[ X ]
(INTERVIU) Mihai Godea: După 24 februarie va urma contestarea masivă a acestor alegeri, indiferent de cine va accede în Parlament și cu ce scor
21 Februarie

Interviu cu Mihai Godea, liderul Partidului „Acţiunea Democratică”

T: Dle Godea, aţi putea să ne oferiţi mai multe detalii decât cele apărute în presă, de ce, totuşi, PAD a decis să nu participe la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019?

M.G.: Noi credem că un partid în Republica Moldova trebuie să urmărească în primul rând interesul național pe termen mediu și lung. Vă reamintim că pe 2 decembrie 2018 noi am anunțat mobilizarea societății pentru Unire. Am subliniat tot atunci două din obiectivele strategice ale PAD cu privire la alegerile din 24 februarie 2019: readucerea unionismului ca doctrină și valoare în prim planul politicii din Republica Moldova și neadmiterea fragmentării votului unionist.

Astfel, decizia de a participa în alegeri a fost luată în contextul în care forțele politice unioniste erau blocate fie în jurul meselor rotunde fie în anticamera blocului ACUM, așteptând permisiunea acestora de candida. A fost o demonstrare a disponibilității noastre de participa la coagularea forțelor unioniste. Mai mult, Partidul „Acțiunea Democratică” a susținut și susține necondiționat crearea unei singure forțe politice unioniste, capabile să reprezinte plenar cetățenii care optează pentru reunirea Basarabiei cu România. Noi credem că doar în așa mod putem da credibilitate și legitimitate acțiunii politice unioniste.

Eforturile noastre s-au lovit de egoismul de partid, să nu spun de prostia ordinară, atât de prezentă în câmpul politic de la noi. Noi am atenționat încă în toamnă că soarta unionismului în aceste alegeri se afla în mâinile partidelor unioniste, care, din păcate, au luat cea mai proastă decizie de a merge separat în competiția electorală. În condițiile în care, unificarea dreptei românești a eșuat, singura decizie decentă a fost de a face un pas în lateral.

T: De ce, totuşi, credeţi că nu s-a reuşit crearea unei largi coaliţii electorale a partidelor pro-europene?

M.G.: Cauzele sunt multe, dar pot fi rezumate foarte scurt: pentru că nu s-a dorit, dar la această temă vom reveni după alegeri pentru a respecta întru totul decizia noastră de a nu ne implica în aceste alegeri.

T: Ce credeţi că riscă dreapta pro-europeană în condiţiile în care nu s-a reuşit o largă coalizarea a sa în aceste alegeri?

M.G.: Nu riscă mai mult decât a riscat până acum. Vor rămâne într-o opoziție sublimă dar al cărei impact va lipsi cu desăvârșire. Cei care vor plăti pentru aceste greșeli vor fi, din păcate, tot oamenii simpli care vor suporta și instabilitatea de după alegeri și eventuala guvernare struțo-cămilă care se prefigurează.

T: Cum calificaţi prestaţia dreptei pro-europene în actuala campanie electorală?

M.G.: Nu cred că este corect să dăm calificative, mai ales că încă nu s-a încheiat campania electorală. De altfel electoratul va nota evoluția fiecăruia în modul cel mai evident pe 24 februarie.

T: Spre cine credeţi că vor merge voturile unioniştilor în aceste alegeri?

M.G.: Noi nu ne permitem să oferim pronosticuri, ci doar să ne exprimăm speranța că unioniștii vor vota masiv la aceste alegeri mai ales pe circumscripții de unde pot veni cele mai mari surprize. Sunt candidați pro-români buni, recunoscuți de comunitate pe circumscripții, care merită și trebuie sprijiniți. În rândul partidelor nu credem că vom avea surprize majore pentru că nici liderii acestor formațiuni nu și-au schimbat major oferta electorală.

T: Cum calificaţi modul în care s-a desfăşurat campania electorală a alegerilor parlamentare de până acum?

M.G.: Din păcate, prea mult cancan și prea puțină substanță. Majoritatea partidelor sunt antrenate într-un campionat de aruncat cu zoi, iar cel mai adesea aceste zoi sunt aruncate pe concurenții cu doctrină similară.

T: Care, în opinia Dvs., sunt cele mai mari greşeli admise în aceste alegeri?

M.G.: Partidele auto intitulate pro europene din opoziție sau de la guvernare au fost foarte ocupate să se compromită reciproc și au deschis o mare oportunitate pentru PSRM.

Antipatia care o avem față de așa-zisele valori ale lui Igor Dodon nu trebuie să ne împiedice să vedem că în același timp echipele PSRM au fost foarte prezente în raioane și în Chișinău. Ori, indiferent de orientarea doctrinară, alegerile se câștigă la firul ierbii.

T: Pe cine vedeţi favoriţi în aceste alegeri?

M.G.: Eu nu aș răspunde cine sunt favoriții pentru că există sondajele de opinie care, dacă ne uităm atent, nu diferă major, indiferent de executant sau comandatar. Cea mai mare teamă a noastră este posibilitatea reală a unei victorii a PSRM-ului și a altor forțe pro-ruse. Cei care își amintesc anii 2000-2001, vor recunoaște unele aspecte similare.

T: La ce să ne aşteptăm în perioada post-electorală?

M.G.: După 24 februarie va urma contestarea masivă a acestor alegeri, indiferent de cine va accede în Parlament și cu ce scor. Procesul de organizare a acestor alegeri a oferit foarte puțină credibilitate și transparență atât în plan intern, cât și internațional.

După ce sezonul contestațiilor se va încheia, vor urma, cel mai probabil, aderări spectaculoase ale candidaților independenți la unele partide și cel mai des la PD.

Ulterior la aceste evenimente, vom vedea dacă există șanse pentru o coaliție de guvernare pro-europeană.

T: Credeţi că după alegeri va fi din nou actuală tema consolidării forţelor pro-europene?

M.G.: Va fi, cel mai probabil, mult mai actuală decât acum. Noi sperăm că unele lecții învățate în aceste alegeri vor fi utile și vom avea mai mulți parteneri contructivi de dialog după 24 februarie 2019.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților