[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Igor Dodon: „Încă o guvernare de acest fel şi din Republica Moldova nu va mai rămânea nimic”
24 Decembrie

În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Preşedintele țării, Igor Dodon, s-a referit la anul politic 2018, dar şi, în genere, la primii săi doi ani de mandat.

CURENTUL: Dle Preşedinte, cum a fost anul politic 2018 pentru Dvs.?

Igor Dodon: Răspunsul la această întrebare eu l-aş diviza în câteva părţi. În primul rând, aş menţiona că în 2018 am continuat proiectele bune şi necesare oamenilor pe care le-am demarat anterior. Aici aş aminti şi de renovarea grădiniţelor, şi de amenajarea terenurilor sportive în mai multe localităţi ale ţării, şi de suportul acordat copiilor ce merg în clasa I, şi de ajutorul cetăţenilor din păturile social vulnerabile etc.

Destul de bun a fost anul şi din punctul de vedere al politicii externe – am reuşit să stabilim şi să consolidăm relaţii externe de colaborare de real folos Republicii Moldova. Am extins cercul de prieteni ai ţării noastre şi am valorificat toate oportunităţile ce au apărut.

În plan legislativ, am continuat efortul nostru de îmbunătăţire a cadrului legal în beneficiul cetăţenilor. Am venit cu mai multe iniţiative legislative care au vizat probleme stringente cu care se confruntă cetăţenii, dar, din păcate, marea lor majoritate au fost blocate de guvernare.

Din punctul de vedere al relaţiilor cu guvernarea, cu regret trebuie să constat că şi în 2018 au continuat încercările de a bloca Preşedinţia, personal pe mine ca Preşedinte al ţării, de a reduce rolul şefului statului în procesele de importanţă vitală pentru societate, de a izola Preşedintele în plan politic şi nu numai etc. Dar, constant cu satisfacţie, că acestea au rămas doar tentative, căci toate încercările ce s-au făcut în acest sens au eşuat.

Aceasta ar fi un răspuns pe scurt, pentru că, desigur, la fiecare din componentele menţionate mai sus ar fi încă multe de spus.

C: Aţi pomenit de politica externă şi aici aş vrea să vă întreb: ce înseamnă conceptul politicii externe echilibrate, pe care aţi declarat că-l promovaţi şi nu doar în 2018, ci de la începutul mandatului Dvs.?

I.D.: Din păcate, guvernarea actuală a „reuşit performanţa” de a ne certa cu toţi: şi cu Estul, şi ci Vestul, lucru nemaiîntâlnit de la proclamarea independenţei încoace. Iar Moldova, fiind un stat mic, trebuie să aibă relaţii externe bune cu toţi, pentru că numai astfel vor apărea oportunităţi şi acestea vor putea fi valorificate. Anume tratarea partenerilor externi din punct de vedere pragmatic şi pornind de la respectul reciproc şi interesele pe care le avem stau la baza principiului politicii externe echilibrate pe care o promovez personal.

Având relaţii bune cu Rusia şi soluţionând mai multe probleme importante (cum ar fi cele ce ţin de exporturi sau de situaţia conaţionalilor noştri ce muncesc în ţara respectivă), concomitent punem accent pe bunele relaţii cu factorii de decizie occidentali. Întâlnirile pe care le-am avut cu liderii occidentali şi tematica abordată, dar şi mesajele pe care le transmit eu şi echipa mea permanent că ne dorim relaţii pragmatice, bazate pe interesul reciproc sunt încă o dovadă a adeziunii la principiul politicii externe echilibrate.

Din păcate, astăzi în Moldova marea majoritate a forţelor politice percep relaţiile externe doar prin prisma intereselor pe care le au la moment şi de cele mai multe ori acestea sunt interese electorale. Unii îşi afişează relaţia de prietenie cu Europa, mizând să scoată cât mai multe dividende electorale pe contul acesteia, alţii atacă Rusia, tot pornind de la interese electorale. Dar la interesele cetăţenilor, ale ţării de ce nu vor să se gândească? Iar aceste interese ne dictează anume că trebuie să avem o politică externă echilibrată.

C: Aţi pomenit mai sus de blocajele din partea puterii, care s-au văzut pe tot parcursul anului 2018 şi, în genere, în primii doi ani de mandat. De ce credeţi că sunteţi blocat?

I.D.: Principala explicaţie ţine iarăşi de interesul politic, electoral al puterii. Multe din iniţiativele cu care vine Preşedinţia sau PSRM vizează direct soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii, iar puterea se teme probabil că adoptarea lor ar putea conduce la creşterea popularităţii Preşedintelui sau a PSRM. Este o logică deformată, or noi nu urmărim interese electorale – nu o dată am demonstrat că scopul iniţiativelor cu care venim este anume soluţionarea unor probleme concrete cu care se confruntă ţara, cetăţenii.

C: Dar, şi puterea poate fi înţeleasă, măcar din punct de vedere politic: sunteţi cel mai popular politician, PSRM – cel mai popular partid, iar posibilitatea ca să veniţi la guvernare e cât se poate de reală…

I.D.: Nici un interes politic, nici o logică politică nu poate şi nici nu trebuie să justifice un comportament care e vădit îndreptat împotriva cetăţenilor! Aceasta e prima precizare care se cere făcută în contextul afirmaţiei Dvs. Doi – socialiştii vor veni la putere, indiferent de blocajele sau alte acţiuni de acest gen din partea puterii. Popularitatea socialiştilor se bazează pe faptul că sunt unicul partid care oferă o alternativă reală guvernării, care vine cu soluţii concrete pentru problemele majore ale societăţii, care e în contact direct cu cetăţenii etc. E vorba de mai multe aspecte care arată pe ce se bazează popularitatea PSRM şi care dovedesc că anume socialiştii vor fi următoarea guvernare în RM. Şi acest lucru se va întâmpla, indiferent de piedicile puse de actuala guvernare.

C: În 2018 nu o dată am auzit declaraţii din partea reprezentanţilor puterii precum că, după frecventele suspendări din funcţie a Dvs., ar putea urma şi procedura de impeachment…

I.D.: În primul rând, despre suspendări. Am spus-o şi repet: nimeni şi nimic nu mă va putea obliga să promulg legi ilegale sau care contravin principiilor, viziunilor mele. Eu înţeleg că guvernarea are la dispoziţie o curte constituţională care poate scoate pe bandă rulantă orice decizii de care are nevoie puterea, dar nici măcar pe această cale nu mă vor putea obliga să-mi schimb poziţia. Am primit mandatul de la cetăţeni şi în toate acţiunile mele mă conduc de interesele celor ce m-au învestit cu încrederea lor. Iar guvernarea care încearcă să-mi impună punctele sale de vedere, ştim cu toţii pe ce cale a ajuns la putere în Moldova. Poate oare o guvernare nelegitimă să-i dicteze unui Preşedinte ales legal de către cetăţeni prin vot direct? Evident că nu!

Acum despre impeachment. Le-am transmis nu o dată, pe cale publică, mesajul că, dacă-şi doresc, nu au decât să iniţieze această procedură. Numai să-şi asume şi consecinţele, iar acestea vor fi foarte grave pentru ei.

C: Ce aveţi în vedere?

I.D.: Foarte scurt – ar putea fi ultima lor acţiune înainte de plecarea de la putere.

C: Unii politicieni, în special cei ce reprezintă dreapta pro-europeană, au declarat în repetate rânduri că lupta dintre Dvs. şi putere nu e reală.

I.D.: Aceste declaraţii trebuie privite strict din punct de vedere al interesului politic al celor ce le fac. După preluarea mandatului de Preşedinte, am aşteptat ca respectivele forţe să se alăture luptei pe care o declanşasem împotriva puterii. Era logic să fie aşa de vreme ce au declarat public că scopul lor este debarcarea actualei guvernări. Însă, nu numai că nu au răspuns invitaţiei mele, ci, făcând front comun cu guvernarea, au demarat o serie de atacuri împotriva Preşedinţiei, a mea personal. Care a fost interesul lor, cred că vă daţi seama.

Acum, atacurile continuă pentru că celor din dreapta pro-europeană le convine să-i plaseze pe toţi de o parte a baricadelor, iar ei să se posteze de cealaltă. Mă rog, dacă asta e strategia lor, nu au decât să o implementeze, numai că trebuie să înţeleagă că nu au capacitatea de a da jos guvernarea actuală şi acest lucru reiese din toate sondajele de opinie, inclusiv din cele făcute de instituţii occidentale cu renume. Actuala guvernare poate fi debarcată de la putere doar de socialişti şi vom face acest lucru, indiferent de atacurile care vin din partea guvernării sau a dreptei pro-europene.

C: Şi dacă PSRM nu acumulează numărul necesar de mandate pentru a forma de sine stătător Guvernul, acceptaţi o coaliţie cu PDM? Totuşi, dintre partidele creditate cu şanse de a ajunge în Parlament e cel mai aproape de viziunile PSRM. În plus, a trecut şi pe platforma pro Moldova.

I.D.: Dacă vom avea de ales între o coaliţie cu PDM şi alegeri anticipate, vom merge pe a doua variantă. PDM trebuie încă să demonstreze că e un partid pro Moldova, or s-a aflat la guvernare constant din 2009 şi până în prezent, a fost parte a acelor alianţe, guvernarea cărora a adus la dezastrul pe care îl avem în ţară.

C: Deci, democraţilor nu le rămâne decât să încerce să-i convingă pe cei de dreapta să facă o nouă coaliţie pro-europeană….

I.D.: De aceea, ne vom mobiliza şi vom lua puterea, pentru a nu le oferi nici măcar din punct de vedere teoretic această şansă. Ce au însemnat guvernările pro-europene pentru Moldova în ultimii zece ani, ştim cu toţii. Încă o guvernare de acest fel şi din Republica Moldova nu va mai rămânea nimic. Peste patru ani pur şi simplu nu vom avea ce salva!

C: Dle Preşedinte, nu pot să nu vă întreb şi despre noua Dvs. iniţiativă – Mişcarea naţională populară „Preşedinte puternic – stat puternic”. De ce aţi venit cu această iniţiativă?

I.D.: Pe durata celor doi ani de mandat, Partidul Democrat a încercat să mă provoace, dar noi am rezistat. Cred însă că ajunge. Mai departe așa nu se poate să fie, de aceea am decis să accept inițiativa cetățenilor de a crea o Mișcare națională populară „Președinte puternic – stat puternic”, care va fi reprezentată în fiecare raion. Această mișcare va fi pentru apărarea statalității și a principiilor noastre. Această mișcare va fi creată în decurs de 30 de zile. Voi invita reprezentanții raioanelor pentru a vorbi cum mergem mai departe. Ceea ce pot să vă spun acum este că noi nu vom mai accepta acțiunile întreprinse de guvernare față de instituția prezidențială. Alte soluții nu avem.

C: Ce aşteptări aveţi de la anul 2019?

I.D.: Să se producă schimbarea multaşteptată de cetăţeni – adică la putere să vină o forţă responsabilă, ataşată intereselor ţării şi a cetăţenilor şi care are un program clar de depăşire a crizei actuale şi de dezvoltare a ţării. Iar această forţă este PSRM.

C: Cum ar putea influenţa venirea socialiştilor la putere cea de-a doua parte a mandatului Dvs.?

I.D.: Evident că benefic. Or în sfârşit va apărea sprijinul politic necesar în Guvern şi Parlament ca toate iniţiativele cu care vine Preşedinţia pentru a soluţiona problemele stringente ale ţării să fie nu doar adoptate, ci şi implementare în modul corespunzător.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților