[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Mihail Bagas, consilierul Silviei Radu: „Noi am venit să lucrăm, nu să facem jocuri politice”
21 Martie

În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL, Mihail Bagas, consilierul Primarului general interimar, Silvia Radu, a povestit de unde interesul pentru activismul civic, de ce anume acesta se manifestă în Chișinău, ce a făcut în Donbas, cum exercită funcția care o deține și altele.

CURENTUL: De unde veniţi acum?

Mihail Bagas: De la Nistru. Trei ani în urmă am început să practic scăldatul pe timp de iarnă. În fiecare dimineaţă, în zilele de weekend sau când dispun de timp liber, mă trezesc devreme şi plec la scăldat la Nistru sau la iaz. Sunt bucuros că ne-a reuşit să promovăm această practică şi în rândurile cetăţenilor. Când am început să facem băi eram doar trei. Anul acesta însă, ne-a reuşit să adunăm de Bobotează, cu ajutorul reţelelor de socializare, peste 250 de persoane. Încercăm să promovăm modul sănătos de viaţă.

C: Când a apărut interesul viabil faţă de Chişinău şi activism civic?

M.B.: Deşi m-am născut în Chişinău, am activat o perioadă îndelungată la nordul ţării, în calitate de director al unei fabrici de panificaţii, în apropierea municipiului Bălţi. Acum patru sau cinci ani în urmă am revenit în capitală. Eram în pauză, aveam mult timp liber şi m-am gândit că ar trebui să-mi găsesc o ocupaţie de suflet. Foarte curând, s-a declanşat acea criză a transportului rutier. Timp de trei zile au durat protestele şoferilor de microbuze, timp în care sute de chişinăueni nu aveau posibilitatea să ajungă la şcoală sau la serviciu. Şi atunci, văzând gloata de oameni stând zadarnic în staţie, am oprit maşina, le-am zis că am drum în centru şi cine vrea, poate să meargă cu mine. Au urcat cinci sau şase oameni, evident că am încălcat regulile, dar a fost o necesitate. Când am ajuns seara acasă, m-am gândit că am avea nevoie de o alternativă şi, împreună cu prietenul meu, am decis să lansăm pagina pe Facebook „Город без маршруток”. În trei zile am acumulat peste 7 000 de abonaţi, la moment sunt peste 30 mii. Avem şi un grup de voluntari, format din 12 oameni, care muncesc zi de zi în cadrul acestui proiect. Aşa am început activismul civic. Cu timpul, mişcarea s-a dezvoltat. Am încercat să ajut atât prin propriile forţe, cât şi prin forţele prietenilor mei, oamenii nevoiaşi: am organizat acţiuni de colectare de bani pentru aziluri, familii nevoiaşe, refugiaţi din Donbas. De asemenea, am încercat să ne concentrăm cu acţiuni civice şi în cadrul oraşului: am organizat câteva campanii de salubrizare, am apelat la mai mulţi agenţi economici care s-au dovedit a fi gata să ne ajute financiar.

C: Când aţi fost în Donbas şi ce aţi făcut acolo?

M.B.: În Donbas am fost anul trecut, din propria dorinţă în calitate de jurnalist, cu scopul de a înţelege cum stau lucrurile de fapt. Am trecut prin nişte momente terifiante. Separatiştii au tras de 18 ori din tanc, în clădirea în subsolul căreia ne adăposteam. Nu ştiu din ce motive ne-au considerat inamici.

C: Şi ce aţi aflat în urma acestei escapade?

M.B.: Ştii, când am intrat în primărie m-am angajat să nu vorbesc în public despre politică.

C: Ce credeţi despre StopHam Moldova?

M.B.: Dacă să mă dau cu părerea din postura de funcţionar public, şi eu personal, şi doamna Radu, încercăm să colaborăm cu toate mişcările civice care sunt în oraş. E imposibil să cunoşti totul de unul singur de aceea avem nevoie de ochi, avem nevoie de idei, avem nevoie de oameni care pot să ne ajute să aducem schimbări spre bine. Fondatorii StopHam cunosc foarte bine ce părere am despre activitatea lor. Dacă aceasta ajută la îmbunătăţirea oraşului, atunci e bine.

C: Sunteţi de acord cu metodele pe care le utilizează?

M.B.: Aceasta este o altă întrebare. Fiecare face cum crede mai bine. Atâta timp cât nu contrazice legea, e ok. M-am pomenit şi eu de vreo două ori cu abţibildul pe parbriz, dar… noi conlucrăm cu ei şi păstrăm relaţii bune. E clar că e o problemă cu parcările, dar avem şi cetăţeni care chiar se comportă porceşte. Şi în astfel de clipe, chiar sunt bucuros că există StopHam.

C: De ce când au avut loc acele greve ale şoferilor de maxi-taxi, nu aţi încercat să profitaţi oferind servicii de taxi?

M.B.: Noi şi acum avem o mare problemă cu serviciul de taxi în oraş. Nu cred că e cea mai bună soluţie când un şofer care nu are experienţă, un şofer pe care nu-l controlăm ca autoritate publică, care nu a trecut expertiza medicală de dimineaţă, să se ocupe de transportarea pasagerilor pe bani. Mişcarea noastră a fost una apărută din nevoie. Scopul nostru nu a fost să promovăm un serviciu ilegal, ci să aducem un aport societăţii în momente dificile. Niciodată nu am făcut nimic pentru bani. Toate joburile mele au fost pentru suflet. Chiar şi aici în primărie, activând în calitate de consilier, vin şi sâmbăta, vin şi duminica. Niciodată nu vin la serviciu la opt, mereu vin la ora şapte, nici măcar o dată nu am plecat la 17:00 cum este stabilit în program, ieşim cu doamna Radu şi la nouă, şi la zece seara, merg şi cu inspecţii inopinate. Când sunt ninsori, dorm câte două-trei ore pe zi. În ultimele trei luni, fiind mereu în mişcare am slăbit cu 15 kg. Dar îmi place ceea ce facem şi oamenii ne apreciază munca. A fost o situaţie hazlie când pe o stradelă, unde n-a fost niciodată un tractor care deszăpezeşte, a venit unul să înlăture zăpada, iar în cale i-a ieşit o bătrânică care a vrut, în semn de mulţumire să-l sărute pe şofer.

C: Recent s-au împlinit cinci luni de când Silvia Radu ocupă postul de primar interimar la primăria Capitalei. Care ar fi cele mai importante acţiuni realizate în această perioadă?

M.B.: Orice acţiuni pe care am întreprins-o a fost din strictă necesitate. Cred că cele mai mare reuşite sunt: procurarea a 50 de autobuze, proiectul deja a fost votat de Consiliul municipal; procurarea a 20 de troleibuze dotate cu aer condiţionat; acţiunile de deszăpezire pe care le-am întreprins cu succes, pentru prima dată chişinăuenii s-au bucurat de un carosabil curăţat şi uscat; întâlnirea cu Gabriela Firea şi semnarea acordului de colaborare ce prevede renovarea liceului „Mihai Eminescu”, renovarea scărilor din granit de la „Valea Morilor”, participarea medicilor la stagii de practică în spitalele din Bucureşti şi multe alte proiecte.

C: Demisiile funcţionarilor sunt şi ele o realizare?

M.B.: Demisiile sunt o necesitate categorică.

C: Cunoaşteţi numărul exact al funcţionarilor plecaţi, fie că au fost demişi sau fie că şi-au depus mandatul?

M.B.: De aceasta sunt responsabili cei de la resursele umane. De ce ar trebui să mă implic în lucrul lor?

C: Dar aţi fost de acord cu toate demisiile pe care le-a cerut Silvia Radu? N-a fost prea dură?

M.B.: Ştii, aş fi cerut încă mai multe demisii şi cer. Nu suport oamenii lenoşi, dezinteresaţi şi lipsiţi de entuziasm. În primele zile când am venit aici în primărie, ce-am văzut era ridicol: funcţionari cu ceasuri de mână de 20-30 de mii de euro, în costume Versace, dar cu un salariu mediu în jur de 5 000 de lei.

C: Şi cât face ceasul dumneavoastră?

M.B.: Ceasul meu costă 100 de dolari. E Armani, un model foarte simplu, dar vezi că deja şi sticla e crăpată. Înainte de a veni în primărie, n-am lucrat nici o zi la stat. Veniturile mele sunt oficiale. Am avut salarii foarte mari, am plătit o mulţime de impozite. Pot să vă zic că salariul meu oficial, pe care îl ridic în calitate de consilier constituie 1 700 de lei.

C: Dar aveţi şi alte venituri, nu?

M.B.: Am businessul meu care lucrează şi îmi aduce profit.

C: Demisiile vor continua?

M.B.: Bineînţeles că da.

C: Cine urmează să plece sau se află sub supraveghere vigilentă?

M.B.: Toţi. Şi cei noi, şi cei vechi. Asta e realitatea. Mulţi funcţionari stau în clădirea primăriei doar pentru bani, pentru profit, pentru scheme corupte. Am primit şi ameninţări din partea unora, că le lichidez schemele de sute de mii de euro.

C: Ameninţări de ce tip?

M.B.: Ameninţări reale: dacă nu termini tu, te terminăm noi.

C: Recent aţi anunţat că Parcul Valea Trandafirilor urmează să fie modernizat.

M.B.: Vor fi modernizate cinci parcuri. Cele mai multe lucrări vor avea loc în Parcul Valea Trandafirilor şi ele vor costa în jur de 14 milioane de lei. Vor fi reparate trotuarele, va fi instalat un sistem de iluminare și vor fi amenajate piste pentru bicicliști. Mai mult decât atât, vor avea loc lucrări de modernizare în parcurile La Izvor, Valea Morilor și Râșcani. Bugetele sunt diferite. Pe 31 martie, în cadrul campaniei de salubrizare va fi organizat un „subotnic” general în tot municipiul: vom ieși în curți, vom ieși în scuaruri, vom ieși în parcuri și pe străzi.

C: La implementarea acestor modernizări, țineți cont de practicile orașelor europene?

M.B.: Sigur. Bucureștiul preia multe inițiative de la Viena, noi încercăm să ne conducem după principiile Bucureștiului și a Vienei împreună. Fiecare oraș are subtilitățile sale, nu poate fi o problemă rezolvată în mod similar în toate orașele. Dar atât eu, cât și doamna primar acordăm foarte mult timp studiilor, recent am venit din Odessa de la o conferință despre metodele de economisire a energiei electrice. Intenționez să plec la Amsterdam, unde va avea o conferință de anvergură, numită Smart City. Am fost și la București unde am studiat sistemele de marcaj, transport și multe altele. Plus la asta, de mare folos ne sunt activiștii. Ei vin cu idei, propuneri, proiecte. Deja unul dintre proiecte se află în faza de implementare.

C: Despre ce proiect este vorba?

M.B.: Vom elibera de mașini trotuarul de pe Strada Pușkin, cuprins între Strada 31 august și Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În curând vor fi inițiate acțiuni pentru blocarea accesului automobilului pe trotuar. Inițiativa a venit din partea lui Victor Chironda. Și tot Victor a elaborat un proiect pe care ne gândim să-l punem în practică, și anume să transformăm Strada 31 August în una pietonală, dar numai în zilele de weekend.

C: Ce părere aveți despre Victor Chironda?

M.B.: Este un specialist foarte bun cu care conlucrăm aproape în fiecare zi. E un specialist în domeniu de mare clasă, de aceea nu ai cum să nu-i asculți sfaturile. E o consultație gratuită, de ce ar trebui să renunț la consultațiile gratuite ale unui specialist ca Victor?

C: Cum decurge campania de salubrizare a curților?

M.B.: Acum în curți lucrează trei întreprinderi municipale de salubrizare: Spații Verzi, care se ocupă cu curățarea copacilor și crengilor, întreprinderile municipale de salubrizare din cadrul sectoarelor, care mătură curțile, elimină deșeurile rămase și Lumteh-ul, responsabil pentru iluminarea stradală. Când se va încălzi vremea afară, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii aprilie, vor avea posibilitatea să intre în ogrăzi și cei de la Exdrupo pentru a repara drumurile.

C: Tot în aprilie vor începe lucrările de renovarea a parcurilor?

M.B.: Da. Întâi de toate se va desfășura licitația, după care vom parcurge la lucrările propriu-zise.

C: Le-ați propus activiștilor posturi în cadrul primăriei?

M.B.: Acesta este cel mai curios lucru. Zilnic citesc și ascult sute, ba chiar mii de prescripții și instrucțiuni cum și ce trebuie de făcut. Măi oameni buni, în primărie sunt sute de posturi vacante, veniți și lucrați! Dar nimeni nu vine. E ușor să stai într-o parte și să strigi în gura mare despre existența unor probleme… E una să spui, dar e alta să faci.

C: Cum se desfășoară acțiunile de evacuare a gheretelor?

M.B.: Lent. Mi-aș dori să le eliminăm mai rapid. Însă, unii jurnaliști nu au înțeles corect. Cineva a reflectat că timp de două săptămâni, toate gheretele din Chișinău vor fi evacuate. După care au urmat sute de apeluri telefonice disperate ale cetățenilor…Vor fie evacuate doar gheretele părăsite, fără autorizație, fără proprietari. De asemenea, încercăm să prevenim pentru unele zone, precum parcurile, eliberarea autorizațiilor de activitate.

C: Cum o caracterizați pe Silvia Radu?

M.B.: Dumneaei este o persoană neliniștită, în sensul bun al cuvântului. Deși este mama a trei copii, le reușește pe toate. Tot ce face, face cu sufletul deschis și dăruire de sine. Unde mai punem și experiența pe care o are în spate și încrederea în echipa pe care o conduce.

C: Cum ați ajuns în funcția de consilier?

M.B.: Ne cunoșteam de mai înainte. Pentru prima dată am colaborat în campania prezidențială din 2016. Acum, când mi-a propus să fiu consilierul dumneaei, m-am gândit de ce nu? și chiar îi mulțumesc pentru șansa acordată, de a pune în practică toată experiența pe care am acumulat-o în calitate de activist civic. Ea este un lider adevărat. Severă, dar corectă. Dacă vine o persoană și-mi spune că a fost supărată de doamna primar fără vreun motiv, n-am s-o cred.

C: De ce primarul interimar nu se folosește de automobilele primăriei?

M.B.: Pentru că ele nu există. Mașinile primăriei sunt un subiect foarte dureros. De fapt, avem opt mașini, dar ele se află într-o stare tehnică pur și simplu deplorabilă. Când le-am văzut, am trăit un șoc. Credeam că primăria are cel puțin un autoturism cu tracțiune 4X4, cu capacități pentru terenuri grele, dar spre marea mea dezamăgire am descoperit că primăria nu are nici măcar un autoturism ce ar putea circula în mod normal pe drumurile publice. În garajul primăriei staționează un BMW seria 7, care are 28 de ani și care consumă 30 l de benzin, un Citroen C5, a cărui reparație ar costa mai mult decât întreaga mașină…

C: Dar Toyota cu care se deplasa Dorin Chirtoacă?

M.B.: Ea scârțâie și se cutremură în timpul circulației de parcă ar scutura-o frigurile. De aceea, Silvia Radu preferă să se deplaseze cu propria mașină.

C: Cum apreciați activitatea lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar general?

M.B.: Știi, trecutul nu merită răvășit…

C: Este Silvia Radu candidatul PDM?

M.B.: Silvia Radu este pur și simplu o femeie, un lider, un manager. Deocamdată, nu am văzut semnele PDM-ului la primărie. Silvia Radu este persoana care poate să găsească compromisuri cu toată lumea. Drept dovadă, pentru prima dată în câțiva ani bugetul primăriei a fost aprobat până la sărbătorile de iarnă. Multă lume nici nu conștientizează cât de important este să aprobi bugetul la timp. În caz contrar, apar rețineri de salarii, lipsa materiei prime și multe alte consecințe grele. Noi purtăm discuții cu deputații, cu membrii guvernului, primi în vizită delegații din străinătate. Suntem absolut deschiși pentru orice colaborare. Dimineața discutăm cu specialiștii din Rusia, seara cu cei din România. Încercăm să găsim soluții cât mai rentabile și cât mai eficiente. Când este progres, ce mai contează al cui e candidatul? Noi am venit să lucrăm, nu să facem jocuri politice.

C: Va candida Silvia Radu la alegerile locale anticipate din Chișinău?

M.B.: Decizia îi aparține. Nu dispunem de suficient timp liber pentru a discuta lucruri atât de neînsemnate. Când s-a anunțat că Chirtoacă și-a dat demisia, am venit la ea și am întrebat-o: ce facem? Răspunsul a fost unul foarte scurt: lucrăm mai departe. Desigur, mi-aș dori să candideze. Experiența și abilitățile manageriale ale dumneaei sunt indispensabile pentru dezvoltarea Chișinăului.

C: Vă mulțumim!

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților