Interviu cu Iurie Chiorescu, Director general al Instituției Publice „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (IP FISM) pentru Almanah Politic 2020
Dle director, cum a fost anul 2020 pentru IP FISM?
Anul 2020 a fost unul plin de provocări în contextul situației epidemiologice din țară și din toată lumea. Starea excepțională a impus restricții din cauza cărora șantierele obiectelor renovate au un regim special de lucru. E complicat și pentru contractori să lucreze în asemenea condiții, dar, cu toate acestea, am făcut față provocărilor, avem o dinamică pozitivă la toate șantierele, reușind să valorificăm sursele programate la 100%.
Care, în opinia Dvs., au fost cele mai importante proiecte realizate în 2020?
În acest an a fost încheiată faza a III-a Programului „Infrastructura socială și eficiență energetică” în cadrul Cooperării Financiare Germane cu Republica Moldova. De către Banca Germană de Dezvoltare „Kreditanstalt für Wiederaufbau“ (KfW) au fost finanțate 25 de subproiecte în sumă de 2 mln. euro. Totodată, în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, finanțat de Banca Mondială și implementat de IP FISM în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au fost renovate şi modernizate 10 şcoli de circumscripţie în scopul creării condițiilor de studiu de calitate europeană elevilor și cadrelor didactice.
Cum ați califica relațiile de colaborare cu partenerii internaționali ai Dvs. în 2020?
Productivă și într-o dinamică ascendentă!
Cum a fost colaborarea cu autoritățile centrale, dar și cu cele din comunitățile în care ați implementat proiecte?
Având în vedere circumstanțele condiționate de scrutinele atât locale, cât și prezidențiale, putem aprecia această colaborare pe alocuri drept ,,veselă”. În același timp, am reușit să depășim anumite animozități cu ajutorul Parlamentului, Guvernului și ministerelor de resort.
Ce proiecte aveți în curs de derulare?
La moment IP FISM gestionează implementarea a 248 de subproiecte finanțate din sursele financiare alocate de Guvernul României în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată instituţiilor preşcolare din Republica Moldova în sumă de 3 mln. euro. Al doilea an consecutiv din Bugetul de Stat sunt alocate surse financiare pentru renovarea blocurilor sanitare din 18 școli în sumă de 5 mln. lei. În plină desfășurare sunt lucrările la 7 obiecte din sursele Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”.
Ce priorități are IP FISM pe termen scurt, mediu și lung?
Prioritatea de bază a fost și rămâne impactul proiectelor implementate asupra beneficiarilor: copiilor preșcolari, elevilor, cadrelor didactice, populației de rând, care se bucură de condiții de viață îmbunătățite. În urma analizei efectuate, s-a constatat că proiectele IP FISM au avut un impact direct asupra a circa 600 mii de cetățeni din toate regiunile țării. Reieșind din cele expuse, una dintre prioritățile de bază pe termen scurt, mediu și lung e să ajungem la 1 milion de beneficiari direcți, în urma proiectelor implementate. La fel, una dintre prioritățile de bază ar fi atragerea surselor financiare de la donatori și/sau parteneri străini în vederea asigurării continuității activității IP FISM.
Ce așteptări aveți de la 2021?
Liniște, bunăstare, sănătate – sunt cele mai mari așteptări de la anul 2021. Iar dacă e să vorbim la modul practic, ar fi vorba de surse de finanțare noi și cât mai multe proiecte implementate, care să aducă în sufletele oamenilor bucurie și speranță într-un viitor mai bun.