[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Ghenadie Şilcenco: „Sporirea calității serviciilor de securitate este principalul scop al companiei noastre ”
24 Februarie

Interviu cu Ghenadie Şilcenco, Director economic al SRL „Prosecutor”.

Cum apreciaţi situaţia pe segmentul de piaţă pe care lucrează compania Dvs.?

Ghenadie Şilcenco: Businessul de securitate e reprezentat de agenţii de pază private, care au licenţă oficială, activitatea lor fiind reglementată de către organele de stat. Piaţa serviciilor de pază private din Moldova este largă şi diversă, iar în ultimii ani cunoaşte o dezvoltare dinamică. Numărul organizaţiilor dispuse să satisfacă necesităţile clienţilor privind protecţia proprietăţilor devine tot mai mare cu fiecare an. Aici sunt şi plusuri, şi minusuri. Dintr-un punct de vedere, această situaţie e în avantajul consumatorilor, căci au de unde alege. Din alt punct de vedere, încercând să-şi consolideze poziţia pe piaţă, multe agenţii de pază reduc considerabil plata pentru serviciile prestate. Pentru a se menţine pe linia de plutire la tarife atât de mici ele sunt nevoite să angajeze colaboratori cu un nivel de calificare sub limita cerinţelor, să achite lucrătorilor salarii în plic, să nu le asigure pachet social şi o remunerare normală. Agenţiile de pază, tarifele cărora sunt mai reduse decât preţul de cost, nu pot garanta securitatea necesară. Contractele le elaborează astfel încât, în caz de situaţii excepţionale, să nu poarte nici o responsabilitate. În rezultat, serviciile nu corespund calităţii stipulate în contract şi nici cerinţelor vitale ale comanditarilor. În acelaşi timp, astfel de agenţii de pază servesc drept un bun exemplu pentru comparaţie. Pe fonul lor orice agenţie de pază care se respectă se va poziţiona într-o lumină favorabilă, demonstrând că serviciile sale sunt mult mai calitative şi mai diversificate.

A crescut în 2016 solicitarea în servicii de pază? Conştientizează oamenii această necesitate mai bine decât acum cinci ani?

Ghenadie Şilcenco: Da, a crescut. Numărul obiectelor protejate este în permanentă creştere. O influenţă directă la creşterea necesităţii de servicii de pază o au procesele ce au loc pe pieţele aferente. Creşterea numărului de puncte comerciale şi oficii atrage după sine creşterea cererii de servicii de pază. În general, se schimbă abordarea cetăţenilor faţă de asigurarea propriei securităţi şi faţă de protecţia bunurilor – se pune accent pe prevenirea şi minimizarea riscurilor, pe asigurarea propriei securităţi şi a securităţii familiei, a casei. Astfel, se atestă un interes sporit faţă de serviciile de pază din partea persoanelor fizice, proprietari de locuinţe. Businessul cu servicii de pază e un domeniu specific, într-o continuă dezvoltare, cunoaşte schimbări calitative şi are toate premisele pentru creştere în continuare. Toate acestea au o legătură directă cu implementarea de noi tehnologii de pază, cu aplicarea sistemelor de securitate inovaţionale, a resurselor de bază inginereşti şi tehnice, cu sporirea asortimentului serviciilor de pază. Practic săptămânal apar noi programe, care asigură administrarea sistemelor de pază. Din alt punct de vedere, se diminuează cererea de pază fizică, în timp ce solicitările de soluţii de securitate complexe, din contra, cresc. Oricum, rămân obiecte, care în continuare necesită pază fizică, iar prezenţa unui paznic e determinată de specificul activităţii obiectului. Desigur, pentru a corespunde noilor solicitări ale pieţei, organizaţiile de pază vor trebui să investească în baza tehnico-materială, în soluţii inteligente, sporind şi calificarea cadrelor.

Există o colaborare între Dvs. şi organele de drept?

Ghenadie Şilenco: Da. Soluţionarea eficientă a problemelor legate de prevenirea, contracararea acţiunilor ilegale nu ar fi posibilă fără colaborarea dintre organele de drept şi societate. De aceea, conform Legii
№ 283 din 04.07.03 „privind activitatea particulară de detectivi şi activitatea de pază” – art. 16: (1), persoanele ce practică activitatea particulară de detectivi şi activitatea de pază, trebuie, în limita competenţelor lor, conform acestei legi, să acorde ajutor organelor de drept în prevenirea, contracararea şi descoperirea infracţiunilor.

Luând în calcul situaţia criminogenă din ţară, interacţiunea organelor de drept cu agenţiile de pază în domeniul asigurării securităţii, asigurării ordinii publice şi luptei cu criminalitatea este o necesitate obiectivă. Astfel, agenţiile de pază particulare au devenit o forţă reală, în stare să exercite o influenţă pozitivă asupra luptei cu criminalitatea şi să se manifeste în calitate de subiect al interacţiunii cu organele de drept. În limitele legii, colaboratorii organizaţiilor de pază private ajută organelor de drept să asigure ordinea publică în locurile unde se organizează acţiuni cu caracter de masă, contribuie la căutarea anumitor persoane, exercită alte atribuţii.

În ce măsură statul merge în întâmpinarea businessului, inclusiv a companiilor ce lucrează pe piaţa serviciilor de pază?

Ghenadie Şilenco: Statul exercită cea mai importantă influenţă asupra dezvoltării oricărui business, inclusiv a celui de pază. E vorba şi de factori politici, şi economici, şi sociali. Prerogativa statului este asigurarea ordinii de drept în ţară, a securităţii naţionale, iar aceasta, la rândul său, este baza dezvoltării antreprenoriatului şi a economiei.

Astfel, economia oricărei ţări nu se va dezvolta normal, dacă statul nu va asigura condiţiile corespunzătoare pentru aceasta. În orice caz, statul trebuie să respecte regula de bază – să acţioneze astfel asupra activităţii de antreprenoriat şi a economiei ţării, încât să nu distrugă baza pieţei şi să nu admită crize. Crearea bazei juridice, protecţia concurenţei, asigurarea protecţiei sociale şi a unui set de garanţii – sunt doar unele pârghii cu ajutorul cărora statul merge în întâmpinarea businessului.

În opinia Dvs., ce ar trebui de întreprins pentru o dezvoltare mai dinamică a pieţei serviciilor de pază?

Ghenadie Şilcenco: Dezvoltarea pieţei serviciilor de pază e determinată de mai mulţi factori. Luând în calcul situaţia economică din ţară, e necesar să crească nivelul de venituri ale populaţiei. Piaţa serviciilor este interconectată cu piaţa mărfurilor şi se dezvoltă în limitele legilor comune ale economiei de piaţă. Starea economiei şi, în consecinţă, a activităţii de consum are influenţă directă asupra businessului nostru.

Pentru a spori capacitatea de concurenţă, întreprinderile de pază prestează la ora actuală un spectru de servicii mult mai complex. Astfel, analizând tendinţele şi perspectivele de dezvoltare a pieţei serviciilor de pază, indiferent de situaţia economică, acest tip de business se află în pragul unor schimbări calitative şi există multe premise pentru dezvoltare. Agenţiile de pază tind să atragă potenţiali clienţi, ceea ce stimulează schimbarea tehnologiilor de pază, implementarea sistemelor de securitate complexe, bazate pe tehnologii avansate, extinderea frontierelor şi asortimentului serviciilor de pază. Nesoluţionată rămâne şi problema deficitului de cadre calificate. Agenţiile de pază nu pot soluţiona de sine stătător problema legată de cadre, e o criză globală, care ţine de situaţia demografică generală, inclusiv de faptul că tinerii puternici, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, pleacă din ţară.

Ce planuri de viitor are compania Dvs.?

Ghenadie Şilcenco: Să ne dezvoltăm, să ne extindem, să ne perfecţionăm şi să devenim şi mai buni. Spectrul sarcinilor ce stau în faţa noastră este foarte larg.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2017?

Ghenadie Şilcenco: Aşteptăm doar schimbări pozitive. În primul rând, ne-am dori stabilitate în ţară, atât politică, cât şi economică, pentru că aceasta ne-ar permite să privim cu mai mult optimism în viitor. De asemenea, avem aşteptări legate de creşterea şi dezvoltarea companiei. Ca să fie mult de lucru, în toate domeniile de business. Şi cât nu ar suna de banal: să nu fie mai rău.

Sursa: Almanah Politic – 2016

Inapoi la arhiva noutaților