Interviu al portalului TRIBUNA cu Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei
T: Dle Cavcaliuc, din câte am observat, Dvs. personal aţi atras o atenţie deosebită în 2018 implementării campaniilor sociale. De ce?
Gh. C.: Consider că, Poliția Națională a întârziat puțin cu implementarea campaniilor sociale. Anume din acest motiv, pe perioada mandatului meu, în afară de lucrul polițienesc de bază în prevenirea și combaterea criminalității, în menținerea și asigurarea ordinii publice, activitatea în calitate de membru în cadrul Comisiei Unificate de Control pentru reglementarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean, pe parcursul anului 2018 am pus accent primordial pe implementarea campaniilor sociale, deoarece consider că Poliția de una singură, fără suportul societății, nu va reuși niciodată să prevină infracțiunile, să lupte eficient cu traficul de droguri, să salveze vieți omenești, să educe corect tânăra generație, să prevină abandonul școlar, sau să combatăcrima organizată.
Poliția Națională este un pilon important în societate și afirm cu toată responsabilitatea că, de acum încolo va utiliza toate pârghiile necesare pentru a implica societatea în diverse activități civice destinate să promoveze educația corectă, siguranța, prevenirea infracționalității juvenile și altele.
Recunoștința eforturilor depuse de către mine și întreaga echipă a Poliției Naționale este premierea cu locul III la categoria „CEL MAI BUN COORDONATOR DE VOLUNTARI” în cadrul Galei de premiere „Jos pălăria în fața voluntarilor”, ediția 2018, unde au depus dosarele de activitate peste o sută de organizații non-guvernamentale și organizatori, care și-au dedicat activitatea voluntariatului.
Și redacția Tribuna.md m-a onorat prin înmânarea premiului la categoria „Cele mai inedite proiecte ale anului 2018”, aspect care mă motivează să continui cu aceeași intensitate acțiunile pentru societate și dezvoltarea Poliției Naționale.
Consider că, acest premiu este o apreciere din partea societății și mass-media, pentru echipa care m-a ajutat să implementăm aceste proiecte minunate pentru cetățenii Republicii Moldova și Poliția Națională.
Este o premieră pentru Republica Moldova ca, o instituție sau un conducător din cadrul Poliției Naționale să fie apreciat atât de înalt pentru promovarea voluntariatului.
T: De unde a pornit ideea campaniei „Bunici grijulii” şi care e situaţia la moment?
Gh.C.: Aflându-mă în vizită la părinții mei, care muncesc de ani buni peste hotare, mi-a atras atenția în stradă, persoane de vârsta a III-a, îmbrăcați cu veste fluorescente, pe spatele cărora era tipărit Nonni-Vigile. Curiozitatea nu m-a lăsat indiferent și am început să mă interesez și să caut răspuns la întrebarea: „Cine sunt acești bunici, care ajută copiii la trecerile de pietoni”?
Respectiv, mama mi-a explicat că sunt persoane pensionare, ajunși la vârsta de aur, și fac voluntariat – ajutând copii să aibă o siguranță în traficul rutier, cu ajutorul cărora să se micșoreze numărul de accidente rutiere, părinții să fie mai liberi și să reușească la serviciu, iar bunicii voluntari să-și ocupe timpul liber cu activități utile pentru sănătatea fizică, dar și emoțională a lor.
Nici o clipă nu m-a lăsat gândul și întrebarea: dacă la noi în Republica Moldova ar merge acest proiect? Revenit în țară, am format o echipă din polițiști și societate civilă, iar la începutul lunii februarie 2018, cu susținerea partenerilor din Italia, am efectuat o vizită în această țară pentru a prelua bunele practici și a ne informa cu privire la proiectul Nonni Vigile, care în traducere din limba italiană semnifică Bunicii Vigilenți. După această vizită din Italia, reveniți acasă, au urmat consultările cu societatea civilă și cu reprezentanții administrației publice locale (în 9 locații din țară care au cuprins regional toate raioanele Republicii Moldova la care au participat cei mai importanți formatori de opinie, unde au fost desfășurate 1300 de întruniri cu 92596 persoane în perioada 6 martie – 12 aprilie 2018 ), iar la trecerile de pietoni din adiacentul instituțiilor de învățământ în toate raioanele Republicii Moldova au fost instalate 750 panouri informative de atenționare cu privire la faptul că pietonala este supravegheată de Bunicii Grijulii.
Totodată, în incinta CNAS din fiecare raion au fost amplasate 37 de banere informative. Urmare a avizului pozitiv dat de pilonii sus menționați, la 4 mai 2018 în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac” a avut loc lansarea propriu-zisă a proiectului Bunicii Grijulii, la care au participat în jur de 1900 de persoane, printre care Președintele Parlamentului, dl Adrian Candu, ministrul Educației și Culturii, dna Monica Babuc, deputați, ambasadori, etc.
Datorită faptului că proiectul Bunicii Grijulii este preluat din Italia, specialiștii italieni ne-au sfătuit să creăm o asociație obștească pentru o mai bună funcționalitate, cum de fapt este și la ei. La 13.03.2018 a fost creată asociația obștească, iar în comun cu polițiștii din fiecare raion am pus accent pe selecția calitativă a Bunicilor Grijulii și cu suportul factorilor de decizie la nivel raional, în fiecare raion a fost selectat câte un președinte responsabil de bunici, care anterior au deținut funcții importante, marea majoritate fiind foști primari, directori de școală, polițiști, profesori, medici, asistenți sociali), iar fiecare echipă de Bunici Grijulii a fost dotată cu birouri comode, amenajate cu cele necesare pentru o bună funcționare.
Pentru că, comunicarea este cheia succesului în orice activitate, în perioada lunilor august-septembrie 2018, eu personal împreună cu echipa de polițiști și conducerea Asociației Obștești, am mers în toate raioanele, pentru a inaugura birourile Bunicilor Grijulii și pentru a discuta cu toți bunicii ce fac parte din echipa mare.
La moment sunt coordonatorul întregii echipe Bunicii Grijulii din care face parte: președintele, vicepreședintele și secretarul asociației obștești, 1565 bunici voluntari în toate raioanele Republicii Moldova, și 79 de tineri voluntari care constituie aripa tânără a Asociației, numiți „Nepoțeii Grijulii” și acordă suport de mentenanță tuturor bunicilor din întreaga țară. Constat cu mândrie că nu am dat greș de a depune efort pentru a concepe acest proiect la noi în țară, ba mai mult, sunt mândru că echipa de bunici crește semnificativ (dacă în luna mai 2018 au fost în jur de 800 de bunici, astăzi numărul este dublu), și nu ne oprim aici, fiindcă un calcul al poliției ne arată că pentru a cuprinde toate intersecțiile periculoase, avem nevoie în jur de 5000 bunici voluntari.
Copiii sunt tezaurul, iar bunicii diamantul acestei națiuni, de aceea noi maturii trebuie să acordăm suport maxim pentru valorificarea potențialului acestor 2 generații.
Menționez că, la doar 10 luni de la lansarea proiectului național Bunicii Grijulii, echipa bunicilor din întreaga țară a fost menționată cu Diplomă de gradul întâi – cea mai înaltă distincție a Guvernului, pentru „Promovarea mișcării de voluntariat”, precum și pentru titlul „CEA MAI BUNĂ CAMPANIE DE PROMOVARE A VOLUNTARIATULUI ÎN ANUL 2018”, la Gala „Jos pălăria în fața voluntarilor”, care a avut loc la 20.12.2018.
T: Ce presupune campania „Din culisele poliţiei”?
Gh.C.: „DIN CULISELE POLIȚIEI” este o campanie inițiată de mine personal, împreună cu o echipă de polițiști tineri, inteligenți și energici, sub egida Inspectoratului General al Poliției, și are ca scop informarea tinerei generații cu ceea ce înseamnă poliția, atât în mod teoretic cât și în mod practic. Obiectivul campaniei este de a informa corect 1000 de tineri din 1000 de sate din Republica Moldova pentru a demonta stereotipurile create în baza unor viziuni învechite sau negative.
Astfel pe parcursul anilor 2017-2018, timp de două zile consecutive, în weekend, 500 de tineri au fost familiarizați cu activitatea poliției. Tineri de vârsta 17-25 ani veniți din toate raioanele Republicii Moldova au avut posibilitatea să fie mai aproape de angajații poliției și să cunoască specificul polițienesc, ca mai apoi întorși acasă, prin activități de voluntariat (lecții informative), să familiarizeze corect și alți tineri cu informația acumulată.
Datorită acestui proiect am reușit să convingem mai mulți tineri care s-au angajat în poliție, mai mulți tineri care fac voluntariat și s-au ales cu funcții de conducere în echipa Nepoțeilor Grijulii, dar și o parte din ei au creat ONG-uri la nivel de raion.
T: O altă campanie a Dvs. a fost „Copil şcolarizat – copil protejat”. Ce rezultate aţi înregistrat în acest sens?
Gh.C.: „COPIL ȘCOLARIZAT-COPIL PROTEJAT” a vut ca scop școlarizarea a 1900 de copii cu risc de abandon școlar, ceea ce poate contribui semnificativ la reducerea criminalității juvenile, dat fiind faptul că atunci când copilul nu este implicat în activități constructive, poate lua calea greșită.
Reieșind din statisca infracțiunilor comise de către minori pe parcursul anului 2017, am conștientizat că anume această acțiune va reduce maximal numărul de infracțiuni comise de minori și incidente în care sunt implicați aceștia, devenind de multe ori victime ale infracțiunilor, deoarece ei, mergând la scoală, își vor ocupa timpul cu studiile, vor fi supravegheați de profesori și educați corect.
Personal, prin exempul propriu, am donat 50% din salariu, după care m-au urmat șefii inspectoratelor de poliție raionale, precum și mai mulți președinți de raioane.
Campania a fost inițiată în luna iulie 2018, ca apoi în luna august să reușim să donăm rechizite școlare și hăinuţe, copilașilor din familii vulnerabile din toate raioanele țării. Am reușit să sensibilizăm și să mobilizăm multă lume frumoasă la suflet care a contribuit cu donații, persoane fizice și juridice care s-au alăturat campaniei date, iar împreună am reușit să aducem o speranță în familiile celor 1900 de copii.
Iar la 1 septembrie, cei 1900 de copii care riscau să abandoneze școala din lipsa lucrurilor elementare (haine, încălțăminte, rechizite), fiind asigurați cu toate cele necesare au fost conduși de mânuță la primul sunet de către polițistul de sector și bunicii grijulii.
Totodată, bunătatea nu are hotare și cauza nobilă a sensibilizat și partenerii internaționali, contribuind cu donații în cadrul Campaniei dna Patrizia Daidone-Președintele UNICEF or. Bolzano și dl Heiko Schmidt, șeful adjunct al Oficiului Poliție Criminală din Turingia Republica Germană.
T: În context, nu putem trece vederea nici campania „O jucărie pentru zâmbetul copiilor”. Aţi putea veni cu detalii în context?
Gh.C.: Campania „O JUCĂRIE PENTRU ZIMBETUL COPIILOR” este o nouă inițiativă preluată din Republica Federală Germană de către mine personal.
Datele situațiilor neplăcute cu implicarea copiilor, în țara noastră, pe parcursul anului 2017 sunt alarmante, și anume: 411 copii au fost victime ale accidentelor rutiere; 402 victime minore ale violenței în familie; 1400 copii au fost victime ale diferitor infracțiuni, și nu m-au lăsat indifferent, atât ca părinte, cât și ca șef adjunct al Poliției, să studiez și mai mult această problematică.
Fiecare din aceste cazuri vorbește despre o experiență negativă, sau mai puțin plăcută a copiilor, care cu siguranță îi marchează pe viață. Un aspect minunat pe care l-am văzut în vizita mea de lucru în Germania este că, conform studiului efectuat de către psihologii germani și europeni, pentru astfel de situații, fiecare mașină a poliției, pe lîngă echipamentele necesare, este dotată cu o jucărie destinată copiilor victime ale infracțiunilor sau incidentelor.
Poliția Germană dăruiește câte o jucărie copiilor afectați emoțional și pe moment vor fi consolați și vor uita emoțiile negative prin care trec, iar consecințele traumelor psihologice care pot surveni în urma acestor situații, precum balbismul, enorezisul, coșmaruri nocturne se diminuează în proporție de 70%
Urmare a consultărilor profunde cu colegii mei germani, facând o ședință largă cu toți psihologii profesioniști din cadrul Poliției Naționale, dar și societatea civilă de la noi, am decis să implementăm și noi o astfel de inițiativă pentru a reduce victimizarea copiilor și consecințele unei circumstanțe negative în care poate fi victimă copilul fiecăruia dintre noi.
Consultând această idee cu partenerii noștri din Republica Italiană, doamna Patrizia Daidone și doamna Monica Franch, ultimii au salutat inițiativa noastră și ne-au relatat o acțiune similară desfășurată de către autorități și voluntari în perioada unor cutremure puternice, unde au suferit emoții negative mai mulți copii din Italia.
Această inițiativă are ca scop și crearea unei relații mai strânse dintre poliție și societate, iar prin acest gest educăm copii de la o vârstă fragedă că polițistul este prietenul cetățenilor și îi va veni mereu în ajutor atunci când se va afla în dificultate.
Prin exemplul propriu, am donat jumătate din salariu și am cumpărat primele 100 jucării cu care am asigurat dotarea mașinilor de patrulare și ale Batalionului de reacționare operativă a Direcției de poliție a municipiului Chișinău.
Mă bucură faptul că am reușit să mobilizez societatea civilă să ne unim forțele pentru un astfel de gest nobil, și să colectăm 2500 de jucării moi dintre care 200 au fost donate persoanelor cu autism în contextul Zilei persoanelor cu dizabilități, pentrucă acolo unde sunt implicați copiii, chiar nu ai cum să fii indiferent.
Îndemn societatea să se alăture campaniei noastre pentru a dota mașinile poliției cu jucării, dar dacă din varii motive nu o pot face, urmați exemplul unui partener, care și-a pus în mașină câteva jucării moi și de fiecare dată când va vedea un copil mai trist, îi va dărui o jucărie.
T: Ce alte campanii de acest gen aveţi în vedere?
Gh.C.: În luna decembrie am lansat un nou proiect pentru Poliția Națională: OAMENII DE SUCCES INSPIRĂ! Se spune că, dacă vrei ca lucrurile să funcționeze altfel decât le faci până acum, mergi la un înțelept, iar acesta îți va împărtăși din experiența de viață și îți va oferi cele mai frumoase lecții. Axându-mă pe acest fapt, și pe experiența proprie în comunicare cu diverse personalități din țară și de peste hotare, am decis să inițiez acest proiect fără precedent, prin care conducătorii Poliției Naționale să cunoască mai bine oamenii celebri din Republica Moldova din diferite domenii, care ne vor ajuta și inspira prin propriul exemplu să devenim mai buni în ceea ce facem, mai pregătiți, mai echilibrați, mai competenți, mai înțelepți, mai deschiși cu societatea!
Sunt ferm convins, că această activitate și viziunea oamenilor notorii care au avut un parcurs deloc ușor în viață, dar au reușit, va contribui la: cunoașterea dintr-un alt punct de vedere a personalităților care au adus aport și plus valoare țării noastre, la nivel național și în întreaga lume; îmbogățirea culturii noastre generale; schimbarea viziunilor și crearea unor noi abordări prin confruntarea de idei; cunoștințele profesionale pe care le au conducătorii noștri fiind încrucișate cu experiența si cheia spre success a persoanelor notorii, va da un rezultat nou, mai bun, mai progresiv; ne va restarta ca persoane și manageri pentru familiile și colectivele noastre de muncă, fiind un bun exemplu pentru subalternii noștri.
Primul invitat în cadrul proiectului nostru a fost maestrul Eugen Doga, om cu renume internațional, care a făcut și face totul din dragoste și cu multă pasiune de muzică și oameni.
Împreună cu noi, compozitorul a retrăit frumoasele emoții trăite cândva și ne-a lăsat povețe care sunt adevărate lecții de viață pentru noi – în calitate de conducători, polițiști și oameni.
La rândul nostru și noi l-am informat corect pe maestrul Eugen Doga ce este Poliția, care sunt prioritățile noastre pe termen scurt, mediu și lung, progresele înregistrate, pașii întreprinși pentru a consolida o poliție puternică, europeană, modernă – pentu oameni.
Nu în ultimul rând, în urma evenimentului realizat și a impresiilor puternice despre Poliție și polițiștii din Republica Moldova, maestrul mi-a promis că va compune imnul Poliției Naționale, pe care îl vom intona cu mândrie la arborarea drapelului Republicii Moldova în toate unitățile polițienești din țară.
T: În ce măsură aceste campanii cultivă o altă percepţie a poliţiei în societate?
Gh.C.: Personal, am vorbit cu multe persoane, pot să dau și câteva nume, cum ar fi Președintele Bunicilor Grijulii a raionului Briceni, dl Gheorghe Găină și a raionului Ocnița, dna Eugenia Rusu, sute de tineri care au participat la Campania „Din culisele Poliției”, maestrul Eugen Doga, care sunt doar câteva exemple dintre zecile de mii de persoane cu care am comunicat anul acesta și mi-au spus direct că, până nu au interacționat cu noi în cadrul proiectelor, aveau o închipuire sumbră despre poliție, dar au recunoscut public că prin intermediul campaniilor au reușit să cunoască Poliția dintr-o altă perspectivă și regretă că ne-au catalogat și ne-au văzut prin prisma stereotipurilor.
Potrivit sondajului „Poliția Comunitară”, realizat de CBS-AXA în comun cu IGP, încrederea moldovenilor în poliţie în anul 2017 a atins cota de aproximativ 61%, care arată că cetăţenii sunt foarte mulţumiţi sau destul de satisfăcuţi de activitatea poliţiei.
Sunt încrezător că, anume campaniile sociale implementate enumerate mai sus au dus la acest fapt, deci munca noastră în echipă pe parcursul anului 2017 a contribuit la sporirea încrederii în Poliție și sunt sigur că la următorul sondaj al opiniei publice pentru anul 2018 (care urmează a fi publicat în anul 2019) vom avea o continuă ascensiune. De ce cred așa? Deoarece Poliția Națională descoperea crime și până acuma, ne străduiam să răspundem prompt la apelurile cetățenilor, dar nivelul de încredere bătea pasul pe loc.
Odată cu deschiderea fără precedent și având o nouă abordare de comunicare cu societatea prin prisma campaniilor sociale, atestăm o evoluție mai mare pe acest segment.
Recomand tuturor instituțiilor statului, care pot fi autocritici, să își facă o analiză la acest capitol, să ne urmeze exemplul și succesul neapărat va veni, societatea îi va percepe așa cum sunt ei, îi va înțelege când vor greși și îi va ajuta în toate începuturile bune.
T: Ce aşteptări aveţi de la 2019?
Gh.C.: Îmi propun ca în anul care vine să continuăm și să fortificăm lucrurile frumoase inițiate pentru Republica Moldova și societatea noastră, precum și pentru colegii mei prin continuarea suportului puternic oferit de către stat, partenerii externi și societate.
Aștept ca societatea să ne judece după fapte, nu după stereotipuri și presupuneri, iar noi ne angajăm să fim mai buni, mai deschiși, mai puternici, mai sinceri, mai profesioniști, așa cum așteaptă societatea.
Cristina Pendea