[ X ]
(INTERVIU) Nicolae Ciubuc: Dacă 2019 a fost un an al experiențelor, cred că 2020 va fi un an al oportunităților și realizărilor
13 Februarie

Interviu cu deputatul Nicolae Ciubuc, ex-ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului pentru Almanah Politic 2019

În 2019 s-a încheiat mandatul Dvs. de ministru. Cum a fost acest mandat?

Încă până la momentul învestirii în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, aveam formată o viziune cu privire la direcţiile de dezvoltare a acestor sectoare. Nu pot să contest că, cel mai propriu domeniu a fost cel al agriculturii, totuşi încă din primele zile am îmbrăţişat şi domeniile dezvoltării regionale şi mediului. Am fost norocos să am colegi profesionişti, care au fost deschişi să muncim împreună pentru a reuşi să implementăm multe proiecte, dar şi să elaborăm un şir de iniţiative pe care le-am lăsat moştenire pentru a fi lansate.

A fost o perioadă relativ scurtă de timp, fapt de care am fost conştient din prima zi de activitate, dar acest lucru m-a motivat şi mai mult. Am înţeles din start că nu este timp pentru adaptare şi am mobilizat la maxim resursele de care dispune Ministerul pentru a aduce rezultate benefice ţării şi cetăţenilor. În acest mandat am fost foarte aproape de beneficiarii politicilor ministeriale, am avut dialoguri constructive cu reprezentanţii fiecărui segment din gestiune, iar asta mi-a permis să mă familiarizez în termeni restrânşi cu problemele din sectoare. Mandatul de ministru a fost o responsabilitate enormă şi consider că am reuşit să răspund aşteptărilor.

Cu ce realizări în funcţia de ministru vă mândriţi cel mai mult?

În perioada de referinţă m-am concentrat pe măsurile care erau necesar de întreprins pentru a revitaliza anumite sectoare. Una dintre cele mai importante realizări a fost lansarea mai multor politici menite să redreseze starea lucrurilor, printre acestea pot menţiona reforma instituţională a sistemului de educaţie, ştiinţă şi cercetare în sectorul agricol, care avea drept scop ajustarea acestor trei domenii la necesităţile momentului, în aşa fel ca să furnizeze livrabilele necesare sectorului agrar. La fel, am reuşit să elaborăm programe – horticol, lapte, apicol, carne, care prevăd măsurile ce urmează a fi implementate în următorii cinci ani pentru a dezvolta domeniile vizate. La fel, aşa cum am constatat în 2018 deficienţe majore la capitolul infrastructura post-recoltare, am operat modificări la cadrul normativ existent în domeniul subvenţionării pentru ca fermierii ce investesc în utilaje şi echipamente pentru păstrarea, prelucrarea şi procesarea produselor agricole, să beneficieze de suport substanţial din partea statului.

Referitor la realizările din sectoarele ce vizează dezvoltarea regională şi mediu, putem enumera şi aici rezultate palpabile. Împreună cu colegii, am reuşit să valorificăm, în proporţie de 100%, fondurile din gestiunea Ministerului – Fondul naţional de dezvoltare regională şi Fondul ecologic naţional, ceea ce înseamnă proiecte de infrastructură, alimentare cu apă şi sanitaţie şi de management a deşeurilor implementate în toată ţara. Pentru comparaţie, anul acesta, deşi avem un deficit enorm pentru acoperirea proiectelor depuse spre finanţare în ultimii 7 ani, din datele MADRM, s-a reuşit valorificarea în proporţie de doar 50% a fondurilor destinate mediului si dezvoltării regionale.

Un proiect de anvergură care a fost lansat în perioada mandatului meu de ministru a fost construcţia apeductului Chişinău-Străşeni-Călăraşi. Acest proiect va fi realizat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare şi va aduce apă potabilă pentru locuitorii raioanelor Străşeni şi Călăraşi. Şirul realizărilor poate continua, în partea ce tine de managementul deşeurilor unde, împreună cu colegii, am elaborat un plan de acţiuni, cu identificarea inclusiv a mijloacelor financiare, pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniu managementului deşeurilor la nivel de ţara. Prin negocieri şi discuţii cu partea ucraineană, am reuşit stoparea construcţiei complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsc, continuarea căruia ar fi creat riscuri eminente pentru asigurarea cu apa potabilă a localităţilor RM care se alimentează din râul Nistru, inclusiv mun. Chişinău, nemaivorbind şi de riscurile asupra mediului şi ecosistemului acestui obiectiv acvatic vital.

În 2019 aţi fost ales deputat în circumscripţie uninominală. Cum vi s-a părut această experienţă?

Trebuie să recunosc, a fost prima experienţă când m-am înscris într-un exerciţiu electoral, mai ales în calitate de candidat la funcţia de deputat în Legislativ într-o circumscripţie. Participarea mea în calitate de candidat în circumscripţia uninominală Călăraşi-Ungheni a avut şi o încărcătură emoţională, de suflet, dat fiind faptul că sunt originar din raionul Călăraşi. M-am lansat în campanie având crezul că experienţa acumulată în activitatea profesională, cunoaşterea îndeaproape a problemelor cetăţenilor din localităţile rurale, mă vor avantaja în raport cu oponenţii. Făcând abstracţie de faptul că scopul oricărei campanii electorale este victoria, m-am concentrat pe oameni, pe nevoile lor, şi am făcut tot posibilul să ajung în fiecare localitate, oferind astfel ocazia fiecărui să îşi cunoască candidatul la funcţia de deputat. Desigur, un factor care a contribuit la scorul obţinut este şi echipa care mi-a fost alături şi a depus eforturi majore pentru a aduce mesajul şi programul electoral în fiecare casă.

Ce priorităţi aveţi în calitate de deputat?

Desigur că în vârful piramidei sunt angajamentele asumate faţă de cetăţenii din circumscripţia 15, care reies din programul meu electoral. Primordial este asigurarea accesului la apă şi sanitaţie pentru toate localităţile, dar, cu regret, avem mari restanţe la acest capitol. Urmează alte proiecte de infrastructură precum construcţia drumurilor, despre care vorbim de peste 20 de ani, iluminatul stradal, care doar pentru localităţile din Republica Moldova mai este un lux. Apoi, urmează crearea condiţiilor optime de studiu pentru copii şi elevii din sate, care, la fel, este unul din angajamentele asumate. Chiar dacă în multe sate Guvernul din care am făcut parte a reuşit să implementeze proiecte de infrastructură sau de asigurare cu necesităţi didactice, totuşi, mai sunt localităţi care până la moment nu au avut de beneficiat în acest sens, iar necesităţile devin stringente. La moment, lucrăm cu reprezentanţii administraţiei publice locale de nivelul II pentru a identifica investitori care vor valorifica potenţialul economic şi uman din zonă.

În ceea ce priveşte alte activităţi care ţin în mod direct de activitatea mea de deputat, luând în calcul faptul că fac parte din Comisia parlamentară pentru agricultură şi industrie alimentară, îmi propun să vin cu o serie de modificări la legile ce reglementează domeniul agro-industrial, modificări ce vor actualiza normele precedente şi le vor alinia la necesităţile şi cerinţele momentului. La fel, o problemă pe care am identificat-o anterior şi îmi propun să o remediez, ţine modificarea Legii despre seminţe, în special în ceea ce ţine de controlul importului de material semincer, care constatăm că e de calitate proastă, iar an de an pune în dificultate fermierii, prin compromiterea roadei.

Un proiect care îmbină perfect partea socială şi cea economică şi îl am în plan este asigurarea consumului de fructe locale în grădiniţele şi şcolile din toată ţara. La moment constatăm cu regret că în alimentaţia copiilor din grădiniţe şi şcoli, fructele sunt prezente în cantităţi foarte reduse, iar preţurile sunt extrem de înalte, comparativ cu preţul de piaţă. Acest proiect prevede crearea unui mecanism, prin care, zilnic, în instituţiile şcolare şi preşcolare să fie livrate fructe proaspete, calitative, iar cel mai important e că vor fi de origine autohtonă, fapt care va facilita comercializarea fructelor de sezon de către producătorii locali.

Ce planuri aveţi legate de politica din RM?

Să contribui la îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor din ţară, în virtutea funcţiei pe care o deţin. Cred că este scopul din care derivă toate obiectivele şi planurile ulterioare.

Planurile mele vor fi legate şi în continuare, în primul rând, de angajamentele faţă de alegătorii mei, dar şi faţă de cetăţenii din circumscripţia nr. 15, de promovarea politicilor în domeniul agroindustrial, dar şi de implicarea în viaţa politică a partidului din care fac parte – PDM, care, după cum cunoaşteţi, trece printr-o perioadă de reformare. Evenimentele politice din ultimele 6 luni au confirmat că PDM are o poziţie fermă în politica din Republica Moldova, fiind una dintre cele mai pregătite echipe pentru a face lucruri bune pentru oameni.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2020?

Anul 2019 a fost un an al experienţelor, în care evenimentele s-au succedat cu o viteză uluitoare. A fost un an în care am avut multe de învăţat şi care, probabil, pentru mulţi va rămâne în memorie ca o lecţie despre ce se poate întâmpla dacă ne bazăm pe emoţii şi mai puţin pe raţiune.

De la 2020 aşteptările sunt mari. Sunt necesare acţiuni de consolidare a societăţii, chemare la unitate, să învăţăm să ne unim în jurul unor idei şi scopuri comune. Ar trebui să evităm divizarea societăţii în scopul atingerii obiectivelor politice.

Ce ţine de activitatea în Parlament, îmi propun o mai bună activizare în plan legislativ, prin promovarea mai multor iniţiative legate de dezvoltarea business-ului agricol, prin implementarea unui nou sistem simplificat de impozitare în agricultură, punând accent pe eliminarea discrepanţelor în impozitarea anumitor sectoare la diferite etape de activitate.

Mi-aş dori mult să muncim astfel încât fermierii noştri să fie mult mai puţin afectaţi de factorii climatici. Aşa cum tehnologiile din domeniul agricol au avansat, urmează doar să fie aplicate, iar pentru aceasta statul ar trebui să intervină cu măsuri noi de sprijin, care vor contribui la diminuarea riscurilor din agricultură, ceea ce se va solda cu roade bogate, randament înalt al producţiei şi pagube minime.

Să nu uităm că anul 2020 la fel va fi un an electoral, în care vom avea alegeri prezidenţiale. Astfel, mă aştept să avem parte de un scrutin democratic şi corect, iar în final să alegem un Preşedinte capabil să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor, să cheme şi să contribuie la unitate şi, evident, contez pe faptul ca el să fie exponentul Partidului Democrat din Moldova!

La fel, în 2020 mizez foarte mult pe maturitatea clasei politice, care ar fi trebuit să îşi înveţe lecţiile deja, pentru că un an de instabilitate politică afectează într-un mod agresiv dezvoltarea socio-economică a ţării, inclusiv prin diminuarea încrederii partenerilor strategici. Intrăm într-un nou an cu o doză anume de optimism, iar dacă anul 2019 a fost un an al experienţelor, cred că 2020 va fi un an al oportunităţilor şi realizărilor.

Almanah Politic 2019

Inapoi la arhiva noutaților