[ X ]
(INTERVIU) Ion Sula: Avem o echipă alcătuită din profesionişti cu experienţă, gata în orice moment să ofere o alternativă reală de dezvoltare a R.Moldova
10 Aprilie

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Ion Sula, preşedintele Partidului Social Democrat European, a vorbit despre prima perioadă la cârma PSDE, ce înseamnă pentru el politica, în general, ce principii, valori şi viziuni are, dar şi despre alte lucruri importante. 

T.: Dle Preşedinte, de mai bine de patru luni sunteţi în fruntea PSDE. Şi dat fiind faptul că a trecut tradiţionala şi arhicunoscuta perioadă de 100 de zile, nu pot să nu vă întreb cum a fost aceasta pentru dvs.?

I.S.: A fost o perioadă importantă, în care am acţionat concomitent în trei direcţii: consolidarea echipei de conducere la nivel central, consolidarea echipelor din teritorii, consolidarea parteneriatelor externe pe care le avem. Remarc cu satisfacţie că în această perioadă m-am convins încă o dată că avem o echipă alcătuită din profesionişti cu experienţă, gata în orice moment să ofere o alternativă reală de dezvoltare a Republicii Moldova. La nivel local, avem echipe suficient de puternice, lideri apreciaţi de oameni, în stare să asigure buna administrare a localităţilor lor şi să facă faţă aşteptărilor oamenilor. Cât despre parteneriatele noastre externe (începând de la colaborarea cu PSD din România şi terminând cu colaborarea pe linia Internaţionale Socialiste sau a PES), pot spune că sunt cu adevărat eficiente şi ne ajută mult să avansăm în realizarea scopurilor pe care le avem în faţa noastră.

Aceste mai bine de patru luni m-au convins încă o dată de apreciabilul potenţial pe care-l are PSDE şi care, cu siguranţă, într-un viitor nu chiar atât de îndepărtat se va dovedi util Republicii Moldova.

T: Dvs. vorbiţi de echipă, dar, se ştie, că alegătorii din Moldova se orientează în mare parte la lider. Cum este Ion Sula ca lider de partid?

I.S.: E o întrebare dificilă, pentru că, în opinia mea, cu astfel de aprecieri ar trebui să vină colegii mei. Eu pot să vă spun doar pe ce pun accentul în calitate de preşedinte de partid. Din start, mi-am propus să avem o veritabilă democraţie internă în partid şi să scot în prim plan echipa. Repet: avem o echipă de profesionişti cu experienţă, pe care o cunoaşte o ţară întreagă. Sunt oameni care au făcut faţă cu cinste şi au înregistrat rezultate remarcabile în funcţiile deţinute. Ar fi fost o mare eroare dacă, având o asemenea echipă, am fi procedat ca alte partide, adică să scoatem în faţă liderul. Da, este adevărat ceea ce spuneţi dvs. – că în Moldova oamenii se orientează mai mult după lideri. Noi încercăm să schimbăm această percepţie şi, fără a diminua rolul pe care trebuie să-l aibă liderul partidului, scoatem în prim plan şi echipa. Exact aşa procedăm şi la nivel local, încercând să convingem oamenii să vadă nu doar liderul şi brandul politic, dar şi minunatele echipe pe care le avem. Pentru că noi, desigur, venim cu suportul necesar pentru colegii noştri din teritorii, dar, până la urmă pe oameni îi vor reprezenta anume echipele noastre locale. Aceste echipe se vor ocupa nemijlocit de soluţionarea problemelor oamenilor în teritorii. Şi mă bucur că avem echipe locale cunoscute şi apreciate de oameni, care, sunt sigur, vor furniza rezultate frumoase şi în continuare.

T.: Trebuie să recunosc că abordarea dvs. e atipică pentru politica moldovenească şi e puţin riscantă….

I.S.: Nu e riscantă deloc şi, când fac această afirmaţie, reies din experienţa managerială de până acum. Şi la ANSA, şi la conducerea Ministerului, eu tot timpul am pus accentul pe echipă, creând condiţiile necesare ca aceasta să-şi poată pune în valoare potenţialul. Nu ar fi modest din partea mea să amintesc acum de rezultatele concrete înregistrate în funcţiile respective, dar nimeni nu poate nega că au fost rezultate cu adevărat frumoase şi ele s-au datorat inclusiv abordării menţionate. Un lider nu trebuie să centreze toate acţiunile, activităţile, rezultatele pe propria persoană (cum, din păcate, deseori, se întâmplă în Republica Moldova), dar să ştie să asigure cele mai bune condiţii ca fiecare membru al echipei să-şi poată valorifica potenţialul pe care-l are. Mai mult ca atât, eu aş zice că e riscantă abordarea devenită deja tradiţională în politica moldovenească – când se mizează exclusiv pe lider. Multe partide puternice la timpul lor au dispărut ca suflate de vânt din marea politică în momentul în care s-a prăbuşit liderul. Noi ştim să învăţăm din greşelile altora şi, făcând concluziile de rigoare, să acţionăm în consecinţă.

T.: Această abordare a dvs. explică cumva şi faptul că publicul larg nu prea cunoaşte multe despre dvs., în afară de activităţile cu caracter public?

I.S.: Eu niciodată nu am ţinut în secret aspectele ce ţin de viaţa mea sau activităţile pe care le desfăşor. Desigur, cu unele mici excepţii ce ţin de viaţa privată. În rest, am răspuns tot timpul la întrebările ce-mi sunt acordate şi care nu tot timpul ţin de activităţile mele cu caracter public.

T.: Atunci voi profita de deschiderea dvs. şi vă voi provoca să ne spuneţi câte ceva din ceea ce nu ştie lumea despre Ion Sula.

I.S.: Accept provocarea cu mare plăcere.

T.: Prima întrebare: este adevărat ce se spune despre dvs. şi anume că sunteţi un om bogat?

I.S.: Depinde ce aveţi în vedere prin bogăţie. Pentru mine cea mai mare bogăţie este familia mea. Îmi iubesc mult soţia, copiii, părinţii. Ei sunt pentru mine sursa permanentă de energie, care-mi dau puterea să merg mereu înainte. Totodată, familia pentru mine este acel refugiu, unde „evadez” atunci când am nevoie să mă reculeg pentru a putea face ulterior noi paşi înainte.

Dacă prin bogăţie subînţelegeţi unele valori materiale, vă pot spune că am afaceri în domeniul care m-a pasionat întotdeauna – agricultura. Toată viaţa mea a fost şi este legată de agricultură şi vreau să menţionez că nu e vorba doar de afaceri, ci de ceva ce porneşte din sufletul meu, de o pasiune care-mi aduce nu doar bani, ci şi senzaţia plăcută că mă ocup cu ceea ce-mi place cu adevărat.

T.: Dacă tot aţi pomenit de pasiuni, nu pot să nu vă întreb dacă aveţi careva hobby-uri?

I.S.: În puţinul timp liber pe care-l am, îmi place să citesc, să fac sport, să ascult muzică bună şi, desigur, fiind din Costeşti, o localitate renumită inclusiv prin tradiţiile sale pescăreşti, mai şi pescuiesc. Dar, repet, acestor hobby-uri le dedic mai puţin timp decât mi-aş fi dorit, pentru că cea mai mare parte a timpului mi-o ia activităţile pe linie de partid şi afacerile. Iar dacă mai adăugăm că mă strădui să fiu cât mai mult posibil alături de familie, vedeţi că pentru pasiuni nu prea-mi rămâne mult timp.

T.: Care e principiul de viaţă de care vă conduceţi cel mai mult?

I.S.: Cu siguranţă, e vorba de corectitudine. În spiritul acestui principiu am fost crescut, educat. Părinţii mei tot timpul au fost oameni corecţi cu cei din jur şi eu de mic copil am învăţat de la ei că, dacă vrei ca oamenii să te trateze corect, trebuie, la rândul tău, să fii corect cu cei din jur. Pun accent pe corectitudine şi în politică, şi în afaceri, şi în viaţa de zi cu zi. Şi, sincer, cred că multe din reuşitele pe care le-am înregistrat până acum se datorează anume faptului că am pus tot timpul corectitudinea în capul mesei.

T.: Şi dacă vorbim de valori?

I.S.: Poate că sună banal sau patetic, dar vă spun sincer că pentru mine valorile naţionale sunt cele ce primează. Altfel nici nu poate fi, căci eu provin dintr-o localitate care tot timpul s-a aflat în avangarda promovării valorilor naţionale – începând cu perioada ce a precedat declararea independenţei Republicii Moldova şi până astăzi. Mă mândresc că sunt costeştean şi că am avut ocazia să cresc într-un mediu în care valorile naţionale au ocupat tot timpul un loc aparte. Aceasta şi-a lăsat amprenta asupra formării personalităţii mele, marcându-mi întreaga viaţă de până acum. Şi pentru mine nu poate fi o mândrie mai mare decât să pot spune la un moment dat că, prin tot ceea ce am făcut, am contribuit inclusiv la promovarea valorilor noastre naţionale.

T.: Veţi „importa” aceste viziuni, principii, valori ale Dvs. şi în politică?

I.S.: Deja am făcut-o. Poate că aceasta încă nu se vede dintr-o parte, dar va veni timpul când lucrurile vor deveni clare şi din acest punct de vedere. Altfel nici nu putea fi. Căci, dacă politica nu mi-ar fi oferit posibilitatea să „import” (cum spuneţi dvs.) aceste viziuni, principii şi valori, nici nu aş fi acceptat să mă implic în politică.

T.: Şi ultima întrebare: În general, ce reprezintă politica pentru Dvs.?

I.S.: O cale grea, anevoioasă, dar pe care trebuie să o parcurgi neapărat, dacă vrei cu adevărat să-ţi ajuţi ţara, conaţionalii.

Inapoi la arhiva noutaților