[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Hair stilistul Andrei Cocieru: „Caracterul bărbatului întruchipat în corpul femeii este explicația perfectă a tendinței din 2021”
28 Noiembrie

Andrei Cocieru este fondatorul salonului de frumusețe din Chișinău, ce-i poartă numele, având o experiență în domeniul hair-style de 20 ani. La momentul actual, acesta activează atât în Republica Moldova, cât și în România. În interviul ce urmează, specialistul ne va vorbi despre cariera sa, noile tendințe și recomandări pentru obținerea unui păr sănătos.

CURENTUL: Pentru început povestiți-ne despre pasiunea pentru hair style: Când a apărut și cum ați dezvoltat această idee?

Andrei Cocieru: Sunt o persoana care crede și îi plac schimbările. Exista multe lucruri frumoase care au nevoie de accente, iar eu am avut mereu curajul, darul de a descoperi schimbările în oameni, adică latura frumoasă a lor.

Timpul trecea repede, deoarece mereu eram plin de idei. Când am împlinit 12 ani, am avut posibilitatea de a cunoaște un specialist, un om de valoare, care m-a încurajat să-mi urmez calea în acest domeniu. Am crezut în el și în puterile mele, iar la 13 ani am făcut primul pas, începând să studiez un curs de coafat, tuns, vopsire, extensie, make-up, toate pe care le doream. Ulterior, având în spate un curs de 6 luni, au început experimentele, unele reușite iar altele mai puțin.

Deci, activitatea o fac până în prezent și niciodată nu mi-am pierdut speranța. Este o luptă grea, competitivă, la care particip în fiecare zi.

126068282_3434359773308982_6408130770254654971_o

C: Cât de dificil a fost să deschideți propriul salon? Cine v-a ajutat în această cale?

A.C.: Ideea de a-mi deschide propriul salon a apărut în primul an de facultate, la Academia de Arte, era un vis fantastic de frumos. Îmi doream mereu să fiu un bun exemplu pentru viitorii coafori, totul a fost minunat, am făcut patru ani de studii la Facultatea de Design Textil Vizaje. Acolo am și predat lecții de coafor. Pentru deschide un salon era nevoie de multă informație, pregătire și curaj. Am muncit asupra acestor calități și am început treptat să contribui la realizarea visului. După finalizarea studiilor, am făcut primele împrumuturi financiare. Cu propriile forțe am reușit să merg mai departe, să depun muncă până am ajuns la rezultatul prezent.

C: Ați fost vreodată acuzat pentru alegerea profesiei?

A.C.: Având în familie pe mama profesoară și tatăl afacerist, mi-a fost greu să fac acest pas, dar încrederea a fost unicul pilon al acestei profesii. Aveam mereu oameni care să mă inspire și valori pe care le urmam.

C: Din perspectiva unui specialist: care sunt cele mai grave greșeli pe care le comit fetele în îngrijirea părului?

A.C.: Dacă vorbim de greșeli, acestea sunt multe. Totuși, cele mai grave sunt că unele persoane nu pot face diferența între balsam și mască. La fel de important este că nu știu să spele corect părul sau mai bine zis nu acordă timp suficient pentru acest proces.

O altă greșeală ar fi procurarea produselor de îngrijire la recomandarea vânzătorilor și nu cea a profesioniștilor. Noi suntem cei care dețin toată informația de care are nevoie orice client. Nu sta prea mult sub duş. Căldura este un alt factor care afectează firul de păr. Foloseşte apă mai degrabă caldă, nu fierbinte. În plus, bazează-te pe produse dedicate părului vopsit.

Daca dorești ca părul tău să se revitalizeze, poţi apela la vechea tehnică, care spune să pui o linguriţă de oţet în apa cu care îl limpezești. Chiar funcţionează: oţetul dizolvă mineralele din apă, ceea ce înseamnă că părul nu se va încărca inutil, va arată mai strălucitor şi va fi mătăsos.

121193594_3327576377320656_7510144572990731448_o

C: Ce tunsori sunt în trend la momentul actual?

A.C.: Tunsorile în trend sunt deja observate în saloanele de top. Deci, solicitate au devenit bretoanele bogate și lungi, precum și cele ușoare, cu șuvite lăsate în vânt. Ce ține de lungimea părului, preferată este lungimea până la coate, de asemenea și lungimea până la glezne și careul care se ține bine ani la rând în tendințe.

Caracterul bărbatului întruchipat în corpul femeii este explicația perfectă a tendinței din 2021. De ce? Deoarece se port și tunsorile scurte, simetrice și asimetrice. Părul preferat este coafat cu onduleuri fine și definite cu acuratețe la vârfuri.

C: Dar cele mai actuale nuanțe de păr?

A.C.: Culorile cele mai apreciate în 2020-2021 sunt ombre argintiu, satin mov-ciocolatiu, blond-caramel, blond-cenușiu, satin scorțișoară, blond-argintiu, ombre cenușiu închis, violet, roșcat-rose, șuvițe colorate.

C: Fetele mereu se confruntă cu problema de a alege între stilat și comod. Ce coafură îmbină aceste calități și sunt potrivite pentru a le purta zilnic?

A.C.: Stilate, comode, dar și actuale sunt buclele. Ele niciodată nu au ieșit din vizorul tendințelor, le putem coafa după imaginație și sigur avem un procent mic de a da greș. Coafuri stilate și comodă sunt, de asemenea, cocul sau coada de cal. Toate îmbină stilul ce poate fi asortat cu vestimentația de zi cu zi și cea de ieșiri.

125428039_3425381814206778_1591727438778273014_o

C: Toți știm că în perioada rece a anului părul devine mai vulnerabil, ce recomandări ați putea oferi cititorilor pentru a avea o podoabă capilară de invidiat?

A.C.: Hidratarea este regula de aur. Este nevoie de un tratament sau de o mască nutritivă, care să fie bogate în acizi graşi şi umectanţi. Aceştia împiedică evaporarea apei, dar au şi capacitatea de a atrage şi de a păstra umiditatea din aer. Fiindcă iarna aerul este rece şi uscat, iar încăperile în care lucrăm sunt încălzite artificial, părul are tendinţa de a deveni uscat şi casant.

De aceea este indicat să se aloce mai mult timp tratării părului, să se extindă timpul de acţionare a măştii cu cel puţin cinci minute. Nu se recomandă de ieșit cu părul umed afară, chiar dacă capul este acoperit. Utilizați foehnul pentru a-l usca şi coafa, dar nu uitați să-l protejați împotriva deshidratării provocate de căldura intensă dată de uscător.

Aplicați protecţie termică pe lungimi, dar şi pe vârfuri. Veți observa că părul nu se mai despică la vârfuri şi nu-şi mai pierde strălucirea. Dacă aveți multe fire rebele, care se electrizează este bine să nu îl uscați necontrolat, în toate direcţiile, ci este foarte important ca sursa de aer cald să respecte direcţia de creştere a părului. Utilizați o bază pentru netezire şi veți vedea diferenţa.

C: Vă mulțumim!

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților