[ X ]
(INTERVIU) Ion Ceban: „Datoria noastră este să rămânem alături de locuitorii capitalei şi să le soluţionăm problemele în limita posibilităţilor pe care le avem”
27 Iunie

În cadrul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, Ion Ceban, liderul fracţiunii PSRM în CMC, s-a referit la situaţia creată după invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei.

C: Dle Ceban, acum când lucrurile privind alegerile primarului capitalei sunt cât de cât clare, cum comentaţi cele întâmplate?

I.C.: Din start am spus că decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor este incorectă și are un caracter politic, iar evenimentele ce au avut loc în ultima perioadă cu referire la acest subiect doar au confirmat justeţea poziţiei enunţate de mine şi de colegii mei. Chiar dacă au fost unele încălcări și ele sunt cele care sunt, acestea urmau să fie constatate. Dar aceasta nicidecum nu însemna că rezultatele alegerilor trebuiau invalidate.

C: Bine, dar invalidarea mandatului lui Andrei Năstase nu v-a oferit un careva sentiment de satisfacţie, pentru că a fost contracandidatul Dvs.?

I.C.: Nu. Eu am spus deja că aş fi preferat să-l văd pe Andrei Năstase la Primărie, unde i-am spus că aveam să-l aştept în fiecare dimineaţă. Oamenii ar fi avut ocazia să se convingă pe viu de capacităţile sale manageriale, de capacitatea sa de a le rezolva problemele. La rândul meu, aşa cum am făcut constant în ultimii trei ani, aş fi contribuit la soluţionarea problemelor oamenilor în măsura posibilităţilor pe care le am. Locuitorii capitalei ar fi avut ocazia să facă o comparaţie pe viu între ceea ce ar fi propus Năstase şi ce aş fi propus eu, între ceea ce ar fi făcut Năstase şi ceea ce aş fi făcut eu. Mie personal mi-ar fi fost mult mai avantajos să-l văd pe Andrei Năstase la Primărie decât în stradă, victimizându-se.

C: La un moment dat cineva din colegi Dvs. spunea că situaţia creată l-ar avantaja pe Andrei Năstase. Nu văd cum, pentru că ceea ce i s-a întâmplat e un caz fără precedent în istoria RM.

I.C.: Da, acest caz într-adevăr e fără precedent, dar şi ideea la care aţi făcut referire nu trebuie neglijată. Nevalidarea mandatului i-a ridicat lui Andrei Năstase mingea la fileu. Pe valul protestelor, puternic victimizat, el intră direct în campania electorală a alegerilor parlamentare. Aceste decizii ale instanţelor de judecată îl ajută să-şi mobilizeze parţial electoratul şi orice expert în tehnologii politice o să vă spună că postura sa actuală este mult mai avantajoasă în raport cu alegerile parlamentare decât dacă ar fi fost câteva luni la Primărie şi s-ar fi poticnit în soluţionarea problemelor capitalei, ceea ce inevitabil ar fi condus la o dezamăgire în rândurile electoratului său.

C: Bine, dar aceasta înseamnă că guvernarea, despre care se spune că ar sta în spatele acestor decizii judecătoreşti, îl favorizează indirect pe Andrei Năstase. La ce i-ar servi?

I.C.: Ce e în capul celor de la guvernare numai ei pot şti. Noi putem doar să ne dăm cu părerea şi aici putem presupune orice: fie e vorba de un joc strategic extrem de abil şi de riscant, fie de o elementară prostie, de miopie politică. Când spun joc strategic, am în vedere declaraţiile anterioare ale celor din Partidul Democrat că au de gând să facă o coaliţie de guvernare după alegeri cu Andrei Năstase şi cu Maia Sandu. Dacă aceste declaraţii rămân în vigoare (şi ar trebui să-i întrebaţi de acest lucru pe cei din PD), de ce nu am admite, pur teoretic, că PD încearcă să-şi victimizeze un potenţial partener de coaliţie ca acesta să crească în simpatiile alegătorilor şi să ia mai multe voturi? În situaţia actuală, e clar că, chiar şi unindu-se, PD, PAS şi PDA nu au cum să obţină mai multe mandate decât PSRM. Poate că de aceea şi încearcă diferite scenarii. Dar, repet, e o chestiune pe care trebuie să o luăm în calcul măcar şi teoretic, pornind de la declaraţiile anterioare ale celor din PD.

În acelaşi timp, admit şi ideea că e vorba de o elementară miopie politică. Când eşti mult timp la putere, pierzi vigilenţa şi începi a face prostii. Orice e posibil. Dar aceasta nu anulează teza că ceea ce se întâmplă îl victimizează pe Andrei Năstase şi îl avantajează în perspectiva alegerilor parlamentare. Vom vedea cum vor evolua lucrurile şi vom putea face concluzii mult mai precise.

C: Dar dacă e un joc abil care are în vedere viitoarea coaliţie de guvernare, de ce atunci şi europenii, şi americanii au venit cu critici destul de dure pe marginea celor întâmplate?

I.C.: Nu văd de ce s-ar mira occidentalii de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Ei ce nu au ştiut ce e cu justiţia din Moldova sau ce democraţie se construieşte aici, inclusiv pe banii lor, de la 2009 încoace?! Noi, socialiştii, nu o dată i-am avertizat pe occidentali: nu admiteți punerea în aplicare a unor asemenea precedente, a dublelor standarde. Anume aceste guvernări au fost și sunt dependente financiar și politic direct de Dvs., stimaţi europeni, și ați putea interveni pentru a stopa derapajele „istoriei de succes”. Anume aceste guvernări au discreditat noțiunea de „european”, „democrație” și „acquis comunitar”. Și toate aceste lucruri au continuat până s-a ajuns la situația actuală.

C: La un moment dat aţi declarat că PSRM a avut cel mai mult de pierdut de pe urma situaţiei create. Ce aţi avut în vedere?

I.C.: La prima etapă, PDM nemijlocit, a utilizat contestația noastră tot împotriva noastră, în primul rând. Dar dacă nu depuneam acea contestaţie, membrii noștri ar fi întrebat de ce nu am făcut acest lucru. Noi nu puteam proceda astfel decât am procedat. Iar guvernarea s-a folosit de contestaţia noastră în propriile scopuri. A trebuit să depunem un efort anume pentru a zădărnici planul puterii de a ne asocia cu ea, de a ne compromite. Nu excludem că tentativa de a compromite PSRM s-a făcut cu acelaşi scop – de a ne diminua şansele noastre în alegerile parlamentare şi de a spori şansele pro-europenilor. Din fericire, electoratul este suficient de matur din punct de vedere politic şi nu cade pradă unor astfel de trucuri.

Am depus şi un efort oarecare, explicându-le oamenilor esenţa celor întâmplate şi astăzi nimeni nu mai crede în basmul pe care au încercat să-l promoveze unii aşa-zişi actori politici şi agenţii lor de intoxicare a opiniei publice.

C: Ce veţi face în continuare?

I.C.: Ceea ce am făcut şi până acum şi ceea ce facem în fiecare zi – să fim alături de oameni, să venim cu soluţii pentru problemele lor. Imediat după alegeri, ne-am reluat activitatea pe linie municipală şi practic nu a fost zi în care să nu fi venit cu propuneri, să nu fi înaintat proiecte, să nu fi organizat şedinţe etc. în probleme importante pentru oameni. Noi am avertizat chişinăuienii că alegerile vor trece şi politicienii vor reveni la agendele şi la interesele lor politice. Din păcate, aşa şi s-a întâmplat. În această situaţie, datoria noastră este să rămânem alături de locuitorii capitalei şi să le soluţionăm problemele în limita posibilităţilor pe care le avem.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților