Autoritățile depun eforturi pentru ca tinerii să fie încadrați în câmpul muncii și să-și construiască o carieră de succes. Ce activități sunt desfășurate în acest sens, cât de eficientă este aplicația mobilă Navigarea Pieței Muncii, dar și care sunt planurile pentru 2019, citiți în interviul acordat de Iulia Nicorici, specialist principal, Centrul de ghidare AOFM Chișinău pentru www.curentul.md.
Curentul: Doamna Nicorici, care este situația la capitolul angajarea tinerilor în câmpul muncii?
I.N.: Dacă e să vorbim despre numărul persoanelor tinere cu vârsta (16-29 ani) înregistrate cu statut de șomer în municipiul Chișinău, aceștia constituie 20% din numărul total de persoane înregistrate. Adică 555 de tineri dintre care 374 au fost plasați în câmpul muncii. (67%)
C.: Care sunt impedimentele în calea angajării tinerilor?
I.N.: Impedimentele angajării în rândul tinerilor ar fi: Pregătirea insuficientă a tinerilor pentru a corespunde cerințelor pieții muncii; Neacceptarea salariilor mici, precum și condițiile de muncă înaintate de angajatori la începutul carierei lor profesionale; Necunoașterea tehnicilor și metodelor de căutare a unui loc de muncă; Existența locurilor de muncă neatractive care duc la neacceptarea sau abandonarea acestora.
C.: De ce, joburile vacante de multe ori nu corespund solicitărilor tinerilor?
I.N.: De cele mai multe ori tinerii au așteptări foarte mari și nerealiste. Nu cunosc foarte bine activitățile ce urmează să le facă la locul de muncă. Nu au o pregătire suficientă pentru cerințelor înaintate de angajatori.
C.: Ce faceți ca această discrepanță să dispară?
I.N.: Sunt organizate mai multe măsuri ca: Seminare informative privind legislația în vigoare și perspectivele pieții muncii; Târgul locurilor de muncă; Activități de recrutare; Activități de proiectare a carierei.
Toate aceste activități vin să sprijine tânărul în dezvoltarea traseului său profesional, obținerea informațiilor relevante despre tendințele pieții muncii, cerințele pentru ocuparea unui post cât și pregătirea acestora pentru scrierea unui CV, prezentarea la un interviu și metode de căutare a unui loc de muncă.
C.: Recent, ILO și ANFOM au lansat Aplicația Mobilă Navigarea Pieței Muncii. Cum va ajuta aceasta tinerii?
I.N.: Aplicația vine să ajute tinerii să învețe mai multe despre ei înșiși, să găsească un loc de muncă și să urmeze o carieră satisfăcătoare și corelată cu abilitățile și interesele lor. Scopul principal al aplicației este oferirea unui instrument eficient de ghidare în carieră cât mai accesibil pentru tineri.
C.: Credeți că, lipsa de ghidarea în carieră încă de pe băncile școlii este impedimentul în calea construirii unei cariere de succes?
I.N.: Ghidarea în carieră încă de pe băncile școlii oferă tânărul posibilitatea de explorarea a lumii profesiilor, cât și o autocunoaștere a propriilor abilități, interese, valori. Astfel oferindu-i oportunități de dezvoltare și informare cât mai specifică privind dezvoltarea traseului său educațional/ profesional.
C.: Cu ce rezultate se mândrește Centrul de Ghidare în 2018?
I.N.: Ne mândrim cu activitățile realizate și numărul de persoane la care am reușit să ajungem. Daca e să vorbim în cifre în 11 luni ai anului 2018 au fost organizate și desfășurate 42 de consultații în grup pentru 1 385 de tineri care au aflat mai multe despre cum să ia o decizie de carieră, cum se informează corect și care sunt metodele și tehnicele de căutare a unui loc de muncă. Au beneficiat de o testare vocațională 275 de tineri. A fost organizat Târgul locurilor de muncă pentru tineri și Forumul profesiilor „O carieră de succes acasă”.
C.: Care sunt planurile pentru 2019?
I.N.: Pentru 2019 ne propunem să fim în continuarea acea verigă care sprijină tinerii în proiectare a carierii sale. Să avem câți mai mulți tineri informați și siguri în decizia pe care o fac în dezvoltarea carierei sale.
C.: Vă mulțumim!