[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Irina Vlah: Am fost acceptată ca politician de oameni, de cetățeni, mult mai repede și mult mai ușor decât de bărbații politicieni
12 Iulie

În cadrul unui interviu acordat site-ului actualitate.md, Irina Vlah, fondator și președinte al Platformei Moldova, a fost provocată să vorbească despre ce înseamnă o femeie puternică, discriminarea femeilor și stereotipurile despre ele, problemele cu care se confruntă femeile în politică etc.

Î: Dna Vlah, Dvs. sunteți considerată o femeie puternică. Așa este?

I.V.: Nu știu ce aveți în vedere prin femeie puternică, pentru că nu cred că veți găsi undeva o definiție clară în acest sens. Dar dacă e să mă refer la problemele cărora a trebuit să le fac față în viață, cu siguranță ele au necesitat eforturi și nu doar de ordin fizic. Uneori, efortul emoțional-psihologic a fost chiar mai mare decât cel fizic.

Eu niciodată nu am ascuns că în viață a trebuit să fac față unor mari provocări. În cartea “Profesia mea e politica” am descris mai multe episoade din viața mea când a trebuit să dau dovadă de tărie, de concentrare maximă, de mobilizare pentru a trece cu brio prin momente destul de dificile. Un astfel de moment a fost divorțul. A fost o decizie deloc ușoară, dacă avem în vedere că eram tânără, nu aveam independență financiară și aveam un copil mic, căruia trebuia să-i asigur cele necesare. Dar, atunci am înțeles: sau fac acest pas și restul vieții voi fi singură stăpână pe soarta mea, sau accept rolul pe care mi-l pregătise pentru întreaga viață altcineva.

O altă provocare a fost să-mi cresc singură fiica, să o educ în spiritul unor principii și valori anume, să o ajut să-și găsească rolul și locul ei în viață. Au fost ani grei, dar acum constat cu satisfacție că am avut puterea și determinarea necesară să merg înainte și să realizez scopul stabilit.

Încă o provocare a fost ca, indiferent de toate greutățile cu care mă confruntam, să-mi construiesc cariera așa cum îmi doream. Zi de zi, pas cu pas, am avansat tot pe noi trepte și fiecare treaptă era pentru mine o mică victorie, o dovadă că, dacă voi munci și în continuare cu aceeași dedicație, voi ajunge să constat la un moment dat că decizia pe care am luat-o cândva de a merge pe propriul drum a fost pe deplin justificată, că nici un fel de greutăți nu contează, atunci când ai certitudinea că, cel puțin până la această etapă, viața nu a fost trăită în zădar.        

Î: Ați putea invoca un exemplu concret când v-ați confruntat cu discriminarea numai pentru că sunteți femeie?

I.V.: Astfel de cazuri au fost mai multe, dar îmi amintesc în special de anul 2015, când am candidat la funcția de Bașcan aș Găgăuziei, iar în calitate de oponenți am avut 10 bărbați. Unii dintre ei, din păcate, au ales să opereze în campania electorală cu lozinca: Niciodată o femeie nu va fi aleasă în funcția de Bașcan al Găgăuziei. Se încerca intimidarea și chiar sperierea oamenilor cu vechi stereotipuri și eu resimțeam acest lucru din plin în acele alegeri. Nu știu ce scop au urmărit oponenții mei, dar pe mine personal aceasta m-a determinat să acționez cu mai multă fermitate. Împotrivirea unora, metodele de lucru cu electoratul necinstite îmi dădeau și mai multă putere să merg înainte, aveam și mai multă încredere că decizia mea de a candida este una corectă. În acele zile, pe lângă dorința de a învinge și a implementa programul de dezvoltare pe care îl aveam pentru Găgăuzia, mi-a apărut și dorința de a destructura stereotipul că o femeie la cârma Găgăuziei e ceva imposibil.

Îmi amintesc ziua de 22 martie 2015 (ziua alegerilor) – stăteam lângă o secție de votare și s-a oprit un autobus cu oameni aduși organizat de unul din oponenții mei. Oamenii care coborau mă priveau cu atenție, iar unii dintre ei, trecând pe alături, mi-au șoptit: suntem cu dvs. A fost un sentiment plăcut, pentru că am simțit energia oamenilor, susținerea lor, dorința de schimbări, care să le facă viața mai bună.

Apropo, după ce am învins în acele alegeri, o perioadă de timp m-am confruntat cu o situație destul de interesantă – mulți mi se adresau cu „domnul Bașcan”. O făceau din inerție, pentru că până atunci Găgăuzia fusese condusă doar de bărbați. Dar, treptat, am trecut și peste acest moment.

Î: În general, ce stereotipuri despre femei ați reușit să distrugeți?

I.V.: Unul dintre cele mai importante stereotipuri la distrugerea căruia cred că am reușit să contribui substanțial este că politica nu este pentru femei și că locul femeii este la bucătărie. Este unul din cele mai vechi stereotipuri (dacă putem să ne exprimăm astfel) din societatea noastră. Până nu demult s-a considerat absolut greșit că femeia în politică nu poate fi la fel de deschisă ca și bărbații. Astăzi, dacă privim obiectiv lucrurile din jurul nostru, constatăm că de fapt avem nevoie mai mult ca oricând de un lider care ar manifesta deschidere în raport cu oamenii, ar avea grijă de ei. O femeie se potrivește mult mai bine în acest rol decât un bărbat – o femeie cu instinct matern, care știe ce înseamnă grijă, compasiune, înțelegere și care și-ar folosi toată priceperea pentru a proteja poporul. Nu exagerez deloc când spun aceste lucruri. Uitați-vă în jur: peste tot în lume e război, agresiune, vrajbă etc. De aceea, e mai potrivit ca țările să fie administrate în astfel de perioade de femei cu instincte materne, aceasta fiind și o garanție a păcii. Iar pacea e cea mai mare valoare pe care o avem și care trebuie păstrată cu orice preț.

Î: Cu ce probleme, de regulă, se confruntă femeile în politica din Republica Moldova?

I.V.: Nu aș vrea să supăr pe mine, dar nu pot să nu constat că politicienii bărbați tratează cu un fel de superioritate femeile din politică. De multe ori am simțit acest lucru, chiar dacă nu mi s-a spus direct. Am vorbit și cu alte femei din politică și mi-au confirmat că simt și ele acest lucru. Probabil, această atitudine a bărbaților politicieni e alimentată de stereotipul de care am vorbit mai devreme. Dar eu cred că, cu cât mai multe femei vor face politică de succes, cu atât se va schimba și respectiva percepție. Riscând să fiu acuzată de lipsă de modestie, voi spune că prin tot ceea ce am făcut până acum, am demonstrat că femeile nu sunt deloc mai prejos decât bărbații în politică. Mai mult chiar, pe anumite dimensiuni rezultatele sunt mult mai bune. Or se știe că femeile au o capacitate de organizare și o capacitate de muncă mult mai mare decât a bărbaților. Iar istoria modernă ne demonstrează că țările și organizațiile internaționale care mizează pe femei au rezultate frumoase.

Din experiența mea, pot să vă spun că am fost acceptată ca politician de oameni, de cetățeni, mult mai repede și mult mai ușor decât de bărbații politicieni.

Î: Ce norme legale noi se impun în Moldova ca femeile cu adevărat să aibă drepturi egale cu bărbații?

I.V.: În ceea ce ține de asigurarea egalității în drepturi și posibilități a bărbaților și femeilor în politică, multe s-au făcut până acum, în special sub presiunea partenerilor de dezvoltare. Situația încă nu e perfectă, dar cel puțin sunt unele schimbări în bine, unele tendințe benefice. Însă, dacă vorbim despre egalitatea în drepturi a femeilor și bărbaților din Moldova, în general, despre drepturile femeilor din țara noastră, aici mai avem mult de lucru. În special, pe dimensiunea ce ține de violența domestică, victime ale căreia, din păcate, continuă să fie o mulțime de femei. Pentru Platforma Moldova acest domeniu este unul de preocupare majoră și la momentul oportun vom veni cu propuneri concrete în acest sens. Femeile nu trebuie supuse nici unei forme de discriminare – lor trebuie să li se asigure drepturi și posibilități egale. Numai atunci când acest lucru se va întâmpla, vom putea spune că întrunim minimum de condiții pentru a ne dezvolta ca o societate modernă, prosperă.

Inapoi la arhiva noutaților