[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Maxim Masiutin: „Cea mai mare atenție în anul 2018 am acordat-o managementului calității”
16 Februarie

Interviu cu Maxim Masiutin, Director al companiei Ritlabs

Dle Masiutin, care au fost tendinţele pe piaţa IT din Moldova în 2018?

După părerea mea, piaţa IT din Moldova continuă să se dezvolte în ritm ascendent şi aceasta este un lucru firesc pentru era digitală în care ne aflăm. Oamenii tot mai mult apelează la softuri în viaţa cotidiană, ceea ce le uşurează viaţa şi o face mai interesantă.

În sfera afacerilor în domeniul IT, 2018 a fost anul care a unit acest sector într-o structură unică – Moldova IT Park. La acest moment în parc sunt 338 de companii IT care cooperează şi depun efort comun pentru a dezvolta acest sector. Regimul fiscal avantajos şi evidenţa contabilă simplificată favorizează dezvoltarea pieţei IT, prin atragerea investiţiilor atât autohtone, cât şi din străinătate, dar şi concentrează forţa de muncă calificată, din salariul căreia nu se mai fac reţineri.

Cu ce rezultate remarcabile a încheiat anul Ritlabs?

Compania Ritlabs s-a clasat în top-5 al celor mai buni angajatori în categoria companiilor mici ai anului 2018 conform studiului anual „Cele mai bune companii pentru care să lucrezi”. În plus, compania al patrulea an la rând este lider la categoria „Export” în cadrul concursului naţional „Marca Comercială a Anului”.

Cărui domeniu de activitate aţi acordat cea mai mare atenţie în 2018?

Cea mai mare atenţie în anul 2018 am acordat managementului calităţii. Ne-am concentrat eforturile pentru ca produsele noastre să fie şi în continuare nu doar eficiente şi comode, dar şi cele mai sigure, robuste, şi rezistente la diferite atacuri ale hackerilor. Îndeosebi, siguranţa pe care o oferă produsele noastre constă în protecţia informaţiilor, care se transmit prin poşta electronică, împotriva sustragerii, modificării şi monitorizării din afară. Pentru a menţine şi dezvolta nivelul de calitate, în 2018 am continuat să interacţionăm cu utilizatorii noştri. Ca urmare a scopurilor stabilite, a cercetărilor şi a feedbackului direct primit de la utilizatori, am dezvoltat versiunea a 8-a a programului poştal „The Bat!”.

Cum a fost anul 2018 din punctul de vedere al exporturilor produselor dvs.?

În anul 2018 compania a livrat produsul său software „The Bat!” la un număr de 7.688 clienţi distincţi din 85 de ţări ale lumii. Pe primele locuri se poziţionează: Rusia, Germania, Polonia, Statele Unite şi Marea Britanie. Suntem pe primul loc în cadrul companiilor software din Republica Moldova la aceşti indicatori, adică atât după numărul clienţilor distincţi din străinătate, cât şi după numărul de ţări în care am exportat licenţele cu plată.

Ce direcţie de activitate o consideraţi de cea mai mare perspectivă pentru compania dvs.?

Încrederea clienţilor şi devotamentul colaboratorilor este patrimoniul nostru principal. Noi interacţionăm permanent, în mod direct, cu clienţii noştri şi acordăm o importanţă deosebită calităţii suportului tehnic. Aceasta ne oferă posibilitatea să fim mereu la curent cu sarcinile care stau în faţa utilizatorilor, să îmbunătăţim calitatea produselor noastre şi să le perfecţionăm, ceea ce îi permite companiei noastre să fie competitivă. Această direcţie de activitate o considerăm de cea mai mare importanţă pentru compania noastră.

Cât de atractive sunt companiile de IT din Moldova pentru potenţialii investitori străini?

În ultimii 15 ani, statul treptat îmbunătăţeşte cadrul legal pentru sectorul IT şi face paşi concreţi pentru ca condiţiile de lucru ale companiilor IT să fie avantajoase la nivel mondial. Totuşi, există şi unele probleme la nivel naţional care nu sunt legate nemijlocit cu sectorul IT, dar care au impact negativ asupra acestui sector. Dintre aceste probleme cele mai mari sunt: scăderea numărului populaţiei, îndeosebi a tineretului; înrăutăţirea nivelului de învăţământ; ineficienţa justiţiei ceea ce înseamnă că mediul de afaceri nu poate fi sigur. Cu părere de rău, problemele la nivel naţional prevalează asupra lucrurilor bune în sectorul IT. Astfel, deocamdată companiile IT din Moldova nu sunt foarte atractive pentru investitorii străini. Totuşi, sectorul IT trebuie să fie un catalizator al soluţionării problemelor de nivel naţional şi această tendinţă pozitivă deja a început să se evidenţieze.

Cum credeţi că se va dezvolta sectorul IT din Moldova în 2019?

În 2019 sectorul IT se va dezvolta în direcţia implicării în sistemul de educaţie de toate nivelele: preşcolară, şcolară şi universitară. Companiile din domeniu vor coopera mai strâns cu instituţiile de invăţămînt pentru a oferi programe de instruire, profesori şi echipament. Această tendinţă a început acum câţiva ani cu paşi mici, dar în 2019 va fi evidentă.

Ce planuri de viitor are compania dvs.?

În viitor, ca şi acum, programele noastre trebuie să fie de o reală valoare pentru utilizatori, să economisească timpul, să nu admită stresul. Pentru a asigura satisfacerea nevoilor clienţilor, vom promova şi în viitor standarde înalte ale calităţii suportului utilizatorilor şi ne vom perfecţiona în permanenţă softurile. Tindem să devenim un lider mondial între producătorii de software în domeniul comunicaţiilor electronice – o companie cu cel mai bun suport al utilizatorilor şi cele mai bune oportunităţi pentru colaboratori. Urmărim scopul ca utilizatorii de orice dispozitive (telefoane, tablete, computere portative şi de masă, indiferent de sistemul operaţional cu care aceste dispozitive funcţionează), să plătească cu plăcere pentru programele noastre utile şi comode, care să le aducă bucurie şi să le facă viaţa mai bună.

sursa: Almanah Politic 2018

Inapoi la arhiva noutaților