[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Mihail Caraseni: „Pentru „Trans Oil Group” anul a fost de succes practic din toate punctele de vedere”
21 Februarie

Interviu cu Mihail Caraseni, vicepreşedinte al holdingului „Trans-Oil Group of Companies”

În acest an Guvernul a continuat să implementeze măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri. În ce măsură le-aţi resimţit?

Este foarte important că aţi accentuat faptul că e vorba de continuare. Căci şi în anii precedenţi autorităţile au făcut mai mulţi paşi în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri. E vorba de o abordare complexă, care cuprinde diverse domenii de activitate – de la agricultură şi până la businessul cu produse alimentare sau restaurante. E ceea de ce are nevoie mediul de afaceri, or fără identificarea necesităţilor reale ale businessului, fără abordarea lor complexă nu cred că e posibil de soluţionat problemele ce frânează dezvoltarea lui.

Ca să răspund mai direct la întrebarea dvs., voi spune că efectele acţiunilor Guvernul le resimţim nu doar noi, ci şi partenerii cu care lucrăm. Important este ca eforturile în direcţia respectivă să fie continuate şi în anii următori.

În general, cum calificaţi dialogul Guvernului cu businessul?

Este un dialog destul de bun, dar şi mai important e că are un caracter permanent. Desele relatări despre şedinţele de lucru de la Guvern cu participarea oamenilor de afaceri sunt o dovadă că dialogul respectiv e permanent. Şi mai îmbucurător este faptul că, în cadrul deplasărilor lor în teritorii, oficialii guvernamentali îşi pun în agendă vizitarea întreprinderilor, discuţiile cu conducerea acestora şi cu angajaţii. Astfel, factorii decizionali ajung să înţeleagă perfect care e situaţia businessului, lucru care se reflectă şi în hotărârile ce se adoptă ulterior.

Trebuie statul să vină cu noi măsuri în vederea protejării producătorilor autohtoni sau cele întreprinse deja sunt suficiente?

Eu, desigur, pot fi subiectiv, deoarece nu veţi găsi niciun reprezentant al businessului care să nu-şi dorească mai multă susţinere şi protecţie, chiar dacă beneficiază în acest sens de mai multe măsuri şi acţiuni la nivel de stat. Din alt punct de vedere, nu pot să nu menţionez că autorităţile în ultimii ani au acordat susţinere reală, inclusiv domeniului în care activăm noi. Se simte o atitudine destul de bună faţă de agricultură, probabil luându-se în calcul şi faptul că Moldova e stat agrar. Astfel, se acordă subvenţii, se vine cu diverse măsuri stimulatorii pentru agricultură, se acordă atenţie modului de stabilire a proprietăţii asupra pământului, se lucrează destul de eficient ca principala noastră bogăţie, pământurile, să nu rămână în paragină. Evident că ne-am dori mai multă protecţie a producătorilor autohtoni, dar cred că aici dorinţa noastră şi a autorităţilor coincide, şi atunci când acest lucru e posibil, se întreprind măsuri.

În general, cum a fost anul pentru domeniul în care activaţi?

Aici aş menţiona că 2018 a fost un an bun pentru culturile de câmp – grâne, floarea soarelui, porumb. Anul a fost bun pentru producătorii agricoli, iar aceasta înseamnă că a fost bun şi pentru industria prelucrătoare. Dacă este roadă bogată, noi, cei din industria de prelucrare, suntem asiguraţi cu materie primă 100%.

E îmbucurător că în ultimii ani este o dinamică stabilă în producerea grânelor, porumbului, florii-soarelui şi soia. Aş vrea să le mulţumesc conducătorilor de întreprinderi agricole care 365 de zile sunt antrenaţi în agricultură. Noi nu-i diferenţiem după nişte criterii – pentru noi ei sunt partenerii cu care lucrăm în tandem.

La concret, vorbind despre activitatea uzinei „Trans-Oil Refinery”, din Ceadâr Lunga, aceasta a fost asigurată cu materie primă 100% şi în principiu toate sarcinile stabilite anterior au fost îndeplinite.

Aţi avut şi unele sarcini care au ţinut nemijlocit de angajaţi?

În context, aş menţiona faptul că, conducerea companiei acordă o atenţie deosebită acţiunilor care îi vizează pe angajaţi. În luna martie, a fost dată în exploatare o sală modernă de sport, cu zonă de SPA. Aceasta e o dovadă a grijii faţă de lucrătorii noştri, care, în timpul lor liber, pot frecventa sala de sport şi zona SPA absolut gratuit.

Ce e mai important pentru Moldova – să exporte materie primă sau producţie finită?

În acest sens nu cred că trebuie să avem abordări radicale, ci mai degrabă liberale. Desigur, e de dorit ca mai multă producţie să fie prelucrată aici şi să exportăm produsul finit. Or, aceasta înseamnă şi asigurarea oamenilor cu noi locuri de muncă, şi activitatea mai plenară a întreprinderilor. Dar, luând în calcul că producţia agricolă e în creştere, iar capacităţile de prelucrare din ţară sunt cele care sunt, nu putem neglija nici exportul de materie primă. Or, acest export are şi efecte benefice, aceasta însemnând şi repatriere de valută, de mijloace circulante. Mai ales că, spre deosebire de fructe, grânele, floarea-soarelui beneficiază de pieţe bune de desfacere şi se vând pe bani buni, nu practic pe degeaba cum se întâmplă cu alte produse de export din Moldova.

Un rol important în acest sens îl joacă traiderii de grâne, care lucrează profesionist şi permit producătorilor agricoli să obţină preţuri reale pentru marfa lor, ca şi cele de la bursă.

În general, pe cât de mulţumit sunteţi de anul 2018?

Pentru „Trans Oil Group” anul a fost de succes practic din toate punctele de vedere. Majoritatea scopurilor propuse la capitolul prelucrare, export, investiţii, au fost realizate. Mai ales că, după cum am spus mai devreme, am avut şi un an bun din punct de vedere agricol, iar relaţia cu producătorii agricoli a fost una excelentă.

Ce aşteptări aveţi de la 2019?

În primul rând, ne dorim stabilitate politică, luând în calcul că în 2019 avem minimum trei tipuri de alegeri – parlamentare, locale generale, ale Başcanului Găgăuziei. Pentru business este foarte important ca procesele politice să nu afecteze stabilitatea din ţară în general.

Desigur, ne dorim ca şi condiţiile meteo-climaterice să permită micii şi minunatei noastre ţări agrare să aibă roadă bună, ceea ce ar asigura funcţionarea normală a întreprinderilor de prelucrare, oamenii – cu locuri de muncă, iar statul – cu impozite.

Sursa: Almanah Politic 2018

Inapoi la arhiva noutaților