[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Marina Tauber: Interesele cetățeanului rămân pe primul loc în lista de priorități a formațiunii noastre
13 Martie

Interviu cu Marina Tauber, vicepreşedinte al Partidului politic „ŞOR”, secretar al fracţiunii parlamentare, pentru Almanah Politic 2020

Cum ați califica, la modul general, prestația fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” în 2020?

Cred că nu noi suntem cei care ar trebui să ne apreciem rezultatele, dar cetățenii. Și asta pentru că oamenii sunt beneficiarii inițiativelor și proiectelor pe care le elaborăm noi. Din discuțiile cu oamenii, din rezultatele alegerilor prezidențiale și din sondajele de opinie, care cotează formațiunea noastră pe locul trei, suntem convinși că, cetățenii apreciază activitatea noastră și înțeleg că echipa Partidului politic „ȘOR”, în frunte cu liderul nostru, Ilan Șor, este singura care se ține de cuvânt și își realizează promisiunile și angajamentele asumate în fața alegătorilor.

Cred că, în pofida situației deosebite cu care s-a confruntat țara în anul 2020, în ciuda faptului că am fost în opoziție și mereu atacați de alte partide, fracțiunea parlamentară a Partidului politic „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” au avut o prestație bună. Am reușit să realizăm mult mai multe decât alte grupuri parlamentare mai numeroase, inclusiv cele care s-au aflat la guvernare.

Trebuie să menționez că și activitatea noastră zilnică de partid a fost una excepțional de productivă. Mă bucur că orașul și raionul Orhei, fiind conduse de Ilan Șor și reprezentanții noștri, au păstrat calitatea de lider la capitolul dezvoltare și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru locuitorii săi. Aici au fost realizate sute de proiecte de infrastructură, sociale, culturale, economice. Sunt mândră că în Orhei, Taraclia și alte localități conduse de reprezentanții noștri am îndeplinit toate promisiunile noastre pentru 2020, chiar dacă a fost un an extrem de complicat. Cu toate acestea, am realizat cu succes promisiunile și angajamentele noastre publice asumate în campaniile parlamentară și locală.

Care trei inițiative ale fracțiunii din 2020 le-ați scoate în evidență în mod deosebit?

Pe parcursul anului 2020, fracțiunea Partidului „ȘOR”, iar, mai recent și întreaga Platformă parlamentară „Pentru Moldova” au elaborat câteva zeci de inițiative legislative, amendamente, exclusiv în interesele cetățenilor, menite să ridice nivelul de trai pentru categoriile social-vulnerabile. Iată de ce, în acest context, aș menționa proiectul nostru de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare prin revenirea la 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați. Am lansat această inițiativă încă acum jumătate de an și după mai multe demersuri și eforturi depuse în Parlament, am reușit adoptarea respectivei legi.

Un alt proiect, cel cu privire la farmaciile mobile, vizează în special populația din cele mai mici localități. Astfel, pe timp de pandemie, am identificat soluția pentru a asigura accesul la medicamente pentru satele unde nu există farmacii. Am primit deja mii de mesaje de mulțumire din partea oamenilor și sunt mândră că ne-a reușit adoptarea acestui proiect.

O altă inițiativă importantă este cea cu privire la majorarea indemnizației la nașterea copilului, care va fi egală cu trei salarii medii pe economie, adică de cel puțin două ori mai mare decât în prezent. În plus, noi propunem alocarea unei indemnizații lunare pentru fiecare copil până la vârsta de 18 ani.

Cum ați califica colaborarea fracțiunii cu alte fracțiuni parlamentare în 2020?

Din păcate, ne-am convins de mai multe ori că în actualul Parlament este greu să porți un dialog civilizat. Toți cetățenii au văzut cum s-au comportat anumiţi deputați, unii ajungând chiar până la distrugerea mobilierului și bunurilor statului. Am reușit însă să ne consolidăm forțele într-un grup de deputați responsabili, întruniți în Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, care a devenit a doua cea mai numeroasă forță politică din Parlament.

Împreună, așa cum am spus mai devreme, am reușit să promovăm mai multe inițiative legislative importante. Pe de altă parte, mai multe apeluri, inclusiv cel de a identifica o soluție de administrare a țării până la alegeri, au rămas fără un răspuns concret. Aceasta este încă o dovadă a lipsei de responsabilitate din partea multor deputați.

Cât de receptiv a fost Biroul Permanent al Parlamentului față de inițiativele, propunerile fracțiunii Dvs.?

Din păcate, în activitatea sa, Biroul Permanent al Parlamentului se conduce de interesele liderilor de partid și nu de ale cetățenilor. Ați fost martori cu toții la demersurile noastre repetate privind necesitatea unei activități mai intense a Parlamentului.

Așa cum am mai declarat, acest Parlament trebuie să plece în istorie pentru că nu mai reprezintă interesele oamenilor. Acest lucru însă trebuia făcut organizat, având un Guvern care va fi capabil să nu permită aprofundarea haosului.

La final de an, fracțiunea a votat în repetate rânduri alături de socialiști. A fost aceasta o coaliție, o înțelegere sau altceva?

Am să vă răspund cu o întrebare: Dacă Partidul „ȘOR” sau Platforma „Pentru Moldova” ar fi avut vreo înțelegere, coaliție cu socialiștii, ar mai fi demisionat Guvernul, știind că are o susținere sigură în Parlament?

La fel ca şi pe parcursul întregului mandat, noi am votat absolut toate legile care sunt în interesul cetățeanului și necesare pentru dezvoltarea țării. Era mai bine dacă ne cățăram și noi cu picioarele pe mese și țara intra în noul an fără buget? Cum ar fi fost majorate salariile medicilor, de unde bani de pensii? Noi am votat și legi propuse de Guvern, și inițiative ale PDA, PAS și PSRM etc. La rândul nostru, am promovat inițiative sociale. Am împiedicat majorarea TVA pentru agricultori.

Eu am ferma convingere că am procedat corect și, dacă ar fi să ne întoarcem în timp, am proceda la fel. Chiar dacă deciziile noastre au provocat fel de fel de zvonuri, falsuri, chiar dacă imaginea noastră a avut de suferit, ne liniștește gândul că am fost corecți cu cetățenii. Asta contează cel mai mult pentru noi.

Aveți regrete legate de 2020?

Acum, după ce am văzut cu toții cum a evoluat criza pandemică, probabil ar fi trebuit să fim mai duri în ianuarie-februarie anul trecut, când am chemat de mai multe ori Ministerul Sănătății la raport.

Cea mai mare durere a anului 2020 sunt viețile răpite de COVID-19 și nu doar. Regret că medicii noștri au fost și mai sunt puși în situația să-și jertfească viețile și sănătatea, luptând pentru a salva viețile celor infectați cu COVID-19. Regret că Moldova a fost una dintre țările cel mai slab pregătite să facă față pandemiei și nu am putut să asigurăm cetățenilor noștri, inclusiv sau în special și medicilor, grija necesară.

Ce priorități are fracțiunea Partidului „ȘOR” în continuare?

Interesele cetățeanului rămân pe primul loc în lista de priorități a formațiunii noastre. Așa cum am mai spus, în Parlament avem înregistrate alte zeci de inițiative legislative pe care le așteaptă cetățenii și vom depune toate eforturile necesare ca să fie adoptate. Printre ele se numără majorarea indemnizației la nașterea copilului, despre care am mai vorbit, precum și crearea condițiilor speciale pentru cetățenii care revin în patrie, majorarea pensiilor și multe, multe alte promisiuni ce se conțin în programul nostru și pe care ni le-am asumat în campaniile electorale.

De asemenea, vom continua, având deja și o echipă mai mare, elaborarea legilor pe care le cer oamenii. Vom urmări atent cum sunt implementate legile adoptate deja.

Alături de echipa Partidului „ȘOR” vom depune eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de trai în fiecare localitate în parte. Vom continua să implementăm proiecte de iluminare stradală în sate, să construim drumuri, să dezvoltăm infrastructura, să extindem rețeaua magazinelor sociale.

Suntem cunoscuți în întreaga țară drept o echipă de edificatori și singura echipă care își realizează promisiunile și angajamentele electorale. Ținem foarte mult la aprecierile cetățenilor și vom depune toate eforturile ca să nu-i dezamăgim.

Ce așteptări aveți de la anul 2021?

Îmi doresc mult și, împreună cu întreaga echipă, vom lupta pentru ca în anul 2021 să triumfe dreptatea, în special în cazul liderului nostru, Ilan Șor.

Vom face tot posibilul ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să fie sănătos, iar țara să treacă cât mai repede de pandemie.

Împreună cu Ilan Șor și întreaga Platformă „Pentru Moldova”, vom munci neîntrerupt ca să ieșim din criza socială și economică în care s-a pomenit Republica Moldova.

Sunt sigură că în anul 2021 vom trimite în istoria neagră a țării toți politicienii iresponsabili și vom face mult mai mult doar împreună cu cei care într-adevăr prețuiesc Republica Moldova și pe cetățenii săi. Vom lucra și în continuare intens pentru a transforma Republica Moldova într-un stat al bunăstării sociale. Pe plan personal, sunt sigură ca toate visurile mele se vor realiza fără excepție… :)

Cel mai important lucru pe care mi-l doresc este să fim cu toții sănătoși și fericiți. Asta le doresc tuturor concetățenilor și oamenilor mei dragi.

Inapoi la arhiva noutaților