[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Feiruz Isaev: Pentru 2020 ne propunem planuri și mai ambițioase decât pentru 2019
22 Februarie

Interviu cu Feiruz Isaev, director general „LUKOIL-Moldova” pentru Almanah Politic 2019

Dle Isaev, acum un an, în cadrul unui interviu pentru publicaţia noastră, afirmaţi că pentru 2019 vă propuneţi planuri mai ambiţioase decât pentru 2018. Aţi reuşit?

Da. La noi e o regulă – planul stabilit nu rămâne pe hârtie, ci se implementează. Din acest punct de vedere, pot spune că 2019 nu a fost o excepţie. Aşa cum vă spuneam şi atunci, am continuat să investim în calitatea deservirii, dar şi în infrastructură. Am făcut acest lucru din acelaşi considerent ca şi anterior – fiind cu gândul la clienţii noştri. Mai concret, în 2019 am reconstruit şase benzinării, luând în calcul standardele moderne.

Iar dacă vreţi să facem un pod imaginar şi către anul 2020, voi repeta acelaşi lucru ca şi acum un an, dar cu mici ajustări: pentru 2020 ne propunem planuri şi mai ambiţioase decât pentru 2019. E firesc să fie aşa, deoarece noi ne dorim ca fiecare an nou să fie mai bun decât precedentul. Sunt sigur că vom reuşi – ne vom întâlni peste un an şi vom discuta în termeni concreţi la această temă.

Din punct de vedere al business-ului, cum a fost 2019?

Am înregistrat un trend ascendent, lucru ce corespunde strategiei noastre de dezvoltare a afacerii. Astfel, în 2019 am comercializat un volum mai mare de produse petroliere decât planificasem. Din acest punct de vedere, rezultatele din 2019 au fost mai bune decât cele din 2018. Dar şi mai important este faptul că în 2019 „LUKOIL Moldova” şi-a păstrat poziţia de lider pe piaţa produselor petroliere şi a gazului lichefiat din Republica Moldova.

Care realizare din 2019 poate fi considerată cel mai mare succes al companiei Dvs.?

După cum menţionam ceva mai devreme, pentru noi înseamnă enorm de mult păstrarea poziţiei de lider pe piaţă. Dar la fel de important e şi faptul că am reuşit şi în 2019 să asigurăm piaţa Republicii Moldova cu combustibil de calitate. Calitatea e ceea ce ne defineşte activitatea şi mă bucur că într-un fel chiar reuşim să impunem anumite standarde la nivelul întregii pieţe a ţării.

Voi aminti şi cu această ocazie că, reţeaua companiei noastre are în proprietate trei baze de păstrare a produselor petroliere, un terminal pentru gaze, dar şi peste 100 de staţii PECO. Aceasta vorbeşte despre seriozitatea cu care noi abordăm misiunea responsabilă ce ne revine.

În 2020 vom continua acţiunile noastre îndreptate spre modernizarea propriei reţele de comercializare. Şi aici am în vedere inclusiv comercializarea produselor alimentare prin intermediul market-urilor de la staţiile PECO. Astăzi, în aceste magazine este practic acelaşi asortiment ca şi în supermarket-uri şi aceasta e bine pentru clienţi, care găsesc aici tot de ce au nevoie. Astfel, ei economisesc timp şi eforturi. Fiind conştienţi de acest lucru, şi în 2020 investiţiile în direcţia respectivă vor fi una dintre priorităţile noastre.

În anii precedenţi, în interviurile acordate publicaţiei noastre, nu o dată aţi abordat şi problema reglementărilor cu care trebuie să vină statul…

Rămân pe poziţiile expuse anterior: statul trebuie să vină cu reglementări stricte în ceea ce ţine de construcţia staţiilor PECO. Trebuie respectate toate normativele şi statul trebuie să insiste pe aceasta, dat fiind importanţa domeniului şi nu doar pentru agenţii economici, ci şi pentru consumatori.

Cred că trebuie să se revină şi la numărul staţiilor PECO. Eu nu o dată am menţionat, inclusiv pentru publicaţia Dvs., că numărul actual de staţii PECO e prea mare. Ar fi bine ca organele abilitate ale statului să elaboreze o schemă de amplasare a staţiilor PECO, dar şi să vină cu reglementări foarte stricte în ceea ce ţine de standarde. Sunt măsuri dictate de situaţia reală în care suntem.

Cât de importantă e stabilitatea din punctul de vedere al business-ului Dvs.?

Desigur, ne dorim să existe condiţii de stabilitate, pentru că, acolo unde e stabilitate, este şi dezvoltare. Dar, din alt punct de vedere, eu cred că mediul de business nu trebuie să-şi axeze activitatea strict pe ceea ce se întâmplă în politică şi pe stabilitatea pe care o pot furniza politicienii. Politicienii au activităţile lor, iar noi pe ale noastre. Fiecare trebuie să-şi vadă de ceea ce are de făcut şi să încerce să înregistreze rezultate cât mai bune.

În 2020 veţi marca un frumos jubileu. Aţi putea face un scurt bilanţ?

Da, într-adevăr, în 2020, vom marca 25 de ani de activitate pe piaţa Republicii Moldova. Au fost ani de muncă şi de afirmare continuă, iar poziţia de lider pe care ne menţinem de ani buni estre un rezultat direct al efortului depus, dar şi o dovadă a seriozităţii cu care noi ne abordăm misiunea.

În plan social, aş menţiona că, din momentul apariţiei pe piaţa moldovenească, am creat circa 1200 de locuri de muncă. E vorba de oameni care muncesc acasă, şi nu sunt nevoiţi să-şi caute un rost pe hotare.

În plan economic, suntem bucuroşi că impozitele pe care le achităm ajută statul să se dezvolte şi să implementeze proiecte în beneficiul cetăţenilor.

Are nevoie business-ul petrolier din Moldova de investiţii?

Pe fiecare segment de piaţă în Moldova sunt necesare investiţii, inclusiv străine, mai ales dacă pornim de la premisa că investiţiile sunt motorul economiei. Pe piaţa produselor petroliere investiţiile sunt necesare pentru modernizarea staţiilor PECO vechi şi pentru majorarea spectrului de servicii prestate.

Compania noastră are permanent planuri ambiţioase de modernizare, cu respectarea normelor ecologice. Iar ca să fim competitivi, tot timpul e nevoie de investiţii.

Ce obiective are compania pe care o conduceţi pentru viitorul apropiat?

Acum un an vă spuneam că avem elaborată o foaie de parcurs pentru următorii trei ani, în conformitate cu care creştem reţeaua de comerţ cu amănuntul. Suntem în plin proces de implementare a acesteia. În 2020 începem un proiect de automatizare a proceselor de business ale companiei, dar şi vom face noi paşi în vederea optimizării cheltuielilor.

Ce aşteptări aveţi de la 2020?

Compania noastră ţinteşte doar dezvoltarea, de aceea şi în 2020 vom întreprinde acţiuni concrete în această direcţie. Totodată, vom continua să investim în calitatea serviciilor prestate şi în deservirea clienţilor. Sunt sigur că, dacă vom implementa pas cu pas strategia pe care o avem, şi în 2020 ne vom păstra poziţia de lider pe piaţă.

Almanah Politic 2019

Inapoi la arhiva noutaților