[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Mihail Caraseni: „În 2018 vom atrage o atenție deosebită dezvoltării surselor de energie alternativă”
21 Februarie

Interviu cu Mihail Caraseni, vicepreşedinte al holdingului „Trans-Oil Group of Companies”

Сum a fost anul 2017 în plan de dezvoltare pentru „Trans-Oil Group of Companies”?

Pe cât de reuşit poate fi un an pentru holdingul nostru depinde în primul rând de situaţia din agricultură. Dacă anul agricol este bun, atunci şi noi avem mai multe posibilităţi de a lucra eficient şi de a ne dezvolta. Dacă luăm în calcul acest aspect, putem spune că anul nu a fost rău. Holdingul a continuat să se dezvolte şi este foarte important că nivelul de dezvoltare înregistrat a fost în strânsă corelare cu unii factori sociali importanţi. Am produs şi am achiziţionat producţie agricolă, ajutând astfel la dezvoltarea sectorului agricol, unde lucrează o bună parte din populaţia ţării. Ca să nu mai vorbim deja despre angajaţii noştri, cărora dezvoltarea holdingului le-a permis să aibă un loc de muncă stabil şi plătit la un nivel satisfăcător.

Când vorbim despre dezvoltare, trebuie de menţionat că punem un accent deosebit pe dezvoltarea industriei prelucrătoare, pe producerea de făină şi ulei, dar şi pe fortificarea capacităţilor de export. Avem tot ce este necesar pentru a asigura calitatea procesului de prelucrare a seminţelor de floarea soarelui, grâului, soia etc.

Care au fost cele mai mari reuşite ale holdingului Dvs. în 2017?

La începutul anului 2017 am asistat cu toţii la o prăbuşire a pieţelor externe, ceea ce a cauzat pierderi şi producătorilor agricoli, dar şi celor din industria prelucrătoare. În condiţii dificile, am reuşit nu doar să păstrăm poziţiile de lider, dar, spre finele anului, am sporit tempoul de producere industrială şi potenţialul de export. Cu siguranţă, pentru noi aceasta a fost cea mai mare reuşită a anului trecut.

Ce nu aţi reuşit să faceţi din cele planificate iniţial şi aţi trecut în noul an?

În cazul nostru, anul nu e unul calendaristic – el durează de la 1 iulie până la 30 iunie, adică ia în calcul specificul pe care-l presupune agricultura. Bilanţul anului îl facem la finele lui iunie – începutul lui iulie. Doar atunci, examinând situaţia din toate punctele de vedere posibile, operând cu cifre concrete, putem spune în ce măsură au fost îndeplinite toate cele planificate. Nu aş vrea să anticipez, dar o analiză sumară a situaţiei, ne permite să păstrăm o mare doză de optimism şi să afirmăm că toate cele planificate, către finele lui iunie 2018 vor fi realizate.

Cum apreciaţi situaţia de pe piaţa pe care activează compania Dvs.?

Noi suntem nu atât o întreprindere care se ocupă doar de comerţ, dar şi o structură implicată în procesul de producere agricolă, în procesul de prelucrare, în prestarea serviciilor de păstrare şi livrare a producţiei către consumatorul final din ţările UE, dar şi din ţările non-UE din vecinătatea apropiată. De aceea, voi spune că situaţia pe segmentele de piaţă menţionate mai sus o apreciem pozitiv, deoarece tehnologiile moderne permit obţinerea producţiei bune chiar şi în condiţii climaterice destul de dificile. Nu în ultimul rând acest lucru e posibil şi datorită profesionalismului oamenilor antrenaţi în agricultură. Oamenii profesionişti şi tehnologiile moderne sunt două componente esenţiale când vorbim de eficienţă şi succes în domeniile în care activăm.

Ce părere aveţi despre mediul de afaceri din Moldova?

Datorită stabilităţii ce s-a instaurat în ţară în ultimii ani, dar şi a reformelor economice promovate de către Guvern, evident că mediul de afaceri s-a îmbunătăţit considerabil. În primul rând, simţim o altă abordare din partea organelor de control – aceasta s-a schimbat în sens pozitiv şi vorbeşte despre faptul că începem să semănăm tot mai mult cu un stat dezvoltat şi cu o economie funcţională. În al doilea rând, contează însăşi regulile de joc, stabilite prin legislaţie, care au devenit mult mai clare şi care favorizează evident dezvoltarea businessului. Sper că aceste tendinţe se vor păstra şi în continuare, deoarece ele pot da doar efecte benefice.

În opinia Dvs., ce ar trebui să facă statul pentru o dezvoltare mai dinamică a businessului şi pentru o protecţie mai înaltă a producătorului autohton?

Datorită eforturilor Guvernului, în ultimii ani, multe firme de o singură zi, care activau pe piaţa produselor cerealiere şi implementau scheme tenebre au dispărut, ceea ce ne permite astăzi nouă, companiilor ce investesc în producere şi se ocupă de export, să ne dezvoltăm dinamic, să creştem potenţialul de export al ţării. Am dori ca, în baza aceleaşi abordări, Guvernul să facă ordine şi pe piaţa producerii de făină. În acest caz s-ar putea merge şi pe exemplul relevant aplicat în raport cu producătorii de carne de găină. După ce statul a majorat taxa de import în cazul acestui tip de produs, producătorii locali au început să se dezvolte mult mai bine, deoarece beneficiază de o protecţie şi o susţinere mult mai mare decât producătorii externi.

De asemenea, consider că Guvernul trebuie să reglementeze mai strict normele ce ţin de calitatea producţiei exportate ca să nu avem pretenţii la acest capitol din partea celor de pe pieţele externe. Or, dacă calitatea produselor exportate din Moldova lasă de dorit, e afectată şi imaginea ţării, dar şi situaţia întreprinderilor certificate ce efectuează operaţiuni de export, chiar dacă întreaga vină revine exportatorilor neconştiincioşi.

Cum vedeţi dezvoltarea în continuare a segmentelor de piaţă pe care activaţi?

Noi vedem dezvoltarea în complex, adică trebuie să se dezvolte concomitent şi procesul de producere agricolă, şi industria prelucrătoare, dar şi potenţialul de export. Dacă aceste trei componente se vor dezvolta concomitent, vom putea vorbi despre rezultate resimţite la nivelul întregii ţări, dar şi a fiecărei companii antrenate în respectivele procese, în particular. O atenţie deosebită trebuie să fie acordată industriei prelucrătoare, deoarece, de regulă ea e acea verigă ce leagă producătorul agricol de exportator. Cu atât mai mult că agenţii economici din industria prelucrătoare creează locuri de muncă suplimentare şi, în plus, nu exportă materie primă, ci produs finit. Şi, desigur, dezvoltarea respectivă necesită un efort comun al celor ce activează în domeniile menţionate, dar şi al statului. Aici interesul este al tuturor, căci o agricultură dezvoltată, o industrie prelucrătoare dezvoltată şi un potenţial de export apreciabil vor aduce în final beneficii şi statului.

Ce planuri aveţi pentru 2018?

Pe lângă activităţile noastre tradiţionale cu aspect comercial, care ţin de dezvoltarea holdingului, în 2018 vom atrage o atenţie deosebită dezvoltării surselor de energie alternativă. Spre exemplu, planificăm să instalăm panouri solare pe un teren de 5 ha la întreprinderea noastră din Ceadâr-Lunga, care se ocupă de prelucrarea seminţelor de floarea soarelui, dar şi a grâului, fapt ce ne-ar asigura necesarul de energie electrică.

De asemenea, vom continua să investim în producerea biomasei. Apropo, noi ajutăm unele instituţii de menire socială, punându-le la dispoziţie gratis biomasa de care au nevoie în procesul de asigurare cu agent termic.
Şi dacă tot am abordat aspectul social, voi menţiona că vom continua să investim în oamenii ce lucrează la noi. La aceeaşi întreprindere din Ceadâr-Lunga, am construit o cantină modernă şi o sală de sport pentru angajaţi, îi asigurăm cu hrană calitativă specială din contul întreprinderii, acordăm ajutoare materiale şi financiare cu ocazia diferitor sărbători etc. Apropo, vă invit la prima ocazie să vizitaţi întreprinderea pentru a vă convinge de condiţiile asigurate angajaţilor de acolo. Dar, revenind la temă, voi concluziona: deoarece investiţia în oameni e cea mai importantă, vom continua şi în 2018 să depunem eforturi în direcţia respectivă.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților