[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Marcel Răducan: Am avut un an cu provocări multiple și consecințe pe măsură
5 Martie

Interviu cu Marcel Răducan, Preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Almanah Politic 2020

Dle Preşedinte, cum a fost anul 2020 pentru Consiliul Concurenței?

Desigur, unul cu provocări multiple și consecințe pe măsură. Mă refer la situația pandemică și ceea ce a rezultat, ținând cont de ultimele evoluții ale piețelor, în speță comerțul electronic și platformele digitale, remodelarea de la modelul economic clasic la cel virtual, urmare a consecințelor pandemiei de COVID-19. În această situație responsabilitatea autorității de concurență a devenit una și mai mare. Consiliul Concurenței, în această perioadă de incertitudine economică și fluctuație a piețelor, în limitele competențelor instituționale, a depus toate eforturile pentru a-și exercita rolul de supraveghere și asigurare a competitivității piețelor, și a-și realiza pe deplin atribuțiile conferite prin lege, una fiind promovarea culturii concurențiale prin acțiuni de informare și avertizare a agenților economici cu privire la comportamentele concurențiale, în special pe timp de criză. Este necesar de subliniat că mesajele erau formulate prin prisma consultării practicilor internaționale și recomandărilor înaintate de organizațiile internaționale, dar, totodată, conformate la realitățile legislației Republicii Moldova.

De asemenea, Consiliul Concurenței a monitorizat și a studiat îndeaproape cele mai importante sectoare ale economiei naționale, urmărind evoluțiile structurale și funcționarea optimă a acestora, asigurând ca agenții economici să acționeze independent pe piață, iar prețurile să fluctueze liber în cadrul mecanismelor de piață, fără ca să fie afectate de distorsiunile determinate de anumite comportamente anticoncurențiale. Desigur, am și sancționat practicile neconforme și vom sancționa în continuare nerespectarea prevederilor Legii Concurenței.

Pe de altă parte – am avut o motivare necondiționată de a evolua, aplicând soluțiile moderne IT și nu doar. Comunicarea și cooperarea pe care am avut-o pe plan internaţional a fost una fără precedent, și nu doar pentru instituția pe care am onoarea să o conduc. Până la urmă cauzele nobile ne unesc eforturile.

Care dintre deciziile adoptate în 2020 le consideraţi cele mai importante?

Orice decizie adoptată este importantă, pentru că fie sancționează nerespectarea cadrului legal în materie de concurență și ajutor de stat, fie recomandă aplicarea unor măsuri ce ar evita distorsionarea mediului concurențial loial, desigur în limita competențelor funcționale ale instituției.

Anul acesta au fost finalizate câteva investigații complexe de o durată mai lungă și luate deciziile respective în acest sens. Și deoarece sancțiunile au fost pe măsură, desigur părțile sancționate au făcut uz de dreptul lor și au apelat la instanța de judecată. Este o practică uzuală deja, deși ne consumă din resursele de timp și umane, care sunt limitate.

Ce probleme se atestă cel mai des în RM din punct de vedere al protecției concurenței?

Lipsa culturii concurențiale sau cultura concurențială redusă este unul dintre factorii importanți care trebuie luați în calcul.

Necunoașterea legislației concurențiale, în speță drepturile care sunt atribuite în acest sens mediului de afaceri, dar neutilizate, este un alt factor ce influențează protecția concurenței. Respectiv, comunicarea este vitală, iar mediul de afaceri trebuie să facă uz de aceasta și să consulte Consiliul Concurenței pe anumite circumstanțe, care în final ar putea avea impact asupra mediului concurențial. Pe de altă parte – contractarea serviciilor unor companii private în acest sens nu întotdeauna garantează rezultatele scontate, iar autoritatea este nevoită să efectueze investigații suplimentare în acest sens.

Cu ce provocări v-ați confruntat și cum le-ați făcut față?

Provocări au fost mai multe, și aici mă refer la cele de tip:

l Instituţional – pandemia COVID-19 a afectat desigur activitatea la propriu, nu am fost excepție la cazurile de infecție. Au fost planificate mai multe activități, unele dintre care au fost anulate, iar altele – replanificate.

l Legislativ – au fost perturbate activitățile ce țin de modificarea Legii Concurenței. în vederea armonizării cu Directiva (UE) 2019/1 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităților de concurență din statele membre, astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii și privind garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne și acțiunile planificate cu echipa de experți din România și Lituania.

l Internațional – în premieră, sub egida OECD, Centrului Regional de Concurență din Budapesta, Ungaria (RCC OECD-GVH), Consiliul Concurenței al Republicii Moldova a fost selectat în calitate de instituție-gazdă a seminarului internațional regional: Evaluarea comportamentului abuziv de către jucătorii dominanți. Evenimentul urma să întrunească autoritățile din domeniul concurenței din 17 state. În final, a fost contramandat pentru 2021.

În ce măsură a fost afectată activitatea CC de pandemie?

Carantina, lucrul la distanță și revenirea într-un mediu virtual nou a impus regândirea și adaptarea la noile circumstanțe. Am fost într-un dialog continuu cu partenerii internaționali în materie de concurență: OECD, UNCTAD, ICN, UE. Schimbările sunt inevitabile, politica concurențială trebuie regândită, spun marii jucători, însă la moment fiecare este pe cont propriu, dar suntem atenți la ce se întâmplă și cum evoluează lucrurile.

Pandemia i-a afectat pe toți, Consiliul Concurenței nu este o excepție, dar mai important este să ne concentrăm pe depășirea situației și recuperarea economică, păstrând un mediu concurențial viabil. Cel puțin pentru etapa actuală nu vom permite relaxarea regulilor concurențiale, ba din contra – am făcut apel la mediul de afaceri să nu facă uz de situația de criză, prin încălcarea prevederilor concurențiale.

Practica arată că astfel de situații excepționale deseori creează stări de panică în rândul consumatorilor, determinând o supracerere pe piața produselor de primă necesitate, ceea ce poate duce la un impact negativ, cauzând inclusiv și apariția unui deficit pe piețele de mărfuri social importante sau creșterea nejustificată a prețurilor la aceste produse.

Împreună cu Camera de Comerț și Industrie, am organizat un dialog online „Concurența în condițiile generate de pandemia COVID-19”.

Cum ați califica colaborarea cu Parlamentul în 2020?

Colaborarea a fost una constructivă, prin prisma dialogului și schimbului de informații în scopul protecţiei, menţinerii şi stimulării concurenţei în vederea promovării bunăstării consumatorilor.

Ce obiective aveți în continuare?

Mediul de afaceri din țară este afectat de pe urma limitărilor impuse pe perioada crizei pandemice, dar și se confruntă cu deficiențe în accesarea clienților și partenerilor săi prin rețelele tradiționale existente de distribuție. În aceste condiții, posibilitățile de a atinge noi cote de vânzări prin intermediul internetului, magazinelor on-line și platformelor on-line dedicate obțin o importanță deosebită.

Digitalizarea ne schimbă profund economiile, societățile, accesul la informații și modalitățile de viață, având impact esențial asupra tuturor industriilor, de la producție la servicii și până la agricultură.

Ținând cont de evoluția ascendentă a piețelor, schimbarea regulilor de joc, precum și dezvoltarea tehnologiilor informaționale, este necesară modificarea legislației concurențiale, luând în considerare atât carențele identificate de către Consiliul Concurenței, practica judiciară națională și internațională, noile modificări ale legislației civile și ale procedurii administrative și contenciosului administrativ, cât și realitățile activității economice a întreprinderilor care utilizează tehnologiile digitale, ce au cuprins toate piețele de mărfuri și au schimbat radical structura clasică a piețelor respective.

Legea concurenței este deja în amplu proces de modificare. Scopul este revizuirea legislației concurențiale, identificarea lacunelor și elaborarea de propuneri de modificare legislativă, având în vedere prevederile Directivei (UE) 1/2019 privind oferirea de mijloace autorităților de concurență, astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii și garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne.

Totodată, ținând cont de aspectele enumerate, modificarea radicală a prevederilor actuale ale legislației impune eforturi conjugate ale autorităților publice în scopul promovării, aprobării și adoptării noului proiect de lege „la zi” în materie de concurență.

Ce așteptări aveți de la anul 2021?

Cele mai mari. Să trecem peste situația pandemică. Sănătatea populației este prioritară, iar sistemul de sănătate publică necesită eforturi conjugate. Anul acesta, de Ziua Mondială a Concurenței s-a atras atenția la nivel mondial asupra politicilor concurențiale care să contribuie la ameliorarea asistenței medicale. E important ca statul să reușească să intervină pentru a salva mediul de afaceri, să-și revadă politicile clasice și împreună să depășim această criză.

Bunăstarea cetățeanului este și trebuie să devină prioritatea numărul unu.

Inapoi la arhiva noutaților