate; să oferim orice gen de expertiză în contextul realizării obiectivelor menţionate tuturor celor care sincer îşi vor dovedi adeziunea la valorile respective; să oferim platforma partidului pentru orice efort îndreptat spre afirmarea Republicii Moldova ca stat democratic, de drept, cu o veritabilă economie de piaţă, dar şi spre accelerarea procesului de integrare europeană.

De asemenea, vom acţiona în vederea: asigurării unui larg suport în societatea moldovenească tuturor acţiunilor îndreptate spre edificarea statului democratic, de drept, bazat pe o veritabilă economie de piaţă şi orientat spre integrare în Uniunea Europeană; atragerii diasporei în aceste procese importante de care depinde prezentul şi viitorul Republicii Moldova; promovării imaginii RM peste hotare ca stat orientat spre democraţie, economie de piaţă şi integrare europeană.

Apreciem eforturile întreprinse până acum de către toţi acei ce-şi doresc transformarea Republicii Moldova într-un veritabil stat de drept, european şi cu economie de piaţă funcţională, dar considerăm că pentru realizarea acestor obiective trebuie de muncit mult mai mult, lucru pe care ne angajăm să-l facem în continuare.

T: De ce aţi pledat pentru denumirea „Forţa Diasporei”?

N.R.: Pentru că marea majoritate a activului nostru este din diasporă sau au făcut parte anterior din diasporă. Noi considerăm că în diasporă este un enorm potenţial nevalorificat, care trebuie pus în slujba intereselor ţării. Cunoaştem nu din auzite acest potenţial şi ne propunem să-l atragem pentru a fi valorificat în binele ţării. Vom oferi platforma necesară tuturor conaţionalilor noştri care sincer vor să se implice ca lucrurile să se schimbe în bine în Republica Moldova. Noi nu mai vrem ca diaspora să fie folosită doar ca factor electoral, pentru că aceşti oameni pot mult mai multe – trebuie doar să li se ofere şansa de a demonstra acest lucru.

Faptul că ne numim „Forţa Diasporei” nu înseamnă că suntem un partid doar pentru cei din diasporă. Vom munci în egală măsură şi cu cetăţenii de pe loc, iar rolul nostru, misiunea noastră o vedem în oferirea platformei necesare pe care diaspora şi conaţionalii de acasă să acţioneze în comun pentru a asigura Republicii Moldova prezentul şi viitorul pe care-l merită cu adevărat.

T: Aţi putea deschide parantezele privind acţiunile concrete pe care „Forţa Diasporei” le are pe agendă pentru perioada imediat următoare?

N.R.: Chiar dacă suntem deschişi totalmente în raport cu presa, dar şi cu publicul larg, de această dată vă propun să păstrăm o uşoară intrigă. Ceea de ce vă pot asigura însă este că toate acţiunile noastre, inclusiv demersurile cu care vom veni în perioada imediat următoare, pornesc de la interesele Republicii Moldova, a cetăţenilor noştri. Am promis că vom fi un partid cu adevărat ataşat intereselor poporului şi aşa va fi!

Inapoi la arhiva noutaților