[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Maxim Masiutin: „Tindem să devenim lider mondial între producătorii de software în domeniul comunicațiilor electronice”
20 Februarie

Interviu cu Maxim Masiutin, Directorul „Ritlabs” SRL

Dle. Masiutin, cum aţi caracteriza anul 2017 pentru compania pe care o conduceţi?

2017 a fost un an favorabil pentru Ritlabs. Suntem tot mai cunoscuţi şi apreciaţi pe plan internaţional, iar produsul nostru – programul de poştă electronică „The Bat!” a fost exportat utilizatorilor din 98 de ţări ale lumii. Interacţionăm cu clienţii în mod direct şi acordăm importanţă deosebită calităţii suportului tehnic. Prin urmare, am continuat să perfecţionăm programul, pentru a răspunde la necesităţile utilizatorilor noştri, iar în luna noiembrie 2017 am lansat o versiune nouă a programului „The Bat!” – v8.0.

Drept dovadă a succesului înregistrat, am fost premiaţi cu „Mercuriul de Aur” la categoria „Export” în concursul „Marca comercială a anului 2016”, desfăşurat în cadrul celui mai important eveniment al businessului autohton – „Gala Businessului Moldovenesc”.

În plus, compania „Ritlabs” este în top cinci cei mai buni angajatori ai anului 2017 la categoria companiilor mici, conform studiului anual „Cele mai bune companii pentru care să lucrezi”, realizat de AXA Management Consulting.

Anume în 2017 a fost lansat proiectul Moldova-IT Park. Ce înseamnă acesta pentru Ritlabs?

Parcurile IT permit simplificarea lucrului în tot ce ţine de relaţia cu statul, dar în primul rând în domeniul raporturilor fiscale şi confirmării documentare a tranzacţiilor din punctul de vedere al argumentării necesităţii cheltuielilor în scopuri fiscale. Acest Parc va permite companiei să se concentreze pe activitatea de bază – elaborarea produselor şi serviciilor competitive pe piaţa internaţională.

Parcul IT oferă un regim atractiv, în primul rând pentru salariaţi, care vor primi întreagă suma prevăzută de salariul de funcţie, indicată în contractul individual de muncă, fără careva reţineri. Nu va mai fi reţinut din salariu impozitul pe venit, asigurările sociale şi medicale. Acesta va permite crearea de condiţii mai atractive pe piaţa internaţională a muncii în domeniul IT. Angajatorii rezidenţi ai parcului vor putea să achite specialiştilor din Republica Moldova salarii competitive la nivel mondial.

Tot în acest an compania „Ritlabs” a primit premiul „Mercuriul de Aur” la categoria „Export” în concursul „Marca comercială a anului 2016”, lucru remarcat şi de către Dvs. în cadrul dialogului nostru. Cum aţi reuşit să atingeţi această performanţă?

„Ritlabs” este compania care produce „The Bat!” – programul de poştă electronică, care este foarte cunoscut peste hotare. SRL „Ritlabs” este unica firmă din Moldova, care creează programe pentru computer integral – de la început până la capăt şi le vinde în lumea întreagă sub marca comercială proprie, iar „The Bat!” este unicul brand în domeniul IT din Moldova, cunoscut larg peste hotare: în special în Germania, Polonia, Rusia, Ucraina. Mai sus m-am referit şi la numărul impresionant de ţări în care Ritlabs îşi exportă produsele.

Medaliile în categoria „Export”, Marca Comercială a Anului se acordă pentru cea mai eficientă strategie care a adus rezultate considerabile la ieşirea pe noi pieţe. La această categorie au concurat mărcile companiilor autohtone producătoare de bunuri şi prestatoare de servicii, înregistrate în străinătate, care cuceresc pieţe externe şi creează o imagine favorabilă ţării.

Compania „Ritlabs” a fost premiată şi anterior în cadrul acestui concurs.

Cum aţi reuşit să ajungeţi în top 5 cei mai buni angajatori la categoria companiilor mici? Pe ce pune accent Ritlabs în relaţia cu angajaţii săi?

Noi tindem să descoperim potenţialul fiecărui salariat. Le propunem colaboratorilor sarcini complexe, le oferim posibilitatea de a avansa şi de a se perfecţiona, primind satisfacţie de la rezultatele activităţii. Suntem exigenţi faţă de rezultatele calitative ale activităţii şi intoleranţi la cele mediocre. La stabilirea mărimii salariului ne ghidăm de principiul echităţii. Respectăm întocmai toate drepturile salariaţilor, stabilite prin lege. Angajaţii noştri apreciază faptul că sunt parte din echipa Ritlabs, care are un brand în domeniul IT, cunoscut în toată lumea: cumpărători ai programelor noastre locuiesc în 191 de ţări.

Ce surprize aţi lansat pentru utilizatorii programului poştal The Bat!?

Noi producem programe proprii pentru clienţi, adică pentru utilizatorii poştei electronice din întreaga lume, pentru care productivitatea şi siguranţa activităţilor cu poşta electronică contează: aceştia reprezintă instituţii publice, instituţii de învăţământ, organizaţii comerciale şi non-comerciale, dar şi persoane fizice.

În luna noiembrie 2017 Compania a lansat un nou produs „The Bat!” – v8.0 cu îmbunătăţiri semnificative la capitolul vitezei de funcţionare şi stabilităţii generale. Noile modificări ţin de utilizarea eficientă procesoarelor moderne, editarea avansată a scrisorilor, funcţionarea rapidă şi stabilă; oferă un suport mai bun pentru monitoarele cu rezoluţia ultra înaltă 4K, aplicaţiile pentru citirea de ecran şi panourile de afişare Braille/terminale reîmprospătabile.

În relaţia cu organele de stat, cum a fost anul pentru Ritlabs?

Ne bucurăm de o relaţie bună cu instituţiile de stat. Acest lucru nu este dificil atunci când respecţi întru totul legile, iar noi suntem oneşti la acest capitol. Mai mult ca atât, încercăm să ne implicăm în perfecţionarea cadrului legal, înaintăm propuneri, demersuri, la care primim reacţii pozitive din partea instituţiilor, iar uneori suntem invitaţi la diferite întrevederi şi discuţii cu organele competente. De exemplu, am sesizat Ministerul Justiţiei şi Parlamentul cu privire la elaborarea proiectelor de acte normative, referindu-ne la partea gravă a art. 88 Cod civil, în temeiul căruia se poate institui administrare fiduciară cu desemnarea administratorului fiduciar şi înlăturarea actualei conduceri a întreprinderii, ceea ce este o preluare ilegală a întreprinderilor prin intermediul atacurilor de tip raider.

Suntem mândri şi de faptul, că deseori instituţiile din cadrul Serviciului Fiscal de Stat sau Inspectoratului de Stat al Muncii comunică despre noi ca fiind un exemplu la capitolul evidenţei fiscale şi, respectiv, în ceea ce ţine de respectarea drepturilor şi asigurarea tuturor măsurilor de protecţie a securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaţilor.

Ce perspective are domeniul IT din Republica Moldova pe termen scurt?

Consider că crearea Parcului IT, pe termen scurt, va favoriza scoaterea din umbră a tuturor companiilor mici din domeniul IT. Aceasta nu doar va duce la o relaţie de cooperare reciproc avantajoasă în cadrul Parcului, dar şi va favoriza cooperarea dintre acestea. Totodată, regimul fiscal avantajos va favoriza dezvoltarea sferei IT, prin atragerea investiţiilor din străinătate, dar şi va permite concentrarea forţei de muncă calificate.

Ce pregăteşte Ritlabs pentru 2018?

În viitor, ca şi acum, programele noastre trebuie să fie de o reală valoare pentru utilizatori, să economisească timpul, să nu admită stresuri.

Pentru a asigura satisfacerea nevoilor clienţilor vom promova şi în viitor standarde înalte ale calităţii suportului utilizatorilor şi ne vom perfecţiona în permanenţă softurile. Tindem să devenim un lider mondial între producătorii de software în domeniul comunicaţiilor electronice – o companie cu cel mai bun suport al utilizatorilor şi cele mai bune oportunităţi pentru colaboratori. Urmărim scopul ca utilizatorii de orice dispozitive (telefoane, tablete, computere portative şi de masă, indiferent de sistemul operaţional cu care aceste dispozitive funcţionează), să plătească cu plăcere pentru programele noastre utile şi comode, care să le aducă bucurie şi să le facă viaţa mai bună.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților