[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Ghenadie Manole: Pentru mine e o plăcere să dezvolt afacerile, le creez cu entuziasm
2 Martie

Interviu cu Ghenadie Manole, proprietar al „Velgar”, „GastHaus” și „Chateau Grill&Pub”, pentru Almanah Politic 2020

Dle Manole, în acest an ați deschis două noi afaceri. Mai precis, două noi restaurante. Ați putea să ne oferiți detalii?

Primul restaurant pe care l-am deschis a fost Restaurantul „Chateau Grill&Pub”, o afacere care a falimentat anul trecut, în octombrie, și am preluat-o. Aveam multe solicitări de la consumatorii din sectorul Buiucani al Capitalei de a deschide o locație bună. Buiucani este un sector relativ tânăr, din punct de vedere al locațiilor de alimentație publică este prea puțin saturat.

„Chateau Grill&Pub” este un pub cu o ambianță plăcută, cu o diversitate mare de bere, menționez aici că lucrăm doar cu berile autentice din țara de proveniență: Cehia, Germania, Belgia, dar și producătorul local.

Restaurantul are grătar spaniol, iar carnea este gătită pe lemne de cireș. Avem o echipă de bucătari foarte buni. După relansare avem o clientelă destul de calitativă. Restaurantul de la Buiucani deține și o terasă mare. Ne avantajează și locația – suntem în apropiere de un masiv forestier, la intersecția str. Liviu Deleanu cu Nicolae Costin. Aici frecvent organizăm diferite măsuri de tip concerte, disco party, concerte de comedy. Desigur că în perioada de pandemie suntem limitați în aceste activități, dar sperăm că vom trece peste această urgie.

„Chateau Grill&Pub”, fiind o locație de cartier, are mari probleme în această perioadă. De obicei, locațiile de cartier sunt mai populate seara și seara târziu, dar cu restricția de a activa până la orele 22:00, activitatea pub-ului a fost afectată.

Al doilea restaurant – „GastHaus” – este restaurantul de top al rețelei noastre. Aici este absolut totul diferit. Avem o bucătărie bine dotată, lucrăm pe un meniu de tip fusion, avem un bucătar șef foarte bun – Stas Sternavschi. „GastHaus” este cea mai mare investiție în industria restaurantelor – o locație selectă pentru oameni selecți. Nu ne-am pus scopul să prefacem restaurantul în unul supraaglomerat, se lucrează pe rezervări. Restaurantul are și propria parcare, ne străduim să oferim toate comoditățile oaspeților.

În pandemie, mulți și-au închis afacerile, iar Dvs., din contra, v-ați extins. De ce considerente v-ați condus?

Cred că sunt mai optimist decât alte persoane. Pentru mine pandemia a fost o posibilitate de a deschide unele noi oportunități. Odată cu pandemia, prețurile la afaceri au mai scăzut, arenda a mai scăzut și folosindu-ne de acest moment, încercăm să dezvoltăm afaceri. La moment, am trei restaurante și e cam greu să le conduc în pandemie, dar mi-am pus scopul să trecem peste această urgie, să ajungem până la finele ei. După calculele noastre și a experților, trendul de creștere în industria noastră va fi în luna mai și sperăm în toamnă să uităm de aceste probleme.

În general, sunt prielnice condițiile în Moldova pentru astfel de afaceri ca restaurantele?

Noi am așteptat o susținere din partea statului în această perioadă, dar nu am primit-o. Ni s-au promis anumite facilități la impozite, ceea ce nu ne-a scutit de achitarea lor. Le-am achitat și așteptăm, acum la sfârșitul anului, să ni se ramburseze ceva din impozitele achitate.

Nu am avut suport nici din partea instituțiilor financiare. Pentru majoritatea băncilor și instituțiilor financiare, HORECA este la moment în lista non-grata pentru acordarea creditelor. Nu am putut accesa credite pentru a ieși din această perioadă grea, creată odată cu pandemia. Am depășit cât de cât situația dată doar cu ajutorul rudelor, prietenilor, împrumutând niște bani, care la procente, care fără.

Ce fel de restaurante se bucură de succes în Moldova?

În dependență de situația economică a oamenilor prioritățile se schimbă. Până la pandemie, în principiu, toate clasele de restaurante aveau clientela lor. Există locații de o clasă mai joasă, cafenele și restaurante familiare, pub-uri, etc. Ale noastre locații – „Velgar” și „Chateau Grill&Pub” erau pregătite pentru clasa medie.

În Chișinău, spre deosebire de alte zone ale R. Moldova, există așa numita clasă medie. Această clasă, pentru oricare stat, economie, sunt cei mai principali, ei sunt consumatori mari. În urma pandemiei, cel mai tare au avut de suferit clasa medie, cea care constituia 40-50% a devenit brusc mult mai mică, eventual și vânzările au scăzut.

În acest sens, „Velgar” este o locație clasa premium, aici mai mult sau mai puțin e totul stabil.

Ce ar trebui să întreprindă statul pentru susținerea sectorului HoReCa?

Părerea mea este că pentru HORECA, ca business mic, și mă refer aici anume la restaurante, ar fi bine ca statul să instituie un impozit unic.

Practica europeană ne arată că, ori mergem pe micșorarea impozitului TVA, ori mergem pe un impozit unic. Impozitul unic, din rulaj, ar fi cel mai comod.

Nu în toate cazurile în domeniile restaurantelor vin profesioniști. Spre exemplu, un mic antreprenor, care a venit cu o sumă X de peste hotare și își dorește să dezvolte o afacere în domeniul restaurantelor, o face, dar când ajunge la lansarea afacerilor vede că are atâtea probleme pe cap. Statistica noastră arată că, practic 60% din domeniul restaurantelor în primul an se sting.

Primul lucru ce s-ar putea de făcut este eliberarea domeniului restaurantelor pe o perioadă de doi ani de achitare a impozitelor.

Doi – este necesar de revăzut taxa TVA și ca o variantă ar fi impozitul unic.

Dacă am fi putut implementa aceste măsuri, domeniul restaurantelor ar avea de câștigat și statul la fel. Acesta creează o sumedenie de afaceri conexe. Fiecare restaurant are o sumedenie de furnizori și se străduie să lucreze cu diferite produceri, mai mici, mai mari. Restaurantele nu sunt rețele mari care lucrează doar cu producători mari. Noi lucrăm cu producătorii mici, micro și casnici, oferim posibilitatea pentru dezvoltare.

Prin faptul că punem sub o condiție tot domeniul HORECA, omorâm afaceri mici în domeniul restaurantelor care sunt unice. Dacă vrem să ne dezvoltăm ca o țară turistică și punctez că pentru R. Moldova turismul ar fi un generator mare de impozit, trebuie să dăm posibilitate omului să vină să găsească ceva interesant.

Sunteți un om de afaceri de succes. Care e secretul Dvs.?

Eu nu mă poziționez ca fiind un om de succes. Ceea ce fac este să contribui la dezvoltarea industriei în R. Moldova. Domeniul restaurantelor este un hobby al meu, este o plăcere a mea de toată viața și am transformat-o în profesie.

Ce înseamnă succes? Nu mi-am niciodată drept scop să fac bani mari. Pentru mine e o plăcere să dezvolt afacerile, le creez cu entuziasm.

Domeniul restaurantelor, din punct de vedere al business-ului, nu este unul interesant. Până la pandemie, rentabilitatea în domeniul afacerilor restaurantelor varia de la 8 până la 20% – pentru rețelele mari. Rentabilitatea afacerilor mici varia între 10 și 12%. În venit curat vorbim de o mie de euro pe lună.

În perioadă de pandemie, situația e mult mai gravă. Rentabilitatea se apropie de zero. Indiferent de acest lucru noi nu ne oprim aici, mai ales dacă încă putem gestiona afacerile. Mă ocup cu ceea ce îmi place, respectiv, acesta este succesul meu.

Ce planuri aveți pe termen scurt, mediu și lung?

Pe termen scurt îmi propun să mențin afacerile, să nu fiu nevoit să concediez oamenii. Pe timp mediu – să ieșim din pandemie. Într-o perspectivă mai lungă, cred că voi mai deschide o afacere spre sfârșitul anului 2021.

Ce așteptări aveți de la 2021?

Așteptările mele sunt pentru ceva mai bun. Vă spun așa cum este: îmi doresc la vară să merg în vacanță, pe care nu am avut-o de un an și jumătate. Pe lângă asta, vreau să-mi văd echipele de băieți alături de mine în continuare. Sper că nu voi avea persoane care pleacă-vin, eu mă atașez foarte mult de oamenii cu care lucrez, pentru mine ei sunt principala valoare a afacerilor mele. Îmi doresc ca oamenii să vadă speranța. Unii au primit pandemia ca ceva inevitabil, jumătate din cunoștințe deja au trecut prin COVID-19. Pentru ei pandemia e o chestie filosofică și așteaptă când lucrurile vor reveni la normal.

Inapoi la arhiva noutaților