[ X ]
(INTERVIU) Fondator BITONIC: „Nu uitați să educați copilul în stil sănătos”
30 Septembrie

Nutriția corectă, echilibrată este absolut necesară pentru a crește copii sănătoși, fără patologii. Dar cum să știm ce anume este corect, argumentat științific, testat la acest capitol? La această întrebare răspuns are Fundația Bitonic, care deja de mai bine de un activează în R. Moldova și are drept scop de a aduce cât mai multă informație în domeniul nutriției. Despre acest subiect am discutat cu Raisa Popușoi, coordonatorul fundației Bitonic, în cadrul unui interviul acordat pentru CURENTUL.

CURENTUL: Când a fost creată Fundația Bitonic?

Raisa Popșoi: Fundația Bitonic și-a deschis larg ușile pe data de 11 iunie 2016, în mun. Chișinău, drept organizație non-guvernamentală, non-profit, având drept scop de bază educarea unei tinere generații fără patologii, erudite și informate în domeniul nutriției.

bitonic3

C: Cine și cum se numesc fondatorii?

R.P.: Fondatorii companiei Bitonic sunt doi români și un moldovean, stabiliți de o perioadă bună de timp în Viena. Cea care coordonează activitatea Fundației, este atentă la detalii și generează în permanență idei inovaționale este Iulia Mugescu, nutriționist și specialist în educația copiilor. Anume ea este cea ce instruiește toți trainerii înainte de purcederea la lucru, conform programului unic Bitonic. Astfel, în formarea unui trainer în nutriție joacă rol câțiva factori: studiile – toți trainerii au studii medicale și farmaceutice complete sau în curs de desfășurare, cunoștințele posedate sunt îmbinate cu experiența și suportul informațional european (studiile științifice, experiențele și literatura oferită de mentorii austrieci), aptitudinile de lucru cu copiii – lucrul diferă considerabil de cel petrecut cu maturii. Trainerii ce lucrează cu copiii sunt instruiți să capteze atenția, să motiveze și să explice pe înțelesul copiilor teme de nutriție, uneori destul de complicate, chiar și pentru adulți. Este o artă, pe care o învață trainerii de la Iulia și practic toți o posedă la un nivel destul de înalt.

C: Care a fost scopul creării acestei fundații?

R.P.: Inițial, întreaga activitate a fundației era orientată spre copiii și tinerii de diferite categorii de vârstă, trecând apoi treptat și la categoria adulților, cu multiple trening-uri și programe de nutriție și educație în sănătate. Am decis să ne orientăm primordial spre copii din cauza accesibilității și posibilității de a modela într-un mod favorabil deprinderile lor. În cazul maturilor e mai complicat și mai complex. Pentru fiecare categorie de vârstă avem traineri aparte, instruiți corespunzător.

C: Câți membri fac parte din Fundația Bitonic la moment?

R.P.: La moment, echipa Fundației Bitonic este alcătuită din 3 angajați – Președintele Dl. Doctor Sergiu Munteanu, Coordonatoarea Fundației Popușoi Raisa și trainerul principal, medic nutriționist Racu Maria-Victoria. Copiii sunt instruiți de 25 traineri în nutriție, voluntari.

C: Am văzut că pe data de 1 octombrie realizați evenimentul Ziua Ușilor Deschise, în ce va consta în general evenimentul? Cine poate participa?

R.P.: Pe 1 octombrie am decis să facem Ziua Ușilor Deschise , eveniment destinat picilor între 4 și 7 ani și mămicilor ocupate, care își doresc în weekend câteva ore libere pentru sine și alte activități necesare. În cadrul acestui eveniment vom înscena o lecție de nutriție și educație pentru acest grup de vârstă, care se va petrece în fiecare zi de sâmbătă.

Programul de weekend va include activități distractive (precum gimnastica de înviorare, jocuri pe tema nutriției), creative ( farfuria magică – compoziții alimentare în farfurie, pentru a spori dorința copilului de a consuma ceea ce i se propune) și desigur educaționale (ora de nutriție propriu – zisă, pe înțelesul picilor, cu experimente și demonstrații concomitente).

În acest sens am invitat cei 3 traineri, care se vor ocupa de programul și educația copiilor în weekend. Anume ei și vor realiza demonstrația de pe 1 octombrie.

bitonic1

C: Cine poate participa la evenimentele și acțiunile pe care le desfășurați? Sunt create contra cost? Dacă da atunci când?

R.P.: La evenimentele noastre pot participa toți doritorii, care se încadrează după categoria de vârstă, la un preț simbolic, stipulat în eveniment pe pagina noastră de facebook – Fundația Bitonic. Anunțurile apar de obicei cu câteva timp înainte, astfel încât vizitatorii au posibilitatea să se înscrie la evenimentele noastre cu rezervă.

Părerea noastră este că astăzi mămicile sunt interesate și participative, în ceea ce ține de sănătatea și alimentația copiilor. Unicul minus este că uneori informația, pe care acestea o primesc este de cele mai dese ori incorectă și neargumentată științific, bazată pe mituri și argumente învechite. Există o mulțime de pseudo – nutriționiști, care le inspiră frica, fapt din care are de suferit desigur copilul alimentat necorespunzător.

C: Credeți că astăzi mămicile nu sunt suficient de informate în ceea ce privește alimentația copiilor?

R.P.: Cea mai bună alternativă ar fi consultarea surselor informaționale veridice, semnate în primul rând de medici, care cunosc întreg procesul detaliat, la nivel molecular, complex și doar apoi de nutriționiști,cu studii adiționale.

C: Cum trebuie să arate un meniu corect a unui copil ?

R.P.: Meniul corect al unui copil ar trebui să fie în primul rând variat – să nu lipsească din el nici glucidele, în primul rând complexe( din fructe, legume, cereale și boboase). Pot fi incluse și cele simple ( mici cantități de ciocolată neagră, zahăr sau miere de albini), îndeosebi dacă copilul este activ sau face sport.

Baza creșterii și dezvoltării armonioase sunt și proteinele ( carnea, în nici un caz cea procesată, peștele – de minim 2 ori/ săptămână, lactatele, boboasele, semințele și nucile).

Lipidele de asemenea sunt necesare, dar nici într-un caz sub formă de margarină – cea mai nocivă grăsime existentă. Grăsimile, care ar trebui să fie prezente includ uleiurile vegetale, untul de casă, avocado și nucile.

Nu uitați să educați copilul în stil sănătos, gătiți împreună, creativ și implicați-l în toate etapele. Beneficiile obținute vor fi superioare unor mici greșeli, pe care le poate face pe parcurs.

bitonic2

C: Care sunt următoarele acțiuni/ planuri ale Fundației Bitonic?

R.P.: Planurile strategice, de viitor ale Fundației Bitonic sunt acoperirea unei arii și mai extinse de copii, tineri și maturi – nu doar în Chișinău, dar și în întreaga Republică. Cu cât mai mulți adepți ai alimentației sănătoase vor fi, cu atât mai sănătoasă va fi generația ce urmează. De asemenea, se preconizează lansarea Cabinetului de Nutriție, în cadrul căruia medicii nutriționiști vor oferi consultații individualizate, setate pentru fiecare client în parte – de la mic la mare.

C: Mulțumim!

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților