Interviu cu Galina Macari, Directorul şi proprietarul salonului de frumuseţe „Afrodita”.
Aţi observat careva tendinţe, noi preferinţe ale clienţilor Dvs.?
Galina Macari: Desigur, oamenii acum optează pentru naturaleţe, astfel ca să arate cât mai original şi mai viu, pentru a fi cât mai aproape de natură. Clienţii azi mai puţin se orientează spre produsele, care i-ar face să arate artificial. Acestea, în principiu, sunt noile tendinţe.
În genere, cum a evoluat atitudinea oamenilor în ultimii ani faţă de serviciile de frumuseţe? Percep clienţii la un nivel mai avansat necesitatea acestor servicii sau atitudinea lor încă lasă de dorit?
Galina Macari: Clienţii noştri ştiu ce îşi doresc. Doar că acum ei au mai puţin timp liber şi solicită prestarea serviciilor de frumuseţe cât mai rapid şi mai calitativ. Unii preferă să beneficieze de anumite servicii în paralel, în deosebi mă refer la segmentul business-class, pentru care fiecare minut contează. Majoritatea oamenilor de afaceri, fiind mereu presaţi de timp, pot să se relaxeze măcar atunci când merg la salon.
Deoarece mulţi dintre intervievaţii publicaţiei noastre sunt persoane publice, vă rugăm să faceţi o evaluare a necesităţilor acestor personalităţi în serviciile de frumuseţe? Cât de important este, ca un om public să arate bine, să frecventeze saloanele de frumuseţe?
Galina Macari: Cunoaşteţi, desigur, că mulţi politicieni au stilişti personali, care au grijă de aspectul lor şi ştiu cum ar trebui să arate atunci, când au programate anumite întâlniri, când trebuie să aibă o prestaţie de nivel european. Din acest punct de vedere ne este mai uşor, deoarece noi avem sarcini concrete şi cunoaştem exigenţele lor. Pentru că nu le place să arate „ca cineva”, pentru a prelua anumite detalii din aspectul acelor persoane poate mai cunoscute, noi ne străduim ca atunci când vor apărea în faţa publicului să arate unic şi impecabil.
Aţi putea să ne deschideţi unele paranteze referitor la tendinţele, moda care se prefigurează pentru viitorul apropiat? Presupun, că multora le-ar fi mai uşor să se orienteze la acest capitol.
Galina Macari: Pe plan profesional, chiar şi pentru tinerii specialişti cu idei revoluţionare, tendinţele rămân aceleaşi, orientându-se şi ei mai mult spre naturaleţe. Aceasta va rămâne mereu în modă, indiferent de trecerea anilor. Important e când vii la salon să alegi ceea ce ţi se potriveşte, ceva cât mai aproape de tine, să te reprezinte ca stil, ca individualitate, ca personalitate. Iar când ieşi din salon, look-ul tău nu trebuie să se arunce în ochi din cauza extravaganţei exagerate – asta e o tendinţă constantă de-a lungul anilor.
Ce recomandări aţi avea pentru politicieni, oameni de afaceri, persoanele publice anume din punctul de vedere al afacerii Dvs.?
Galina Macari: Dacă sincer, chiar nu ştiu ce aş putea să le recomand, deoarece aceşti oameni sunt mereu siguri pe sine, ştiu cum trebuie să arate şi ce îşi doresc atunci când au nevoie de o schimbare. De aceea, tot ce pot să le recomand din punctul meu de vedere este să-şi rezerveze niţel mai mult timp când vin la noi, ca să iasă lucru bun în rezultat, iar ei să primească satisfacţie de la proces.
În opinia Dvs., când în Republica Moldova se va pune un accent mai deosebit pe serviciile de frumuseţe, aşa cum se întâmplă în ţările occidentale?
Galina Macari: Trebuie să vă spun, că la noi se pune foarte mult accent pe frumuseţe, chiar mai mult decât în alte ţări. Oameni au grijă de ei şi adoră să arate bine. În general, moldovencele sunt foarte îngrijite. Şi mulţi clienţi de peste hotare vin cu plăcere la noi, se bucură de calitatea serviciilor prestate. Clienţii noştri au gust, contează pe calitate deosebită, de aceea ne straduim să prestăm servicii la un nivel foarte înalt. Unii clienţi, dacă nu reuşeşti să ţii nivelul sus, îi pierzi foarte rapid –
e o regulă dură a pieţii.
Sub aspect profesional mulţi dintre specialiştii noştri, care au plecat peste hotare, se descurcă perfect acolo, ceea ce ne oferă un motiv în plus de mândrie pentru şcoala pe care au făcut-o la noi. De obicei, când vin la noi, mai ales străinii, din prima se conving, că oferim servicii la cel mai înalt nivel. În parte asta se referă nu doar la salonul nostru, ci, în general, la industria de frumuseţe din Republica Moldova. Avem clienţi deosebiţi, de aceea prestăm servicii de frumuseţe la acelaşi nivel ca şi în Europa. Excepţie face poate doar segmentul fashion, dar în ceea ce ţine de prestarea serviciilor de frumuseţe, noi nu suntem mai prejos.
Ce aşteptări aveţi de la anul 2017?
Galina Macari: Pentru a prospera, fiecare om are nevoie de stabilitate. Mi-e foarte trist să constat că migraţia rămâne la un nivel foarte ridicat, lunar pleacă mulţi tineri specialişti buni. Eu aş dori să nu plece tinerii, or, odată cu plecarea lor, pierdem şi noi din clienţi. În 2016 am simţit pe propria piele această situaţie, şi aceasta ne-a afectat enorm, de aceea mi-aş dori, în primul rând, stabilitate.
Azi accent pe frumuseţe pun atât femeile, cât şi bărbaţii. Acest lucru a contat mult încă din cele mai vechi timpuri. Dar ca şi pe acest segment să înregistrăm performanţe, trebuie să creăm în ţară locuri de muncă cu salarii decente, pentru a le asigura oamenilor o anumită stabilitate financiară. Suntem gata să muncim, să evoluăm, dar sunt probleme care nu depind doar de noi, ci de acei care conduc această ţară. Iată de ce accentuiez încă o dată necesitatea de a avea stabilitate.
Cum credeţi că va fi anul 2017 pentru Moldova, în general, şi pentru business-ul de frumuseţe, în particular?
Galina Macari: Niciodată vremurile nu au fost uşoare şi nici acest an nu va fi uşor. Încă de la prima criză am vorbit despre necesitatea de a presta servicii la un nivel cât mai înalt. Acest principiu rămâne valabil şi de acum încolo. Atâta timp cât suntem legaţi unii de alţii, cred că vom fi în stare să înfruntăm greutăţile.
Referitor la anul 2016, aş putea spune că sunt mulţumită – am avut parte de foarte multe momente interesante, au venit noi specialişti în echipă, tineri care îşi doresc să lucreze şi să progreseze.
Cât privşte momentele de criză, cred că ne vor învăţa să fim mai curajoşi şi mai muncitori, pentru a însuşi lucruri noi şi a merge înainte.
Sursa: Almanah Politic – 2016