[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Feiruz Isaev: „Datorită ideilor și inovațiilor, ne păstrăm poziția de lider pe piață”
22 Februarie

Interviu cu Feiruz Isaev, director general „LUKOIL Moldova”

Dle Isaev, cum a fost anul 2017 pentru Dvs. şi pentru compania pe care o conduceţi?

Personal pentru mine a fost un an memorabil – am împlinit 65 de ani şi am sărbătorit frumos acest eveniment. Pentru companie a fost un an de succes. Toate planurile şi ideile, pe care le-am stabilit la început de an până la ora actuală le-am realizat. Am îndeplinit toţi indicatorii ce ţin de volumul vânzărilor, au crescut respectiv şi veniturile companiei. Dacă analizăm detaliat cifrele, pot să spun cu siguranţă că a fost un an prosper.

Care evenimente din anul 2017, după părerea Dvs., au fost cele mai marcante pentru compania pe care o gestionaţi, dar şi pentru piaţa carburanţilor?

Sincer să fiu, nu am avut un asemenea eveniment, pe care aş putea să-l identific drept unul marcant în acest an. Muncim pe acest segment de piaţă destul de mult timp – de mai bine de 20 de ani. An de an se fac diferite schimbări în legislaţie, la care noi reacţionăm tot timpul operativ, fiind corecţi cu consumatorii. Avem o strategie de dezvoltare clară, dar şi capacitate de reacţie adecvată la toate schimbările care se produc pe piaţa carburanţilor. Aceasta şi determină în mare măsură activitatea noastră. Cât despre evenimente, cu atât mai mult marcante, cel puţin în acest an, nu am avut aşa ceva.

Ce puteţi spune despre concurenţa pe segmentul de piaţă pe care activaţi?

În Moldova, pe segmentul nostru de piaţă, avem o concurenţă foarte severă. Principalii actori pe acest segment sunt „Petrom”, „Lukoil”, „Rompetrol” şi „Bemol”. Concurenţa e reflectată inclusiv şi de numărul de staţii peco din ţară. Într-adevăr, sunt foarte multe staţii. Am făcut un calcul care a arătat că în ţară ar trebui să fie cu 300 de staţii de
alimentare mai puţine decât sunt astăzi. Iată pe un asemenea fundal şi se creează concurenţa. Combustibilul la fiecare, practic, e la fel. Acesta este importat din România, de la uzinele „Petrom”, „LUKOIL” şi „Rompetrol”, de aceea el este, aproape identic la calitate.

Ca să reducem din această concurenţă, noi în primul rând trebuie să îmbunătăţim deservirea, să îmbunătăţim aspectul staţiei de alimentare. În ultimii 3-4 ani am demolat mai mult de 30 de staţii de alimentare şi le-am reabilitat după un nou design. Acum toate sunt ecologic nepericuloase. Am creat condiţii pe care nu le-am avut înainte: am instalat wi-fi, servicii de alimentare rapidă fast food, am instalat o zonă de relaxare, unde oamenii pot să savureze un ceai ori o cafea etc. Şi, cel mai important, magazinul care se află lângă staţia de alimentare, l-am refăcut după modelul supermarket-urilor, unde se poate de procurat absolut orice produs de primă necesitate. De aceea, omul care vine să alimenteze maşina, nu se stresează că nu are unde să o parcheze, că trebuie să achite pentru aceasta – el îşi face plinul, apoi poate să intre în magazin şi să-şi procure, la dorinţă, anumite produse ori să savureze o băutură.

Vrem să implementăm servicii noi în ceea ce priveşte achitarea serviciilor comunale în staţiile noastre. Toate acestea vor permite persoanei care vine la staţia peco să rezolve o mulţime de întrebări de primă necesitate. Lucrăm la implementarea acestor idei şi datorită inovaţiilor noastre păstrăm poziţia de lider pe piaţa alimentării cu combustibil din Moldova.

În opinia Dvs., ce măsuri trebuie întreprinse pentru ca segmentul de piaţă pe care activaţi să se dezvolte mai dinamic?

Pentru o dezvoltare mai rapidă cred că nu mai există loc azi. Am menţionat deja, că numărul staţiilor peco este mai mare decât ar fi normal să fie. Credem că guvernarea trebuie să întreprindă măsuri de limitare a acestora, să nu mai fie construite, pentru că businessul în care se investesc mulţi bani, peste o perioadă generează efecte negative. Eu, colegii mei şi partenerii noştri considerăm, că numărul staţiilor peco trebuie limitat, iar cele existente astăzi – impuse să corespundă anumitor rigori stricte.

Sunteţi un businessman de succes. În ce constă cheia succesului Dvs.?

Nu există un asemenea secret. Este o experienţă de muncă care cu anii se acumulează şi asta îţi permite să te ocupi perseverent cu businessul tău şi, indiferent de cât lucrezi, să înveţi continuu din tot ceea ce-i nou. Nu pot să spun că există un asemenea secret, pe care nu-l ştiu alţii. Există atitudinea faţă de muncă, faţă de business, faţă de colegi – toate acestea în ansamblu sunt indicatorii succesului unei afaceri.

Din câte cunoaştem, Dvs. sunteţi filantrop şi finanţaţi diverse proiecte prin intermediul Congresului Azerilor din Moldova. Ce vă determină să susţineţi scriitorii, pictorii, alţi oameni de creaţie?

Avem două direcţii, de fapt la capitolul respectiv. Ca şi conducător al „Lukoil Moldova”, indiferent unde m-aş afla, îmi stabilesc ca prioritate ca în acea ţară să finanţăm proiecte legate de cultură, să oferim ajutoare materiale, să susţinem anumite idei. Sub alt aspect, este important să menţionez că sunt azer, născut în Baku, şi din propriile mijloace financiare mereu sponsorizez anumite evenimente, proiecte legate de Azerbaidjan şi de Moldova. Doar nu contează unde ne-am născut, dacă astăzi trăim în Moldova şi nu ne este indiferentă soarta acestui pământ, după posibilităţi, participăm cu regularitate la realizarea unor proiecte frumoase.

Ce planuri de viitor aveţi?

Grandioase. Cel mai important este ca, compania noastră să menţină poziţia pe care o avem de mai multă vreme pe piaţă. Plănuim să continuăm lucrările de reparare a staţiilor de alimentare. Mă refer la acele peste 30 de staţii care încă nu corespund standardelor. Avem drept scop şi ca LUKOIL să încaseze mai multe venituri pentru ca astfel să reuşim să mărim treptat salariile colaboratorilor noştri etc.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2018?

Cred, că anul 2018 va fi legat de alegeri şi ne-am fi dorit ca acestea să se desfăşoare normal, calm, iar la putere să vină oameni înţelepţi, care merită cu adevărat. Ne dorim ca în ţară să fie stabilitate, pentru ca Moldova în următorii ani să se poată dezvolta. Vrem ca această ţară să-şi ridice potenţialul economic, pentru ca cetăţenii să muncească în patria lor şi să trăiască mai bine.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților