TRIBUNA: Domnule Roşca, am citit anterior mai multe luări de atitudine interesante ale dumneavoastră despre procesele economice din Republica Moldova, şi aş vrea să vă provoc anume la o discuţie de acest fel. Adică, nu despre afacerile dvs., dar despre situaţia actuală a economiei naţionale, provocările şi oportunităţile pe care le vedeţi.
Igor Roșca: Accept cu mare plăcere, dacă, desigur, consideraţi că gândurile, viziunile mele pot fi utile cititorilor dvs.
T.: Cum aţi caracteriza situaţia actuală a economiei naţionale?
I.R.: Destul de complicată, or noi nu am reuşit să ne revenim bine după pandemia de COVID-19 şi criza economică provocată de aceasta, că ne-am şi pomenit cu războiul din ţara vecină, care nu avea cum să nu ne afecteze pe multiple dimensiuni, inclusiv din punct de vedere economic. Dar, cum orice criză înseamnă nu doar probleme, ci şi oportunităţi, văd că au început procese sănătoase care ne fac să privim cu mai mult optimism în viitor. Important e ca toate oportunităţile ce apar să fie valorificate corespunzător.
T.: Care ar fi cea mai mare oportunitate, în opinia dvs.?
I.R.: Reorientarea economiei naţionale. Aşa cum spunea recent Premierul Dorin Recean, e nevoie să schimbăm paradigma, să trecem de la o economie bazată pe consum la una ce ar avea la bază investiţii, inovaţii, creşterea exporturilor. Dependenţa noastră prea mare de remitenţe, care indirect stimulează consumul, trebuie redusă. Desigur, remitenţele şi în continuare vor juca un rol, important, dar trebuie să sporim cota producerii autohtone şi a exporturilor. Cu atât mai mult că deschiderea fără precedent de care beneficiem din partea Uniunii Europene ne ofere o mulţime de perspective la care până mai ieri puteam doar visa.
T.: Cum la modul practic poate fi stimulată producerea? Cum să înţelegem în ce direcţii concrete trebuie de acţionat?
I.R.: Pentru a fi siguri că acţionăm exact în direcţiile care trebuie, e nevoie de o mega strategie, care ar îngloba o viziune generală de nivel naţional, suplimentată de strategii sectoriale, ce ar fi derivate directe din aceasta. Spre exemplu, noi avem deja o strategie a securităţii energetice. Ştiu că se depun anumite eforturi pentru a contura o strategie a securităţii alimentare. Probabil, se acţionează şi pe alte dimensiuni. Dar acestea sunt doar elemente, în opinia mea, care ar trebui să se regăsească în acea mega strategie naţională despre care vorbeam mai devreme. Da, acum se acţionează strategic punând la bază cuvântul „securitate”. E şi firesc să fie aşa, în contextul perioadei pe care o traversăm. Dar, abordând lucrurile în întreaga lor complexitate, mergând pe acea mega strategie de nivel naţional, am soluţiona inclusiv problema securităţii pe multiple planuri.
T.: Propuneţi a abordare strategică de tipul arhicunoscutului „salt al tigrului asiatic”?
I.R.: De ceva similar avem nevoie şi noi. Or, ceea ce se numeşte „saltul tigrului asiatic” a stat la baza unei creşteri economice fără precedent. Ne putem inspira şi din acest exemplu, dar şi din altele. Important este să înţelegem că programele de dezvoltare cu adevărat eficiente sunt adoptate şi implementate în momente de cotitură similare celui pe care-l parcurge acum Republica Moldova. De-a lungul anilor, am asistat la diverse propuneri şi chiar lansări fastuoase de astfel de programe. Dar ele nu au prins. De ce? Pentru că nu era favorabilă conjunctura. Acum, cât nu ar părea de straniu, dar pandemia, războiul, criza economică, reaşezarea lucrurilor în plan internaţional şi regional – toate astea creează premisele necesare pentru abordări mai mult sau mai puţin radicale, dar bazate pe viziuni maximal complexe şi realiste.
T.: Dar programele de asemenea amploare necesită şi investiţii pe măsură…
I.R.: Aveţi dreptate. Şi eu sunt sigur că investiţiile vor veni. Or, investitorii acţionează cu mult mai multă promptitudine atunci când văd viziuni pe termen lung, angajamente asumate clar la nivel naţional, dar şi atunci când li se oferă garanţii. Iar astfel de mega strategii numaidecât includ şi garanţii. Şi, apropo, atunci când vorbim de investiţii, nu trebuie să ne limităm doar la mesaje către investitorii străini. Mai există şi un potenţial investiţional apreciabil pe interior – posibilităţile agenţilor economici locali. Cred că putem miza într-o oarecare măsură şi pe investiţiile conaţionalilor noştri aflaţi acum la munci peste hotare. Ei trebuie încurajaţi nu doar să contribuie economic prin remitenţele pe care le expediază periodic acasă, ci şi să devină realmente investitori. Programele gen PARE 1+1 sunt bune, dar, atunci când conaţionalii noştri vor vedea o mega strategie de nivel naţional, vor înţelege unde se pot regăsi investiţiile lor şi care sunt oportunităţile, cu siguranţă îşi vor schimba radical atitudinea. Desigur, în bine. De asemenea, putem miza şi pe investiţii ale partenerilor de dezvoltare. Mulţi dintre ei sunt veritabili investitori şi au demonstrat acest lucru prin activitatea desfăşurată în diferite ţări. Deci, mingea e pe terenul nostru. Cum vom începe să acţionăm, vom vedea şi reacţii, răspunsuri pe măsură.
T.: Până acum aţi vorbit doar despre lucruri pozitive ce se pot întâmpla. Dar nu există şi unele riscuri, aspecte mai puţin plăcute?
I.R.: Minimum un mare risc există şi noi trebuie să-l tratăm cu toată seriozitatea – exodul masiv al populaţiei, inclusiv al forţei de muncă calificate. Fără oameni, noi nu vom putea realiza nimic, chiar dacă vom avea cele mai bune strategii. Apropo, şi investitorii, atunci când decid să vină pe o piaţă anume, examinează la modul serios problema forţei de muncă. De aceea, noi deja de pe acum trebuie să ne gândim cum soluţionăm problema. Iar drept bază putem lua exemplele altor ţări, care s-au confruntat cu crize similare şi au reuşit să le depăşească cu brio.
T.: Credeţi că actualul Guvern are viziunea necesară şi capacitatea de a merge pe astfel de abordări?
I.R.: El l-am citat deja ceva mai devreme pe Premierul Dorin Recean, iar schimbarea paradigmei la care m-am referit face parte din expunerile sale periodice. Aceasta e o dovadă că Dlui are viziunea necesară şi şi-ar dori să o implementeze. Sper că va reuşi, inclusiv sper că va lua în calcul aspecte enunţate periodic de diverşi oameni de afaceri. Pentru că ar fi mare păcat să ratăm oportunităţile unice pe care le avem acum.