[ X ]
(INTERVIU) Fondatoarele grupului „Meniuri sănătoase pentru copii”: „Cea mai mare gafă a părinților este neinformarea!”
26 Septembrie

Polina Panainte și Lilia Levco-Smolenschi sunt două mămici care au fondat comunitatea „Meniuri sănătoase pentru copii”, un grup pe facebook cu peste 22 mii de membri. Ambele sunt specializate în științe politice și lucrează în domeniul politicilor publice, dar maternitatea le-a mai descoperit o pasiune – ce a alimentației sănătoase a copiilor. Fiind că au cercetat mult subiectul, au făcut cursuri de nutriție a copiilor și se actualizează permanent cu ultimele recomandări ale autorităților din domeniu, acestea au decis să împărtășească aceste informații și experiențe cu alți părinți aflați în dilema diversificării și a pregătitului de mâncare sănătoasă pentru copii. Despre toate acestea, Polina Panainte și Lilia Levco-Smolenschi ne-au povestit în cadrul unui interviu pentru CURENTUL.

CURENTUL: De unde a apărut ideea de a crea grupul „Meniuri sănătoase pentru copii”?

Lilia Levco – Smolenschi: Când am început diversificarea cu fetița mea la 6 luni împlinite, aveam mari emoții și un bagaj sărăcăcios de cunoștințe la acest subiect. Am intrat pe grupurile de diversificare românești care m-au ajutat enorm la acest capitol. În discuțiile cu Polina mereu spuneam că îmi doresc un grup de informare al mamelor la acest subiect și că în Republica Moldova lipsește informația în domeniu. Mămicile începătoare își ascultă pediatrii sau mamele lor care din păcate dețin informație învechită cu privire la diversificarea copiilor. Așa a și apărut grupul nostru de „Meniuri sănătoase pentru copii”.

Polina Panainte: Ideea a apărut din dorința de a ajuta părinții să-și hrănească mai sănătos copiii, în special în primii doi ani de viață. Diversificarea (trecerea de la alăptare la alimentare combinată) este o etapa inevitabilă în alimentarea copilului, iar eu ca mamă am fost copleșită de toată informația găsită la acest subiect, informații diferite, deseori contradictorii. Așa că am făcut multă cercetare la subiect și m-am consultat mult cu Lilia, care are copil puțin mai mare decât al meu. Atunci noi ne-am dat seama cât de util este să ai pe cineva care să te ajute să filtrezi informația despre diversificare și alimentație sănătoasă, și să-ți facă viața de mamă mai ușoară. Așa și am lansat grupul, ca o platformă de schimb de informații și experiență în alimentația copiilor mici.

interviu

C: Care este scopul acestui grup?

Lilia: Scopul grupului este de a informa, consulta și face schimb de experiențe despre alimentația și diversificarea sănătoasă a copiilor.

C: Pe ce dată l-ați lansat?

Lilia: Grupul a fost fondat în data de 13 martie, 2017. La moment avem peste 22 mii de membri. Grupul crește destul de repede, fapt ce ne bucură enorm. Asta denotă că grupul este util.

C: Cum trebuie să arate un meniu corect a unui copil ?

Polina: Eu prefer schema My Plate conform careia un copil trebuie să primească zilnic mâncare bogată în fructe, legume, carbohidrați (cereale, boboase, paste, pâine integrală), proteine (ouă, carne, pește) și lactate (lapte, brânză, iaurt, chefir, smântâna). Este important ca fructele și legumele să reprezinte circa 50% din totalul de mâncare consumată de copil, carbohidrații cam 25% și proteina tot 25%. Lactatele se dau suplimentar, zilnic. Pe lângă acestea copilul trebuie să primească apă cât dorește și să facă mișcare.

Lilia: Un meniu echilibrat trebuie să conțină necesarul de vitamine, proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți care contribuie la dezvoltarea armonioasă al unui copil. Este important să oferim diversitate prin meniurile propuse copiilor, să avem combinații corecte de alimente pe parcursul zilei. Este esențială modalitatea de preparare a bucatelor și anume grupul susține oferirea copiilor de preparate făcute în casă, fără prăjeli, fără zahăr și fără sare cât mai mult timp.

C: Care sunt gafele pe care le comit părinți la capitolul alimentația copiilor?

Polina: Nuștiu dacă le putem numi gafe, dar cu siguranță avem multe. Sunt practici alimentare defectuoase. Impresia mea după monitorizarea de 6 luni a meniurilor postate pe grup de către membri este că unii copii mănâncă prea multe cereale (terciuri, paste, pâine); prea multă carne și prea puține legume și fructe. Cu toate acestea cea mai mare parte a postărilor pe grup vin de la mame bine informate care au meniuri destul de echilibrate.

Lilia: Eu cred că cea mai mare gafă a părinților este neinformarea. Ei adesea neglijează informațiile noi și foarte importante pentru sănătatea copiilor. Am observat că mulți părinți au ca etalon medicul de familie (care nu este întotdeauna actualizat în pediatrie), bunicii sau prietenele. O altă greșeală este alegerea incorectă a modalității de alimentație a copiilor, iar mulți dintre părinți le oferă până la 12 luni sau chiar mai mult, terciurile instant din cutii, borcănașe sau mâncarea trecută prin ”faimosul” blender.

interviu1

C: Credeți că mămicile sunt bine informate astăzi despre cum să alimenteze corect copiii?

Lilia: Procentul mamelor care sunt bine informate în domeniul diversificării sănătoase este dramatic de mic. Acest fapt duce la situația că în baza statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în România, de exemplu, din 3 copii, unul este obez. În Moldova situația este cam aceeași, iar acest fapt trebuie să bată alarma părinților în primul rând. Și e păcat să nu ne hrănim sănătos copiii în secolul în care avem acces la multe surse oficiale de informație, dar și la diversitate de alimente.

Polina: Trăim o perioadă abundentă informațional și poți găsi pe internet tot felul de sfaturi cum să-ți alimentezi corect copilul, însă puține surse sunt veridice sau dau recomandări în baza cercetărilor științifice. Astăzi oricine își poate face blog/site și poate scrie acolo verzi și uscate, iar consumatorii de informație cu puțin timp la dispoziție nu mai pun la îndoială această informație și o aplică. Nouă, părinților, ne este greu să facem discernământul între ce este corect/bun și ce nu este bun pentru copilul nostru. În acest sens grupul „Meniuri sănătoase pentru copii” aici se filtrează informația și se prezintă comunității de părinți doar informații din surse verificate, doar de la autoritățile internaționale și naționale de sănătate, pediatrie, nutriție.

C: Aveți vreun specialist care dau sfaturi pentru a face un meniu structurat (proteine, glucide, grăsimi)?

Polina: Noi nu suntem medici, dar suntem bucuroase că avem medici foarte buni și actualizați în rândul membrilor grupului. Aceștia vin cu sfaturi și consultanță unde se cere opinia unui medic dar și direcționează membrii unde și ce să mai citească. Suplimentar apelăm ocazional la rețeaua noastră de prieteni și rude medici, nutriționiști pentru explicații, sfaturi.

interviu2

C: Acest grup îți fură mult din timpul tău? Cum reușești să le îmbini pe toate?

Lilia: Grupul îmi fură prea mult timp, mai ales că am pe cap și rutina casnică. În plus, ceea ce facem pe grup eu și Polina e absolut voluntar. Totuși îmi place ceea ce facem acolo, este superb că putem ajuta mămicile. Organizarea e cheia succesului, așa și le reușim pe toate.

Polina: Da, grupul consumă mult timp. De exemplu eu azi am uitat brioșele în cuptor răspunzând la comentariile din grup și le-am ars. Și nopțile sunt mai scurte de când am lansat grupul. Dar în general administrarea grupului este o muncă plăcută fiindcă o văd ca pe un bun exercițiu de organizare, testare a răbdării, de comunicare, dezbatere, cercetare. Îmi place munca pe care o fac și sunt foarte bucuroasă când văd reacții pozitive în grup la efortul depus.

Mulțumim!

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților