În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, a vorbit despre activitatea sa curentă, cum califică activitatea Poliției de când a plecat din funcție, cum se descurcă Poliția Națională în contextul pandemiei cu COVID-19, dar și ce recomandări face pentru a controla și gestiona eficient situația și a nu admite pierderea controlului.
CURENTUL: Dle Cavcaliuc, deja de mai bine de jumătate de an ați plecat din funcția de șef adjunct al IGP. Cu ce vă ocupați în prezent?
Gheorghe Cavcaliuc: Da, s-au scurs 10 luni de când mi-am depus demisia de onoare și am plecat din cadrul Poliției Naționale. De atunci, și până în prezent, activez în calitate de șef al Departamentului de Securitate al unei companiii petroliere internaționale.
C: Cum rămâne cu proiectele sociale importante demarate când erați în funcție la IGP? Se implementează în prezent?
Gh. C.: O parte din ele activează și se dezvoltă, altele au fost trunchiate, din păcate în vara anului 2019, de cei care nu le-au ajuns înțelepciune și experiență profesională să înțeleagă sensul și importanța majoră a acestora pentru poliție și societate.
Monitorizez atent evoluția acestora și mă mai implic atunci când văd că este nevoie de suportul meu, nu pot să nu fac asta, deoarce am depus mult suflet și o părticică mică din mine în fiecare din ele.
C: Cum calificați situația din Poliție în ultimele 10 luni?
Gh. C.: Cu părere de rău, situația nu este așa cum o așteaptă cetățenii și așa cum o preconizăm noi să fie în anul 2020,la încheierea perioadei de reformare a poliției și la finalul implementării Strategiei de dezvoltare a poliției pentru perioada 2016-2020.
C: Vedem că sunteți destul de activ în ultima vreme pe rețelele de socializare. Ce vă determină?
Gh. C.: Sunt o persoană activ social și mă consider și un om responsabil!
Văd situația gravă cu care se confruntă omenirea din cauza acestei Pandemii. Comunic cu colegii și omologii mei din țara vecină România, din Germania, țara care a demonstrat cea mai mare eficiență de pe planetă în gestionarea situației legată de Covid-19, cu cei din Italia, una din cele mai afectate țări de pe planetă, acumulez aceste informații și preiau de la ei cele mai bune practici, dar și unele erori admise din neștiință de ei în acest domeniu și recomandări. Toate acestea le contrapun cu situația la zi în R. Moldova, situația în poliție și cu experiența bogată pe care o am, după care vin cu acele recomandări clare, concrete și profesioniste bazate pe analiza riscurilor și experiențe. Văd că la unele aspecte, cu părere de rău, se întârzie cu acțiuni și reacții, dar de asta depinde sute sau chiar mii de vieți omenești atât în rândul medicilor și polițiștilor care sunt pe prima linie, cât și a cetățenilor de rând.
Pe de altă parte, cetățenii în aceste momente de grea cumpănă trag nădejdea ca îi vor salva doar medicii, polițiști și Dumnezeu.
C: În ultimele săptămâni ați venit cu mai multe recomandări și sfaturi de la distanță pentru poliție în contextul pandemiei de COVID-19. În ce măsură s-au regăsit aceste recomandări în acțiunile ulterioare ale Poliției? Ați putea face o trecere în revistă?
Gh. C.: Da, este adevărat. În cele două intervenții video, pe care le-am plasat pe pagina mea de Facebook, am recomandat mai multe acțiuni concrete autorităților, pași necesari de întreprins, din punctul meu de vedere, pentru a proteja angajații MAI din prima linie și a gestiona această situație foarte complicată pentru noi toți.
Mă bucur mult să constat că, conducerea MAI și a IGP, dar și a altor autorități au implementat cu înțelepciune o mare parte din ele, de exemplu:
Conducerea MAI, într-o conferință de presă de săptămâna aceasta, au transmis un mesaj clar și concret polițiștilor și societății unde suntem și ce avem de făcut. În cadrul aceleași conferințe au prezentat o nouă platformă de monitorizare online a bolnavilor și persoanelor suspecte de îmbolnăvire sau monitorizarea la domiciliu a celor care s-au întors de peste hotare. Pentru a monitoriza persoanele și a nu admite din iresponsabilitatea unora să se îmbolnăvească mai mulți, au acceptat ajutorul societății civile și a partenerilor poliției pentru a dota poliția cu echipament necesar împotriva COVID -19, în special al Soros Moldova și a celor de la Caritate.md. Au prezentat starea criminogenă și acțiunile pe timp de pandemie pentru a nu admite ca situația să iasă de sub control, au început să se ia măsuri mai sporite pentru instructarea și echiparea concretă a polițiștilor pentru a nu admite infectare, cu toate că puțin s-a întârziat aici, fiindcă recomandările mele de a preveni acestea, veneau în ziua când în Moldova nu era nici un polițist infectat și în izolare, iar astăzi deja avem 13 bolnavi și câteva sute izolați din cauza contactului cu cei infectați.
Mă tem să mă gândesc că, ceea ce am vorbit acum 2 săptămâni și am recomandat atunci, totuși, cu părerere de rău, poate deveni realitate. Că într-o zi, sunând la 112 să chemi poliția, vom primi răspuns care ne va îngrijora, așa cum astăzi cei din Soroca, când cheamă salvarea, le spun că va dura mai mult timp, deoarece toți medicii din Soroca sunt bolnavi sau izolați din cauza pandemiei și salvarea va veni din alt raion.
Întâmplător sau nu, una din recomandările mele era să fie scoasă armata, și ea a fost scoasă în ajutor, iar Poliția, ziceam, mai mult să se focuseze pe activitatea de prevenire și combatere a infracțiunilor, fiindcă consider că în următoarele luni țara noastră se va ciocni cu un val extraordinar de mare de infracțiuni.
Am recomandat ca în mai multe locații din Chșinău și regional, la nord și la sud, zone puțin populate de oameni, să se facă zone închise și super securizate pentru a gestiona acolo situația: în spitale existente, unități militare, sau prin amenajarea spitalelor de campanie în halele existente, sau în corturi militare, sau a serviciilor situațiilor excepționale, pentru a nu extinde tratarea bolnavilor în toate spitalele țării. Imaginați-vă dacă toate spitalele vor fi doar pentru COVID-19. Acest fapt ar scădea calitatea medicinei și a securității de răspândire, dar și riscul de a fi înfăptuite acte de terorism asupra acestor spitale, sau alte acțiuni criminale, așa cum sa întâmplat în SUA și alte state, când persoane dereglate psihic au încercat să explodeze spitale cu bolnavi de COVID-19, în felul acesta gândindu-se că va salva omenirea, dar grație securizării la nivel s-a reușit de a preveni un act de terorism.
Întâmplător sau nu, la începutul săptămânii, autoritățile au început amenajarea unui spital în halele „Moldexpo”, au început amenajarea unui spital din corturi militare pe teritoriul aferent, iar unitatea militară din apropierea imediată, de pe Vasile Lupu, a fost implicată în gestionarea și securizarea acestui spital de campanie. Aceste recomandări și altele le-am făcut în propunerea cu zona Nr.4.
La 03.04.2030, am văzut că spitalul MAI a fost trecut în revistă de conducerea MAI și personalul medical pentru a începe plasarea acolo a angajaților MAI bolnavi de COVID- 19 pe categorii, iar policlinica MAI ca instituție de testare a persoanalului din sistem. Iarăși: și aceste propuneri au fost făcute de mine în acele măsuri complexe, și spitalul, și policlinica MAI, cât și alte obiective, se regăseau ca obiective securizate din zona închisă Nr.1.
Dacă am putut în așa mod să mă împărtășesc cu experiența mea de a gestiona forțele și de a acționa în condiții excepționale, să redau analiza făcută pe modelul altor țări, care au trecut sau trec prin aceste situații complicate, iar țara noastră să ocolească acele greșeli admise de alte țări și să implimenteze doar practicile bune, mă bucur mult ca cetățean și ca ofițer de rang înalt în rezervă.
Dacă toate viziunile care le-am spus cu 2 săptămâni în urmă, și la începutul săptămânii acesteia, sunt coincidențe între ce am propus și ce au realizat ulterior autoritățile, mă bucur că gândim la fel și fără instrumente sofisticate, unități de analiză și subdiviziuni specializate din subordine. Mă bucur că am putut gândi și propune la fel, dar cu unele diferențe de timp între recomandări și implementare.
C: Ce mesaj ați avea pentru sistemul polițienesc și conducerea acestuia dat fiind specificul situației?
Gh. C.: Sunt alături de voi cu trup suflet și cu capacitățile care le am să vă ajut necondiționat!
Înțeleg că nu este ușor să lupți cu un infractor invizibil, care nu are formă, semnalmente, culoare sau miros, dar este cel mai periculos infractor cu care în istoria sa a avut de a face Poliția națională și întreg MAI-ul. Apreciez eforturile pentru întreprinderea măsurile necesare, pentru a preveni acțiunile acestuia și pentru a se proteja și ei și salva împreună cu medicii mii sau zeci de mii de vieți omenești!
Fiți comunitari, prietenoși și foarte expliciți în comunicare cu societatea pentru a le explica, ca oamenii să conștientizeze pericolul major la care suntem supuși nu doar noi Republica Moldova, dar și întreaga omenire!
Și, vă rog, să fiți hotărâți, solidari și foarte duri și corecți în acțiuni și aplicarea legii pentru cei care o încalcă și iresponsabilitatea cărora ne pot costa pierderi colosale pentru economia statului, iar cel mai grav lucru, multe vieți omenești care nu pot fi recuperate niciodată.
Totodată, a-și recomanda conducerii MAI și IGP, dar și Comisiei pentru Situații de Urgență, de pe acum să analizeze și să se pregătească de o situație ieșită din comun, când un număr foarte mare de polițiști ar fi bolnavi în spital sau în carantină din cauza COVID-19. Dacă nu vor avea forțe suplimentare de suport, poliția va intra în incapacitate de a face față misiunilor sale, iar pentru a nu se întâmpla asta, este nevoie de pe acum de pus în sarcina celor de la resurse umane din MAI, MA, SIS, CNA, să analizeze potențialul persoanelor care pot fi incluse în acțiuni de suport poliției la posturi de acces în localități izolate, paza obiectelor importante, aceștia fiind combinați cu militari de la Ministerul Apărării, ca polițiștii să se poată ocupa cu activitatea de prevenire și combatere a criminalității.
Din numărul persoanelor care pot fi antrenate în așa tipuri de măsuri în suportul poliției, trebuie să le selectăm din rândul pensionarilor MAI, SIS, CNA, MA, soldații Ministerului Apărării și a Trupelor de carabinieri, care s-au eliberat în ultimii 10 ani de serviciul militar, dar și detașamentele de vânători, care sunt formate în fiecare localitate, dar și persoane care au activat anterior în aceste structuri. Acum nu sunt pensionari, dar au fost transferați în alte instituții civile ale statului sau private – toate aceste categorii de persoane au instruire militară, sunt disciplinate, de obicei au o mare doză de patriotism și responsabilitate.
C: Știm că anul trecut vi s-a propus să rămâneți la conducerea IGP, dar ați refuzat. Acum, luând în calcul și situația grea cu care se confruntă RM, ați reveni?
Gh. C.: Da, am refuzat, și până în prezent cred că este cea mai corectă decizie pe care am luat-o la acea etapă, în acele circumstanțe și situație politică în care se afla țara noastră.
Cred că este de datoria fiecăruia din noi, atunci când în fața țării noastre, a întreg poporului, este un pericol atât de mare încât pot muri foarte mulți oameni nevinovați, să uităm de animozități și altele, și să ne includem cu toții, cu cunoștințele și experiența noastră, să punem umărul și să salvăm țara și cetățenii Republicii Moldova, care și așa, cu părere de rău, pe an ce trece sunt tot mai puțini.
Sunt încrezător că, astăzi, în Comisia pentru Situații Excepționale, muncesc oameni pregătiți și buni profesioniști, pe o parte din ei îi cunosc personal, le știu capacitățile și potențialul.
Totodată, din experiența mea mai știu că niciodată nu încurcă o idee și un sfat a unui profesionist care privește dintr-o parte, dimpotrivă pot ajuta foarte mult în situații de criză.
Și chiar mă gândeam zilele trecute să fac un apel către mai mulți oameni foarte buni profesioniști, cu o experiență bogată în diferite domenii, să ne coagulăm într-un Consiliu de voluntari, să ne confruntăm cu idei și viziuni, analizând din teren situația ce și cum se întâmplă și să venim săptămânal cu soluții și propuneri pe care să le înaintăm Comisiei pentru Situații de Urgență, pentru a fi analizate, și dacă aduc plus valoare și soluții, să fie chiar și implementate, pentru a gestiona această situație foarte complicată pentru noi toți!
C: Ce planuri de viitor aveți?
Gh. C.: În această situație excepțională pe glob, nu doar în R. Moldova, unde regulile omenirii și normalitatea de odinioară, în care fiecare din noi se bucura de viață, au rămas o amintire frumoasă pentru noi toți, oamenii; când avem aproape toată planeta în izolare în case; peste 50 000 de decedați și peste 1 milion de oameni de toate vârstele, rasele, naționalitățile, bogați și săraci, voinici și mai fragezi, infectați; cred că l-ași supăra pe Dumnezeu și i-ași face să râdă de mine pe oameni, dacă a-și vorbi despre planurile mele pe care le-am avut până la acest război nedrept împotriva omenirii.
Este important acum, pentru fiecare din noi, ca să dăm dovadă de responsabilitate civică înaltă și să respectăm recomandările autorităților, să stăm acasă. Cei care pot ajuta financiar, logistic sau cu viziuni și experiența sa bogată, să ajute necondiționat statul!
Sănătate tuturor!!!
C: Vă mulțumim!
Cristina Pendea