Interviu cu Igor Popa, Senior Partner, Casa de avocatură „Popa şi Asociaţii” pentru Almanah Politic 2019
Dle Popa, care au fost cele mai importante realizări ale Dvs. în 2019?
În februarie 2019, Casa de avocatură „Popa şi Asociaţii” s-a asociat cu GRATA International, o reţea globală de firme de avocatură independente, care îşi desfăşoară activitatea în ţările lor, dar sunt unite sub un brand unic. GRATA International oferă posibilitatea de a accesa ţările din Eurasia, cum ar fi Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia, Tadjikistan, Uzbekistan sau Rusia.
În acelaşi timp, am consolidat parteneriatul cu Alianţa Americană. Din februarie 2010, Casa de avocatură „Popa şi Asociaţii” este membru exclusiv în Republica Moldova al Alianţei. Din Alianţa TAG fac parte 280 de membri (16 500 de avocaţi) din 105 de ţări ale lumii.
Aceste două alianţe strategice permit companiei să ofere servicii clienţilor în peste 100 de ţări. Astfel, au acces deplin la cele mai bune practici moderne pentru a asigura calitate înaltă a serviciilor prestate.
Cu siguranţă, una dintre realizările noastre în 2019 este şi eliberarea condiţionată a domnului Vlad Filat, ex-Premier al Republicii Moldova, mai ales în condiţiile în care, în opinia noastră, aşa cum am susţinut tot timpul, condamnarea dânsului s-a dispus în mod nelegal, cu încălcarea flagrantă a mai multor drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Pentru luarea acestei hotărâri, demersurile adresate Curţii Europene a Drepturilor Omului de echipa noastră de avocaţi, în anii 2016 şi 2017, au jucat un rol determinant, drept urmare fiind redusă pedeapsa cu 685 de zile.
Dacă e să faceţi o retrospectivă a anului 2019, ce aţi face diferit în anul 2020?
În plan profesional, dacă aş putea da timpul înapoi, aş schimba câteva personaje din anturajul meu, care m-au trădat şi dezamăgit. În rest, nu aş schimba nimic.
În plan personal, aş petrece mai mult timp cu familia şi cei patru copii, cărora le-am oferit prea puţin timp din programul meu încărcat în ultimii ani.
Dar, indiferent de aceste aspecte, consider că toate dificultăţile întâmpinate pe parcursul experienţei noastre trebuie tratate ca lecţii de viaţă din care putem culege învăţăminte bune.
Cine, de regulă, sunt clienţii Dvs.?
Clienţii noştri de regulă sunt investitori străini, în special corporaţiile multinaţionale interesate de Republica Moldova din sectoarele financiar-bancar, energetică, medicină, agricultură şi infrastructură.
Din păcate, potenţialii clienţi locali din Republica Moldova sunt încă destul de puţini şi asta pentru că la noi există încă mentalitatea potrivit căreia mergi la avocat, ca şi la medic, doar atunci când te doare. Şi această abordare o întâlnim la mulţi oameni de afaceri, politicieni şi funcţionari publici.
La moment, rolul firmelor de avocaţi nu este apreciat la justa valoare de către concetăţenii din Republica Moldova. Sunt mulţi oameni de afaceri care nu înţeleg, nu conştientizează care sunt beneficiile serviciului de avocaţi, inclusiv sub aspect profilactic.
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu miniştrii sau cu mai toţi funcţionarii publici, care îşi asumă singuri responsabilitatea totală pentru actele pe care le semnează, fără să apeleze la serviciile avocaţilor sau la profesionişti, aşa cum se practică în Europa Centrală.
În portofoliul Biroului nostru de avocatură se regăsesc astfel de clienţi, precum: Moldova Zahăr, Pro TV, B Braun, Clinica Sante, Alexandrion Group, SEDICO Pharmaceuticals, Veneto Banca, Innotech, compania FACEBOOK etc.
Cum aţi caracteriza, în genere, justiţia din Moldova?
Pot să mă expun despre justiţia în Moldova prin prisma obstacolelor cu care se ciocnesc investitorii străini. Unul dintre acestea continuă să fie neaplicarea consecventă a legilor existente. Există o prea mare toleranţă faţă de lipsa unor interpretări clare şi consecvente ale legislaţiei moldoveneşti.
O altă problemă mare este corupţia. Investitorii nu fac parte din categoria celor care dau „atkaturi”. De aceea, sunt necesare mecanisme şi pârghii de combatere a corupţiei. Sunt necesare să fie aprobate legi severe în acest sens. Nu aş spune că nu avem legi anticorupţie, dar, din păcate, legile care există nu sunt aplicabile, iar la acest capitol, corigentă, în primul rând, este justiţia.
Chiar dacă, printr-un miracol, s-ar pune capăt tuturor ingerinţelor externe în justiţie, inclusiv a ingerinţelor politice, mai este nevoie de ceva timp pentru a avea o justiţie independentă. Este nevoie ca judecătorii noştri să aibă voinţă şi capacitate de a fi obiectivi şi imparţiali, de a instaura legea.
Cu ce se diferenţiază Casa de avocatură „Popa şi Asociaţii”?
Casa de avocatură „Popa şi Asociaţii” este cunoscută drept un pionier în domeniul avocaturii de business din Republica Moldova.
Probabil, putem spune că am inovat practici avocaţiale noi pentru Moldova şi ne-am conformat tendinţelor europene cu mult înainte ca ţara noastră să devină membru cu drepturi depline în comunitate europeană.
În majoritatea proiectelor, noi lucrăm cu echipe formate din 2, 4 sau 6 avocaţi din diferite ţări, fie că este vorba de un dosar complex pe litigii sau de un proiect complex de finanţare şi achiziţie.
Ce aspiraţii de viitor aveţi?
Mi-aş dori ca percepţia rolului avocatului în Republica Moldova să se schimbe – oamenii, inclusiv politicienii, businessman-ii, funcţionarii, trebuie să înţeleagă că avocatul poate fi un partener de încredere la diverse etape, nu doar atunci când ajunge cuţitul la os, că, apelând la ajutorul avocatului, pot preveni multe dintre problemele cu care se confruntă.
De asemenea, mi-aş dori să avem o „revoluţie” de mentalitate, de abordare în Moldova, inclusiv şi în ceea ce ţine de justiţie, procuratură, percepţia investitorilor străini. Sunt elemente foarte importante, or fără ele nu vom deveni niciodată o societate dezvoltată, modernă.
Dacă toate cele menţionate de mine se vor întâmpla, cu siguranţă vom asista şi la o redimensionare a activităţii avocaţilor în Republica Moldova, inclusiv a Casei noastre de avocatură.
Almanah Politic 2019