O familie originară din Republica Moldova a decis să călătorească prin toată țara, în locurile pitorești ale țării prin care să promoveze adevăratele frumuseți ale acesteia. Deja au câteva locațiii vizitate, iar după fiecare călătorie familia postează câteva video-uri pe pagina lor de facebook cu denumirea „Tourister.md”. În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL am aflat de unde a apărut idea și care sunt destinațiile următoare.
CURENTUL: Să facem cunoștință. Povestiți-ne mai multe despre familia Dvs.?
Tourister: Suntem o familie obișnuită. Mama- Olga Bivol, e învățătoare, tata – Bivol Alexandru, tânăr antreprenor. Avem doi gemeni minunați, elevi în clasa a treia și încă un bebe care zilele următoare trebuie să apară pe lume.
C: De unde a apărut ideea de a crea un asemenea profil/canal? când l-ați lansat?
T: Pentru că soțul este mereu ocupat cu serviciul, la un moment dat a apărut problema lipsei de comunicare în familie. În urma unei discuții am decis că zilele de duminică să le consacrăm familiei, și ce poți face o zi întreagă în patru? Am decis să călătorim, soțul și fiul având în comun „dragostea” pentru internet și, îndeosebi urmărirea unor filmulețe pe Youtube, mai în glumă, mai în serios am început și noi a filma filmulețe despre călătoriile în comun. Canalul de Youtube a fost lansat pe 11 iulie, 2017, iar pagina pe facebook pe 20 iulie.
C: Cum călătoriți cu copiii? Nu se plâng de drum lung și obositor?
T: De fapt începutul a fost destul de greu, drumurile lungi plictisesc. Am descoperit, însă, că muzica poate face minuni și mai ales când este cântată de toți. Desigur ajută și peisajele pe lângă care trecem care captează atenția tuturor.
C: Vă opriți nopțile pe la hotel sau cum vă descurcați?
T: Până ce călătoriile noastre nu au durat mai mult de 12 ore, de aceea nu a fost nevoie de cazare.
C: Ce locuri ați vizitat până acum?
T: Până acum am vizitat: Mănăstirea Țâpova, Orheiul Vechi, Conacul Manuc Bey, Pădurea Domnescă, 100 de movile și Casa Olarului.
C: Cum vă descurcați cu sursele financiare?
T: Să spunem că călătoriile cu mașina pot costa ceva bani, și mai trebuie să ne alimentăm o zi întreaga. Dacă preconizați să călătoriți cu familia o zi trebuie să scoți din buzunar în jur de o mie de lei.
C: De ce anume denumirea „tourister.md”?
T: A fost o dilemă pentru noi numele canalului, dar ce cuvânt îmbină mai bine în sine termenii: călătorie, descoperire și peripeții? TURIST.
C: Ce anume doriți să promovați?
T: De fapt, ideea inițială nu includea promovarea vreunui lucru. În urma primei călătorii am decis că putem cu ajutorul acestui canal să facem cunoscute lumii locurile frumoase din țara noastră, unele vestite, iar altele mai puțin.
C: Care sunt destinațiile următoare din țară?
T: Am vrea să vizităm multe locuri și unele din ele sunt Vinăriile: Asconi, Mimi, Mileștii Mici, Purcari. Mănăstirile: Căpriana, Hâncu, Saharna, Curchi. Cetățile: Soroca și Tighina. Pacul Taul, etc..
C: O să călătoriți și în alte țări ale lumii sau numai în Republica Moldova?
T: După ce vom descoperi Moldova sperăm să ne ajungă resurse financiare și pentru călătoriile peste hotare.
C: Ce ați recomanda unui turist străin să viziteze în R. Moldova?
T: Desigur că toate locațiile pe care le-am vizitat până acum merită să fie vizitate. Nu putem numi doar una sau câteva locații. Fiecare locație are farmecul și specificul său aparte.
C: De ce totuși turismul autohton se dezvoltă atât de anevoios?
T: Nu avem un răspuns la aceasta întrebare.
C: Ce are unic Republica Moldova?
T: Oameni, bucate, tradiții și pământuri roditoare.
C: Mulțumim!
Anastasia Borta