[ X ]
(INTERVIU) Irina Vlah: Sper că vom reuși să facem așa ca 2021 să fie un an al reușitelor
8 Martie

Interviu cu Irina Vlah, Başcanul Gagauz-Yeri, pentru Almanah Politic 2020

Ce a însemnat anul 2020 pentru Autonomia Găgăuză şi pentru Dvs. personal?

2020 e anul încercărilor. Epidemia a zdruncinat modul nostru de viață, a lovit dur economia națională. A oprit activitatea multor companii și a lichidat locuri de muncă. Mai multe raioane din Moldova, și în particular din Găgăuzia, au mai fost lovite de efectele secetei severe și de inundații.

Încercările ne-au determinat să ne unim în fața pericolelor comune. Mă bucur că, cea mai mare parte a societății am reușit să ne ridicăm deasupra egoismului personal și să ne concentrăm pe obiectivele comune, nu pe cele personale. Asta ne-a permis să administrăm situația epidemică cu un sistem de sănătate deficitar, la fel de eficient cum au administrat-o state cu sisteme de sănătate considerabil mai performante.

Moldova, în 2020, a făcut față încercărilor, dar avem de învățat și lecții importante. Lecții despre cum putem fi mai buni și mai eficienți. Cred că e necesar să menționez aici suportul acordat de partenerii de dezvoltare ai țării noastre. Am primit ajutor din partea a zeci de state și din partea Uniunii Europene – aceste ajutoare ne-au făcut să fim mai încrezători în faptul că vom reuși să trecem peste epidemie și peste criza economică. Le mulțumesc tuturor partenerilor Republicii Moldova și ai Găgăuziei pentru suport.

Care credeţi că au fost cele mai mari reuşite ale anului 2020?

Cred că, cele mai mari reușite ale anului 2020 trebuiesc atribuite medicilor – celor care ne-au învățat să ne protejăm de virus și ne-au tratat când ne-am infectat. Medicii sunt adevărații eroi ai anului 2020. Acești oameni merită respectul societății.

Mă bucur că, în acest an, în pofida crizei epidemice noi am reușit să progresăm în realizarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurilor social-economice. Epidemia nu înseamnă blocarea definitivă a vieții sociale și economice. Am fost nevoiți să adoptăm noi reguli de comportament, să fim mai prudenți și mai responsabili.

Am continuat intens lucrările de construcție a drumurilor în toată Autonomia. În aceste activități au fost antrenați mult peste o mie de oameni, iar salariile medii trec de 10 000 lei. Avem câteva proiecte mari aici, precum centurile orașelor Comrat și Vulcănești, valoarea cărora depășește 56 milioane euro, și reabilitarea capitală a segmentului de drum Comrat-Vulcănești cu o lungime de 89 km și o valoare de 29 milioane euro.

În Comrat, unul dintre marii retaileri europeni, construiește un centru comercial și logistic. Centrul va începe activitatea la sfârșitul lunii februarie, 2021, și deja au fost angajați circa 100 de oameni.

Suntem pe ultima sută de metri în construcția unui stadion regional în municipiul Comrat. Valoarea obiectului este de cca 5 milioane de euro, alocați de partenerii noștri – poporul Turciei.

Finalizăm negocierile cu un investitor mare industrial, care va amplasa în Găgăuzia o platformă de producere cu circa 1000 locuri de muncă. Lucrăm la dezvoltarea rețelelor de gazoduct, apeduct și canalizare. Construim un bloc nou pentru unul dintre liceele din Comrat. Reparăm școli, grădinițe și spitale. Îmbunătățim condițiile de viață în căminele studențești și multe altele. În 2020 Găgăuzia a fost un șantier mare, pe care au lucrat mii de oameni. Noi construim viitorul nostru.

Avem și proiecte pe care le vom realiza în 2021. Curând, în Comrat, începem construcția colegiului industrial, care va pregăti sute de specialiști în domeniile inginerești. Valoarea obiectului va fi de circa 10 milioane de euro. Avem nevoie de ingineri pentru a impulsiona industrializarea regiunii. Credem că industrializarea este calea prin care putem opri definitiv plecarea oamenilor și determina creșterea natalității.

Vom construi și un IT Digital Hub. Avem tineri talentați și ne dorim ca ei să învețe în Găgăuzia și să rămână să lucreze acasă. Unul dintre obiectivele noastre e ca în următorii 3-4 ani să producem mai mulți ingineri decât economiști, contabili și juriști luați împreună.

Sunt recunoscătoare echipei Comitetului Executiv al Găgăuziei și membrilor Adunării Populare pentru muncă dedicată. De asemenea, mulțumesc colegilor din Guvernul Republicii Moldova pentru susținerea proiectelor noastre.

Cum aţi califica colaborarea Dvs. cu Adunarea Populară în 2020?

În Adunarea Populară activează aleșii poporului Autonomiei Găgăuze. Cred în faptul că toți aleșii poporului trebuie să poată discuta și coopera civilizat. Oamenii așteaptă de la noi să creștem bunăstarea și să asigurăm condiții mai bune de viață în fiecare localitate – drumuri noi, apeducte și canalizare, școli și grădinițe mai bune, centre medicale mai bine echipate. Avem nevoie de locuri de muncă stabile în raioanele regiunii.

Executivul Autonomiei totdeauna a comunicat deschis și onest cu Adunarea Populară și produsul colaborării noastre sunt deciziile luate în comun și progresul social-economic în Găgăuzia. Polemicele și dezbaterile sunt un element indispensabil al procesului democratic. Dacă observăm atent evoluția dialogului între ramurile puterii, putem constata un progres al dialogului democratic, și acest progres trebuie să ne inspire să mergem mai departe.

Dar despre colaborarea cu Chişinăul în 2020 ce puteţi spune?

În 2020 Autonomia a avut o colaborare bună cu autoritățile centrale ale țării. Comunicarea bună cu Guvernul ne-a ajutat să gestionăm crizele anului – epidemia, seceta, inundațiile. Același parteneriat bun cu Guvernul a permis desfășurarea lucrărilor pe multiplele șantiere din regiune. În realizarea proiectelor noastre am avut totdeauna suportul echipei Guvernului și această unitate a dat rezultate. Acum pregătim soluții pentru a determina resuscitarea economiei Autonomiei și din nou mizăm pe susținerea Guvernului. Parteneriatul cu autoritățile republicane și mobilizarea eforturilor vor impulsiona dezvoltarea țării și a Găgăuziei.

Care credeţi că sunt cele mai stringente probleme în relaţia dintre Chişinău şi Comrat ce trebuiesc soluţionate?

La sfârșitul acestui an complicat – 2020, prefer să vorbesc despre ceea ce ne-a reușit în acest an. Ne-a reușit pentru că am muncit împreună, cot la cot, pentru obiective comune. Avem un set mare de obiective, care ne unesc. Industrializarea economiei și crearea locurilor stabile de muncă în toate regiunile țării. Creșterea nivelului de viață în toate localitățile. Oprirea plecării tinerilor. Creșterea natalității. Acestea sunt obiective comune și pentru a determina progresul urmează să ne unim efortul. Contez pe faptul că relațiile de colaborare cu autoritățile republicane și dialogul constructiv vor continua atât pe platforma Guvernului, cât și pe platforma Parlamentului. Suntem adepții unui dialog transparent și a unor condiții predictibile de colaborare.

Ce planuri pe termen scurt şi mediu aveţi?

Contăm pe faptul că în prima parte a anului 2021, odată cu inițierea procesului de vaccinare anti COVID, omenirea va începe treptat să revină la modul normal de viață. Vom continua negocierile cu investitorii interesați să construiască fabrici și uzine în Găgăuzia. Vom continua procesul de industrializare a regiunii, vom crește baza impozabilă și vom obține mai multe resurse pentru a investi în dezvoltarea Găgăuziei. Vom crea locuri de muncă și vom încuraja tinerii să-și construiască viitorul acasă.

Vom da în exploatare blocul nou de studii al liceului Mihai Eminescu din Comrat, care va permite acceptarea în liceu a încă 150 de elevi, pe lângă cei 550 care învață acolo în prezent. Vom lansa activitatea stadionului din Comrat, unde oamenii vor putea privi competiții și spectacole, ori – să practice sportul. Își va începe activitatea centrul comercial și logistic în Comrat. Vom începe construcția colegiului industrial și vom dota IT Digital Hub-ul regional, unde tinerii noștri se vor specializa în programare.

Toate proiectele și acțiunile noastre sunt orientate spre a determina oamenii să-și construiască viitorul acasă și pentru a crește natalitatea. Numai așa putem dezvolta Găgăuzia și Moldova. Moldova puternică înseamnă regiuni puternice.

Ce nou va aduce anul 2021 pentru Autonomia Găgăuză, în opinia Dvs.?

Cred că 2021 poate fi un an reușit pentru economia Moldovei. Dar pentru asta trebuie să demonstrăm investitorilor potențiali că suntem un stat matur. Investitorii au nevoie de predictibilitate și stabilitate, și noi putem demonstra că Republica Moldova este o așa țară. Și trebuie să susținem exportul producătorilor noștri.

De noi depinde cât de mare va fi progresul țării în 2021. În cadrul Autonomiei, vom lucra activ la dezvoltarea infrastructurii rutiere, a apeductelor și gazoductelor. Suntem în proces de negociere cu câțiva investitori industriali pentru localizarea producerilor lor în Găgăuzia.

În 2021 Autonomia va alege o altă componență a Adunării Populare.

Cred că anume noi, oamenii care locuim și muncim aici, vom determina cum va fi anul 2021 și sper că vom reuși să facem așa ca 2021 să fie un an al reușitelor.

Inapoi la arhiva noutaților