[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Ghenadie Şilcenco: „Compania noastră oferă întreg spectrul de servicii de pază”
17 Februarie

Interviu cu Ghenadie Şilcenco, Director comercial al companiei „Prosecutor”

Ce a adus nou anul 2017 companiei Dvs.?

2017 a fost un an plin de evenimente, un an bun, dar, în acelaşi timp, destul de dificil. Suntem în creştere puternică faţă de anul trecut şi am încheiat 2017 cu sporirea semnificativă a numărului de clienţi, dar şi a numărului de angajaţi.

În ce măsură aţi reuşit să realizaţi planurile trasate la începutul anului?

Am evoluat şi asta este cel mai important, iar planurile noastre sunt din ce în ce mai mari. Am avut de realizat un volum mare de lucru, ceea ce ne-a reuşit perfect. Acest fapt ne încurajează să mergem înainte, să muncim şi mai mult.

Ce puteţi spune despre piaţa serviciilor de securitate din Moldova în 2017 – s-a dezvoltat sau a stagnat?

Serviciile de securitate privată sunt tot mai necesare şi mai solicitate, ceea ce condiţionează o dezvoltare a pieţei acestor servicii an de an. Cererea de astfel de servicii pe piaţă a condus la creşterea numărului companiilor de pază şi securitate, dar, totuşi, mai solicitate rămân cele care, prin multitudinea gamei de servicii oferite, prin profesionalismul de care au dat dovada, şi-au făcut un nume pe piaţa de securitate. Piaţa serviciilor de pază se dezvoltă în continuare datorită implementării unor noi tehnologii şi sisteme de securitate, astfel creşte şi sortimentul serviciilor oferite.

Cât de acerbă este concurenţa pe segmentul Dvs. de piaţă şi cum reuşiţi să-i faceţi faţă?

Tot mai multe persoane, atât fizice, cât şi juridice din societatea noastră optează pentru o pază serioasa şi responsabilă, dotată cu echipamente tehnice moderne şi cu personal calificat. Ca şi în alte domenii de activitate, calitatea este criteriul de bază în selectarea agenţiei de pază, beneficiarii serviciilor convingându-se că profesionalismul şi calitatea serviciilor oferite sunt criterii majore de selecţie.

Concurenţa persistă, dar este o concurenţă sănătoasă, care într-un final duce la dezvoltarea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor, iar pe noi ne face mai puternici.

Pentru a atrage un număr mare de clienţi, agenţia de pază urmează să întrunească un şir de cerinţe de la introducerea în activitatea sa a noilor tehnologii până la îmbunătăţirea abilităţilor profesionale a personalului angajat.

Deşi necesitatea asigurării unei securităţi private este tot mai acerbă, pe piaţa serviciilor de securitate privată se accentuează o cerere a scăderii costurilor acestor servicii. La acest capitol vreau să menţionez că, un serviciu de calitate presupune în primul rând o muncă de calitate. Munca de calitate este strâns legată de grija angajatorului faţă de resursele umane, de remunerare, de pregătirea profesională de specialitate a personalului, de dotarea cu cele mai noi echipamente şi tehnologii etc. Toate acestea necesită investiţii şi la stabilirea preţului pentru serviciile de pază acest aspect, evident se ia în calcul.

Pe cât de solicitate sunt în Moldova noile servicii de securitate, cele mai moderne servicii?

Serviciile de securitate sunt în continuă dezvoltare şi creştere, sistemele de pază modernizându-se la nivel internaţional odată cu modernizarea tuturor tehnologiilor inovaţionale. Tot mai mulţi clienţi optează pentru serviciile de supraveghere şi modernizare video. Unul dintre sistemele moderne este cel de securitate inteligentă. Datorită internetului, acum este mai uşor să creezi o casă inteligentă în care vei putea controla de la distanta lacătele uşilor, luminile, termostatele şi alte echipamente, utilizând o aplicaţie de pe telefonul mobil. De asemenea, este foarte uşor şi accesibil să monitorizezi casa din orice loc al Planetei. Poţi alege să-ţi monitorizezi singur casa sau poţi apela la o firmă specializată care o va monitoriza non-stop şi, în caz de alarmă, va reacţiona prompt.
Astfel de sisteme pot fi controlate printr-o anumită aplicaţie, pe care o poţi instala pe telefonul mobil. Cu respectiva aplicaţie poţi activa sau dezactiva alarma, poţi adăuga sau şterge componente şi poţi primi notificările în caz de alarmă.

Care servicii de securitate sunt cele mai solicitate?

Cele mai solicitate la moment sunt serviciile de pază tehnică, fiindcă sunt şi cele mai accesibile după preţ – instalările sistemelor de semnalizare şi butoanelor de alarmă, paza antiincendiară, monitorizare video.
Compania noastră, în special, este tot mai des solicitată la furnizarea serviciilor de pază fizică a evenimentelor festive, concertelor de amploare, evenimentelor sportive cele mai importante din ţară, fapt care ne bucură şi ne face mândri de succesele pe care le avem pe acest segment de piaţă. Acest lucru se datorează în mare parte calificării şi
profesionismului personalului de pază de care acesta dă dovadă şi, astfel a creat un nume agenţiei de pază „PROSECUTOR” pe respectivul segment de piaţă.

E nevoie de noi reglementări legislative a domeniului în care activaţi sau cele existente sunt suficiente?

Consider că, la fel ca şi în alte domenii ale sectorului privat, este nevoie de unele reglementări legislative. Noi, ca firmă de pază, nu avem probleme cu aspectul legislativ –
cea mai mare problemă este întârzierea achitării plăţilor pentru serviciile de pază, datorată situaţiei economice din ţară. Printre multe altele, una din probleme este recuperarea datoriilor şi anume termenele lungi pe care trebuie să le parcurgem în instanţe, pentru a încasa plata restantă pentru serviciile prestate de la beneficiarii debitori. De asemenea, legislaţia muncii, deşi recent au fost introduse modificări care vor facilita situaţia angajatorului în raport cu angajatul, necesită instituirea unor noi reguli. În activitatea de pază, riscurile materiale faţă de beneficiari le suportă agenţia de pază. În cazul survenirii unei pagube materiale la obiectivul aflat la pază, din vina colaboratorilor de pază, a neglijenţei acestor colaboratori şi încălcării grave a obligaţiunilor lor de funcţie, prejudiciul material este achitat integral de către compania de pază. Conform legislaţiei, practic este imposibilă atragerea la răspundere materială a colaboratorilor pazei. Cred că ar trebui adoptate acte normative mai dure, care să-l determine pe angajat să respecte legea, să poată fi tras la răspundere nu doar disciplinară, dar şi materială.

Cum vedeţi evoluţia în continuare a pieţei serviciilor de securitate din Moldova? Ce aşteptări aveţi?

Cred, că piaţa serviciilor de pază se va dezvolta în continuare, fiind prognozată o creştere a calităţii serviciilor de securitate în Moldova. Este de aşteptat ca solicitările să se înmulţească, cererea de servicii de securitate va creşte în general, deoarece securitatea privată asigură liniştea cetăţenilor. Va continua să se schimbe structura pieţei datorită integrării noilor tehnologii, o parte din obiectivele păzite de agenţii de securitate vor fi înlocuite de paza prin sisteme tehnice performante, servicii de supraveghere video ş.a. Vor avea de câştigat companiile care oferă servicii integrate de securitate. Acest fapt ne plasează într-o situaţie mai avantajoasă faţă de alte firme, dat fiind că, compania noastră oferă întreg spectrul de servicii de pază.

Sper ca anul acesta să aducă prosperitate, un climat economic stabil şi profitabil. Vom munci pentru atragerea unor noi clienţi, vom dezvolta încontinuu calitatea serviciilor de pază, făcând investiţii în produsele noi şi în resursele umane.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților