[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Natalia Madan, autor „Planeta Mami”: „Nu sunt o mamă exemplară, dar încerc să fiu cea mai bună mamă pentru copiii mei”
8 Octombrie

Natalia Madan este o tânără mamă a doi copii – un băiat de 8 ani și fetiță de doar 3 anișori. Pentru copiii săi, Natalia aplică o educație aparte în ceea ce privește alimentația și activitatea acestora. Din dorința de a împărtăși lumii despre experiența acumulată, Natalia a decis să creeze un blog „Planeta Mami”. Acest blog este despre jocurile și experimentele pe care le organizează copiilor săi, despre gustările sănătoase care să-i ademenească la mâncare și despre diversele principii după care se ghidează atunci când se confruntă cu o anumită dificultate în calitate de părinte.

În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, Natalia Madan ne-a povestit mai multe detalii despre experiența sa.

CURENTUL: De ce ați decis să creați un asemenea blog?

Natalia Madan: Motivul de a începe un blog a venit din dorința de a împărtăși tot ce învățasem și testasem până la acel moment în ceea ce privește activități și jocuri, alimentație sănătoasă și experiența de mamă. Nu puteam să țin informația care o dețineam doar pentru mine; am vrut să motivez, să inspir și să demonstrez, prin propria experiență, că maternitatea poate fi mai simplă, pentru că, de regulă, noi tindem să o complicăm. Este o platformă unde încerc să inspir, dar primesc și eu multă inspirație și învăț multe datorită acestui blog.

1

C: Joaca și mâncare – credeți că aceste 2 componente sunt cele mai importante pentru ca copilul să se dezvolte sănătos?

N.M.: Părinții noștri aveau grijă să fim hrăniți destul, să ne fie cald și să avem un corp sănătos. După care, a venit și rândul și generației noastre – când am început să înțelegem că și joaca are un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului și pregătire pentru anii de școală, dar și pentru a stimula dorința de învățare. Acum însă, se mai include un element – suportul psiho-emoțional, ceea ce presupune că parinții mai au un rol – să-și alimenteze copiii cu multă susținere morală, să-i ajute să-și descopere emoțiile și să le înțeleagă, ca ulterior să le poata gestiona, dar și multă motivare. Eu aș opta pentru cele 3 elemente pentru ca copiii să crească armonios și să crească oameni fericiți și împliniți.

C: Consultați care cărți de specialitate în nutriție, activități pentru copii, etc.?

N.M.: Internetul abundă în informații, dar consult și câteva cărți. Principala sursă pentru activități și mâncare pentru mine este Pinterest. Cunosc bine engleza și asta mă ajută să accesez informație variată și de ultimă oră.

C: Ideile pentru meniul copiilor vin de la Dvs. sau, cum spuneți, vedeți ceva interesant în internet și încercați?

N.M.: Ideile pentru meniu pornesc din două puncte: fie în funcție de ce am în bucătărie și caut vreo rețetă interesantă, dar care nu-mi consumă mult timp sau navigând zilnic prin Pinterest sau Instagram, găsesc foarte multe idei sănătoase pentru familie pe care mi le păstrez. Am o listă lungă cu idei și sper să le reușesc să le testez cât de curând posibil.

C: Sunteți contactată de care din părinți pentru unele sfaturi sau să ei să vă sfătuiască la capitolul activitate și nutriție?

N.M.: Aș spune că deja avem o comunitate „Planeta Mami”, cu multe mame care sunt pe aeceași undă ca și mine, care vor să învețe lucruri noi și să crească copii sănătoși și curioși. Foarte des ne ajutăm una pe alta și asta mi se pare foarte frumos. Chiar mă contactează și direct mămicile care se confruntă cu anumite probleme sau au nevoie de mai multă inspirație și îmi face o deosebită plăcere să le ofer suport și idei.

C: Dvs., dacă nu greșesc, sunteți vegetariană. Copiii Dvs. mănâncă unele produse din carne? De ce?

N.M.: Da, sunt vegană de mai mult de 1 an. Urmez această alimentație din motive medicale, de aceea, copiii mei continuă să se alimenteze tradițional. Dar oricum, unele aspecte s-au schimbat pe parcurs, spre exemplu: nu mai cumpăr carne din comerț și nu le ofer carne în fiecare zi, nu insist asupra consumului zilnic al lactatelor și tind să reduc la minim consumul de zahăr din alimentația lor, oferindu-le deserturi vegane care sunt sănătoase și nu conțin deloc zahăr.

C: Ce interziceți, categoric, copiilor Dvs. să mănânce?

N.M.: Nu aducem în casă crenvurști, mezeluri, bomboane diverse, chipsuri – acestea sunt tabu în familia noastră. Dar le ofer ocazia să le mai guste în situații excepționale, mai ales atunci când suntem la vreo petrecere.

C: Cum stau la capitolul dulciuri?

N.M.: Personal, am exclus complet zahărul din alimentația mea și mi s-a creat deja o anumită fobie față de zahărul alb, de aceea tind să reduc cantitatea de zahăr. Până nu demult, copilul cel mare era destul de sceptic față de deserturile vegane (ce nu conțin zahăr), dar până la urmă l-am ispitit și acum este un mare amator de dulciuri sănătoase, care chiar sunt delicioase și nici nu diferă mult de cele ce abundă în zahăr și grăsimi. Văd deja tendința că, la petreceri, copiii nu pot mânca mult din prăjiturile dulci.

C: Ce credeți că ar trebuie să facă tinerele mame, dacă copiii lor categoric nu vor să mănânce ceea ce-i sănătos?

N.M.: Eu nu cred că există vreun copil ce nu consumă măcar ceva sănătos și i se oferă doar alimente nesănătoase. În orice caz, aici este important echilibrul.

Dar pentru a educa obiceiuri alimentare sănătoase la copii, în primul rând e nevoie ca și părinții să urmeze o alimentație sănătoasă și echilibrată. Nu ne putem astepta că copilul va renunța la mezeluri dacă tata mănâncă în fiecare zi șuncă la dejun sau la cină  Sau, un alt scenariu: nu-i poți interzice copilului să consume dulciuri dacă zilnic pe masa stă bolul cu bomboane și biscuiți.

De aceea, primul pas este următorul – toată familia trebuie să ia decizia să se alimenteze sănătos, asta înseamnă: fără prăjeli, fără grăsimi în exces, fără deserturi zilnice și fără alimente procesate. Gusturile se educa, doar că e nevoie să se facă treptat.

C: Este greu să fii o mamă exemplară? Adică o mamă care își hrănește corect și sănătos copiii, îi ajută cu diverse activități, etc.?

N.M.: Nu sunt o mamă exemplară, dar încerc să fiu cea mai bună mamă pentru copiii mei. Sunt principiile mele de viață și așa îmi manifest eu dragostea față de ei și încerc să le dau un start bun în viață. Pentru mine este deja un mod de viață.

Dar fiecare își crește copilul după principiile sale și la fel vor crește copii cu multă dragoste și afecțiune.

C: Pentru Dvs. personal, care sunt cele mai mari dificultăți ca mamă?

N.M.: Fiecare etapă de mamă își are dificultățile sale, inițial încep cu dificultăți din punct de vedere fizic, după care urmează cele de ordin emoțional. În plus, odată ce devii părinte, ești pus în față cu alte dificultăți de ordin intrinsec și aici e cel mai dificil – să-ți accepți fricile și deficiențile și să încerci să le depășești sau să te transformi într-o persoană mai bună.

6

C: Intenționați să faceți o rubrică nouă pe blog în viitor?

N.M.: Recent am inclus o rubrică nouă despre călătoriile pe care le avem împreună cu copiii noștri. Aici părinții pot găsi diverse recomandări și ponturi pentru a avea o călătorie mai ușoară cu copiii.

Și foarte mult îmi doresc să împart activitățile în funcție de vârstă, dar asta ține deja de ordin tehnic.

C: Mulțumim!

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților