[ X ]
(Interviu) Maxim Moroșan: La Bălți simt că trăiesc cu adevărat și nu regret că am decis să revin și să-mi leg viața de orașul natal
30 Iulie

În cadrul unui interviu pentru www.tribuna.md, Maxim Moroşan, liderul organizaţiei teritoriale Bălţi a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, fondator al Asociației obşteşti „Sunt bălţean”, a povestit de ce a decis să revină în ţară, ce l-a determinat să creeze o mişcare obştească, care deja a devenit una dintre cele mai cunoscute în Moldova, dar şi de ce a aderat la PSRM. 

T: Domnule Moroșan, sunteţi unul dintre cei mai cunoscuţi activişti civici din Republica Moldova şi unul dintre cei mai cunoscuţi tineri politicieni, dar practic nimeni nu ştie detalii despre dumneavoastră. Puteţi deschide parantezele?

M.M.: Cu plăcere. Tot timpul am fost şi rămân deschis în raport cu presa, cu atât mai mult că niciodată nu am ţinut în taină viaţa sau activităţile mele.

M-am născut şi am crescut la Bălţi. Tot acolo am şi făcut primele studii – gimnaziale. Studii superioare (apropo, am absolvit două facultăţi) am obţinut la Moscova: Academia financiar-industrială din Moscova – studii juridice; РАНХиГС – administrarea de stat şi municipală. Am devenit om de afaceri în 2010 şi următorii 10 ani m-am ocupat cu businessul cu automobile, având o colaborare şi o interacţiune strânsă cu RPC. În 2020 am devenit preşedintele Uniunii ruso-moldovenești a antreprenorilor. Apropo, din 2013, pe lângă afaceri, mă ocup şi de activităţi civice, inclusiv ca reprezentant al diasporei moldoveneşti în Rusia.

Cât despre viaţa personală, sunt căsătorit şi am doi copii. Fiica, Melisa, are 11 ani şi, pe lângă studii, ne bucură, pe mine şi pe soţia mea, cu rezultate frumoase la taekwondo. Fiul, Bogdan, are 6 ani şi de asemenea practică sportul – sambo.

Iată pe scurt răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Т: De ce aţi decis să reveniţi în Moldova, mai precis în oraşul natal – Bălţi, având afaceri de succes în Rusia?

M.M.: Voi fi cu dvs. maximal cinstit, deşi puteţi să nu mă credeţi – sunt foarte legat de oraşul natal. Cu ce nu m-aş fi ocupat, ce succese nu aş fi înregistrat, tot timpul eram cu gândul la oraşul meu natal. Dorul de casă şi dorinţa de a-i ajuta pe bălţeni, probabil sunt cele două motive de bază care m-au determinat să revin. La Bălţi până acum locuiesc bunelul şi bunica mea, pe care îi iubesc nespus, aici am o mulţime de prieteni şi cunoscuţi, aici cunosc practic fiecare străduţă şi fiecare curte. Cât de patetic nu ar suna, dar la Bălţi eu simt că trăiesc cu adevărat şi nu regret că am decis să revin şi să-mi leg viaţa de oraşul natal.

Т: Cum a apărut ideea de a crea organizaţia obştească „Sunt bălţean”?

M.M.: După revenirea acasă, nu o dată m-am convins că bălţenii au fost lăsaţi singuri cu problemele lor. Nici puterea centrală, nici cea locală nu-şi bate capul cum trăiesc bălţenii (sau, mai bine-zis, cum supravieţuiesc), cum fac faţă problemelor cu care se confruntă în fiecare zi. Oamenii se simt abandonaţi, iar aceasta determină pesimismul, dorinţa de a se închide într-un fel de lume a lor interioară, lucru ce nu poate fi admis. Creând organizaţia „Sunt bălţean”, am transmis un mesaj puternic locuitorilor capitalei de nord că ei trebuie să se mândrească cu faptul că locuiesc la Bălţi, iar problemele le vom soluţiona împreună. E important ca bălţenii din nou să creadă că împreună suntem o forţă şi doar împreună vom reuşi să depăşim toate obstacolele. Şi mă bucur nespus că am reuşit să insuflăm oamenilor această încredere. Acum mulţi bălţeni privesc viitorul cu mai mult optimism, chiar dacă puterea (şi centrală, şi locală) îi ignoră în continuare.

Т: Aţi putea aduce câteva exemple cum organizaţia „Sunt bălţean” a reuşit să soluţioneze probleme concrete cu care se confruntau locuitorii capitalei de nord?

M.M.: Deşi organizaţia „Sunt bălţean” a apărut relativ nu demult (în 2022), până în prezent am organizat peste 100 de acţiuni pentru oraş printre care:

– ajutor pentru şapte veterani ai Marelui Război Pentru Apărarea Patriei (asigurare totală, achitarea serviciilor comunale, produse alimentare, vizite săptămânale, comunicare cu eroii);

– ajutor şi susţinere sportivilor – cantonamente ale fotbaliştilor, ale sportivilor care practică karate; ajutor în achiziţionarea inventarului sportiv şi a produselor alimentare specializate; ajutor clubului de fotbal „Olimpia” – amenajarea stadionului;

– lupta cu neonazismul – discuţii şi semnalarea acţiunilor inadecvate, dar şi atragerea atenţiei publicului larg asupra lipsei de acţiune din partea puterii;

– susţinerea păturilor social-vulnerabile – vizite în centrele sociale din întreaga ţară, organizarea Zilei familiei pentru copiii din orfelinat;

– susţinerea veteranilor războiului din Afganistan – organizarea unui marş automobilistic la nordul ţării cu atragerea reprezentanţilor Găgăuziei, organizarea vizitelor afganilor la Chişinău;

– colaborarea strânsă cu comunităţile din Bălţi (ex. BMW Club) şi organizarea de flashmob-uri şi acţiuni cu caracter de masă – marş automobilistic cu ocazia zilei de 9 mai/eliberarea oraşului, a Zilei studentului, în susţinerea participanţilor la războiul din Afganistan etc.

– donarea de sânge oamenilor care aveau neapărată nevoie (în baza principiului voluntarismului);

– organizarea sărbătorii de 9 mai – invitaţii pentru bălţeni, atragerea la „Marşul victoriei” a veteranilor MRPAP, de care au cam uitat, mediatizarea evenimentului;

–  campanie de combatere a dezinformării în mass-media – flashmoburi, declaraţii în internet, scoaterea în evidenţă a minciunii etc.

Т: Dacă tot reuşiţi să ajutaţi oamenii în calitate de activist civic, de ce aţi decis să faceţi pasul în politică?

M.M.: Politica oferă mai multe posibilităţi de a ajuta oamenii decât activitatea civică. Vorbim deja de pârghii concrete de influenţă pentru a îmbunătăţi nivelul de viaţă al oamenilor, de a soluţiona problemele cu care ei se confruntă. Mai ales atunci când faci politică în componenţa unei echipe puternice, care are şi experienţă, şi profesionişti şi, cel mai important, dorinţa de a schimba în bine viaţa oamenilor.

Dar aceasta nu înseamnă că nu mă voi ocupa cu activităţi civice şi în continuare. Din contra – măsurile îndreptate spre soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii se vor intensifica.

Т: De ce aţi ales PSRM? 

М.М.: Pentru că eu cunosc bine această echipă de ani de zile şi sunt compatibil cu ea – din 2020 au acordat suport şi ajutorul necesar PSRM în Federația Rusă. Nu din auzite ştiu despre acel enorm potenţial al echipei şi sincer cred în perspectivele partidului. Consider că la moment PSRM este poate unica şansă a Moldovei nu doar de a supravieţui, ci şi de a se dezvolta cu adevărat.

Т: Ce urmează?

М.М.: Veţi vedea…

Inapoi la arhiva noutaților