[ X ]
(INTERVIU) Nicolae Balaur: „Susținerea și încrederea locuitorilor sectorului Râșcani este cartea mea de vizită cu care am pășit în anul 2019”
20 Februarie

Interviu cu Nicolae Balaur, Pretorul sectorului Râşcani al capitalei

Dle Balaur, care au fost cele mai importante realizări ale dvs. în 2018?

Fiecare rezultat contează, pentru că este rodul muncii în echipă. Iar dacă m-aş referi la două realizări în anul 2018 ce generează perspective mari pentru sectorul Râşcani, aş menţiona Acordul de Înfrăţire între municipiul Arad (România) şi sectorul Râşcani al municipiului Chişinău, prin care ne propunem realizarea şi finanţarea unor obiective de investiţii (şi primul pas în acest sens este aprobarea cofinanţării pentru reabilitarea parcului Râşcani, o investiţie din partea oraşului înfrăţit de 100 mii euro), Acordul de Parteneriat între Camera de Comerţ Moldova – China şi Pretura sectorului Râşcani, prin care ne propunem atragerea investiţiilor pentru proiecte social-economice, sporirea atractivităţii zonei pentru mediul de afaceri, promovarea dialogului durabil constructiv dintre mediul de afaceri şi administraţia publică locală.

Un alt aspect la capitolul realizări ţine de comunicarea cu concitadinii. Zi de zi, din prima sursă, am asigurat informarea cetăţeanului despre ce se întâmplă în sectorul Râşcani, ce activităţi organizăm, ce planuri avem, unde avem nevoie de sprijin. Şi toate aceste prin intermediul paginii web a Preturii sectorului Râşcani, paginii oficiale a entităţii publice pe reţeaua de socializare Facebook. În rezultat, ne-am convins, o dată în plus, că e mult mai uşor să conlucrezi cu cetăţeanul informat, care se obişnuieşte să se documenteze despre ce se întâmplă zilnic în sectorul în care locuieşte. Iar exemplul bun este şi el molipsitor – încă o concluzie la care am ajuns, având în vedere activizarea serviciilor municipale la capitolul informare.

balaur1

Câte din cele planificate aţi reuşit să realizaţi în 2018?

Tot ce am reuşit să realizăm în sectorul Râşcani este un rezultat al bunei conlucrări cu agenţii economici, serviciile municipale, instituţiile şi cu locuitorii.

La capitolul edilitar-gospodăresc aş menţiona: asfaltarea şi iluminarea str. Petricani, reparaţia drumului şi construcţia trotuarului pe tronsonul str. Kiev – str. N. Dimo, reparaţia drumului intercartier str. B. Voievod – str. Florilor, amenajarea a 45 de platouri ecologice pentru acumularea deşeurilor menajere, implementarea proiectului „100 de bănci noi” în sectorul Râşcani, prin care, împreună cu locatarii, am reuşit să îmbunătăţim aspectul curţilor de bloc.

La capitolul salubrizare şi amenajare aş menţiona: renovarea scuarului din bd. Moscova (cunoscut ca scuarul Mezon), reconstrucţia sensului girator pe str. Studenţilor, amenajarea aliniamentului str. Florilor (care acum corespunde toponimului), renovarea sensului girator – str. Kiev intersecţie cu str. A. Russo, renovarea parcului Lupan, amenajarea unui nou scuar pe str. Kiev, amenajarea unei noi alei în parcul Râşcani – „Aleea Termoelectrica”, deblocarea intrărilor în curţile de bloc.

La capitolul socio-cultural aş menţiona: lansarea unui proiect de responsabilizare socială „10 reguli ce funcţionează în sectorul Râşcani”, motivarea celor ce contribuie la imaginea sectorului Râşcani prin proiectul „Oameni şi destine”, mobilizarea tinerilor pentru protecţia socială a populaţiei – echipa „District 5”, susţinerea mamelor cu copii pentru integrarea în acţiuni sociale – proiectul „Mami&Co”, asigurarea continuităţii în promovarea tinerilor matematicieni – parteneriatul cu oraşul înfrățit Şimleu Silvaniei (România).

Aveţi regrete legate de 2018?

Am sesizat că timpul a zburat foarte repede şi nu am realizat toate proiectele ce mi le-aş dori pentru sectorul Râşcani. „8+1” e formula ce aş fi aplicat-o pentru zilele lucrătoare din anul 2018.

În general, cum a fost anul pentru sectorul pe care îl conduceţi?

A fost un an dinamic, cu proiecte noi, cu multă lume bună, care s-a implicat pentru acţiuni de salubrizare, amenajare, ridicare a blocajelor neautorizate în curţile de bloc, gheretelor cu aspect insalubru. Un an în care am pus în practică toate aplicaţiile organizate de până acum la capitolul protecţie civilă. Mă refer la situaţia excepţională (explozia) în blocul locativ din bd. Moscova, 1, unde implicarea corectă şi operativă a tuturor serviciilor a fost examenul pe care l-am susţinut şi într-un termen foarte restrâns am reuşit să lichidăm consecinţele, mai mult – să oferim posibilitatea oamenilor să revină în propriile locuinţe.

Cu ce probleme s-au adresat cetăţenii la pretură cel mai des în 2018?

Cele mai frecvente probleme abordate de cetăţeni au ţinut de plata pentru agentul termic, administrarea fondului locativ vechi, reorganizarea în ACC, infrastructura, amenajarea curţilor de bloc, instalarea terenurilor de joacă pentru copii.

Cum aţi caracteriza colaborarea cu agenţii economici din sector în 2018?

Constructivă, având în vedere realizările pentru amenajarea spaţiilor verzi pe domeniul public, ridicarea gheretelor cu scheme de amplasare expirate, abandonate, nefuncţionale, cu aspect neîngrijit, dar şi toate parteneriatele din domeniul social. Dintotdeauna am apreciat contribuţia agenţilor economici, care are la bază deschiderea şi transparenţa din partea administraţiei publice locale. Şi în acest context ţin să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri care şi-au adus contribuţia pentru a sprijini bunele iniţiative.

Ce puteţi spune despre colaborarea cu Primăria capitalei şi cu CMC?

Fiind reprezentantul Primarului general al municipiului Chişinău în teritoriu, nu pot să nu pun în valoare buna conlucrare cu Primăria, mai ales că Pretura nu dispune de buget propriu şi toate proiectele au nevoie de suport financiar, dar şi de aprobarea din partea CMC. Prevederile cadrului legal reprezintă condiţia de bază pentru colaborarea şi conlucrarea noastră.

Dacă aţi putea întoarce timpul, ce aţi schimba în 2018?

Aş grăbi lucrurile pentru punerea în aplicare a proiectului de reabilitare a parcului Râşcani.

balaur

Ce aşteptări aveţi de la 2019 şi ce planuri de viitor aveţi?

În baza experienţei acumulate, pot conchide că sunt necesare mai multe pârghii legale pentru a pune în aplicare lucruri bune şi frumoase în sectorul Râşcani, municipiul Chişinău şi în Republica Moldova. Pentru aceasta e necesar să ne izbăvim de dubla, tripla subordonare, desconcentrarea finanţelor de la Primărie, crearea primăriilor de sector cu buget propriu, prin care să-şi poată gestiona treburile publice. Un proiect de lege în acest sens l-am înaintat în Parlamentul RM şi am decis să candidez la funcţia de deputat în circumscripţia electorală uninominală 28 (sectorul Râşcani). Susţinerea şi încrederea locuitorilor sectorului Râşcani este cartea mea de vizită cu care am păşit în anul 2019. Împreună vom reuşi!

Sursa: Almanah Politic 2018

Inapoi la arhiva noutaților