[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Fondatoarele „Feminismd”: Feminismul încurajează femeile să fie libere, să-și creeze viața așa cum vor, nu cum le dictează societatea
20 Octombrie

În cadrul unui interviu pentru curentul.md, am discutat cu Milena Rusu, președintele și fondatoarea proiectului „Feminismd” și Ana Vizitiv, vicepreședinta, co-fondatoarea „Feminismd”. Fetele ne-au spus cum a apărut ideea creării proiectului „Feminismd”, cine face parte din grup, cine poată să adere, valorile pentru care luptă, activitățile grupului, dar și activitatea acestuia pentru viitor.

CURENTUL: Ce reprezintă „Feminismd” și cum a apărut ideea creării acestuia?

Milena Rusu: „Feminismd” a fost conceput inițial ca blog personal, în vara anului 2020, având scopul de a vorbi tinerilor și tinerelor despre importanța feminismului pe rețelele de socializare Facebook și Instagram. Datorită feedback-ului pozitiv și dorinței de implicare a urmăritoarelor contului, am deschis o perioadă de aplicări. Pe parcursul anului 2020-2021, „Feminismd” a crescut într-un grup de inițiativă ce reunește zeci de voluntari/e din Moldova și România.

C: Cine face parte din acest grup?

M.R.: Grupul „Feminismd” este format din tinere care manifestă interes în domeniul feminismului și doresc să facă o schimbare în societate. În prezent, grupul nostru este format din fete și persoane non-binare (liceene) cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani.

C: Pentru ce valori pledați/luptați?

M.R.: Luptăm pentru promovarea feminismului intersecțional și a egalității de gen, pentru recunoașterea problemelor prezente în societate (precum violența sexuală, discriminarea față de femei și persoanele LGBT+, rolurile și stereotipurile de gen, lipsa educației sexuale, etc.) și rezolvarea acestora, prin informare, diverse proiecte, discuții, activism.

C: Cine poate face parte din grup?

M.R.: Oricine poate susține activitatea grupului nostru prin donații sau un like, share, scrierea unui comentariu pe rețelele de socializare. Însă, pentru potențiale/i voluntare/i, avem un set de criterii:

– Vârsta între 14-18 ani
– Cunoașterea limbii engleze la nivel intermediar-avansat
– Disponibilitatea de 5+ ore pe săptămână
– O dorință arzătoare de a face o schimbare în comunitate

La fiecare 6 luni, organizăm o perioadă de aplicări pentru Programul de Voluntariat Feminismd (anunțul îl facem pe Instagram și Facebook.) Pașii pentru a deveni membră/u sunt:

1. Transmiterea aplicării printr-un formular Google
2. Interviu de 30 min. cu o membră din Board
3. Perioada de stagiere (3 săptămâni)

Majoritatea activităților noastre se petrec online, deci programul este accesibil atât pentru persoanele din Moldova, cât și de peste hotare. Pe parcursul Programului de Voluntariat, participantele/ții trec prin instruiri pentru crearea conținutului media (design, copywriting, organizarea evenimentelor) și instruiri pe teme feministe, de la activiste și organizații feministe din țară.

Ana Vizitiv: „Feminismd” la fiecare 6 luni organizează recrutarea membrelor și membrilor potențiali care vor face parte din echipa creatoare de activități și content în cadrul organizației. Noi foarte mult apreciem grupul nostru și mereu încercăm să menținem spiritul de familie în „Feminismd”. Din cauza aceasta, mereu ardem de nerăbdare când va începe recrutarea persoanelor noi.

Pentru cei care nu cunosc în ce constă procesul de aplicare în „Feminismd”, în continuare voi descrie pe pași mai detaliat.

În primul rând totul începe de la anunțul cu deschiderea formularului de aplicare pe pagina noastră de Instagram, care îl plasăm în descrierea paginii.

Aceasta este o etapă extrem de importantă când vine vorba la selectarea participantelor/ților mai departe. Noi mereu căutăm persoane care răspund sincer, clar și desfășurat motivația lor de a adera la grupul nostru.

O greșeală foarte răspândită care o observăm este atârnarea neserioasă față de formular, des avem aplicări care conțin o propoziție două ca răspuns la întrebări, ceea ce nu e de ajuns. Pentru a înțelege bine intenția ta în organizație, este nevoie să manifești acest lucru în textul tău. „Feminismd” nu e organizație ca oricare alta, la noi fiecare membru și membră este un spirit arzător să facă o contribuție în societate. La fel, fiecare ex-participant/ă își amintește de noi ca de o familie mare, care reușește să creeze o atmosferă prietenoasă și creativă în cadrul căreia au reușit să crească în domeniul egalității de gen. Din acest motiv, pentru noi este important să analizăm formulare complete și bogate, care reprezintă motivația și dorința de a fi în echipa noastră.

Următoarea etapă, este procesul de intervievare, în care noi dorim să facem cunoștință cu persoanele care stau în spatele aplicării scrise și să vedem cum se manifestă în discuție. Ca intervievatoare, mereu atrag atenția la ochi, fiindcă consider că ochii sunt oglinda emoțiilor omului. E foarte ușor să înțelegi dacă persoana este interesată să se implice în „Feminismd” după acea sclipire pe care nu o poți confunda cu nimic altceva. Când văd că ochii vorbesc „Eu vreau, eu pot și eu voi face o schimbare“, și discuția care o avem la interviu adeverește motivația, decizia mea mereu este afirmativă. În echipa „Feminismd” noi căutăm minți dornice să realizeze o mișcare în comunitatea lor și mereu căutăm persoane care ne demonstrează acest lucru.

Următoarea etapă constă în începerea perioadei de stagiere, care de obicei decurge timp de 3 săptămâni în cadrul căreia noi organizăm mai multe traininguri informative și introductive în feminism. Le facem cunoștință fetelor și băieților despre scopurile organizații și valorile pentru care luptăm. La fel, le facem cunoștință cu activiste renumite din domeniu, care oferă sfaturi utile și cunoștințe necesare pentru a înainta în studiile despre egalitate de gen. Totodată, perioada de stagiere este intervalul de timp în care tu te manifești ca activistă. Noi provocăm stagiarii/stagiarele noastre cu mai multe activități și taskuri pentru a vedea cum ei reușesc să se descurce cu volumul de lucru care ulterior îl vor avea fiind parte din echipa „Feminismd”.

Aceasta etapă este una decisivă, deoarece selectăm jumătate din toți participanții/participantele. Este la fel și o decizie dificilă pentru noi, deoarece noi am dori ca toți să facă parte din echipa noastră, dar din păcate acest lucru nu este posibil.

Ultima etapă care o realizăm, este anunțul deciziilor finale și rostirea cuvintelor „Bine ai venit în echipa „Feminismd””. Acest moment este unul dintre cele mai semnificative etape, deoarece el marchează un început nou de schimbări pentru societatea noastră!

C: Care sunt activitățile grupului și publicului țintă?

M.R.: „Feminismd” oferă o gamă largă de activități, postări informative, stories, jocuri, live-uri, discuții, traininguri, etc.. Echipa noastră nu se limitează doar la scrierea postărilor informative pentru public, ci și la implicarea societății în mișcarea noastră prin evenimentele și workshopurile care le creem.

Oricine poate citi postările sau frecventa evenimentele noastre, dar grupul nostru țintă sunt tinerii și tinerele din Moldova.

IMG_6502

C: Credeți că prin promovarea acestor idei femeile vor înțelege ce reprezintă de fapt și își vor schimba atitudinea?

M.R.: Credem că feminismul este o mișcare foarte eliberatoare, care ajută femeile să creadă în puterea proprie și să înțeleagă că potențialul lor este mult mai mare decât a fi soția, fiica sau mama cuiva. Feminismul încurajează femeile să fie libere să-și exploreze interesele, obiectivele și să-și creeze viața așa cum vor, nu cum le dictează societatea.

C: Ați avut cazuri când ați fost blamați pentru ceea ce faceți?

M.R.: Cu siguranță. Am primit mai multe remarci urâte în adresa organizației sau comentarii neplăcute pe pagina de Instagram, dar nu s-a ajuns la amenințări mai grave.

C: Cum reacționează bărbații la ideile pe care le promovați? Ați avut ceva incidente?

M.R.: Majoritatea persoanelor care ne urmăresc sunt femei, dar sunt și bărbați care ne susțin mișcarea. Însă, comentariile negative pe care le recepționăm vin din partea bărbaților, în majoritatea cazurilor.

C: Am văzut că aveți mai multe activități, inclusiv cu experți din diverse domenii. Planificați să extindeți aceste activități?

M.R.: Planificăm să organizăm mai multe traininguri și discuții pe o multitudine de teme în anul 2022, în dependență de fondurile financiare de care vom dispune. De asemenea, vom continua crearea conținutului pe rețelele de socializare.

C: Conducerea Liceului nu este împotriva activității Dvs.? Cum se implică la promovarea activității Dvs.?

M.R.: Suntem de părerea că liceul nu poate să ne dicteze ce putem și nu putem face înafara instituției. La unele membre din board, administrația cunoaște de „Feminismd”, dar nu a întreprins nici o acțiune pentru a ne susține. Pe alte membre, le-au criticat din cauza activismului.

C: Care este scopul final al activității acestui grup?

M.R.: Scopul final ar fi un grad de informare înalt a adolescentelor și adolescenților pe o gamă largă de subiecte legate de problemele sociale existente în Moldova și pe plan global.

C: Cum vedeți activitatea acestuia pe viitor?

M.R.: Vedem mai multe proiecte de lungă durată. Printre ideile noastre se numără crearea grupurilor de suport pentru supraviețuitoarele violenței sexuale, campanii informaționale despre egalitate de gen și educație sexuală, o tabără de liderism pentru fete și femei. Aceste proiecte vor fi realizate dacă reușim să obținem ajutor financiar.

C: Cum colaborați cu alte organizații de genul?

M.R.: Colaborăm cu organizații precum UN Women, GENDERDOC-M, Coaliția Națională „Viața fără Violență în familie”, CIREȘ. Acestea ne-au oferit mentorat, finanțare, susținere. Cu suportul acestor organizații am creat „Ghidul de self-help pentru supraviețuitoarele și supraviețuitorii violenței”, am organizat live-uri și traininguri, am aflat despre resurse și studii utile pentru activitatea noastră.

C: Ce alte activități planificați?

M.R.: Noi mereu suntem în căutarea noilor idei și activități pentru promovarea feminismului și a egalității de gen în Republica Moldova. Feminismul fiind un subiect mai puțin acceptat de societatea noastră, mereu ne provoacă să venim cu idei de evenimente și activități creative pentru a atrage cât mai multă lume.

Acest lucru îl realizăm împreună cu toată echipa „Feminismd”. Departamentul HR (Relații Publice), este responsabil de organizarea evenimentelor și activităților cu publicul. Departamentul CW (Copywriting) se ocupă de elaborarea textului postărilor, pe care echipa Design le încadrează într-un design.

Inițial, scopul „Feminismd” era crearea postărilor informative, dar cu timpul văzând feedback-ul pozitiv din partea publicului și interesul manifestat în domeniul dat, echipa noastră a început să organizeze primele evenimente online în care am invitat diferite activiste pentru egalitatea de gen. Până acum am reușit să organizăm traininguri și sesiuni informative, live-uri și discuții în care abordăm diferite subiecte legate feminism. La fel, am fost implicate în diverse proiecte cum ar fi GMMP – Global Media Monitoring Project – cel mai mare studiu internațional de gen în mass-media de știri. Am fost una din echipe care s-a implicat în organizarea Festivalului Feminist ediția 7-a. Una dintre cele mai recente realizări ale noastre, este publicarea primului ghid realizat de membrele echipei „Feminismd” care conține material de self-help pentru supraviețuitoarele și supraviețuitorii violenței sexuale.

Ana Vizitiv: Pe viitor, când se va îmbunătăți situația pandemică în Republica Moldova, eu aș dori mult să implementez activitățile și experiența mea acumulată în Statele Unite! Un scurt background despre mine, anul trecut am fost acceptată în una dintre cele mai prestigioase academii private din SUA, care se numește Deerfield Academy.

Din prima mea săptămână pe campus, eu am fost implicată în numeroase adunări de fete în care veneau speakere și vorbeau despre o anumită problemă. Aveam sesiuni în care profesoarele noastre se împărtășeau despre experiențele și trăirile lor. Iar cel mai mult ce mi-a plăcut a fost cercul de eleve care veneau cu adresarea a unei probleme din liceu și chemau fetele pentru schimbarea acesteia. Eu am fost fascinată de cât de mult elevele noastre sunt implicate în aceste activități, fiindcă la fiecare întâlnire noi toare respiram în aceeași răsuflare, râdeam împreună, șuieram și strigam ca niciodată. Această experiență m-a făcut să simt ce înseamnă într-adevăr o comunitate de fete și femei. Ce înseamnă puterea feminină și cel mai important, eu am înțeles cu adevărat ce înseamnă să ai vocea auzită și ÎNȚELEASĂ de cei/cele din jur! Eu aș dori mult să aduc această experiență în societatea noastră și să le arăt fetelor o altă perspectivă a comunității feminine.

C: Ce le puteți spune femeilor, care nu sunt încrezute în sine și nu au spiritul de luptătoare?

A.V.: E absolut normal să nu fii încrezută în sine și nu uita, fiecare din noi a trecut prin această perioadă, tu nu ești singură! Încrederea în sine nu vine peste noapte, este un proces îndelungat care necesită multă muncă și dedicație. Nu e nimic mai greu decât lupta singură cu sine! Iar trăind într-o societate care îți repetă zi de zi că nu vei reuși și că ești prea slabă, fiind femeie, nu face lucrurile mai ușoare. Pentru aceasta am creat „Feminismd”, un loc în care fetele și femeile își pot găsi inspirația zilnică de a lupta. Noi sperăm că prin postările noastre, atât femeile, cât și bărbații vor afla mai multe despre egalitatea de gen și vor înțelege importanța de a asculta vocile femeilor.

La fel, aici aș vrea să adaug despre modelul unei femei luptătoare. Însuși expresia Feministă luptătoare este stereotipizat cu ieșirea femeilor la proteste și manifestarea acestuia prin diferite mișcări, când de fapt feminismul și lupta pentru aceasta poate fi exprimată în diferite moduri. A fi luptătoare, la fel înseamnă a vorbi când vezi discriminare, a îți expune părerea la o afirmație sexistă sau orice altă acțiune care ar arăta atitudinea ta față de egalitatea de gen. Lupta noastră nu constă doar în manifestări mari, dar și în micile victorii.

M.R.: Le-aș spune să caute rădăcina problemei. Să exploreze, de dorit cu ajutorul unei specialiste/unui specialist, de ce nu au încredere în sine, și să se dezvețe de aceste atitudini. Să limiteze comunicarea cu persoanele toxice care nu le susțin sau le dictează cum să-și trăiască viața, să citească mai multe lecturi feministe clasice, să-și creeze prietenii cu femei puternice care le-ar putea susține.

C: Vă mulțumim!

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților